اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

پیچ خوردگی بیضه ( تورشن )

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

بیضه توسط عضلات متصل به لایه های اطراف آن و بند بیضه، به صورت طبیعی در درون کیسه بیضه در شبانه روز حرکات محدودی دارد. پیچ خوردگی بیضه زمانی رخ  میدهد که گاهی حرکت بیضه به صورت چرخشی، به صورت غیر قابل برگشت به وضع اولیه اتفاق می افتد. پیچ خوردگی بیضه باعث فشار به عروق خونرسان به بیضه شده و اگر در عرض حدود چهار تا شش ساعت اصلاح جراحی وضعیت بیضه به حالت اولیه صورت نگیرد، به علت عدم خونرسانی مناسب، بافت زنده بیضه قابلیت حیات خود را از دست خواهد داد.

زمانی که بیضه به وسیله طنابی که از آن تا داخل شکم کشیده شده پیچ می خورد، تورسیون بیضه یا پیچ خوردگی بیضه اتفاق می افتد. این چرخش، طناب بیضه را پیچانده و باعث کاهش جریان خون در آن می شود. اگر پیچ خوردگی بسیار زیاد باشد، خونرسانی بقدری کاهش می یابد که باعث تخریب هر چه سریعتر بیضه می گردد.

پیچ خوردگی بیضه

علل ایجاد کننده

عوامل مستعد کننده پیچ خوردگی بیضه

  • علت در اغلب اوقات ناشناخته است ولی انقباض عضلات متصل به لایه های اطراف بیضه و به بند بیضه، همچنین نوعی اختلال تکاملی در یکی از لایه های اطراف بیضه که به بیضه ختم می شوند به عنوان علت احتمالی در برخی موارد مطرح شده اند.
  • بروز این وضعیت در سنین نوزادی و نیز در نوجوانان و بالغین جوان بیشتر است. همچنین در همراهی با چاقی، در فصل تابستان و به دنبال ضربات به بیضه و گاهی در زمان خواب بیشتر دیده می شود. همچنین بیضه های پایین نیامده نیز مستعد پیچ خوردگی می باشند.

علائم پیچ خوردگی بیضه

بیضه مبتلا در لمس دردناک است و وضعیت قرار گیری آن در بیشتر موارد طبیعی نیست. بند بیضه نیز ممکن است متورم و دردناک و کوتاه تر از سمت مقابل و دچار محدودیت حرکت شده باشد. بالاتر نگه داشتن بیضه ممکن است درد را تشدید کند.

پیچ خوردگی بیضه

عوامل زمینه ساز خطر پیچ خوردگی بیضه

1- سن، بیشتر در مردان زیر 30 سال مشاهده می شود اما در بین سنین 12-18 سالگی شایع بوده و شایعترین سن 14 سالگی است.

2- سابقه پیچ خوردگی قبلی- اگر سابقه ای از پیچ خوردگی بدون درمان وجود داشته باشد احتمال عود مجدد در هر کدام از بیضه ها وجود دارد مگر اینکه برای تصحیح وضعیت به وجود آمده جراحی صورت گیرد.

تشخیص پیچ خوردگی بیضه

  • اخذ شرح حال و معاینه دقیق بالینی
  • آزمایش خون و ادرار، برای تشخیص وجود عفونت احتمالی
  • سونوگرافی کیسه بیضه، بررسی جریان خون بیضه
  • اسکن بیضه ها، تزریق مقادیر مختصری از مواد رادیواکتیو به داخل جریان خون برای بررسی جریان خون بیضه
  • جراحی، در صورت وجود درد شدید و اثبات پیچ خوردگی به جهت کاهش عوارض بدون فوت وقت باید جراحی صورت گیرد.

تشخیص های دیگری که لازم است پیچ خوردگی بیضه از آنها افتراق داده شود عبارتند از:

عفونت و التهاب حاد بیضه یا بند بیضه، درد غیراختصاصی بیضه، ضربات به بیضه و ضمایم آن و ….

عوارض پیچ خوردگی بیضه

تخریب یا از بین رفتن بیضه: هنگامی که بیضه پیچ خورده در طی چند ساعت آینده درمان نشود جریان خون آن متوقف شده و می تواند سبب تخریب دائمی یا از بین رفتن آن شود. اگر تخریب شدید باشد با عمل جراحی بیضه برداشته می شود.

عدم توانایی بچه دار شدن: در بعضی از موارد تخریب یا از بین رفتن بیضه منجر به عدم توانایی فرد برای بچه دار شدن می گردد.

عوارض پیچ خوردگی بیضه

مراقبت های کلی پیچ خوردگی بیضه

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 جراحی برای رفع پیچش طناب اسپرماتیک پیچ خورده و اتصال بیضه آسیب دیده به سطح داخلی جدار کیسه بیضه که مانع عود می گردد.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 جراحی برای پیشگیری از پیچ خوردگی بر روی بیضه غیر مبتلا نیز انجام خواهد شد.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 پس از جراحی، از کیسه یخ برای تسکین درد و تورم استفاده شود. یخ را در پلاستیک گذاشته و آن را در طرف آسیب دیده بگذارید و با یک پارچه یخ را از پوست جدا کنید. هر بار 10-5 دقیقه یخ را روی موضع قرار دهید. در صورت لزوم این کار را تکرار کنید.

درمان پیچ خوردگی بیضه

در صورت تشخیص در ساعات اولیه می توان از یک مانور ویژه برای باز کردن پیچ خوردگی بیضه توسط پزشک متخصص ارولوژی استفاده کرد (که البته شانس موفقیت آن نسبی است). در صورت عدم موفقیت این مانور جراحی اورژانس جهت رفع انسداد عروقی در شش ساعت اول پس از وقوع پیچ خوردگی لازم است. جراحی شامل زدن برش بر روی کیسه بیضه، باز کردن پیچ خوردگی طناب بیضه و ثابت نمودن یک یا هر دو بیضه داخل کیسه آن است.

در زمان جراحی اگر بافت بیضه قابلیت حیات داشته باشد بایستی پس از اصلاح وضعیت قرارگیری و بهبود خونرسانی، آن را با بخیه به قسمتی از کیسه بیضه ثابت کرد تا پیچ خوردگی مجدد تکرار نشود. برخی جراحان رشته ارولوژی ثابت کردن بیضه مقابل (غیر مبتلا) را نیز به کیسه بیضه توصیه می کنند. در صورت عدم وجود قابلیت حیات، بیضه مبتلا بایستی برداشته شود. لازم به ذکر است که در صورت وجود یک بیضه سالم، معمولاً باروری مرد در آینده دچار اختلال نمی شود.

به تأخیر انداختن جراحی پیچ خوردگی بیضه

  • قبل از 6 ساعت، 90% عملکرد بیضه حفظ می شود.
  • بعد از 12 ساعت، شانس حفظ عملکرد بیضه 50% می شود.
  • بعد از 24 ساعت، فقط 10% علمکرد بیضه حفظ می شود.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

4.2/5 - (11 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر باسلام سه شنبه ۲۴ بهمن ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 508 مشاهده پرسش
    ابتدا دور آلت سمت راست زیر کلاهک زخم شد که در حال حاضر زخم آن خوب شده ولی حالت قرمزی دور کلاهک باقیست و بعضی از قسمت‌های آلت به صورت نقطه‌ای قرمز شده...
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۴ بهمن ۹۶( 8 سال پیش)
      عکسش را بفرستید بلینم
  • تصویر کاربر مهدی شنبه ۲۸ بهمن ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 444 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر
    من دیروز اتفاقی مقاله ای در رابطه با زگیل تناسلی خوندم و وقتی به بدن خودم دقت کردم چندین برامدگیدکوچک در اطراف ناحیه تناسلی ام دیدم که فک میکنم مدت طولانی هست که وجود دارند میخواستم بدونم اینا زگیل هستند یا خیر

    اخ من تا حالا رابطه جنسی ای نداشته ام و حداقل تو 1 سال گذشته ام استخری نررفته ام
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۴ بهمن ۹۶( 8 سال پیش)
    2. تصویر کاربر مهدی سه شنبه ۲۴ بهمن ۹۶( 8 سال پیش)
      تشکر مرسی لطف کردید
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۸ بهمن ۹۶( 8 سال پیش)
      سپاس
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر با سه شنبه ۲۴ بهمن ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 407 مشاهده پرسش
    با سلام وخدا قوت خدمت جنابعالي .پدر اينجانب چند وقت دردخفيف در ناحيه بيضه داشت بامراجعه به پزشک گفته شد تا زماني اذيت نميشي کارش نداشته بابعد از چند ماه درد زياد شد وهمان پزشک پدرم را عمل کرد گفت چي نيست چند تکه چربي وکيست بوده ولي جواب پاتولوژي چيز ديگه اي رو نشون داد وگفتند سرطان بدخيمه وبا مراجعه به پزشک جراح ديگر بيضه ها کامل تخليه شدند وهنوز جواب آزمايش جديد نيامده است من آزمايش قبلي براتون ميفرستم زحمتتون نظر شما در اين مورد چيه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۴ بهمن ۹۶( 8 سال پیش)
  • تصویر کاربر مهشیدابراهیمی سه شنبه ۲۴ بهمن ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 383 مشاهده پرسش
    باسلام.بنده شب ها که برای مثال ساعت 11 میخوابم حدود ساعت 4 صبح با فشار زیاد احساس ادرار از خواب بلند می شوم و نیاز به دستشویی دارم. خواستم بپرسم باتوجه به اینکه در طول روز و حتی شب ها نیز آب زیاد نمیخورم مشکل بنده چیست؟ آیا طبیعی است؟ چون همسرم و دیگران بنظر بنده به زود به زودی بنده نیاز به دستشویی پیدا نمی کنند. در طول روز هم حدود 3 ساعت 1 بار اینطور می شوم ولی اطرافیان و هم کلاسی هایم اینطور نیستن. قصد بارداری نیز دارم. در ضمن بنده برای مشکل چشم درد و سردرد،هنگامی که سرکلاس هستم، به چشم پزشک مراجعه کردم و به بنده قرص پروپرانولول تجویز کردند. خواستم بپرسم حدود 1 ماه هست که به علت بالا بودن tsh (ده)، قرص لووتیروکسین مصرف می کنم. و قصد بارداری نیز دارم. خواستم بپرسم قرص پروپرانولول را مصرف کنم؟ و مشکلی نیست؟ و برای پیش از بارداری مسأله ای نیست؟ و با لووتیروکسین و تیروئید بنده تداخلی ندارد؟ و بنده شنیده بودم این قرص ضد اضطراب است و آیا در کاهش چشم درد بنده در مواقعی که کلاس دارم تأثیر دارد؟باتشکر. و اینکه نظر شما در مورد این مشکل بنده که فقط روزهایی که سر کلاس هستم دچار چشم درد و سر درد می شوم که اگر 1 تا 1.5 ساعت نخوابم برطرف نمی شود و حالت تهوع میگیرم چیست؟مشکل بنده چیست؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۴ بهمن ۹۶( 8 سال پیش)
  • تصویر کاربر فرهاد سه شنبه ۲۴ بهمن ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 426 مشاهده پرسش
    باسلام احترام 57 سالمه و مدتیه بکلی به زناشویی بی میل هستم والبته نعوظ هم ندارم سه سال پیش هم بهمین دلیل به متخصص مراجعه کردم فرمودند علتش کاهش ترشح هورمونهای جنسی هست دارویی دادند درقوطی آبی رنگ 50 یا صدتایی بهمراه قوطی سفید تقویت کننده عمومی 50 یا صد عددی که هردو امریکایی بودوقرص اصلی آبی وتقریبا لوزی شکل بود (ویاگرانبود) قیمت هردو حدود 280000 تومن شد وعالی بود متاسفانه اسمشونو یادداشت نکردم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۴ بهمن ۹۶( 8 سال پیش)
  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۲۴ بهمن ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 401 مشاهده پرسش
    درمان زگیل الت تناسلی
    حدود دو هفته زیگیل در ناحیه الت تناسلی ایجاد شده و رفته رفته افزایش پیدا میکنه .... ایا خطر ناکه ؟،درمانش چیه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۴ بهمن ۹۶( 8 سال پیش)
  • تصویر کاربر اشکان سه شنبه ۲۴ بهمن ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 524 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید اقای دکتر
    من از دیروز صبح که بیدار شدم به یک باره در سمت چپ شکم ( منظورم پهلوی سمت چپ هستش ولی هم عرض ناف نیست بالاتر هستش ) احساس درد دارم
    درد اکثرا خیلی کمه ، اگر روی صندلی بشینم بدون تحرک کامل از بین می ره اما بیشترین درد در حالت موقع خوابیدن روی دست راسته !
    بعد من مصرف ماست و لبنیاتم به شدت بالاست بخاطر همین نگران سنگ کلیه بودم از طرفی دقیقا سه ماه هست حساسیت ریوی گرفته بودم و سرفه زیاد که نگران پاره شدن فتق ، اما نه مشکل ادرار و سوزش و خون دارم نه برامدگی روی شکم یا زیر شکم
    البته درد با سرفه هام برای لحظه ای بیشتر میشه
    ممنون می شم راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۴ بهمن ۹۶( 8 سال پیش)
  • تصویر کاربر مرتضی سه شنبه ۲۴ بهمن ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 3719 مشاهده پرسش
    جناب دکتر 68 سال سن دارم. نتیجه PSA آزمایش خونم عدد 20 ngml رو داشته. که جواب سونو گرافی کلیه و پروستات این بوده است که عرض میکنم: کلیه راست در سایز 112*41 میل و کلیه چپ در سایز 108*47 میل در سایز و اکوی طبیعی است.
    اکوژنیسیته و ضخامت کورتکس در کلیه ها طبیعی است. تصویر کیست 14 میلی متر در کورتکس تحتانی کلیه چپ مشهود است. هیدرونفروز و سنگ در کلیه ها مشاهده نشد. اکوکوتیکومدولاری جانکشن نرمال می باشد. اتساع در حالب ها مشهود نیست. مثانه دارای ضخامت جداری طبیعی است. در داخل مثانه توده فضاگیر و سنگ رویت نشد. پروستات در سایز 39*31*32 سایز و حجم تقریبی 21 میل میباشد. تصویر چند کانون کلسیفیه تا قطر 5 میل در پروستات مشهود است.
    خدا خیرتان بدهد. ممنون اگر نیاز به مراحل درمانی خاص یا عمل جراحی می باشم لطفا برای مراجعه ی حضوری راهنمایی بفرمایید. ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۴ بهمن ۹۶( 8 سال پیش)
  • تصویر کاربر احمدرضا سه شنبه ۲۴ بهمن ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 395 مشاهده پرسش
    سلام من کجی آلت دارم متاهل هستم طرف مقابل اذیت نیست اما خودم اعتماد به نفسم پایینه میخواستم ببینم نیاز به عمل دارم؟عمل خطری نداره؟یا ریسک داره؟ ممنون.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۴ بهمن ۹۶( 8 سال پیش)
      اگر عمل میخواهید باید حضوری بیایید۰۲۱۷۱۰۶۲۳۰۰ یا ۰۲۱۲۲۶۴۲۷۴۴
  • تصویر کاربر مرتضی شنبه ۲۸ بهمن ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 438 مشاهده پرسش
    از گذشته پس از قارچی که از استخر گرفته بودم قسمتی همیشه شبیه به زخم ایجاد میشد و بعد از مدتی خوب می شد. تا اینکه جدیدا متوجه زائده های های دیگری نیز شدم که ظاهری شبیه به زگیل آلت تناسلی دارند. علاوه بر این به علت پوست متخلخلی که بر روی پوست آلت تناسلی به صورت طبیعی مشخص است بعضا آلودگی در زیر پوست جمع می شده است که تخلیه می کردم و بعضی علامتها و لکه ها روی پوست شبیه به همچین چیزی است. لطفا راهنمایی کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۴ بهمن ۹۶( 8 سال پیش)
    2. تصویر کاربر مرتضی سه شنبه ۲۴ بهمن ۹۶( 8 سال پیش)
      عکسها
    3. تصویر کاربر مرتضی چهارشنبه ۲۵ بهمن ۹۶( 8 سال پیش)
      فایلها ضمیمه شده است
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۸ بهمن ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام این زگیل است باید کرایو کنید۰۲۱۲۲۶۴۲۷۴۴تماس
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۶ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 586 مشاهده پرسش
    با سلام.چند سوال دارم لطفا جواب دهید.1-اندازه کسیه که منی در آن ذخیره میشود به طور متوسط چند سی سی است؟2-اگر حجم این کسیه خیره منی ثابت است پس چرا حجم انزال گاها با هم متفاوت میباشد؟؟
    3-بعد از هر بار انزال چند روز یا چند ساعت طول (به طور متوسط) میکشه تا این کیسه دوباره پر شود و به حالت اولیه باز گردد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۶ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      تا 4-7 سیسی بر اساس افراد فرق دارد تا 48الی 72 ساعت کامل بر میشود
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب