متاستاز سرطان پروستات چیست؟

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

سرطان پروستات بر غده ی پروستات که مسئول ایجاد مایع  منی است، تأثیر می گذارد. پروستات در زیر مثانه قرار دارد. در این مقاله به بررسی سرطان پروستات بدخیم و روش های درمانی آن میپردازیم.

مردان با افزایش سن، در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات قرار میگیرند. با توجه به آمار موسسه ملی سرطان، حدود 20 درصد از مردان، سرطان پروستات را در طول عمر خود تجربه خواهند کرد.

پزشکان، بسیاری از سرطانهای پروستات را، در مراحل اولیه بیماری تشخیص می دهند، اما سرطان پروستات می تواند پیشرفت کند. زمانی به آن پیشرفته یا بدخیم می گوییم که به قسمت های دیگر بدن گسترش یافته باشد. ( متاستاز )

چگونه سرطان پروستات رخ می دهد؟

سرطان پروستات هنگامی رخ می دهد که سلول های پروستات جهش پیدا کرده و شروع به رشد غیرطبیعی کنند. آن ها با سرعت کنترل نشده تقسیم می شوند. در برخی موارد، سلول ها می توانند به سایر قسمت های بدن گسترش یابند. سلول های سرطانی می توانند از طریق بافت، خون یا سیستم لنفاوی گسترش پیدا کنند.

پس از اینکه یک پزشک سرطان پروستات را تشخیص داد، آزمایش هایی درخواست می دهد تا ببیند آیا سرطان به سایر نقاط بدن گسترش یافته است یا اینکه سرطان چه میزان از بدن را تحت تاثیر قرار داده است. پزشکان سرطان پروستات را از مرحله ی یک تا چهار طبقه بندی می کنند. مرحله ی چهار پیشرفته ترین شکل سرطان و موضوع این مقاله است.

 

 

سرطان پروستات مرحله ی چهار، سرطان پروستات بدخیم است که به گره های لنفاوی لگن گسترش یافته یا حالب ها را مسدود کرده است. حالب ها  لوله هایی هستند که کلیه ها را به مثانه وصل می کنند.

پزشک هر سلول سرطانی بدن را آزمایش میکند تا تعیین کند که آیا سلول های اضافی از پروستات به آن ناحیه گسترش پیدا کرده اند یا خیر. حتی اگر سرطان در استخوان تشخیص داده شود.

انواع سرطان پروستات بدخیم

دو نوع سرطان پروستات مرحله ی چهار وجود دارد:

مرحله ی چهار D1

در این نوع، سرطان پروستات به لگن، گره های لنفاوی یا ارگان های اطراف گسترش یافته است. با این حال، سرطان هنوز به مناطق دورتر گسترش نیافته است.

مرحله ی چهار D2

در این نوع، سرطان به اندام های دورتر مانند ستون فقرات، لگن، دنده ها و دیگر استخوان ها گسترش یافته است. متاسفانه درمان این مرحله از سرطان پروستات بسیار سخت است، اما قابل درمان است.

عوامل خطر

با توجه به آمار بنیاد سرطان پروستات، یکی از شاخص ترین عوامل سرطان پروستات سن است. حدود 65% از سرطان های پروستات، در مردان بالای 65 سال تشخیص داده می شوند.

دیگر عوامل خطر برای سرطان پروستات عبارتند از:

سابقه ی خانوادگی

مردان دارای پدر یا برادر مبتلا به سرطان پروستات، دو برابر سایر افراد، در معرض ابتلا به سرطان پروستات قرار دارند.

نژاد

مردان آفریقایی _آمریکایی بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات هستند.

سیگار کشیدن

سیگار کشیدن احتمال ابتلا به سرطان پروستات را افزایش می دهد.

محققان همچنین در حال بررسی ارتباط بین رژیم غذایی و افزایش خطر ابتلا به سرطان پروستات هستند. رژیم های کم سبزیجات و یا با کلسیم بالا، با افزایش خطر ابتلا به سرطان پروستات تهاجمی ارتباط دارند.

چگونه سرطان پروستات گسترش می یابد؟

سلول های سرطانی می توانند به سایر قسمت های بدن گسترش یابند. اگر این اتفاق رخ دهد، پزشکان می گویند: سرطان متاستاز داده است.

مناطقی از بدن که امکان گسترش سرطان پروستات در آنها وجود دارد، عبارتند از:

✔ استخوان

✔ مغز

✔ کبد

✔ ریه

✔ گره های لنفاوی، معمولا در اطراف لگن

علائم سرطان پروستات

از آنجا که پروستات بسیار نزدیک به محل خروج ادرار از بدن است، بسیاری از علائم سرطان پروستات بر روند ادراری تأثیر می گذارند. نمونه هایی از این علائم عبارتند از:

✅ درد کمر یا لگن

خون در ادرار یا مایع منی

✅ سوزش یا درد بعد از ادرار کردن

✅ اشکال در تخلیه ی کامل مثانه

✅ اشکال در شروع جریان ادراری

✅ فوریت در ادرار کردن به صورت ناگهانی

✅ جریان ضعیف ادرار

درمان سرطان پروستات بدخیم

درمان سرطان پیشرفته پروستات اغلب بر کاهش یا توقف گسترش سلول های سرطانی تمرکز می کند. معمولا با گذشت زمان مرد مبتلا به سرطان پروستات بدخیم ، تحت درمان هایی مانند برداشت پروستات، اشعه درمانی یا شیمی درمانی برای کشتن سلول های سرطانی قرار می گیرد. اگر این درمانها، پیشرفت سرطان پروستات را متوقف نکنند، ممکن است از روش های دیگر استفاده شود.

پزشکان در دانشگاه مکزیک معتقد هستند، که درمان هورمونی درمان استاندارد برای سرطان متاستاتیک پروستات است. با این وجود، درمان های دیگری نیز وجود دارد که ممکن است پزشک از آنها استفاده کند.

درمان های هورمونی

با متوقف کردن هورمون هایی که می توانند به رشد سرطان کمک کنند، درمان های هورمونی اغلب می توانند، جلوی گسترش سرطان پروستات را بگیرند. این درمان به همراه شیمی درمانی، پس از عمل جراحی خارج کردن بیضه ها، برای کاهش تولید هورمون به پروستات ممکن است، تجویز شود.

درمان دارویی پروستات

بعضی از داروهای هورمونی که پزشک برای سرطان پروستات بدخیم تجویز می کند، عبارتند از:

1- آبیراترون: این دارو اغلب با پردنیزون تجویز می شود. نشان داده شده است که این دارو پیشرفت درد را کاهش داده و باعث افزایش کیفیت زندگی می شود.

2- اِنزالوتامید: این دارو می تواند خطر ابتلا به سرطان را بدون عوارض ناخواسته ی شیمی درمانی، از جمله تهوع و ریزش مو، کاهش دهد.

سایر گزینه های درمان

علاوه بر درمان های هورمونی، پزشک ممکن است درمان های دیگری را برای کاهش متاستاز سرطان پروستات تجویز کند. از جمله این درمانها:

شیمی درمانی

شیمی درمانی شامل مصرف داروهایی است که به سرعت سلول های در حال تقسیم را می کشند. نمونه هایی از داروهای شیمی درمانی که برای درمان سرطان پیشرفته پروستات مورد استفاده قرار می گیرند عبارتند از:

☑ میتوکسانترون

☑ دوستاکسل

☑ پاکلیتاکسل

☑ استراموستین

ایمونوتراپی

ایمونوتراپی باعث می شود سلول های سیستم ایمنی بدن بسیار قویتر و موثرتر با سرطان مبارزه کنند. نمونه هایی از درمان های بیولوژیک عبارتند از:

☑ تجویز عوامل تحریک کننده کولونی

☑ اینترفرون

☑ اینترلوکین یا آنتی بادی های مونوکلونال

تشخیص بزرگی پروستات

داروهای مورد استفاده برای درمان متاستاز استخوان

اگر سرطان به استخوان گسترش پیدا کند، پزشکان می توانند چندین دارو تجویز کنند تا شکستگی و درد استخوان ها کاهش یابد. نمونه هایی از داروهایی که برای درمان درد استخوان استفاده می شود، عبارتند از:

☑ دنوسوماب

☑ زوفیگو

☑ زولدرونیک

در حال حاضر محققان در حال آزمایشات بسیاری برای کشف درمان های جدید برای سرطان پروستات، هستند.

 

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

برای پرسش از دکتر بر روی لینک مشاوره پزشکی کلیک کنید.

3.7/5 - (26 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر دنیا پنجشنبه ۲۵ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 261 مشاهده پرسش
    پدرم با سن ۷۵ چهارسال پیش با حجم پروستات ۱۱۰و پی اس ای ۲۲نمونه برداری انجام داد که سالم بود وما هر بار تو این چهارسال ازمایش و سونوگرافی انجام دادیم که بیشترین پی اس ای با ۷.۲۰و کمترین با ۶.۶ و حجم پروستات تااین ساعت ۶۴و کلیه و کبد و مثانه همه سالم و بدونه هرگونه عفونت ولی پدرم چندماهی وقتی روی لگن میشینه وزانوهاشو جمع میکنه و غذا میخوره وبعد بلند میشه( لگنش حالت قفل مانندی دارد همین که راه میره دیگه عادی میشه و بهش میگم درد داری میگه نه والبته دیسک خفیف از قبل داشته )و بعضی مواقع دکتر گفتن که التهاب پروستات دارد نظر شما چیست واگر قرصی برای التهاب است بگید البته این دومین پیام هست که فرستادم اگر شماره تلفن یا جمیل را چک کنی می دانی در تاریخ ۲۴.۱۰.۹۹و ساعت ۱۱.۳۰تا۱۲.۴۰ لطفا راهنمای بفرمائید این قفل مانند مثل این چیز که زانو قفل میشه کشها باز میشه از این طور قفل کننده است
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۵ دی ۹۹( 3 سال پیش)
      برای اون مشکلتون هم باید با ارتوپد مشورت کنید
  • تصویر کاربر Ryh شنبه ۶ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 282 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکترمن ۵۰ساله هستم حدود۱۰سال است سوزش،درد،تکرارادرار،وعفونت های ادراری وکاهش شدید میل جنسی دارم برابر آزمایشات وعکس برداری دکتر ها بیان داشته اند که پروستاتیت یا التهاب پروستات دارم وحدود ده ساله انواع واقسام دارووآنتی بیوتیک مصرف کرده ام وهیچ نتیجه ای نگرفتم وپروستاتم ۳۰ میلی می باشدچه توصیه ای برای درمان من دارید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۶ دی ۹۹( 3 سال پیش)
      باید عکس ازمایش ادرار و سونوگرافی اخیرتان را ببینم. کشت ادرار انجام دهید
  • تصویر کاربر مهرخ پنجشنبه ۴ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 579 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب
    پدرم ۸۴ سال دارن و هایپرپلازی پروستات دارن. قرص پروترال مصرف میکردن که سرگیجه زیاد داشتن و فرمودید قرص omnit جایگزین بشه. اما همچنان مشکل سرگیجه دارن. ایشون در سن ۴۰ سالگی پرده یکی از گوشهاشون پاره شده که ممکنه سرگیجه مربوط به گوش میانی هم باشه. آیا میتونن قرص meclizine25mg برای سرگیجشون استفاده کنن؟تداخلی با داروی پروستات نداره؟ البته قرار بود تزریق دیفرلین هم داشته باشن که هنوز انجام نشده.
    پیشاپیش از پاسخگویی شما بسیار سپاسگزارم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۴ دی ۹۹( 3 سال پیش)
      این قرص اگر سرگیجه بده خیلی مختصر می باشد. منعی جهت مصرف مکلیزین ندارند
  • تصویر کاربر بهنام شنبه ۲۲ آذر ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 331 مشاهده پرسش
    سلام دکتر خسته نباشین
    بنده ۳۹سالمه یه حدودا دوسالی میشه مشکل که چه عرض کنم مشکل خاصی هم ندارم دررابطه با تخلیه ادرارم بیشتر طرف صبح که از خواب بیدارمیشم میرم یکم بافشار میاد وکم میاد ولی درطول روز باتوجه به مصرف مایعات وتحرک تقریبا مشکلی ندارم درتخلیه وچند تا سونو انجام دادم وتحت نظر پزشک هم هستم وقرص تامسیولیسن ۴درصد وفیناید ۵ روزانه یک عدد مصرف میکنم ودرآخرین سونو که چند روز پیش انجام دادم ۵۰سی سی از باقیمانده ادرارم میمونه بعد از تخلیه البته قبل این سونو یه سونو داده بودم ۹۰سی سی مانده بود که دراین سونو مقدار باقیمانده ادرارم درمثانه کمتر شده وبه ۵۰ccرسیده فقط اون چیزی که بیشتر نگرانم کرده وجود پرستات باحجم ۲۸ سی سی هستش که از حد نرمالش ۸سی سی بیشتره میخوام بدونم مشکل خاصی که نداره برام همون با قرص برطرف میشه یا کار به جاهای باریک میکشه خدای نکرده البته اذیتی هم از این بابت نداره برام درد واینا هم ندارم فقط گفتم صبحا دستشویی رفتنی احساس میکنم کمی بافشار وکم میاد وتو سونو vcugهم توصیه شده آیا اون کارهم لازمه انجام بشه ممنون میشم منو از نگرانی دربیارین چون واقعا راهمونم دوره شهرستانیم دسترسی هم نداریم به شما یه راهنمایی جامع کنید متشکر میشم ..
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۲ آذر ۹۹( 3 سال پیش)
      تامسولوسین کافیه
  • تصویر کاربر رسول چهارشنبه ۵ آذر ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 280 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید خدمت آقای دکتر
    اینجانب 54 ساله بدون مشکل ادراری و تکرر ادارا نتیجه چکاپ P.S.A.total 0.5 , P.S.A. free 0.094 , F.P.SA/T.P.S.A18.8 خواهشمند است در خصوص نتیجه آزمایش راهنمائی فرمائید
    S.G1.022 PH 5.5 پروتئین ، گلوکز ، کتون ،بلوروبین ، نیتریت همگی نگاتیو
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۵ آذر ۹۹( 3 سال پیش)
      طبیعی است
  • تصویر کاربر طالب پنجشنبه ۶ آذر ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 257 مشاهده پرسش
    با سلام ، بیمار 53 ساله با سابقه چندین ساله بزرگی و عفونت مداوم پروستات که سالی چند بار بشدت عود کرده و بهبود پیدا میکند. سونوگرافی، بیوپسی، شستشوی پروستات،معاینه کامل و انجام مرتب تست psa و آزمایشهای روتین عفونت در پرونده دارم و تحت نظر پزشک متخصص هستم.(psa فقط چند بار کمی از حد معمول بالا بوده و در بقیه موارد در حد نرمال است) آمپول اسپکتینومایسین تجویز شده یکبار بسختی پیدا کردم چند ماهی راحت بودم که متاسفانه دیگه پیدا نمیکنم و پزشک نسخه ایرانی و مشابه تجویز کردند ماهی 6 عدد. سوالم این هست که آینده این بیماری از لحاظ میزان خطر و تبدیل شدن به سرطان وجود دارد؟ دوم اینکه منشا این عفونت چیست و آیا راهکاری برای از بین بردن دائمی آن وجود دارد؟ یا باید برای همیشه آنتی بیوتیک مصرف کنم؟ با تشکر هنگام عود بیماری دچار درد کمر، لگن و پاها بعلاوه تب و لرز میشوم و با مراجعه به اورژانس سریعا دستور بستری میدهند که دو بار طی سالهای قبل به مدت یک هفته بستری بودم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۶ آذر ۹۹( 3 سال پیش)
      باید مدارکتون رو حضوری ببینم. برای سرطان پروستات ، سالانه psa چک شود
  • تصویر کاربر Jamshid جمعه ۳۰ آبان ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 641 مشاهده پرسش
    حجم پروستات 39 سی سی است . آیا غیر طبیعی است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۳۰ آبان ۹۹( 4 سال پیش)
      حجم طبیعی ۲۰ سی سی است. اگر سن بالای ۵۰ است شبی یک عدد کپسول تامسولوسین ۰.۴ میلیگرم مصرف شود
  • تصویر کاربر ندا جمعه ۳۰ آبان ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 597 مشاهده پرسش
    سلام اقاي دكتر پدرمن یک ماه پيش به علت قطع شدن ادرار وسوزش و گرفتن سونوگرافي مشخص شد علاوه بر داشتن سه سنگ در کلیه پروستات ايشان هم بزرگ بود ولي با معاينه شما تشخيص داديد علت قطع ادرار بزرگي پرستات هست وبه ايشان فرموديد دو قرص به نامهاي تامسولوسين وسيپروفلاكساسين بخورد اگه خوب شد كه هيچ در غير اين صورت بايد عمل شود ولي پدرم با خوردن اين دوقرص بهتر شدن پدر من تا كي بايد اين دو قرص مخصوصا سيپرو فلاكساسين بخورند وهمينطور تامسولوسين واز چه چيزهاي بايد پرهیز کند
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۳۰ آبان ۹۹( 4 سال پیش)
      سیپروفلوکساسین رو قطع کنن، تامسولوسین رو برای همیشه ادامه بدن. اگر زمانی به تامسولوسین هم پاسخ ندادن باید عمل شوند
  • تصویر کاربر فرهاد شنبه ۲۶ مهر ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 191 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر پدر من ۴۹ سالشه _ بدون هیچ گونه علائمی ما ازمایش چکاپ دادیم برای پدرم _ همه چیز نرمال بود اما psa عدد ۱۹ رو نشون دادن ک گفتن بالاس _ چکآپ رو اردیبهشت ماه انجام دادیم و ی سری داروها مصرف کرد به مدت یکماه و بعد شهریور ماه ی ازمایش دیگه ای دادیم ک psa عدد ۱۸ رو نشون دادن اما گفتن نمونه گیری کنید _ نمونه گیری انجام دادیم _ گفتن جواب نمونه خوب نیست _ پدر من هیچگونه علائمی نظیر سوزش ادرار _ درد کلیه _ استخوان ووو ندارن _ گفتن ک جواب نمونه خوب نیست و باید اسکن هسنه ای استخوان بدید _ اقای دکتر چیکار کنیم؟؟ عکس و براتون بفرستم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۲ مهر ۹۹( 4 سال پیش)
      ایشون مبتلا به سرطان پروستات هستن ولی به نظر در مرحله ی خوبی هست و قابل جلوگیری ه ، به شرطی که در اسکن استخوان درگیری وجود نداشته باشه. حتما اسکن انجام شود ، به احتمال زیاد درگیری ندارد. اگر اسکن نرمال بود میتوان جراحی کرد
    2. تصویر کاربر فرهاد دوشنبه ۲۱ مهر ۹۹( 4 سال پیش)
      اقای دکتر اگر با استخوان درگیر شده باشه چی؟؟؟
    3. تصویر کاربر فرهاد سه شنبه ۲۲ مهر ۹۹( 4 سال پیش)
      اقای دکتر تروخدا جواب بدید_ اگر با استخوان درگیر شده باشه چیکار کنیم؟
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۶ مهر ۹۹( 4 سال پیش)
      اون وقت رادیوتراپی و شیمی درمانی میشن. احتمالا درگیری لستخوان نداشته باشن
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر عظیمی شنبه ۲۶ مهر ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 436 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    وقت شما بخیر
    ضمن تشکر از پاسخ های دویروز شما، من به علت تکرر ادرار و نیز درد خفیف در ناحیه تناسلی داروهای تلترودین، امنیک و ازیترمایسین را ادامه می دهم. سوال من این است که من در حدود 14 سال اخیر هر روز دو سه فنجان نسکافه و یک لیوان چای مصرف می کردم. دیروز به دلیل ناراحتی فوق الذکر و با تصور اینکه چای و نسکافه ضرر دارد، آنها را مصرف نکردم و شب سردرد بسیار شدیدی داشتم.
    آیا به نظر شما مصرف نسکافه و چای ضرر دارد؟
    از آنجاییکه احتمال می دهم سردرد دیشب به خاطر عدم مصرف چای و نسکافه بوده باشد، آیا امکان دارد روزی یک نسکافه و یک چای مصرف کنم؟
    ممنون
    سلامت باشید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۲ مهر ۹۹( 4 سال پیش)
      ایرادی ندارد ، استفاده کنید ، احتمالا بدنتون وابسته شده به چای و نسکافه
    2. تصویر کاربر عظیمی دوشنبه ۲۱ مهر ۹۹( 4 سال پیش)
      آقای دکتر خیلی ممنون.
      سلامت و پایدار باشید.
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۶ مهر ۹۹( 4 سال پیش)
      خواهش میکنم
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر