راه های تشخیص قطعی سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

مردان بالای ۵۰ سال برای بررسی وضعیت پروستات و سالم بودن آن حتما باید به دکتر ارولوژ مراجعه کنند. روش های مختلفی برای تشخیص سرطان پروستات وجود دارد که در ادامه به تک تک آنها اشاره شده است.

اگر شما بالای 50 سال هستید یا اگر پدر، عمو و یا برادرتان مبتلا به سرطان پروستات بوده است حتماً بعد از 40 سال به دکتر ارولوژی جهت چکاپ مراجعه نمایند.

تشخیص سرطان پروستات

در حالت کلی سه روش برای  تشخیص پروستات وجود دارد.

اندازه گیری psa

1- تست سرطان پروستات PSA

اولین اقدام اندازه گیری میزان PSA خون شما می باشد. PSA ماده ای است که از پروستات ترشح و وارد خون می گردد که اندازه آن در خون بسته به حجم پروستات، دستکاری های اخیر پروستات از قبیل معاینه انگشتی، سیستوسکوپی و ورم پروستات متغیر می باشد.

اندازه PSA عمدتاً بر اساس سن بیمار و حجم پروستات بررسی می گردد. مثلاً در یک فرد 50 ساله اندازه PSA باید زیر 2 باشد ولی در یک فرد 65-70 ساله تا 4 را طبیعی تلقی می کنیم.

نقطه مهم افزایش تدریجی سطح PSA می باشد که به آن PSA Rising یا افزایش یابنده اطلاق می شود. نکته بسیار مهم هر PSA افزایش کننده تدریجی سرطان پروستات است مگر اینکه خلافش را با نمونه برداری ثابت کنیم. نتیجه اینکه اگر در آزمایشات مختلف سطح PSA خون شما روند صعودی دارد حتماً آن را جدی گرفته و به پزشک ارولوژیست یا مجاری ادرار مراجعه نمایید.

2- روش معاینه پروستات

دومین راه  تشخیص سرطان پروستات که پزشک شما انجام خواهد داد، معاینه انگشتی است که در این روش از طریق مقعد اندازه حجم و قوام پروستات شما معاینه می شود. در حالت طبیعی قوام پروستات مثل قوام کف دست در حالت انقباض می باشد.

زمانی که پروستات سرطانی می شود قوام آن سفت و مثل سنگ می گردد که در صورت چنین یافته ای، قدم بعدی  تشخیص سرطان پروستات که همان نمونه برداری از پروستات است، می باشد. در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی از پروستات را با توضیحات دکتر حسین کرمی میبینید.

3- تشخیص سرطان پروستات با سونوگرافی

سومین و قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات نمونه برداری از طریق مقعد  به کمک سونوگرافی می باشد. هر فردی که:

  • PSA آن حالت افزاینده تدریجی دارد.
  • اندازه PSA آن بالاتر از نرمال است.
  • علی رغم PSA نرمال، ولی در معاینه انگشتی پروستات سفت شده است.

باید تحت نمونه برداری سوزنی با سونوگرافی قرار گیرد که در این روش با تعیین وقت قبلی و آمادگی های زیر انجام می گردد:

1- حتماً سه روز آنتی بیوتیک لازم جهت جلوگیری از عفونت را قبل از نمونه برداری باید شروع کنید.

2- یک هفته قبل آسپرین، پلاویکس و داروهای رقیق کننده خون را باید قطع کنید.

3- شب قبل از نمونه برداری فقط از مایعات استفاده نمایید.

4- روز قبل از نمونه برداری جهت تخلیه خوب مقعد از شیاف های ملین استفاده نمایید.

5- نمونه برداری به صورت سرپایی و در عرض 10-15 دقیقه انجام و تعداد 12 قطعه از پروستات نمونه برداری شده و به آزمایشگاه پاتولوژی فرستاده می شود و جواب قطعی از نظر سرطانی و غیرسرطانی بودن پروستات مشخص می شود.

اگر جواب پاتولوژی سرطانی باشد بسته به سطح و مرحله سرطان، پزشک پیشنهادات درمانی خود را با شما هماهنگ خواهد کرد. در رابطه با درمان های سرطان پروستات با شما در قسمت بعدی صحبت خواهم کرد.

سلامت پروستات

آزمایشات مورد نیاز برای سرطان پروستات

هیچ آزمایش ساده ای برای تشخیص سرطان پروستات وجود ندارد. دو آزمایش رایج مورد استفاده برای تشخیص سرطان پروستات، آزمایش PSA  و معاینه دیجیتال رکتوم است. با استفاده از این آزمایش ها (به طور جداگانه یا در کنار هم)، تنها می توان تغییرات پروستات را مشاهده کرد.

این تست ها قابلیت تشخیص سرطان پروستات را ندارند. در صورتی که در نتیجه ی هر کدام از این آزمایش ها، چیزی غیر عادی به نظر برسد، معمولاً برای شما آزمایش های بیشتری تجویز خواهد شد.

عکس برداری ام آر آی (MRI) 

در فرآیند عکس برداری ام آر آی، با استفاده از یک آهنربای بسیار قوی و امواج رادیویی، تصویری دقیق و با جزئیات بالا از درون بدن شما ثبت می شود. پزشک برای تشخیص سرطان پروستات از نوع خاصی از عکس برداری MRI به نام mpMRI استفاده می کند. در این روش، با استفاده از ترکیب نتیجه ی سه عکس mpMRI مختلف، تصویر بسیار دقیق تری از درون بدن شما ثبت می شود.

پزشک معمولاً از آزمایش MRI برای بررسی نیاز به بیوپسی یا هدایت سوزن بیوپسی به محل خاصی از پروستات شما استفاده می کند. از دیگر فواید این نوع عکس برداری، قابلیت مشاهده ی تکثیر و پخش احتمالی توده ی سرطانی به سایر اندام ها و بافت های مجاور می باشد. پیش از عکس برداری، در رابطه با وجود هر گونه فلز درون بدن خود (مثل باتری قلب و …)، هر نوع آلرژی، دیابت، بیماری کلیوی یا سابقه ی عکس العمل آلرژیک به رنگ کانتراست طی آزمایش های گذشته، به تکنسین MRI خود اطلاع دهید.

بیوپسی (نمونه برداری)

با توجه به نتیجه ی عکس MRI، متخصص اورولوژی شما ممکن است برای نمونه برداری از بافت پروستات، آزمایش بیوپسی پروستات را تجویز کند. پزشک معمولاً بعد از توضیح خطرات و مزایای آزمایش بیوپسی پروستات، به شما زمان می دهد تا تصمیم خود را برای انجام آزمایش بیوپسی قطعی کنید.

دو روش اصلی برای انجام آزمایش بیوپسی پروستات وجود دارد:

  • بیوپسی ترانس پرینال (TPUS): دراین روش، سوزن از پوست ناحیه ی بین مقعد و کیسه بیضه وارد بدن شما می شود.
  • بیوپسی ترانس رکتال (TRUS): در این آزمایش، سوزن از طریق رکتوم وارد بدن شما می گردد.
اقدام به نمونه برداری از پروستات

طی هر کدام از این عمل ها، پزشک معمولاً علاوه بر نمونه برداری از نواحی مختلف پروستات شما، از نقاط مشکوک (طبق نتیجه عکس MRI شما) نیز نمونه هایی خواهد گرفت. سپس، این نمونه ها به آزمایشگاه ارسال شده تا -به منظور یافتن سلول های سرطانی- توسط یک متخصص پاتولوژی بررسی شود.

با توجه به نوع بیوپسی شما، ممکن است به مدت چند روز مقدار کمی خون در ادرار یا مدفوع خود مشاهده کنید. همچنین، احتمال وجود خون در منی تا دو ماه بعد از آزمایش بیوپسی پروستات وجود دارد.

سایر آزمایش ها

اگر نتایج آزمایش بیوپسی پروستات شما سرطان پروستات را تأیید کرده است، پزشک ممکن است برای بررسی میزان پخش شدگی سرطان، آزمایش های تکمیلی زیر را تجویز کند.

اسکن استخوان 

در این عکس برداری، احتمال پخش شدگی سرطان پروستات به استخوان های شما مورد بررسی قرار می گیرد. پیش از شروع این نوع عکس برداری، مقدار ناچیزی رنگ رادیو اکتیو به رگ شما تزریق شده و در نواحی رشد غیر عادی استخوانی جمع می شود. برای انتقال رنگ از طریق جریان خون به استخوان هایتان، باید چند ساعت صبر کنید.

بدن شما توسط یک دستگاه با قابلیت تشخیص رنگ رادیو اکتیو، اسکن می شود. عموماً تراکم رنگ در مناطق سرطانی استخوان، بیشتر از سایر نقاط است. این آزمایش بدون درد بوده و ماده رادیو اکتیو طی چند ساعت از بدن شما دفع می شود.

سی تی اسکن

سی تی اسکن یا عکس برداری توموگرافی کامپیوتری با استفاده از اشعه ایکس، یک تصویر دقیق از داخل بدن شما ثبت می کند. پزشک به کمک سی تی اسکن از ناحیه شکم می تواند احتمال انتشار سرطان پروستات به گره های لنفاوی را بررسی کند.

در طی این آزمایش، برای کمک به بالا بردن دقت عکس، یک رنگ به رگ شما تزریق می شود. سپس شما بدون حرکت روی تخت دراز کشیده و به آرامی از اسکنر گرد و دونات مانند سی تی عبور می کنید. عکس برداری چند دقیقه طول کشیده و بدون درد می باشد؛ اما مراحل آماده شدن برای انجام آن، ده الی سی دقیقه به طول می انجامد.

سی تی اسکن پی ای تی (PET-CT)

ترکیب یک اسکن PET (توموگرافی گسیل پوزیترون) با یک سی تی اسکن، یک آزمایش عکس برداری تخصصی محسوب می شود. این آزمایش می تواند به تشخیص پخش شدگی یا بازگشت سرطان کمک کند.

برای موارد سرطان پروستات، اسکن به دنبال ترشحات یک ماده خاص از سلول های سرطانی پروستات به نام آنتی ژن غشایی اختصاصی پروستات(PSMA)  خواهد گشت. قبل از اسکن PET-CT مقدار کمی ماده رادیو اکتیو به شما تزریق شده، که این ماده باعث پدیدار شدن آنتی ژن غشایی اختصاصی پروستات در اسکن ‌شما می شود.

توصیه های پایانی

  • جهت تشخیص و درمان به موقع سرطان پروستات توصیه می شود که همه مردان بالای 50 سال باید تست PSA خون را اندازه گیری نمایند.
  • اگر در خانواده شما پدر، عمو و یا برادر مبتلا به سرطان پروستات دارید شانس شما نسبت به افراد طبیعی 5 برابر می باشد و لذا بالای 40 سال تحت نظر دکترتان باشید.
  • هر گونه PSA افزایش یابنده باید نمونه برداری شود. مثلاً 1 ← 2 ← 3
  • در صورت  تشخیص سرطان پروستات به موقع سرطان پروستات و درمان به موقع آن عمر طبیعی خواهید داشت و لذا فرصت طلائی مراجعه و تشخیص به موقع سرطان را از دست ندهید.
  • قطعی ترین روش تشخیص سرطان پرستات نمونه برداری از طریق مقعد می باشد که در فیلم زیر می بینید.

در صورت نیاز جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744-021 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

4.5/5 - (6 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر سعید شنبه ۲۹ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 389 مشاهده پرسش
    سلام
    آقای دکتر من زودانزالی شدید هستم. در حدی که به محض دخول ارضا میشم. از اسپری لیدوکایین که استفاده میکردم یه مدت خوب بود ولی حالا اثرش خیلی کم شده و تقریبا تاثیری نداره. ممنون میشم بگین چکار باید بکنم چون واقعا دارم اذیت میشم. ممنون دکتر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۹ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      مطلب سايت من در اين مورد را بخوانيد
  • تصویر کاربر سامان دوشنبه ۱ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 454 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض خسته نباشید
    میخواستم بدونم آیا روش پنیمور موثر هست؟ خطرات این روش چیه؟ کیج شدم اینقدر نظرات مختلف شنیدم.
    پیشاپیش ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      پر عارضه است
  • تصویر کاربر ندا دوشنبه ۸ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 382 مشاهده پرسش
    سلام خدمت دكتر عزيز پسر ٨ماهاي دارم كه از بدو تولد با معاينه پزشك تشخيص بالا بودن بيضيه سمت راست رو داده بودن كه تا اين ماه پايين نيامده .پزشك معالج نظر به عمل را دارد پزشك جراح هم همين طور ميخواستم نظر شما را هم دو اين مورد بدانم.اگر ويديو اي راجع به اين مورد عمل داريد ممنون ميشوم برايم بگذاويد.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      باید عمل کنید02122642744 09351142080
  • تصویر کاربر عليرضا دوشنبه ۸ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 368 مشاهده پرسش
    سلام آقاي دكتر
    بنده آلتم در حالت نعوظ 11 سانت هستش ولي همسرم ميگه چون آلتم كوچك هست واسه همين ارضا نميشه و دكتر زنان هم بهشون گفتن كه نقطه تحريك پذيري داخل رحم بر خلاف خيلي اززنان ديگه ، عقبتره و آلت شوهر شما به دليل كوچك بودن ( 11 سانت ) به اون نقطه نميرسه و به همين دليل ارضا نميشيد . اين مورد دليل همسرم واسه طلاقه . ميخواستم بدونم دليل همسرم درسته با وجود اينكه شما فرموديد اندازه آلت در حالت نعوظ بين 9 تا 14 سانت مشكلي نداره . خواهشن منو راهنمايي كنيد .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      نه ارتباطی به طول ندارد
  • تصویر کاربر محمدرضا دوشنبه ۸ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 422 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    من بعد از عمل سنگ در حالب چپ دچار درد بیضه و قسمت فوقانی آن (نزدیک پروستات) شده ام و دقیقاً بعد از عمل درد من شروع شد و تا کنون چندین بار معاینه و سنوگرافی شده ام و دلیل ان مشخص نگردیده است و اگر شورت مایو بپوشم درد بیشتر هم می شود.
    پس دلیل درد چیست؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      اهمیت ندهید
  • تصویر کاربر عسل دوشنبه ۸ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 980 مشاهده پرسش
    باسلام دکتر گرامی امیدوارم سوالم را پاسخ بدین. دختری 7 ماهه دارم که به دلیل بیقراری زیاد در 2 ماهگی براش یک سونو انجام دادیم که در هر کلیه یک شن ریزه 1میلیمتر را نشان داد و از ان به بعد با تجویز پزشک سیترات پتاسیم روزی 2 سی سی و دی سیکلومین را مصرف کرد وکمی ازبیقراری هایش کم شد ودر 6/5 ماهگی در ازمایش ادرارش مقدارکراتنین 24/2_کلسیم 3/88 واوریک اسید 56/4بود که دکتر اسماعیلی فوق تخصص در مشهد برایش سیترات 3 ظرفیتی تجویز کرد 3 بار در روز وهر بار 3/5 سی سی ولی طی این یک هفته که ازاین دارو استفاده کردیم خیلی بیقرار شده واز نصف شب شروع به ناله وگریه زیاد میکنه تو رو خدا جواب بدین که چی کار کنیم به همین منوال دارو را برایش ادامه بدیم با سپاس فراوان از وقتی که برای خواندن سوالات ما می گذارید/
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      با مصرف اب زیاد دارو را قطع کنند
  • تصویر کاربر حامد یکشنبه ۷ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 679 مشاهده پرسش
    سلام شب خوش آقای دکتر من دو هفته بعد بعلت تورم کلیه چپ و انسداد حالب فوقانی چپ که البته سنگ حالب قابل رویت با سونوگرافی نبود ودر سی تی اس کن مشخص شد TUL شدم و بعلت تنگی حالب استنت حالب قرار داده شد و پزشکم نتوانست سنگ را خارج کند . دیروز سونوگرافی مجدد شدم و در کلیه هام نشانه ای از سنگ و تورم نبود و امروز فقط دبل جی را خارج کردن و دکترم بر طبق سونوگرافی ادعا کرد که سنگ ها دفع شدند آیا شما هم اعتقاد دارید که سنگ ها امکان دفع خود به خودی دارند . ضمنا پس از اتمام عمل مرخص شدم و هماچوری شدید هستم ضمنا دو سنگ هم در صفرا دارم اونو کی میتونم عمل کنم . خواهشا جواب مختصر ندید لطفا
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      با نظر دکترتان ادامه درمان دهید
  • تصویر کاربر hooman جمعه ۲۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 361 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید خدمت دکتر کرمی
    بنده قبلا یه سوال پرسیدم در جواب گفتید سنو بگیرم سنو گرفتم پیش متخصص رفتم گفت وایروکوسل خفیف دارم و مسکن داد بهم ولی موقعه سکس دردم شدید میشه ولی در حالت عادی بعضی اوقات درد دارم اونم ضعیف به نظر شما باید چیکار کنم من تهران نیستم بیام خدمتون لطفا راهنمایی کنید پایین هم جواب سونو رو براتون تایپ میکنم:

    بیضه راست دارای ابعاد نرمالmm 43*18 و اکوی طبیعی بوده و توده فضاگیری در آن مشاهده نگردید.
    بیضه چپ دارای ابعاد نرمالmm 41*17 و اکوی طبیعی بوده و توده فضاگیری در آن مشاهده نگردید.
    اپیدیدیم ها دارای ضخامت و اکوی نرمال بوده.
    حداکثر دیامتر وریدی در سمت راست 2/2mm و حداکثر دیامتر وریدی در سمت چپ 2/1mm مطرح کننده واریکوسل(1) رویت شد.
    اثری از هیدروسل و هرنی مشاهده نشد.
    در وضعیت های درازکش و ایستاده و همچنین پس از انجام مانور والسالوا، اثری از دیفکت جداری، Herniation و Collection مایع در کانلهای اینگوینال مشاهده نگردید.

    با تشکر از توجه شما... راهنماییم کنید چیکار کنم ممنون....
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      همه نرمال است
  • تصویر کاربر محم جمعه ۲۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 430 مشاهده پرسش
    با سلام مار من مسن است وتکرر ادرار دارد عمل جراحی هم انجام داده ولی فایده نکرده مشکل بواسیر هم دارد و بعضی از اوقات دچار یبوست هم میشود وکلا این مشکل خیلی او را اذیت میکنه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      یبوست در کار من نیست دکتر گوارش مراجعه شود
  • تصویر کاربر حامد جمعه ۲۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 375 مشاهده پرسش
    با سلام. روز چهارشنبه کلینیک بیمارستان میلاد مزاحمتان شدم که شش ماه قبل توسط خودتان در همین بیمارستان تحت عمل واریکوسل دوطرفه قرار گرفتم. آزمایش اسپرم نتیجه اش خوب نبود آمپول Hcg نوشتید اما دوز آمپول را ننوشتید.چه دوزی را تهیه کنم؟ و قرص آپوپنتوکسی فیلین داروخانه ها نداشتند ایرانی اش را تهیه کنم یا نه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      ایرانی کافی است
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر سعید شنبه ۴ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 487 مشاهده پرسش
    با سلام جوانی 27ساله و مجرد هستم 2 سال قبل به دلیل مشکلات ادراری به اورولوژیست مراجعه کردم بعد از سونوگرافی و آزمایش دکتر گفتن که سالم هستم در ضمن اندازه پروستات 17 cc بود دکتر داروهای افلوکساسین و سلکوکسیب تجویز نموده و بیماری بنده را پروستاتیت تشخیص دادن با مصرف داروها از شدت علائم کاسته شد اما تا به امروز بهبودی کامل حاصل نشده و به هنگام احتلام درد شدیدی دارم بعضا در طول روز هم درد مرموزی آزارم می دهد می خواستم بپرسم این که آیا امکان دارد بنده تا آخر عمر بهبود نیابم یا برای درمان چه کار باید بکنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۴ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      از نظر من شما مشكل جسمي ندا ريد وروحي است
  • تصویر کاربر ali سه شنبه ۱۳ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 393 مشاهده پرسش
    ]قای دکتر من سوالمو یه بار پرسیده بودم فرمودین عکس بفرستم فرستادم جیمیلتان ولی پاسخی ندادین این بود که دوباره خواستم سوالمو تکرار کنم
    من 30 سالمه ودر استانه ازدواج هستم میخواستم بدونم وجود سوراخ الت در زیر ان باعث عدم بچه دار شدن میشه یانه واگه مشکلی داره راه درمانش چیه بستری و عمل جراحی لازم داره وهزینه ان را هم بفرمایید
    و اینکه ایا بعد عمل شبیه الت های معمولی میشه ممکن است بر اثر عمل دچار انحراف بشه یا نه
    ممنون از پاسخگوییتون
    1. تصویر کاربر ali دوشنبه ۱۲ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      آقای دکتر خیلی مچکرم از پاسخگوییتون
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۳ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      بهتر است عمل زیبائی انجام شود با شماره02122642744 تماس بگیرید
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب