پیچ خوردگی بیضه ( تورشن )

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

بیضه توسط عضلات متصل به لایه های اطراف آن و بند بیضه، به صورت طبیعی در درون کیسه بیضه در شبانه روز حرکات محدودی دارد. پیچ خوردگی بیضه زمانی رخ  میدهد که گاهی حرکت بیضه به صورت چرخشی، به صورت غیر قابل برگشت به وضع اولیه اتفاق می افتد. پیچ خوردگی بیضه باعث فشار به عروق خونرسان به بیضه شده و اگر در عرض حدود چهار تا شش ساعت اصلاح جراحی وضعیت بیضه به حالت اولیه صورت نگیرد، به علت عدم خونرسانی مناسب، بافت زنده بیضه قابلیت حیات خود را از دست خواهد داد.

زمانی که بیضه به وسیله طنابی که از آن تا داخل شکم کشیده شده پیچ می خورد، تورسیون بیضه یا پیچ خوردگی بیضه اتفاق می افتد. این چرخش، طناب بیضه را پیچانده و باعث کاهش جریان خون در آن می شود. اگر پیچ خوردگی بسیار زیاد باشد، خونرسانی بقدری کاهش می یابد که باعث تخریب هر چه سریعتر بیضه می گردد.

پیچ خوردگی بیضه

علل ایجاد کننده

عوامل مستعد کننده پیچ خوردگی بیضه

  • علت در اغلب اوقات ناشناخته است ولی انقباض عضلات متصل به لایه های اطراف بیضه و به بند بیضه، همچنین نوعی اختلال تکاملی در یکی از لایه های اطراف بیضه که به بیضه ختم می شوند به عنوان علت احتمالی در برخی موارد مطرح شده اند.
  • بروز این وضعیت در سنین نوزادی و نیز در نوجوانان و بالغین جوان بیشتر است. همچنین در همراهی با چاقی، در فصل تابستان و به دنبال ضربات به بیضه و گاهی در زمان خواب بیشتر دیده می شود. همچنین بیضه های پایین نیامده نیز مستعد پیچ خوردگی می باشند.

علائم پیچ خوردگی بیضه

بیضه مبتلا در لمس دردناک است و وضعیت قرار گیری آن در بیشتر موارد طبیعی نیست. بند بیضه نیز ممکن است متورم و دردناک و کوتاه تر از سمت مقابل و دچار محدودیت حرکت شده باشد. بالاتر نگه داشتن بیضه ممکن است درد را تشدید کند.

پیچ خوردگی بیضه

عوامل زمینه ساز خطر پیچ خوردگی بیضه

1- سن، بیشتر در مردان زیر 30 سال مشاهده می شود اما در بین سنین 12-18 سالگی شایع بوده و شایعترین سن 14 سالگی است.

2- سابقه پیچ خوردگی قبلی- اگر سابقه ای از پیچ خوردگی بدون درمان وجود داشته باشد احتمال عود مجدد در هر کدام از بیضه ها وجود دارد مگر اینکه برای تصحیح وضعیت به وجود آمده جراحی صورت گیرد.

تشخیص پیچ خوردگی بیضه

  • اخذ شرح حال و معاینه دقیق بالینی
  • آزمایش خون و ادرار، برای تشخیص وجود عفونت احتمالی
  • سونوگرافی کیسه بیضه، بررسی جریان خون بیضه
  • اسکن بیضه ها، تزریق مقادیر مختصری از مواد رادیواکتیو به داخل جریان خون برای بررسی جریان خون بیضه
  • جراحی، در صورت وجود درد شدید و اثبات پیچ خوردگی به جهت کاهش عوارض بدون فوت وقت باید جراحی صورت گیرد.

تشخیص های دیگری که لازم است پیچ خوردگی بیضه از آنها افتراق داده شود عبارتند از:

عفونت و التهاب حاد بیضه یا بند بیضه، درد غیراختصاصی بیضه، ضربات به بیضه و ضمایم آن و ….

عوارض پیچ خوردگی بیضه

تخریب یا از بین رفتن بیضه: هنگامی که بیضه پیچ خورده در طی چند ساعت آینده درمان نشود جریان خون آن متوقف شده و می تواند سبب تخریب دائمی یا از بین رفتن آن شود. اگر تخریب شدید باشد با عمل جراحی بیضه برداشته می شود.

عدم توانایی بچه دار شدن: در بعضی از موارد تخریب یا از بین رفتن بیضه منجر به عدم توانایی فرد برای بچه دار شدن می گردد.

عوارض پیچ خوردگی بیضه

مراقبت های کلی پیچ خوردگی بیضه

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 جراحی برای رفع پیچش طناب اسپرماتیک پیچ خورده و اتصال بیضه آسیب دیده به سطح داخلی جدار کیسه بیضه که مانع عود می گردد.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 جراحی برای پیشگیری از پیچ خوردگی بر روی بیضه غیر مبتلا نیز انجام خواهد شد.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 پس از جراحی، از کیسه یخ برای تسکین درد و تورم استفاده شود. یخ را در پلاستیک گذاشته و آن را در طرف آسیب دیده بگذارید و با یک پارچه یخ را از پوست جدا کنید. هر بار 10-5 دقیقه یخ را روی موضع قرار دهید. در صورت لزوم این کار را تکرار کنید.

درمان پیچ خوردگی بیضه

در صورت تشخیص در ساعات اولیه می توان از یک مانور ویژه برای باز کردن پیچ خوردگی بیضه توسط پزشک متخصص ارولوژی استفاده کرد (که البته شانس موفقیت آن نسبی است). در صورت عدم موفقیت این مانور جراحی اورژانس جهت رفع انسداد عروقی در شش ساعت اول پس از وقوع پیچ خوردگی لازم است. جراحی شامل زدن برش بر روی کیسه بیضه، باز کردن پیچ خوردگی طناب بیضه و ثابت نمودن یک یا هر دو بیضه داخل کیسه آن است.

در زمان جراحی اگر بافت بیضه قابلیت حیات داشته باشد بایستی پس از اصلاح وضعیت قرارگیری و بهبود خونرسانی، آن را با بخیه به قسمتی از کیسه بیضه ثابت کرد تا پیچ خوردگی مجدد تکرار نشود. برخی جراحان رشته ارولوژی ثابت کردن بیضه مقابل (غیر مبتلا) را نیز به کیسه بیضه توصیه می کنند. در صورت عدم وجود قابلیت حیات، بیضه مبتلا بایستی برداشته شود. لازم به ذکر است که در صورت وجود یک بیضه سالم، معمولاً باروری مرد در آینده دچار اختلال نمی شود.

به تأخیر انداختن جراحی پیچ خوردگی بیضه

  • قبل از 6 ساعت، 90% عملکرد بیضه حفظ می شود.
  • بعد از 12 ساعت، شانس حفظ عملکرد بیضه 50% می شود.
  • بعد از 24 ساعت، فقط 10% علمکرد بیضه حفظ می شود.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

4/5 - (9 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۱۰ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 340 مشاهده پرسش
    سلام وخسته نباشی خدمت دکتر عزیز ببخشید یک پرسش را دارم ولی میخوام بدونم تا چند وقت بعد از عمل واریکسل میشه نزدیکی داشت و اگه تحریک بشه اتفاقی میفته با تشکر از شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۰ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      بلافاصله
  • تصویر کاربر هادی دوشنبه ۱۰ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 404 مشاهده پرسش
    با سلام بنده 52 سال سن دارم و پس از انجام تست psa 0.3 وخوش خیم بودن ان و مشخص شدن اندازه پروستات 41سی سی بعد از سونوگرافی دکتر معالج فرمودند که ممکن هست بعد از عمل دوباره عود کند ؟؟؟؟
    سوال بنده این است که ممکن است در صورت خوش خیمی بعد از عمل لیزر یا جراحی باز دوباره عود کند و همچنین برای بنده عمل باز لازم است یا بسته؟
    ضمنا دکتر معالج گفته اند که پروستات به سمت داخل مثانه و بد فرم بزرگ شده
    free psa 0.35
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۰ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      چون جوانید دست نگه دارید عمل زود است
  • تصویر کاربر bijan دوشنبه ۱۰ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 389 مشاهده پرسش
    با عرض سلام وخسته نباشید خدمت آقای دکتر...
    ببخشید اقای دکتر یه سوال در مورد طول الت تناسلی داشتم که اندازه ی صول الت تناسلی من در حالت خوابیده ۴سانت و در حالت بلند ٨ سانت میباشد در حال حاضر هم ٢١سال سن دارم...میخواستم بدونم که اگر ازدواج کنم در اینده برام مشکلی پیش میادیا نه..یا اینکه باید به پزشک مراجعه کنم...ممنون میشم که اگر یه راه حل نشونم بدین....
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۰ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      نه انشائللاه
  • تصویر کاربر رمضانعلی دوشنبه ۱۰ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 362 مشاهده پرسش
    با سلام و خداقوت به خدمت اقای دکتر
    ابتدا شرح واقعه تقریبا 23روز پیش جسم سنگینی را بلند کردم و از دو سه روز بعد بیضه سمت راستم بطور شگفت انگیز کوچک شد و به ارولوژیست مراجعه و برام سونوگرافی و ازمایش هورمونی وازمایش اسپرموگرام نسخه نوشتند بعد از انجام این مراحل برام داروی ویتامین E400واحد و پنتوکسی فیلین تجویز کردند اخر نفهمیدم علت کوچکی بیضه راستم چی بود لطفا نظرتون را در مورد مدارک پزشکی ارسال شده بیان فرمائید با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۰ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      قابل قبول است نگران نباش
  • تصویر کاربر امير پنجشنبه ۱۳ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 370 مشاهده پرسش
    با سلام.. عکسى که فرستادم مربوط به آلت تناسلى من است..اين ضايعات هيچگونه درد يا خارشى ندارند اما آلت تناسلى من را زشت کرده اند.. ميخواستم ببينم بيمارى خاصى است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۳ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      غده چربی زیر پوستی است درمان ندارد حساس نباش
  • تصویر کاربر علي پنجشنبه ۱۳ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 320 مشاهده پرسش
    سلام-لطفا بفرماييد در هنگام انجام خود ارضايي بايد مثانه پر باشد يا خالي؟چون گفته مي شود پس از خروج مني حتما بايد ادرار كنين با اين حساب بايد مثانه هنگام خود ارضايي كاملا پر باشه درسته؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۳ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      سعی کن ترکش کنید چون عوارض دراز مدت دارد مطلب سایت من را بخوانید
  • تصویر کاربر طاهری پنجشنبه ۱۳ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1340 مشاهده پرسش
    سلام دکتر کرمی، من مدتیست احساس میکنم حرکت بیضه سمت راستم غیر عادیه ، بیضه سمت چپ حرکت مداوم دورانی داره ولی بیضه سمت راستم خیلی کم حرکت میکنه و دورانی هم نیست فقط کمی تکون میخوره و کمی بالا و پایین میره و اکثرا در جای خود با حفظ حالت و موقعیت مکانی ثابت میمونه ، آیا این چیزها طبیعیه یا مشکلی وجود داره؟ لطفا راهنمایی بفرمایید ، از اینکه وقتتونو میگیرم معذرت میخوام ولی اصلا روم نمیشه حضوری راجع به این مسائل صحبت کنم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۳ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      نرمال است
  • تصویر کاربر سید دوشنبه ۱۰ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 324 مشاهده پرسش
    با عرض سلام خدمت جناب اقای دکتر
    اینجانب چند سالی است که گرفتار پروستاتیت مزمن هستم و36 سال سن دارم اخیراً یک ماه است که درد بیضه دارم بعضی اوقات از بین می رود و بعضی اوقات بر میگردد سونوگرافی انجام دادم چیزی نشان نمی داد این درد بعضی اوقات در سمت چپ بیشتر می شود بعضی اوقات سمت راست و در کل بیشتر قسمت پشت بیضه هااست و احساس می کنم بعضی اوقات تورم در سمت چپ است . ممکن است از پروستاتی مزمن باشد و یا ممکن است فتق داشته باشم دکتر ارولوژی هم مرا معاینه کردند .اگر لطف بفرمایید راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۰ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      بهترین درمان شما فقط بیخیالی این درد است
  • تصویر کاربر حسین دوشنبه ۱۰ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 320 مشاهده پرسش
    احتراماً سلام
    چند سالی هست که با مشکل واریکسل و باد فتخ دچار هستم و به دلیل مشغله کاری و درسی از
    پیگیری غافل بوده‌ام؛ بیش از 3 سال هست که متأهل شده‌ام ولی از ترس بی اطلاعی از این بیماری و عوارض احتمالی آن اقدام به بچه دار شدن نکرده‌ام.
    لازم بذکر است که اواخر خدمت سربازی به سونگرافی رفتم و دکتر در جواب آزمایش پیشنهاد معافیت از خدمت را به من دادند. میخواهم بدانم که آیا وضعیتم خیلی حاد بوده ؟
    ولی دیگر عزیزان دکتر نیازی به جراحی نمی دیدند.
    لطفاً راهنمایی کنید.
    با تشکر: کرمی
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۰ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      اقدام بکن مشکلی ندارید
  • تصویر کاربر ایمان دوشنبه ۱۰ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 348 مشاهده پرسش
    سلام،اندازه آلت من در شل بودن 2-3 سانتیمتر و در هنگام نعوظ 13 سانتیمتر است،آیا اندازش طبیعی است؟در ضمن من اضافه وزنم دارم.این مسئله تاثیری دارد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۰ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      طبیعی است
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر علی یکشنبه ۳۱ خرداد ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 655 مشاهده پرسش
    باسلام وخسته نباشید
    آقای دکتر من و خانومم چند وقتی برای پسردار شدن رژیم گرفتیم من شغلم کارمند بانکه یه دختر دارم وسابقه عمل واریکوسل نیز داشتم می خواستم خواهش کنم وضعیت ازمایش اسپرم من و مشاهده کننین واگه زحمتی نیست من و راهنمایی کننین که اسپرم من مشکلی برای فرزند پسر دار شدن داره یا نه ؟ با تشکر
    liquefaction time : 50
    ph : 7.5
    volum :2.5
    viscosity : normal
    count :90 mill/ml
    a ) arapid progressive: 10
    b slow progressive: 25 )
    c)non progressive: 25
    d immotile: 40%)
    SPERM MORPHOLOGY:
    normal 70%
    abnormal form 30%
    wbc 3.5
    1. تصویر کاربر علی یکشنبه ۳۱ خرداد ۹۴( 9 سال پیش)
      10
  • تصویر کاربر کیوان چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1137 مشاهده پرسش
    سلام
    پسری بیست ویک ساله هستم دردوران بچگی دچار فشار شدیدی شدم که به اصطلاح بیضه راستم به زیر شکمم رفت حالا دربیشتر مواقع بیضه راستم از کیسه بیضه خارج شده و به زیر شکمم میره که بنده با فشار دست اونو به کیسه بیضه انتقال میدم خواستم ببینم مشکلی برای کارایی بیضه پیش نمییاد
    ممنون اگه پاسخ بنده رو بدین
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      نه نگران نباش
  • تصویر کاربر مصطفی دوشنبه ۱۸ اسفند ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 436 مشاهده پرسش
    باسلام خدمت دکتر.بنده جوانی هستم بیست ویک ساله الان دوروزه که من درد بیضه ی به صورت خفیف وخیلی کم دارم واینکه فقط درد کمی داره وهیچ یک از علایم درد بیضه که در سایت گذاشتید را ندارم .نه ورم کرده نه قرمز شده .نه آب دورش جمع شده ....خلاصه نمی دونم چیکار کنم پیش چه دکتری برم یا اینکه اگر راه کاری هست بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۸ اسفند ۹۳( 1 دهه پیش)
      شما مشکلی ندارید
  • تصویر کاربر حامد پنجشنبه ۲۲ آبان ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 399 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید اقای دکتر در مورد کشیدگی طناب بیضه توضیح میدین که یه دارویی معرفی کنید ؟! بیضه سمت چپ من بعد از سونوگرافی مشخص شد بیضه چپ رتراکتیل بوده و تا دیستال کانال اینگوینال چپ کشیده میشود . لطفا راهنمایی بفرمایید چه درمان دارویی مناسب است ؟!!
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۲ آبان ۹۳( 1 دهه پیش)
      دارویی نیست
  • تصویر کاربر ارمین پنجشنبه ۲۲ آبان ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 350 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشین
    من 23 سالمه و بیضه هام قبل اینکه به سربازی برم اصلا درد نداشتن اما الان که دارم تموم میکنم بدجور بیضه هام درد میکنن و ی مسئله که هست وقتی شبا جنب میشم یا در صورت خود ارضایی اسهال شدید میشم که در بعضی موارد اگر دستشویی نزدیک نباشد درد بیضم 10 برابر میشه وقتی میرم یرویس مثانم خالی میشه دیگه احساس درد هم از بین میره میخواستم ببینم با این موارد ممکنه چه مشکلی داشته باشم؟
    اگر نیاز به آزمایش هست بگین که انجام بدم ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۲ آبان ۹۳( 1 دهه پیش)
      سونوگرافی بکنید
  • تصویر کاربر رضا یکشنبه ۱۸ آبان ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 459 مشاهده پرسش
    با سلام و تشکر بابت سایت خوبتون.آقای دکتر حدود 3ماهه که واریکوسل خفیف دارم. همکارای شما به بنده گفتن درحدی نیست که نیاز به جراحی باشه. ولی من پیچ خوردگیهای رو در اطراف بیضه چپ لمس و مشاهده. مینم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۸ آبان ۹۳( 1 دهه پیش)
      اگر ازمایش اسپرمتان نرمال است عمل نمیخواهد
  • تصویر کاربر علی یکشنبه ۱۹ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 366 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من یه 4 سالیه که وقتی بیضه هام جمع میشه بیضه چپم متورم میشه ولی تو حالت آویزون معمولی هستند و الان20 سالمه ایا مشکلی تو اینده پیش میاد یا اینکه مشکلی دارم لطفا راهنماییم کنید!!!!
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۹ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      سونوگرافی بکنید
  • تصویر کاربر مهدی سه شنبه ۱۴ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 474 مشاهده پرسش
    ایا خوردن دنبلان (بیضه) کوسفند تاثیری بر عملکرد بیضه و اسپرم سازی دارد؟؟ایا خوردنش ضرری داره؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۴ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      نه اثری ندارد
  • تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۶ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 402 مشاهده پرسش
    با سلام.چند سوال دارم لطفا جواب دهید.1-اندازه کسیه که منی در آن ذخیره میشود به طور متوسط چند سی سی است؟2-اگر حجم این کسیه خیره منی ثابت است پس چرا حجم انزال گاها با هم متفاوت میباشد؟؟
    3-بعد از هر بار انزال چند روز یا چند ساعت طول (به طور متوسط) میکشه تا این کیسه دوباره پر شود و به حالت اولیه باز گردد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۶ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      تا 4-7 سیسی بر اساس افراد فرق دارد تا 48الی 72 ساعت کامل بر میشود
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب