متاستاز سرطان پروستات چیست؟

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

سرطان پروستات بر غده ی پروستات که مسئول ایجاد مایع  منی است، تأثیر می گذارد. پروستات در زیر مثانه قرار دارد. در این مقاله به بررسی سرطان پروستات بدخیم و روش های درمانی آن میپردازیم.

مردان با افزایش سن، در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات قرار میگیرند. با توجه به آمار موسسه ملی سرطان، حدود 20 درصد از مردان، سرطان پروستات را در طول عمر خود تجربه خواهند کرد.

پزشکان، بسیاری از سرطانهای پروستات را، در مراحل اولیه بیماری تشخیص می دهند، اما سرطان پروستات می تواند پیشرفت کند. زمانی به آن پیشرفته یا بدخیم می گوییم که به قسمت های دیگر بدن گسترش یافته باشد. ( متاستاز )

چگونه سرطان پروستات رخ می دهد؟

سرطان پروستات هنگامی رخ می دهد که سلول های پروستات جهش پیدا کرده و شروع به رشد غیرطبیعی کنند. آن ها با سرعت کنترل نشده تقسیم می شوند. در برخی موارد، سلول ها می توانند به سایر قسمت های بدن گسترش یابند. سلول های سرطانی می توانند از طریق بافت، خون یا سیستم لنفاوی گسترش پیدا کنند.

پس از اینکه یک پزشک سرطان پروستات را تشخیص داد، آزمایش هایی درخواست می دهد تا ببیند آیا سرطان به سایر نقاط بدن گسترش یافته است یا اینکه سرطان چه میزان از بدن را تحت تاثیر قرار داده است. پزشکان سرطان پروستات را از مرحله ی یک تا چهار طبقه بندی می کنند. مرحله ی چهار پیشرفته ترین شکل سرطان و موضوع این مقاله است.

 

 

سرطان پروستات مرحله ی چهار، سرطان پروستات بدخیم است که به گره های لنفاوی لگن گسترش یافته یا حالب ها را مسدود کرده است. حالب ها  لوله هایی هستند که کلیه ها را به مثانه وصل می کنند.

پزشک هر سلول سرطانی بدن را آزمایش میکند تا تعیین کند که آیا سلول های اضافی از پروستات به آن ناحیه گسترش پیدا کرده اند یا خیر. حتی اگر سرطان در استخوان تشخیص داده شود.

انواع سرطان پروستات بدخیم

دو نوع سرطان پروستات مرحله ی چهار وجود دارد:

مرحله ی چهار D1

در این نوع، سرطان پروستات به لگن، گره های لنفاوی یا ارگان های اطراف گسترش یافته است. با این حال، سرطان هنوز به مناطق دورتر گسترش نیافته است.

مرحله ی چهار D2

در این نوع، سرطان به اندام های دورتر مانند ستون فقرات، لگن، دنده ها و دیگر استخوان ها گسترش یافته است. متاسفانه درمان این مرحله از سرطان پروستات بسیار سخت است، اما قابل درمان است.

عوامل خطر

با توجه به آمار بنیاد سرطان پروستات، یکی از شاخص ترین عوامل سرطان پروستات سن است. حدود 65% از سرطان های پروستات، در مردان بالای 65 سال تشخیص داده می شوند.

دیگر عوامل خطر برای سرطان پروستات عبارتند از:

سابقه ی خانوادگی

مردان دارای پدر یا برادر مبتلا به سرطان پروستات، دو برابر سایر افراد، در معرض ابتلا به سرطان پروستات قرار دارند.

نژاد

مردان آفریقایی _آمریکایی بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات هستند.

سیگار کشیدن

سیگار کشیدن احتمال ابتلا به سرطان پروستات را افزایش می دهد.

محققان همچنین در حال بررسی ارتباط بین رژیم غذایی و افزایش خطر ابتلا به سرطان پروستات هستند. رژیم های کم سبزیجات و یا با کلسیم بالا، با افزایش خطر ابتلا به سرطان پروستات تهاجمی ارتباط دارند.

چگونه سرطان پروستات گسترش می یابد؟

سلول های سرطانی می توانند به سایر قسمت های بدن گسترش یابند. اگر این اتفاق رخ دهد، پزشکان می گویند: سرطان متاستاز داده است.

مناطقی از بدن که امکان گسترش سرطان پروستات در آنها وجود دارد، عبارتند از:

✔ استخوان

✔ مغز

✔ کبد

✔ ریه

✔ گره های لنفاوی، معمولا در اطراف لگن

علائم سرطان پروستات

از آنجا که پروستات بسیار نزدیک به محل خروج ادرار از بدن است، بسیاری از علائم سرطان پروستات بر روند ادراری تأثیر می گذارند. نمونه هایی از این علائم عبارتند از:

✅ درد کمر یا لگن

خون در ادرار یا مایع منی

✅ سوزش یا درد بعد از ادرار کردن

✅ اشکال در تخلیه ی کامل مثانه

✅ اشکال در شروع جریان ادراری

✅ فوریت در ادرار کردن به صورت ناگهانی

✅ جریان ضعیف ادرار

درمان سرطان پروستات بدخیم

درمان سرطان پیشرفته پروستات اغلب بر کاهش یا توقف گسترش سلول های سرطانی تمرکز می کند. معمولا با گذشت زمان مرد مبتلا به سرطان پروستات بدخیم ، تحت درمان هایی مانند برداشت پروستات، اشعه درمانی یا شیمی درمانی برای کشتن سلول های سرطانی قرار می گیرد. اگر این درمانها، پیشرفت سرطان پروستات را متوقف نکنند، ممکن است از روش های دیگر استفاده شود.

پزشکان در دانشگاه مکزیک معتقد هستند، که درمان هورمونی درمان استاندارد برای سرطان متاستاتیک پروستات است. با این وجود، درمان های دیگری نیز وجود دارد که ممکن است پزشک از آنها استفاده کند.

درمان های هورمونی

با متوقف کردن هورمون هایی که می توانند به رشد سرطان کمک کنند، درمان های هورمونی اغلب می توانند، جلوی گسترش سرطان پروستات را بگیرند. این درمان به همراه شیمی درمانی، پس از عمل جراحی خارج کردن بیضه ها، برای کاهش تولید هورمون به پروستات ممکن است، تجویز شود.

درمان دارویی پروستات

بعضی از داروهای هورمونی که پزشک برای سرطان پروستات بدخیم تجویز می کند، عبارتند از:

1- آبیراترون: این دارو اغلب با پردنیزون تجویز می شود. نشان داده شده است که این دارو پیشرفت درد را کاهش داده و باعث افزایش کیفیت زندگی می شود.

2- اِنزالوتامید: این دارو می تواند خطر ابتلا به سرطان را بدون عوارض ناخواسته ی شیمی درمانی، از جمله تهوع و ریزش مو، کاهش دهد.

سایر گزینه های درمان

علاوه بر درمان های هورمونی، پزشک ممکن است درمان های دیگری را برای کاهش متاستاز سرطان پروستات تجویز کند. از جمله این درمانها:

شیمی درمانی

شیمی درمانی شامل مصرف داروهایی است که به سرعت سلول های در حال تقسیم را می کشند. نمونه هایی از داروهای شیمی درمانی که برای درمان سرطان پیشرفته پروستات مورد استفاده قرار می گیرند عبارتند از:

☑ میتوکسانترون

☑ دوستاکسل

☑ پاکلیتاکسل

☑ استراموستین

ایمونوتراپی

ایمونوتراپی باعث می شود سلول های سیستم ایمنی بدن بسیار قویتر و موثرتر با سرطان مبارزه کنند. نمونه هایی از درمان های بیولوژیک عبارتند از:

☑ تجویز عوامل تحریک کننده کولونی

☑ اینترفرون

☑ اینترلوکین یا آنتی بادی های مونوکلونال

تشخیص بزرگی پروستات

داروهای مورد استفاده برای درمان متاستاز استخوان

اگر سرطان به استخوان گسترش پیدا کند، پزشکان می توانند چندین دارو تجویز کنند تا شکستگی و درد استخوان ها کاهش یابد. نمونه هایی از داروهایی که برای درمان درد استخوان استفاده می شود، عبارتند از:

☑ دنوسوماب

☑ زوفیگو

☑ زولدرونیک

در حال حاضر محققان در حال آزمایشات بسیاری برای کشف درمان های جدید برای سرطان پروستات، هستند.

 

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

برای پرسش از دکتر بر روی لینک مشاوره پزشکی کلیک کنید.

3.7/5 - (26 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر محیا دوشنبه ۲۸ تیر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 326 مشاهده پرسش
    با سلام.
    پدرم سرطان مثانه بدخیم و سرطان پروستات با نمره گلیسون 4+3 دارد. آمپول دیفرلین مصرف میکند.
    پروستات به مهره ها متاستاز کرده است.
    با توجه به مدارک ارسالی، پیشنهاد شما برای درمان متاستاز چیست؟
    آیا خطر فلج شدن دارد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۸ تیر ۰( 3 سال پیش)
      کمورادیوتراپی زیر نظر متخصص رادیوانکولوژی
  • تصویر کاربر سام جمعه ۱۸ تیر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 295 مشاهده پرسش
    سلام.اقای دکتر من۲۶سالمه و چندسال پیش تکرر ادرار داشتم که ب دکترشیراز مراجعه کردم و یکبارش پروترال و ویسول بهم دادن..بهم گفتن پروستاتیت مزمن داری..چند وقت پیشم رفتم پیش یه دکتر دیگه انتی بیوتیک داد..خسته شدم ازین وضع دوماه پیش رفتم شیراز پیش دکترصالح پور ۹۰تا کپسول ساوپالمتو برام نوشت..سونو هم انجام دادم پروستاتم بزرگ شده و ۴۷سی سی بود..قرصام ک تموم شد رفتم پیش یه دکتر دیگه دو روز پیش،سونو رو نشونش دادم گف بزرگه و PSA و نوارمثانه نوشت.PSA هنوز اماده نشد و نوبت نوار مثانم برای ۲۳م همین ماهه در بیمارستان نمازی شیراز.حالا من عکس سونو را خواهم فرستاد براتون.ببینید وضع من چطوره..چکنم..ایا نیاز ب دارو دارم یا عمل...گهگاهی بیضه هام و پروستاتم درد داره..روزا نمیتونم بخابم..چند قطره ادرار بیدارم میکنه..صبح اگ یه قطره ادرار تو مثانه باشه با درد بیدار میشم...
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۸ تیر ۰( 3 سال پیش)
      التهاب پروستات دارید باید یک ماه به طور منظم دارو مصرف کنید
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۸ تیر ۰( 3 سال پیش)
      قرص تاوانکس ۵۰۰ روزانه یک عدد کپسول تامسولوسین هر شب یک عدد
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر محسن پنجشنبه ۱۰ تیر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 595 مشاهده پرسش
    آقاي دكتر عزيز.. با سلام و عرض ادب و احترام
    از اردبيل خدمتتون مزاحم ميشم .. براي پدرم با سن ٧٣ سال عمل پروستاتكتومي انجام داديد مقدار psa قبل از عمل ٤ و بعد از عمل ٠.٠١ بود ولي بعد از ٦ سال مقدار psa 3.2 شده ... همكاران انكولوژيست تون پت اسكن نوشتن كه هيچ ناحيه درگير رو نشون نداد و آمپول ديفرلين سه ماه تجويز كردن..
    پدرم بعد از تزريق بشدت احساس گر گرفتگي و گرما دارن مخصوصا تو روز هاي گرم همچنين درد استخوان مخصوصا ناحيه لگن بصورت خفيف دارن با توجه به اينكه الكل خيلي زياد مصرف ميكنند ممكنه عوارض ديفرلين تشديد بشه؟ يا براي تعريق و احساس گرماشون ممكنه خواهش كنم راهكاري پيشنهاد بدين (باتوجه به اينكه الكل براشون قابل ترك نيست )
    پيشاپيش سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۰ تیر ۰( 3 سال پیش)
      دیفرلین رو حتما ادامه بدین ، برای درمان عوارض داروها بهتره با دکتر انکولوژی مشورت شود
  • تصویر کاربر پارسا سه شنبه ۲۱ اردیبهشت ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 395 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    بنده به مدت یک سال هست التهاب پروستات دارم و دوره های درمانی زیادی را انجام دادم .
    یک دوره دو هفته تاوانکس. یک دوره دو هفته سفیکسیم۴۰۰ روزی دو عدد. یک دوره دو هفته آزیترومایسین ۵۰۰ . یک دوره هم افلوکساسین ۴۰۰ روزی دو بار که بعد از چند روز به خاطر دوز بالا و مشکلات حساسیتی قطع کردم . یک دوده کورتیموکسازول که اونم به خاطر حساسیت و افزایش شدید فشار خون دو روز بیشتر نتونستم بخورم.
    متاسفانه مشکل بنده حساسیت به داروها میباشد . یعنی به میزانی که شما میگید نمیتونم ملوکسیکام و افلوکساسین بخورم.
    داروی ملوکسیکام باعث کم کاری کلیه و ورم دست و پا و صورت و تنگی نفس و قلب درد میشود و همچنین داروهای خانواده افلوکساسین هم باعث توهم و بروثات جلدی و افزایش فشار خون.‌ سوالم اینکه با دوز کمتر میتونم داروها را شروع کنم و به چه مدت باید مصرف کنم؟
    مثلا روزی یک عدد افلوکساسین ۲۰۰ یک عدد تامسولوسین و به جای ملوکسیکام یک داروی ضد التهاب طبیعی و گیاهی جایگزین کنم به پیشنهاد شما.
    کلیه های اندازه طبیعی دارن و تعدادی سنگ ریز در هر دو کلیه دارم
    اندازه پروستات هم طبیعی و حجم ۱۵سی سی میباشد
    لطفا بنده را راهنمایی کنید .
    با تشکر فراوان.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۰ اردیبهشت ۰( 3 سال پیش)
      سیپروفلوکساسین مصرف کنین به جای افلوکساسین
    2. تصویر کاربر پارسا سه شنبه ۲۱ اردیبهشت ۰( 3 سال پیش)
      آقای دکتر عزیز با سلام
      بی زحمت بگید سیپروفکساسین را به چه صورت و چند هفته و همراه چه داروهایی مصرف کنم
      با تشکر
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۱ اردیبهشت ۰( 3 سال پیش)
      هر ۱۲ ساعت یک ماه ۵۰۰ میلیگرمی
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر بهرام جمعه ۲۲ اسفند ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 306 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و‌وقت بخیر
    جناب دکتر عزیز بنده ۳۴ ساله هستم حدود ۳ ماه پیش مشکل کاهش فشار ادرار پیدا کردم و کراتینمم بالا بود اول مشکل کلیه میدونستم‌و‌ پیگیر کلیه شدم در همین حین درد عجیبی در کمر و کشاله رونم شروع شد که ۱۰ روزی ادامه داشت آزمایش psa دادم که ۷/. بود و‌ گفتن التهاب پروستات داری قرص پروترال خوردم تقریبا اکی شده بود که بعد ار یکماه احساس کردم یکم دوباره فشار ادرارم کم شده تو همون تایم آزمایشاتم کلسیمم بالا بود ۱۰.۲ فشار ادرار دوباره طبیعی شده تقریبا ولی هنوز درد در کشاله هست و بین مقعد و آلت دوباره psa دادم که همون عدد قبلیه و کلسیم هم هنوز بالاست و کمبود فسفر هم دارم و کمبود ویتامین d الان چند وقته استخوان درد دارم
    ساق، ساعد ، بازو ران علتش چی میتونه باشه؟ آیا میتونه کنسر مطرح باشه ؟ در ضمن حجم منی هم حس میکنم کم شده
    ممنون میشم جواب بدین با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۲ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)
      از داروهای افلوکساسین ۲۰۰ میلیگرم هر ۱۲ ساعت و کپسول تامسولوسین ۰.۴ میلیگرم شبی یک عدد و قرص ملوکسیکام ۷.۵ میلیگرم هر ۱۲ ساعت برای یک ماه استفاده کنین و از قهوه و نوشابه و ادویه جات و پیاز و سیر پرهیز کنین
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۲ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)
      اگر بهتر نشد باید سیستوسکوپی انجام شود
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر احسان شنبه ۹ اسفند ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 263 مشاهده پرسش
    بادرود
    آیا‌بیماری‌که‌به‌تشخیص‌پزشک‌متخصص‌در‌مرحله‌متاستاز
    است،میتواند‌علایم‌‌ومشکلات‌ادراری‌به‌هیچ‌وجه‌نداشته‌باشد؟
    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۹ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)
      بله ممکن است
  • تصویر کاربر سعید شنبه ۱۶ اسفند ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 306 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خسته نباشید.بنده 21سالمه وتقریبا چند سالی میشه که احساس میکنم ادرارم به طور کامل تخلیه نمیشه بعدازمدت کمی باید دوباره تخلیه کنم والان هم به تازگی چند روزی هست که دردپایین کمر وسوزش ادرار دارم که این موضوع خیلی اذیتم میکنه وهمچنین درمایع منی هم رشته های ژله ای زرد رنگی وجود داره میخواستم ببینم مشکل ازکجاست ایا عفونت پروستات دارم وبه پزشک مراجعه کنم؟ ممنون میشم که کمکم کنید اقای دکتر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۶ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)
      ازمایش ادرار و سونوگرافی و ازمایش مایع منی انجام شود. قرص سیپروفلوکساسین هر ۱۲ ساعت مصرف شود
  • تصویر کاربر احمد پنجشنبه ۳۰ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 923 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر
    پدر بنده 5 روز پیش جراحی پروستات رادیکال داشتند و 3 روز پیش مرخص شدند ، 2 شب هست بعداظهر ها تب 38.5 تا 39 درجه دارند به همراه لرز و صبحها تب ندارند ، ممنون میشم راهنمایی کنید ،
    ضمنن دارو هایی که مصرف میکنند ، سفکسیم 200 هر 12 ساعت
    قرص آهن
    ویتامین ایموننس ، اینها هستند
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۳۰ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)
      با توجه به تب به پزشک خودتون جهت بررسی علل عفونت مراجعه کنید
  • تصویر کاربر جواد شنبه ۴ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 306 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر ببخشید پدر بنده با سن 71 با بیماری سوزش ادرار و تکرر ادرار به دکتر ارولوژی مراجعه کرده که دکتر مربوطه با بررسی جواب سونا و آزمایش نظر قطعی به عمل جراحی داده.میخواستم بپرسم با توجه به اینکه پدرم بیماری پارکینسون داره و انجام جراحی خطر بی اختیاری ادرار رو زیاد میکنه میشه با درمان داروئی عمل جراحی کنسل بشه
    تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۴ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)
      بعد عمل احتمال بی اختیاری ادراری ایشون با توجه به پارکینسون بالاست
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۴ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)
      فعلا کپسول تامسولوسین شبی یک عدد و قرص فیناستراید ۵ میلیگرم روزی یک عدد مصرف شود
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر حسن سه شنبه ۳۰ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 280 مشاهده پرسش
    پدرم یکسال قبل عمل پروستات انجام داد ۳ ماه بعد عمل پروستات عود کرد و کار به سوند رسید و با تزریق امپول تریبتولین اول سه ماه و بعد چون نایاب شد ماهانه انجام می دادیم هم اکنون لگن درد گرفته و سوزش استخوان انتهای ستون فقرات دارد ازمایش خون پروستات و ام ار ای و گزارش پاتولوژی را براتون ارسال می کنم لطفا راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۳۰ دی ۹۹( 3 سال پیش)
      باید رادیوتراپی شوند ، با دکتر رادیوانکولوژی مشورت شود
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر