اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

پیچ خوردگی بیضه ( تورشن )

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

بیضه توسط عضلات متصل به لایه های اطراف آن و بند بیضه، به صورت طبیعی در درون کیسه بیضه در شبانه روز حرکات محدودی دارد. پیچ خوردگی بیضه زمانی رخ  میدهد که گاهی حرکت بیضه به صورت چرخشی، به صورت غیر قابل برگشت به وضع اولیه اتفاق می افتد. پیچ خوردگی بیضه باعث فشار به عروق خونرسان به بیضه شده و اگر در عرض حدود چهار تا شش ساعت اصلاح جراحی وضعیت بیضه به حالت اولیه صورت نگیرد، به علت عدم خونرسانی مناسب، بافت زنده بیضه قابلیت حیات خود را از دست خواهد داد.

زمانی که بیضه به وسیله طنابی که از آن تا داخل شکم کشیده شده پیچ می خورد، تورسیون بیضه یا پیچ خوردگی بیضه اتفاق می افتد. این چرخش، طناب بیضه را پیچانده و باعث کاهش جریان خون در آن می شود. اگر پیچ خوردگی بسیار زیاد باشد، خونرسانی بقدری کاهش می یابد که باعث تخریب هر چه سریعتر بیضه می گردد.

پیچ خوردگی بیضه

علل ایجاد کننده

عوامل مستعد کننده پیچ خوردگی بیضه

  • علت در اغلب اوقات ناشناخته است ولی انقباض عضلات متصل به لایه های اطراف بیضه و به بند بیضه، همچنین نوعی اختلال تکاملی در یکی از لایه های اطراف بیضه که به بیضه ختم می شوند به عنوان علت احتمالی در برخی موارد مطرح شده اند.
  • بروز این وضعیت در سنین نوزادی و نیز در نوجوانان و بالغین جوان بیشتر است. همچنین در همراهی با چاقی، در فصل تابستان و به دنبال ضربات به بیضه و گاهی در زمان خواب بیشتر دیده می شود. همچنین بیضه های پایین نیامده نیز مستعد پیچ خوردگی می باشند.

علائم پیچ خوردگی بیضه

بیضه مبتلا در لمس دردناک است و وضعیت قرار گیری آن در بیشتر موارد طبیعی نیست. بند بیضه نیز ممکن است متورم و دردناک و کوتاه تر از سمت مقابل و دچار محدودیت حرکت شده باشد. بالاتر نگه داشتن بیضه ممکن است درد را تشدید کند.

پیچ خوردگی بیضه

عوامل زمینه ساز خطر پیچ خوردگی بیضه

1- سن، بیشتر در مردان زیر 30 سال مشاهده می شود اما در بین سنین 12-18 سالگی شایع بوده و شایعترین سن 14 سالگی است.

2- سابقه پیچ خوردگی قبلی- اگر سابقه ای از پیچ خوردگی بدون درمان وجود داشته باشد احتمال عود مجدد در هر کدام از بیضه ها وجود دارد مگر اینکه برای تصحیح وضعیت به وجود آمده جراحی صورت گیرد.

تشخیص پیچ خوردگی بیضه

  • اخذ شرح حال و معاینه دقیق بالینی
  • آزمایش خون و ادرار، برای تشخیص وجود عفونت احتمالی
  • سونوگرافی کیسه بیضه، بررسی جریان خون بیضه
  • اسکن بیضه ها، تزریق مقادیر مختصری از مواد رادیواکتیو به داخل جریان خون برای بررسی جریان خون بیضه
  • جراحی، در صورت وجود درد شدید و اثبات پیچ خوردگی به جهت کاهش عوارض بدون فوت وقت باید جراحی صورت گیرد.

تشخیص های دیگری که لازم است پیچ خوردگی بیضه از آنها افتراق داده شود عبارتند از:

عفونت و التهاب حاد بیضه یا بند بیضه، درد غیراختصاصی بیضه، ضربات به بیضه و ضمایم آن و ….

عوارض پیچ خوردگی بیضه

تخریب یا از بین رفتن بیضه: هنگامی که بیضه پیچ خورده در طی چند ساعت آینده درمان نشود جریان خون آن متوقف شده و می تواند سبب تخریب دائمی یا از بین رفتن آن شود. اگر تخریب شدید باشد با عمل جراحی بیضه برداشته می شود.

عدم توانایی بچه دار شدن: در بعضی از موارد تخریب یا از بین رفتن بیضه منجر به عدم توانایی فرد برای بچه دار شدن می گردد.

عوارض پیچ خوردگی بیضه

مراقبت های کلی پیچ خوردگی بیضه

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 جراحی برای رفع پیچش طناب اسپرماتیک پیچ خورده و اتصال بیضه آسیب دیده به سطح داخلی جدار کیسه بیضه که مانع عود می گردد.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 جراحی برای پیشگیری از پیچ خوردگی بر روی بیضه غیر مبتلا نیز انجام خواهد شد.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 پس از جراحی، از کیسه یخ برای تسکین درد و تورم استفاده شود. یخ را در پلاستیک گذاشته و آن را در طرف آسیب دیده بگذارید و با یک پارچه یخ را از پوست جدا کنید. هر بار 10-5 دقیقه یخ را روی موضع قرار دهید. در صورت لزوم این کار را تکرار کنید.

درمان پیچ خوردگی بیضه

در صورت تشخیص در ساعات اولیه می توان از یک مانور ویژه برای باز کردن پیچ خوردگی بیضه توسط پزشک متخصص ارولوژی استفاده کرد (که البته شانس موفقیت آن نسبی است). در صورت عدم موفقیت این مانور جراحی اورژانس جهت رفع انسداد عروقی در شش ساعت اول پس از وقوع پیچ خوردگی لازم است. جراحی شامل زدن برش بر روی کیسه بیضه، باز کردن پیچ خوردگی طناب بیضه و ثابت نمودن یک یا هر دو بیضه داخل کیسه آن است.

در زمان جراحی اگر بافت بیضه قابلیت حیات داشته باشد بایستی پس از اصلاح وضعیت قرارگیری و بهبود خونرسانی، آن را با بخیه به قسمتی از کیسه بیضه ثابت کرد تا پیچ خوردگی مجدد تکرار نشود. برخی جراحان رشته ارولوژی ثابت کردن بیضه مقابل (غیر مبتلا) را نیز به کیسه بیضه توصیه می کنند. در صورت عدم وجود قابلیت حیات، بیضه مبتلا بایستی برداشته شود. لازم به ذکر است که در صورت وجود یک بیضه سالم، معمولاً باروری مرد در آینده دچار اختلال نمی شود.

به تأخیر انداختن جراحی پیچ خوردگی بیضه

  • قبل از 6 ساعت، 90% عملکرد بیضه حفظ می شود.
  • بعد از 12 ساعت، شانس حفظ عملکرد بیضه 50% می شود.
  • بعد از 24 ساعت، فقط 10% علمکرد بیضه حفظ می شود.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

4.2/5 - (11 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر هانا پنجشنبه ۴ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 392 مشاهده پرسش
    پدر من با سن ٦٩اخيرا پروستاتكتومي داشته است،بعد از يك هفته ترخيص از بيمارستان و مصرف انتي بيوتيك سفكسين داراي تب ٣٨.٩است،فشار خون :١٤/سابقه ديابت ندارد،و در حال حاض تنها داروي مصرفي سفكسين ى استامينوفن،لوزارتان است،به علاوه علايم سرفه ديده مي شود،كم خوابي،توصيه شما را جويا شوم ممنون مي شوم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۴ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      مراجعه به دكتر معالجتان
  • تصویر کاربر مهدی پنجشنبه ۴ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 409 مشاهده پرسش
    جناب دکتر آلت تناسلی بنده در حالت خوابیده و عادی بسیار کوچک و نرم بوده و گاهی تا 3 سانتیمتر هم میرسد و در حالت نعوذ از قسمت وسط دارای انحناء می باشد، من میخواستم بدونم که این مورد شامل درمانی که شما در صفحه ذکر کردید میشه یا نه و آیا اصلا نیازی به عمل هست؟ و با دستگاههای کشنده امکان اصلاح بدون عمل وجود داره یا نه؟
    در ضمن سوال دیگه اینه که اگر پاسخ شما مثبت جهت درمان هزینه درمان چقدر هست من دانشجوی ساکن خارج از کشور هستم و اگر بخوام جراحی رو انجام بدم باید برگردم ایران و برسم خدمت شما.
    با سپاس
    عکس در حالتهای مختلف رو هم به ضمیمه ایمیل ارسال کردم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۴ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      باز نشد كلا انها اثر ندارند هر موقع تمديد در خدمتم
  • تصویر کاربر مهدی پنجشنبه ۴ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 409 مشاهده پرسش
    جناب دکتر آلت تناسلی بنده در حالت خوابیده و عادی بسیار کوچک و نرم بوده و گاهی تا 3 سانتیمتر هم میرسد و در حالت نعوذ از قسمت وسط دارای انحناء می باشد، من میخواستم بدونم که این مورد شامل درمانی که شما در صفحه ذکر کردید میشه یا نه و آیا اصلا نیازی به عمل هست؟ و با دستگاههای کشنده امکان اصلاح بدون عمل وجود داره یا نه؟
    در ضمن سوال دیگه اینه که اگر پاسخ شما مثبت جهت درمان هزینه درمان چقدر هست من دانشجوی ساکن خارج از کشور هستم و اگر بخوام جراحی رو انجام بدم باید برگردم ایران و برسم خدمت شما.
    با سپاس
    عکس در حالتهای مختلف رو هم به ضمیمه ایمیل ارسال کردم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۴ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      معاينه حضوري ضروري است
  • تصویر کاربر امین پنجشنبه ۴ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1047 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید من پیش دکتر میلاد نعیم آسا در رشت رفتم برای کمی بزرگتر شدن آلت.
    که ایشون قرص تستوکپس ارگانن روزی 1 عدد یک ماه و ایکس اید و پماد آندراکتیم (آندروستانولون) تجویز کردن برای 6 ماه روزی دو بار مالیده شود. اما این پماد هیچ جا ندارن خیلی نایابه. میخواستم بدونم جایگزین داره ؟ یا شما میدونید در تهران کجا میتونم تهیه کنم این دارو ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۴ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      أصلا اثر ندارد
  • تصویر کاربر نادر پنجشنبه ۴ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 474 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض خسته نباشید .
    پسری هستم که 4 ماه عروسی کردم ، طول مدت زمان با همسرم به طور طبیعی بدون استفاده از اسپری های تاخیری تقریبا بین 5 تا 10 دقیقه تو اینترکورس هستش ، هر چند که مراحل پیش نوازی و معاشقه قبل از سکس هر بخوبی انجام میدهم و حالا با استفاده از اسپری های تاخیری مدت زمان سکس رو تا 50 دقیقه هم افزایش دادم اما متاسفانه همسرم بطور کامل ارضاء نمیشه و من با توجه به مطالعاتی که تو این زمینه داشتم دقیقا متوجه این موضوع شدم که ایشون کی ارضا میشن و یا چه زمانی این اتفاق می افته که متاسفانه علارغم اینکه همه تلاشم لازم رو میکنم اما طی این مدت 4 ماه تقریبا بغیر از 2 -3 دفعه در باقی موارد خانمم ارضا نشده . برای جلوگیری از آمپول دپوفم استفاده میکنیم آیا این آمپول تاثیری در میل جنسی ایشون داره. ممنون میشم راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۴ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      متخصص زنان مراجعه كنيد
  • تصویر کاربر مهدی پنجشنبه ۴ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 373 مشاهده پرسش
    با سلام 26 ساله هستم. واریکوسل بیضه سمت چپ دارم. هنگام نعوذ و انزال دردی (نسبتا زیاد) در سر آلت احساس می کنم و هنگام انزال احساس می کنم کاملا ارضا نمیشم و احساس رضایت ندارم و با ادامه عمل، دوباره انزال صورت میگیره و ارضا میشم. گاها هم دچار نفخ میشم. می خواستم ببینم که اینا علایم بیماری خاصی هستن؟ لطفا راهنمایی کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۴ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بيشتر عصبي است
  • تصویر کاربر جواد پنجشنبه ۴ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 395 مشاهده پرسش
    باعرض سلام و خسته نباشید خدمت دکتر حسین کرمی ،درد های خفیف در بیضه نوجوانان هر از گاهی که با هیچ یک از علایم بیماری که در بالا اشاره کردید همراه نیست آیا مشکلی ایجاد می کند؟درضمن آیا احتلام بیش از اندازه و تحریکات جنسی بیش از اندازه در عدم سلامت بیضه نقش دارد یا خیر؟
    با تشکر از شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۴ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      سونوگرافي بيضه ضروري است
  • تصویر کاربر شهاب پنجشنبه ۴ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 448 مشاهده پرسش
    سلام ، آقای دکتر اخیرا من با درد کلیه و بیشتر مثانه مواجه شدم با توجه به تجربه دو تا برادرام که پیش شما جراحی سنگ داشتن ، یه سونوگرافی رفتم و این فایل پیوست جوابشه ، میخواستم بدونم با ورزش و کارای معمولی رد میشه یا برای معاینه دقیق بیام پیشتون ( برادرام به علت تنگی هالب واسشون لوله گذاشته بودین )
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۴ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      مراجعه حضوري شود
  • تصویر کاربر منوچهر پنجشنبه ۴ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 2464 مشاهده پرسش
    با عرض سلام به محضر جناب آقای دکتر و تشکر از لطف ایشان :
    1- چند ی است که مشکل دفع ادرار دارم 2- اندازه پروستات 40 سی سی بوده 3- در بررسی مثانه تعدادی دی ویتریکول در جدار مثانه دیده شده 4- دیواره جداری مثانه ام ضخیم شده 5- در دو کلیه هر کدام یک سنگ 6 میلی دارم 7- در عکس از مثانه ریفلاکس نوع یک در حالب راست دیده شده
    لطفا جناب آقای دکتر بفرمایید که چه مشکلی دارم و راه درمام آن چیست ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۴ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      حضورا مراجعه نماييد
  • تصویر کاربر vahid پنجشنبه ۴ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 440 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشيد
    من 27 سالمه كه از موقع ختنه كردن حلقه اي پوست برآمده دور آلتم تشكيل شده و داخلش چركين ميشه و درد و سوزش هم نداره فقط چرك و عفونت داخلش تشكيل ميشه. آيا نياز به عمل جراحي دارم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۴ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بايد ببينم
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۶ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 495 مشاهده پرسش
    با سلام.چند سوال دارم لطفا جواب دهید.1-اندازه کسیه که منی در آن ذخیره میشود به طور متوسط چند سی سی است؟2-اگر حجم این کسیه خیره منی ثابت است پس چرا حجم انزال گاها با هم متفاوت میباشد؟؟
    3-بعد از هر بار انزال چند روز یا چند ساعت طول (به طور متوسط) میکشه تا این کیسه دوباره پر شود و به حالت اولیه باز گردد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۶ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      تا 4-7 سیسی بر اساس افراد فرق دارد تا 48الی 72 ساعت کامل بر میشود
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

تقویت اسپرم و بهبود پارامترهای اسپرماتوگرام (مانند تعداد، تحرک و مورفولوژی) یکی از بزرگترین چالش های زوج…
بی اختیاری ادرار در زنان و سالمندان یک مشکل بسیار شایع و آزار دهنده است که می تواند…
تقویت اعصاب مثانه یکی از اهداف اصلی در درمان مشکلات رایجی مانند مثانه پرکار (Overactive Bladder –…

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب