راه های تشخیص قطعی سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

مردان بالای ۵۰ سال برای بررسی وضعیت پروستات و سالم بودن آن حتما باید به دکتر ارولوژ مراجعه کنند. روش های مختلفی برای تشخیص سرطان پروستات وجود دارد که در ادامه به تک تک آنها اشاره شده است.

اگر شما بالای 50 سال هستید یا اگر پدر، عمو و یا برادرتان مبتلا به سرطان پروستات بوده است حتماً بعد از 40 سال به دکتر ارولوژی جهت چکاپ مراجعه نمایند.

تشخیص سرطان پروستات

در حالت کلی سه روش برای  تشخیص پروستات وجود دارد.

اندازه گیری psa

1- تست سرطان پروستات PSA

اولین اقدام اندازه گیری میزان PSA خون شما می باشد. PSA ماده ای است که از پروستات ترشح و وارد خون می گردد که اندازه آن در خون بسته به حجم پروستات، دستکاری های اخیر پروستات از قبیل معاینه انگشتی، سیستوسکوپی و ورم پروستات متغیر می باشد.

اندازه PSA عمدتاً بر اساس سن بیمار و حجم پروستات بررسی می گردد. مثلاً در یک فرد 50 ساله اندازه PSA باید زیر 2 باشد ولی در یک فرد 65-70 ساله تا 4 را طبیعی تلقی می کنیم.

نقطه مهم افزایش تدریجی سطح PSA می باشد که به آن PSA Rising یا افزایش یابنده اطلاق می شود. نکته بسیار مهم هر PSA افزایش کننده تدریجی سرطان پروستات است مگر اینکه خلافش را با نمونه برداری ثابت کنیم. نتیجه اینکه اگر در آزمایشات مختلف سطح PSA خون شما روند صعودی دارد حتماً آن را جدی گرفته و به پزشک ارولوژیست یا مجاری ادرار مراجعه نمایید.

2- روش معاینه پروستات

دومین راه  تشخیص سرطان پروستات که پزشک شما انجام خواهد داد، معاینه انگشتی است که در این روش از طریق مقعد اندازه حجم و قوام پروستات شما معاینه می شود. در حالت طبیعی قوام پروستات مثل قوام کف دست در حالت انقباض می باشد.

زمانی که پروستات سرطانی می شود قوام آن سفت و مثل سنگ می گردد که در صورت چنین یافته ای، قدم بعدی  تشخیص سرطان پروستات که همان نمونه برداری از پروستات است، می باشد. در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی از پروستات را با توضیحات دکتر حسین کرمی میبینید.

3- تشخیص سرطان پروستات با سونوگرافی

سومین و قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات نمونه برداری از طریق مقعد  به کمک سونوگرافی می باشد. هر فردی که:

  • PSA آن حالت افزاینده تدریجی دارد.
  • اندازه PSA آن بالاتر از نرمال است.
  • علی رغم PSA نرمال، ولی در معاینه انگشتی پروستات سفت شده است.

باید تحت نمونه برداری سوزنی با سونوگرافی قرار گیرد که در این روش با تعیین وقت قبلی و آمادگی های زیر انجام می گردد:

1- حتماً سه روز آنتی بیوتیک لازم جهت جلوگیری از عفونت را قبل از نمونه برداری باید شروع کنید.

2- یک هفته قبل آسپرین، پلاویکس و داروهای رقیق کننده خون را باید قطع کنید.

3- شب قبل از نمونه برداری فقط از مایعات استفاده نمایید.

4- روز قبل از نمونه برداری جهت تخلیه خوب مقعد از شیاف های ملین استفاده نمایید.

5- نمونه برداری به صورت سرپایی و در عرض 10-15 دقیقه انجام و تعداد 12 قطعه از پروستات نمونه برداری شده و به آزمایشگاه پاتولوژی فرستاده می شود و جواب قطعی از نظر سرطانی و غیرسرطانی بودن پروستات مشخص می شود.

اگر جواب پاتولوژی سرطانی باشد بسته به سطح و مرحله سرطان، پزشک پیشنهادات درمانی خود را با شما هماهنگ خواهد کرد. در رابطه با درمان های سرطان پروستات با شما در قسمت بعدی صحبت خواهم کرد.

سلامت پروستات

آزمایشات مورد نیاز برای سرطان پروستات

هیچ آزمایش ساده ای برای تشخیص سرطان پروستات وجود ندارد. دو آزمایش رایج مورد استفاده برای تشخیص سرطان پروستات، آزمایش PSA  و معاینه دیجیتال رکتوم است. با استفاده از این آزمایش ها (به طور جداگانه یا در کنار هم)، تنها می توان تغییرات پروستات را مشاهده کرد.

این تست ها قابلیت تشخیص سرطان پروستات را ندارند. در صورتی که در نتیجه ی هر کدام از این آزمایش ها، چیزی غیر عادی به نظر برسد، معمولاً برای شما آزمایش های بیشتری تجویز خواهد شد.

عکس برداری ام آر آی (MRI) 

در فرآیند عکس برداری ام آر آی، با استفاده از یک آهنربای بسیار قوی و امواج رادیویی، تصویری دقیق و با جزئیات بالا از درون بدن شما ثبت می شود. پزشک برای تشخیص سرطان پروستات از نوع خاصی از عکس برداری MRI به نام mpMRI استفاده می کند. در این روش، با استفاده از ترکیب نتیجه ی سه عکس mpMRI مختلف، تصویر بسیار دقیق تری از درون بدن شما ثبت می شود.

پزشک معمولاً از آزمایش MRI برای بررسی نیاز به بیوپسی یا هدایت سوزن بیوپسی به محل خاصی از پروستات شما استفاده می کند. از دیگر فواید این نوع عکس برداری، قابلیت مشاهده ی تکثیر و پخش احتمالی توده ی سرطانی به سایر اندام ها و بافت های مجاور می باشد. پیش از عکس برداری، در رابطه با وجود هر گونه فلز درون بدن خود (مثل باتری قلب و …)، هر نوع آلرژی، دیابت، بیماری کلیوی یا سابقه ی عکس العمل آلرژیک به رنگ کانتراست طی آزمایش های گذشته، به تکنسین MRI خود اطلاع دهید.

بیوپسی (نمونه برداری)

با توجه به نتیجه ی عکس MRI، متخصص اورولوژی شما ممکن است برای نمونه برداری از بافت پروستات، آزمایش بیوپسی پروستات را تجویز کند. پزشک معمولاً بعد از توضیح خطرات و مزایای آزمایش بیوپسی پروستات، به شما زمان می دهد تا تصمیم خود را برای انجام آزمایش بیوپسی قطعی کنید.

دو روش اصلی برای انجام آزمایش بیوپسی پروستات وجود دارد:

  • بیوپسی ترانس پرینال (TPUS): دراین روش، سوزن از پوست ناحیه ی بین مقعد و کیسه بیضه وارد بدن شما می شود.
  • بیوپسی ترانس رکتال (TRUS): در این آزمایش، سوزن از طریق رکتوم وارد بدن شما می گردد.
اقدام به نمونه برداری از پروستات

طی هر کدام از این عمل ها، پزشک معمولاً علاوه بر نمونه برداری از نواحی مختلف پروستات شما، از نقاط مشکوک (طبق نتیجه عکس MRI شما) نیز نمونه هایی خواهد گرفت. سپس، این نمونه ها به آزمایشگاه ارسال شده تا -به منظور یافتن سلول های سرطانی- توسط یک متخصص پاتولوژی بررسی شود.

با توجه به نوع بیوپسی شما، ممکن است به مدت چند روز مقدار کمی خون در ادرار یا مدفوع خود مشاهده کنید. همچنین، احتمال وجود خون در منی تا دو ماه بعد از آزمایش بیوپسی پروستات وجود دارد.

سایر آزمایش ها

اگر نتایج آزمایش بیوپسی پروستات شما سرطان پروستات را تأیید کرده است، پزشک ممکن است برای بررسی میزان پخش شدگی سرطان، آزمایش های تکمیلی زیر را تجویز کند.

اسکن استخوان 

در این عکس برداری، احتمال پخش شدگی سرطان پروستات به استخوان های شما مورد بررسی قرار می گیرد. پیش از شروع این نوع عکس برداری، مقدار ناچیزی رنگ رادیو اکتیو به رگ شما تزریق شده و در نواحی رشد غیر عادی استخوانی جمع می شود. برای انتقال رنگ از طریق جریان خون به استخوان هایتان، باید چند ساعت صبر کنید.

بدن شما توسط یک دستگاه با قابلیت تشخیص رنگ رادیو اکتیو، اسکن می شود. عموماً تراکم رنگ در مناطق سرطانی استخوان، بیشتر از سایر نقاط است. این آزمایش بدون درد بوده و ماده رادیو اکتیو طی چند ساعت از بدن شما دفع می شود.

سی تی اسکن

سی تی اسکن یا عکس برداری توموگرافی کامپیوتری با استفاده از اشعه ایکس، یک تصویر دقیق از داخل بدن شما ثبت می کند. پزشک به کمک سی تی اسکن از ناحیه شکم می تواند احتمال انتشار سرطان پروستات به گره های لنفاوی را بررسی کند.

در طی این آزمایش، برای کمک به بالا بردن دقت عکس، یک رنگ به رگ شما تزریق می شود. سپس شما بدون حرکت روی تخت دراز کشیده و به آرامی از اسکنر گرد و دونات مانند سی تی عبور می کنید. عکس برداری چند دقیقه طول کشیده و بدون درد می باشد؛ اما مراحل آماده شدن برای انجام آن، ده الی سی دقیقه به طول می انجامد.

سی تی اسکن پی ای تی (PET-CT)

ترکیب یک اسکن PET (توموگرافی گسیل پوزیترون) با یک سی تی اسکن، یک آزمایش عکس برداری تخصصی محسوب می شود. این آزمایش می تواند به تشخیص پخش شدگی یا بازگشت سرطان کمک کند.

برای موارد سرطان پروستات، اسکن به دنبال ترشحات یک ماده خاص از سلول های سرطانی پروستات به نام آنتی ژن غشایی اختصاصی پروستات(PSMA)  خواهد گشت. قبل از اسکن PET-CT مقدار کمی ماده رادیو اکتیو به شما تزریق شده، که این ماده باعث پدیدار شدن آنتی ژن غشایی اختصاصی پروستات در اسکن ‌شما می شود.

توصیه های پایانی

  • جهت تشخیص و درمان به موقع سرطان پروستات توصیه می شود که همه مردان بالای 50 سال باید تست PSA خون را اندازه گیری نمایند.
  • اگر در خانواده شما پدر، عمو و یا برادر مبتلا به سرطان پروستات دارید شانس شما نسبت به افراد طبیعی 5 برابر می باشد و لذا بالای 40 سال تحت نظر دکترتان باشید.
  • هر گونه PSA افزایش یابنده باید نمونه برداری شود. مثلاً 1 ← 2 ← 3
  • در صورت  تشخیص سرطان پروستات به موقع سرطان پروستات و درمان به موقع آن عمر طبیعی خواهید داشت و لذا فرصت طلائی مراجعه و تشخیص به موقع سرطان را از دست ندهید.
  • قطعی ترین روش تشخیص سرطان پرستات نمونه برداری از طریق مقعد می باشد که در فیلم زیر می بینید.

در صورت نیاز جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744-021 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

4.5/5 - (6 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر غلامرضا شنبه ۱۱ دی ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 259 مشاهده پرسش
    سلام
    آقاي دكتر كرمي ، دايي بنده كه 68 سال سن دارند و در شهر اراك ساكن ميباشند ، 3 ماه است كه بنا به دستور دكتر خود بدليل تورم پروستات از سوند استفاده ميكنند و اين مدت بسيار باعث آزار و اذيت شدن ايشان گرديده و با مراجعه 15 روزه هر ماه ، دكتر ايشان ميفرمايند كه سوند را نبايد بيرون بكشند.
    يك بار ايشان خودسرانه سوند را بيرون كشيدند و كناره هاي الت تناسلي متورم شد و مجددا با توصيه پزشك نصب گرديد.
    الان با داشتن سوند ، هنوز گاها كناره هاي پاي ايشان متورم و دردناك ميشود و اوقات بسيار سختي را پشت سر ميگذارند.
    خواستم از جنابعالي بپرسم چاره ، دليل و راهكار مداواي دايي بنده چيست؟
    ممنون از زحمات شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۱ دی ۹۵( 7 سال پیش)
      راهي جز داشتن سوند وتعويض ١٠ روزه نيست
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۱۰ آذر ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 294 مشاهده پرسش
    با سلام .سنگ کلیه داشتم هم سنگ شکن رفته ام وهم در حالب سنگ جراحی نمودم .ولی مدتی است که گاهی یک ساعت ۴-۵ بار ادرار دارم .و جدیدا وقت ادرار موقع صبح مانند این است که تمام بدنم درد گرفته واحساس بیحالی وکسلی دارم مدت یکسال است .با ادرار ضعیف و قطره قطره همراه با درد .
    متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ آذر ۹۵( 7 سال پیش)
      چكاب كلي كنيد
  • تصویر کاربر قدرت یکشنبه ۲۳ آبان ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 291 مشاهده پرسش
    با سلام مردی هستم 57 ساله هیچگونه علایم پروسیات نداشتم از نظر اطمینان ازمایش دادم PSA عدد 6 بود معاینه انگشتی هم پروستات بزرگ نشان میداد نمونه برداری کردم از 12 عدد نمونه 7 عدد بد خیم بود دکتر گفت پرتو درمانی هم نمیشه حتما باید عمل برداشت کامل پروستات انجام دهی.میخواهم بدانم غیر از عمل راهکار دیگری وجود ندارد.ممنون میشم راهنمایی فرمایید.
    1. تصویر کاربر قدرت یکشنبه ۲۳ آبان ۹۵( 8 سال پیش)
      با سلام و سپاس
      متاسفانه در خصوص سوالی که پرسیدم، جوابی دریافت نکردم. با توجه به اینکه برای عمل زمان زیادی ندارم، ممنون میشم پاسخ بدید.
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۳ آبان ۹۵( 8 سال پیش)
      درمان طلايي عمل جراحي است
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر مهدی یکشنبه ۲۳ آبان ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 292 مشاهده پرسش
    سلام. لطفا بفرمایید علت ایجاد کیست پروستات چیست و راه های درمان آن.
    متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۳ آبان ۹۵( 8 سال پیش)
      نامشخص ودرمان نميخواهد
  • تصویر کاربر صدیقیان سه شنبه ۱۸ آبان ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 296 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید آقای دکتر پدرم ۶۰ ساله هستن و پروستاتش بزرگ شده تحت درمان هستن ولی چندان توفیری نکرده و داروی گیاهی استفاده میکنن با توجه به اینکه ۲ بار عمل قلب شدن (بالون) ما خیلی نگرانش هستیم امکانش هست یه وقت ویزیت بدید .ممنون میشم ازتون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۸ آبان ۹۵( 8 سال پیش)
      بايد ببينم
  • تصویر کاربر پوریا دوشنبه ۱۷ آبان ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 291 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید. آقای دکتر من قبلا از شما مشاوره گرفتم. ۴۳ساله هستم و سه ساله بخاطر بزرگی پروستات دارو مصرف میکنم. اخیرا دچار درد بیضه بخصوص بعد سکس شدم. بخاطر سنم دکترا جراحی پروستات رو صلاح نمیدونن. میخواستم بدونم این درد بیضه درمانی نداره؟ خیلی کلافه م کرده .البته هیچ علامتی مثل خون در ادرار و تورم ندارم. ممنون میشم پاسخ بدید که من الان چه کاری باید برای درمانم انجام بدم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ آبان ۹۵( 8 سال پیش)
      سونو كنيد
  • تصویر کاربر نسیم سه شنبه ۴ آبان ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 211 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید وقت بخیر.
    جناب دکتر پدرم عمل جراحی پروستات بدخیم دارند خواستم بدونم آیا بعد از عمل نیازی به شیمی درمانی هست یا نه؟مطالب و فیلمها را مشاهده کردم اما جوابم را پیدا نکردم.با تشکر از پاسخگویی شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۴ آبان ۹۵( 8 سال پیش)
      بسته به شدت بيماري است
  • تصویر کاربر اکبر یکشنبه ۲ آبان ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 284 مشاهده پرسش
    باسلام.بزرگی پروستات درحدود50گرم دارم و48ساله هستم درحال حاضر باریک شدن ادرار (کمی)وگاهی یک بار بیدارشدن شبانه درنزدیکی صبح مهم ترین مشکلات هستند سوالم این است که دراین سن جراحی به روش لیزری لازم است یانه و اصولا نیازبه نمونه برداری از پروستات لازم است یا خیر؟
    باتشکر واحترام
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱ آبان ۹۵( 8 سال پیش)
      بايد اول سيستوسكوپي كنيد
    2. تصویر کاربر اکبر شنبه ۱ آبان ۹۵( 8 سال پیش)
      متشکرم از شما
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲ آبان ۹۵( 8 سال پیش)
      سپاس
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر اریا یکشنبه ۱۱ مهر ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 519 مشاهده پرسش
    سلام
    من چند سالی خود ارضایی میکردم.وچند باری دراین چند سال ترک میکردم ولی وسوسه می شدم
    ولی الان بر نفس خودم غلبه کردم دیگه انجام نمیدم ولی دچار شلی منی یا اسپرم شدم.چه دارویی مصرف کنم که به حالت اولیه برگردد
    ممنون می شوم جواب بدید من خجالت می کشم برای درمان به پزشک مراجعه کنم.سپاسگذارم جواب من را در این ایمیل بدهید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۱ مهر ۹۵( 8 سال پیش)
      ازمايش دهيد
  • تصویر کاربر ناشناس شنبه ۳۰ مرداد ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 284 مشاهده پرسش
    باسلام،جناب دکتر پدربنده باانجام سونوگرافی وازمایش به گفته ی پزشک متخصص شهرمون پروستاتشون باحجم۷۲وpsa۱۰.۳التهاب شدید دارن وتحت درمان دارو،ولی هیچ علایمی نداشتن وندارن فقط بعدچکاک متوجه شدن،لطفاراهنمایی کنید،ودرصورت امکان پاسخ رو برام ایمیل کنید،باسپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۳۰ مرداد ۹۵( 8 سال پیش)
      اگر مشكل ندارند دست مزنيد
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر