دلیل مبتلا شدن به پروستات چیست؟

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

پروستات جزء غدد درون ریز بدن و به اندازه یک گردو کوچک و در قسمت خروجی گردن مثانه قرار گرفته است. در عالم خلقت انسان و سگ، دارای غده پروستات هستند. نقش عمده این غده در باروری مردان است که با ترشح مواد و مایع مخصوصی در امر بارور شدن اسپرم های مرد کمک می کند.

از نظر آناتومی و ساختاری، غده پروستات گردن مثانه را احاطه کرده و با تغییر در اندازه و اثر فشاری آن، باعث اختلالات تخلیه ادراری در مردان می گردد.

سرطان مثانه

دلیل مبتلا شدن به پروستات

در رابطه با دلیل مبتلا شدن به پروستات عصبی  باید گفت که با گذر زمان، پروستات در معرض سه بیماری قرار می گیرد که عبارتند از:

  • التهاب پروستاتت یا پروستاتیت که به علت آلوده شدن غده پروستات با عوامل میکروبی و باکتریایی، باعث متورم شدن غده پروستات می شود. این بیماری اغلب در مردان میانسال و با سابقه فعالیت های جنسی کنترل نشده و ابتلا به سوزاک و کلامیدیا و … اتفاق می افتد و با علائم اختلال در تخلیه ادرار و تکرر ادراری، سوزش ادراری و درد ناحیه لگن و زیر ناف خود را نشان می دهد.
  • بزرگی خوش خیم پروستات شتری است که در خانه همه مردان بالای 50 سال دیر یا زود می خوابد. علت بزرگی آن سن است و هیچ راهی برای جلوگیری از بزرگ شدن غده پروستات هنوز کشف نشده است. بزرگی خوش خیم پروستات با اثر فشاری بر روی گلوگاه مثانه باعث باریک آمدن ادرار، تکرر ادرار، خونریزی ادراری، عفونت های عود کننده، تشکیل سنگ مثانه و در نهایت باعث احتباس ادراری می گردد.
  • سرطان پروستات: سومین بیماری پروستات، سرطانی شدن آن است که عوامل مختلفی در ایجاد آن دخالت دارند از جمله سن، ارث، نژاد و رژیم غذایی پرچرب، پرپروتئین. این سرطان شایع ترین سرطان در افراد بالای 60 سال می باشد و امروزه توصیه بهداشت جهانی، چکاب منظم همه مردان بالای 50 سال می باشد که با آزمایش خون و معاینه بالینی و انجام سونوگرافی و MRI به بررسی سلامت پروستات اقدام می شود.

چه عواملی باعث ابتلا به بیماری پروستات می شود؟

عوامل ایجاد کننده بیماری های پروستات به دو قسم تقسیم می شوند:

عوامل بیرونی که اغلب قابل پیشگیری می باشند از قبیل: رعایت موارد بهداشت جنسی، اجتناب از فعالیت های جنسی کنترل نشده، جلوگیری از ورود عامل بیماری زا به مجرا و انتقال آن به غده پروستات. از طرفی با رعایت رژیم غذایی و اجتناب از مصرف مواد غذایی پرچرب، سرخ کرده و پرپروتئین، می توان از ایجاد سرطان پروستات با منشاء غذایی جلوگیری کرد.

چه عواملی باعث ابتلا به بیماری پروستات می شود؟

به عنوان مثال سرطان پروستات در کشور ژاپن نادر است. در مطالعات کسانی که از ژاپن به آمریکا مهاجرت کرده و از غذاهای دریائی به غذاهای فست فود و پرچرب رو آورده اند، شانس ایجاد سرطان پروستات بسیار بالا رفته که نقش رژیم غذایی را مشخص می کند.

تشخیص بیماری پروستات توسط پزشک

تشخیص بیماری های پروستات بسته به سه نوع بیماری ذکر شده، بر اساس تاریخچه و شرح حال از بیمار و انجام آزمایشات خون و ادرار و انجام سونوگرافی و MRI و در صورت نیاز به نمونه بردرای از پروستات می باشد.

راه های تشخیص پروستاتیت یا التهاب پروستات

  • گرفتن شرح حال و سابقه عفونت های ترشح دار مجرا، که شایعترین آن سوزاک و کلامیدیا می باشد.
  • آزمایش ادرار و کشت از ترشحات پروستات
  • معاینه مقعدی توسط پزشک ارولوژی

تشخیص بزرگی خوش خیم پروستات

شامل شرح حال و معاینه مقعدی و انجام سونوگرافی و تعیین اندازه پروستات و همچنین مقدار ادرار باقی مانده در مثانه و بررسی آزمایش PSA خون می باشد.

راه های تشخیص سرطان پروستات

اندازه گیری PSA خون در مراکز آزمایشگاهی معتبر، اولین بررسی بالینی و آزمایشگاهی است که در چکاب منظم، اگر PSA خون روند صعودی داشته باشد یا از اندازه نرمال بالاتر باشد، باید قویاً به سرطان پروستات شک کرد. معاینه مقعدی، انجام MRI شکم، لگن و پروستات و در نهایت انجام نمونه بردرای پروستات، قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات است.

درمان پروستات

براساس سه نوع بیماری ذکر شده درباره پروستات درمان کاملاً فرق می کند.

  • درمان پروستاتیت مزمن که در مردان جوان دیده می شود، شامل درمان خوراکی و یا تزریق آنتی بیوتیک و همچنین داروهای ضد التهاب توسط پزشک است.
  • درمان بزرگی خوش خیم پروستات بسته به شدت علائم آزار دهنده بیماری فرق می کند. در مراحل اولیه از داروهای شل کننده غده پروستات که شبها بیمار مصرف می کند به نام پرازوسین، ترازوسین، پروترال، تامسولوسین و یا امنیک استفاده می کنیم.

اگر درمان دارویی جواب ندهد و یا همزمان بیمار احتباس ادراری یا سنگ بزرگ مثانه و عفونت های ادراری عود کننده و خونریزی داشته باشد، بهترین و قطعی ترین روش های درمانی جراحی است. جراحی پروستات به دو روش باز و بسته و بدون بیهوشی و با بی حسی نخاعی انجام می شود.

قابل ذکر است که بهترین درمان برای پروستات های زیر 60 گرم، عمل آندوسکوپی یا TURP می باشد. اگر پروستات بالای 70 گرم باشد و سنگ بزرگ در داخل مثانه باشد عمل جراحی باز بهترین پیش آگهی را دارد.

3.9/5 - (28 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر محمد جمعه ۳ اسفند ۳( 1 ماه پیش) تعداد بازدید: 20 مشاهده پرسش
    سلام و وقت بخیر
    آقا دکتر ما از تنکابن مزاحم شدیم
    پدر من ۷۸ سالشونه و ۵۰ کیلو وزن دارن . میخوام بدونم با این مدارک آمپول و پرتو درمانی که برای ایشون تجویز شده شروع کنیم یا نه . و این دو قرصی که مصرف میکنن کافیه؟ تامسولوسین و دیکالومیک .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۳ اسفند ۳( 1 ماه پیش)
      اگر پلن جراحی ندارید بله میتونید کمورادیو رو شروع کنید
  • تصویر کاربر محمد پنجشنبه ۲۵ بهمن ۳( 1 ماه پیش) تعداد بازدید: 24 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشیددکتر۳۷سالمه میخواستم جواب سونوگرافی وآزمایش داده بودم وببینید خوبه بد چطوری ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۵ بهمن ۳( 1 ماه پیش)
      خدارو شکر مشکلی ندارید
    2. تصویر کاربر محمد چهارشنبه ۲۴ بهمن ۳( 1 ماه پیش)
      دکتر عکس سونوگرافی وآزمایش آمد
    3. تصویر کاربر محمد چهارشنبه ۲۴ بهمن ۳( 1 ماه پیش)
      میخواستم ببینم PSA به شماره 0.68 خوبه
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۵ بهمن ۳( 1 ماه پیش)
      بله آزمایشات رو دیدم مشکلی ندارید
    5. تصویر کاربر محمد چهارشنبه ۲۴ بهمن ۳( 1 ماه پیش)
      سلام ۳۷ سالمه دکتر جواب آزمایش PSA به شماره0.68 خوبه
    6. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۵ بهمن ۳( 1 ماه پیش)
      بله خوبه
    7. نمایش سایر 5 پاسخ
  • تصویر کاربر پیمان چهارشنبه ۲۴ بهمن ۳( 1 ماه پیش) تعداد بازدید: 37 مشاهده پرسش
    پدرم ۷۷ سال سن دارد و به تشخیص دکتر معالج شون برای نمونه برداری پروستات به بیمارستان تریتا معرفی شدن در ضمن به دلیل کیست کلیه پارسال مجبور به تخلیه کلیه راست شدیم .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۳ بهمن ۳( 1 ماه پیش)
      سوالتون از بنده چیه؟
    2. تصویر کاربر پیمان سه شنبه ۲۳ بهمن ۳( 1 ماه پیش)
      با توجه به سابقه کیست کلیه و داشتن پروستات این دو بیماری میتونه به هم مرتبط باشه و آیا با نمونه برداری نوعش مشخص میشه ؟
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۴ بهمن ۳( 1 ماه پیش)
      خیر بهم مرتبط نیستند بله نمونه برداری انجام بشه
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر همایون شنبه ۱۳ بهمن ۳( 2 ماه پیش) تعداد بازدید: 77 مشاهده پرسش
    سلام، بنده 68 ساله حدود 8 سال پیش توسط آقای دکتر سیم فروش به علت بزرگی پروستات خوش خیم در بیمارستان نیکان عمل باز شدم. امروز 11/11/1403 به علت یبوست و تجویذ دکتر سونوگرافی شکم و لگن شدم. طبق گزارش دکتر سونوگرافی مثانه نیمه پر با ضخامت افزایش یافته بصورت سیرکامفرنشیال رویت شدپروستات هتروژن 52 سی سی، لطفا اعلام نظر بفرمایید. متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۲ بهمن ۳( 2 ماه پیش)
      علایم ادراری دارید در حال حاضر؟
    2. تصویر کاربر همایون جمعه ۱۲ بهمن ۳( 2 ماه پیش)
      خیر ،
    3. تصویر کاربر همایون جمعه ۱۲ بهمن ۳( 2 ماه پیش)
      خیر
    4. تصویر کاربر همایون شنبه ۱۳ بهمن ۳( 2 ماه پیش)
      Free PSA 0.7.
      FreePSA/PSA 0.24
      PSA 2.9
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۳ بهمن ۳( 2 ماه پیش)
      نیاز به اقدامی نداره
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر شریف یکشنبه ۷ بهمن ۳( 2 ماه پیش) تعداد بازدید: 40 مشاهده پرسش
    با سلام .محواستم بپرسم هزینه ام ار ای پروستات ودر صورتیکه نیاز به نمونه برداری باشد تقریباِ تا چه حدی است وایا بیمه تکمیلی
    دانا قرار داد دارید.ممنون میشم چون از شهرستان مراجعه میکنم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ بهمن ۳( 2 ماه پیش)
      دوست عزیز ام آر آی پروستات توسط رادیولوژیست انجام میشود بنده اطلاعی نداشتم اگر طبق ام آر آی نیاز به نمونه برداری باشه بستگی به نوع بیمه و بیمارستانی که نمونه برداری توش انجام میشه هزینه ها متفاوت خواهد بود
  • تصویر کاربر هادی جمعه ۵ بهمن ۳( 2 ماه پیش) تعداد بازدید: 36 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت جناب آقای دکتر
    آقای دکتر من پدرم مشکل پروستات دارن، (در طول شب چندین بار برای ادرار میرن سرویس) رفتن MRI انجام دادن ولی براشون مجددا یه بار دیگه نوشتن همراه با نمونه برداری
    میخواستم خواهش کنم شما هم نظرتونو اعلام بفرمایید و اینکه راهنمایی بفرمایید اگر لازم هست مجددا MRI انجام بدن کجا میتونن مراجعه کنن؟ بیمارستان نیکان این کار و نمونه برداری رو انجام میده؟
    ممنون میشم راهنمایی بفرمایید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۵ بهمن ۳( 2 ماه پیش)
      ام ار ای مجدد لازم نیست باید نمونه برداری انجام شود
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۵ بهمن ۳( 2 ماه پیش)
      با مدارک کامل خودتون جهت ویزیت حضوری و تعیین پلن جراحی به مطب مراجعه کنید همکاران مطب با شما جهت هماهنگی های لازم تماس خواهند گرفت
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر مهدی سه شنبه ۲۵ دی ۳( 2 ماه پیش) تعداد بازدید: 42 مشاهده پرسش
    سلام دکتر جان بنده ۲۹ سالمه مجرد هستم وقتی صبح بیدار میشم ادرار کم با تاخیر خارج میشه و بافشار کم . به علت میل جنسی بالا مایع رقیقی که قبل از خروج منی و در زمان تحریک جنسی خروج میکنه . در طول شبانه روز خیلی از بنده خارج میشه آیا مشکلی برای پروستات ایجاد میکنه چون با خروج اون و تحریک جنسی ادرار کم فشار میشه و به زحمت خروج میکنه
    با تشکر از وقتی که میگذارید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۵ دی ۳( 2 ماه پیش)
      تحریک جنسی باید همراه با ارضا شدن باشه اگر غیر اینه میتونه منجر به عوارض بشه براتون
  • تصویر کاربر حمید سه شنبه ۲۵ دی ۳( 2 ماه پیش) تعداد بازدید: 56 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر دکتر. متاهل ۲۴ ساله هفت ماه پیش دچار سیستیت شدم(ضخامت مثانه ۶ mm و عدم تخلیه کامل مثانه) و دوماه با انتی بیوتیک ۹۰ درصد علائم رفع شد ولی با قطع دارو ۵ ماه است دچار پروستاتیت شدم(آزمایش و سونو طبیعی) ۲ماه است ترازوسین شبی یک عدد و روزی ۲ تا سلکسیب و شبی یک عدد نورتریپتیلین ۱۰. ادویه فلفل کافئین الکل حذف شده . ۲ هفته خوبم
    و ۱ هفته خیلی اذیتم . علائمم : سوزش داخل مجاری آلت طی روز که تا نزدیک مقعد کشیده میشه ، سوزش شدید هنگام ادرار و بعد ادرار . احساس سفتی در ناحیه پرینه . احساس سوزش موقع نعوظ و انزال
    دکتر گفتن بیشتر از دوماه انتی بیوتیک ، عفونتو مقاوم میکنه . ولی با خوردن انتی بیوتیک علائم بشدت کم میشه ولی نظرشون اینه نخورم.
    آقای دکتر خیلی اذیتم چکار کنم. ممنون از دلسوزی شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۲ دی ۳( 2 ماه پیش)
      تا ۶ ماه مصرف کنید شبی نیم ساعت داخل تشت آب گرم هم بنشینید
    2. تصویر کاربر حمید شنبه ۲۲ دی ۳( 2 ماه پیش)
      سلام . دکتر کدام دارو شش ماه مصرف کنم ؟ انتی بیوتیک یا ترازوسین

      اقای دکتر یعنی هنوز در پروستات باکتری تجمع داره ؟ یا التهابه فقط؟
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۲ دی ۳( 2 ماه پیش)
      هر دو رو استفاده کنید التهابیه که بخاطر عفونت ایجاد شده و مونده
    4. تصویر کاربر حمید یکشنبه ۲۳ دی ۳( 2 ماه پیش)
      اقای دکتر ، دکتری ک زیر نظرشم میگه چون عفونت مشاهده نشده پس انتی بیوتیک لازم نیست . چکارکنم بخدا دیگه دمارمو در اورده لحظه ای سوزشم کم نمیشه
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۳ دی ۳( 2 ماه پیش)
      ربطی نداره مصرف کنید
    6. تصویر کاربر حمید دوشنبه ۲۴ دی ۳( 2 ماه پیش)
      دکتر سه ماه تاوانکس خوردم خوب بودم ولی بعد قطع شدنش علائم برگشته . ما چیزی به عنوان مقاومت عفونت به انتی بیوتیک داریم؟؟ دکتر گفتند مصرف اضافه انتی بیوتیک عفونت مقاوم تر میشه . درست هست ؟؟
    7. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۵ دی ۳( 2 ماه پیش)
      بله احتمال مقاومت هست دارویی هست
    8. نمایش سایر 6 پاسخ
  • تصویر کاربر مهرداد چهارشنبه ۱۹ دی ۳( 2 ماه پیش) تعداد بازدید: 75 مشاهده پرسش
    عرض ادب واحترام خدمت اقای دکتر
    ازمایش خون وادرار دادم خدمتت ارسال شد
    بامشکل درد مثانه وکم شدن فشار پرتاپ اداروسوزش وعدم تخلیه کامل ادرار.
    که پس از بررسی دکتر فرمودند التهاب پروستات داری وداروی مدکسیب، پروترال4درصد به مدت 2 هفته مصرف کردم که عوارض پروترال نتونستم تحمل کنم که با قرص _سیپروفلوکساسین و مدکسیب الان به مدت 2 هفته میخورم تمام مشکلاتم حل شده فقط سوزش هنگام تخلیه ادرار دارم ومشکل فشار وتخیله خیلی بهتر شدم الان من نیاز به دارو دارم یا نه ممنونم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۸ دی ۳( 2 ماه پیش)
      دارو هارو تا ۶ هفته ادامه بدین
    2. تصویر کاربر مهرداد چهارشنبه ۱۹ دی ۳( 2 ماه پیش)
      یعنی با سیپرفلوکساسین و مدکسیب تا 6 هفته ادمه بدم ونیاز به دارو دیگری نیست.؟ازمایشات مشاهده فرمودید؟
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۹ دی ۳( 2 ماه پیش)
      بله دیدم همینارو ادامه بدین
    4. تصویر کاربر مهرداد چهارشنبه ۱۹ دی ۳( 2 ماه پیش)
      یعنی با سیپرفلوکساسین و مدکسیب تا 6 هفته ادمه بدم ونیاز به دارو دیگری نیست.؟ازمایشات مشاهده فرمودید؟
    5. تصویر کاربر مهرداد چهارشنبه ۱۹ دی ۳( 2 ماه پیش)
      سپاس گزارم
    6. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۹ دی ۳( 2 ماه پیش)
      بله دیدم داروهارو ادامه بدین
    7. نمایش سایر 5 پاسخ
  • تصویر کاربر سجاد سه شنبه ۴ دی ۳( 3 ماه پیش) تعداد بازدید: 53 مشاهده پرسش
    باسلام. در آزمایش سونوگرافی متوجه شدم که پروستات من مشکل دارد. سپس آزمایش psa گرفته شد . و در نهایت یک متخصص اورولوژی نظر بر احتمال کانسر پروستات داشتند و نمونه برداری تجویز کردند.
    اینجانب ۳۷ سال دارم و هیچ علائم بیماری ندارم همچنین در خانواده نیز سابقه بیماری پروستات وجود ندارد. باتوجه به اظهار نظر پزشک معالج در حال حاضر زندگی پر استرسی را میگذرانم. لذا بدینوسیله هردو آزمایش را خدمت شما ارسال میکنم و چشم به راه دیدن نظر حکیمانه شما هستم.
    در پناه خدا از گزند دنیا محفوظ بمانید . بااحترام سجاد یلوه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۴ دی ۳( 3 ماه پیش)
      برای شما سرطان پروستات اصلا مطرح نیست فقط شش ماه بعد آزمایش رو تکرار کنید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر