راه های تشخیص قطعی سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

مردان بالای ۵۰ سال برای بررسی وضعیت پروستات و سالم بودن آن حتما باید به دکتر ارولوژ مراجعه کنند. روش های مختلفی برای تشخیص سرطان پروستات وجود دارد که در ادامه به تک تک آنها اشاره شده است.

اگر شما بالای 50 سال هستید یا اگر پدر، عمو و یا برادرتان مبتلا به سرطان پروستات بوده است حتماً بعد از 40 سال به دکتر ارولوژی جهت چکاپ مراجعه نمایند.

تشخیص سرطان پروستات

در حالت کلی سه روش برای  تشخیص پروستات وجود دارد.

اندازه گیری psa

1- تست سرطان پروستات PSA

اولین اقدام اندازه گیری میزان PSA خون شما می باشد. PSA ماده ای است که از پروستات ترشح و وارد خون می گردد که اندازه آن در خون بسته به حجم پروستات، دستکاری های اخیر پروستات از قبیل معاینه انگشتی، سیستوسکوپی و ورم پروستات متغیر می باشد.

اندازه PSA عمدتاً بر اساس سن بیمار و حجم پروستات بررسی می گردد. مثلاً در یک فرد 50 ساله اندازه PSA باید زیر 2 باشد ولی در یک فرد 65-70 ساله تا 4 را طبیعی تلقی می کنیم.

نقطه مهم افزایش تدریجی سطح PSA می باشد که به آن PSA Rising یا افزایش یابنده اطلاق می شود. نکته بسیار مهم هر PSA افزایش کننده تدریجی سرطان پروستات است مگر اینکه خلافش را با نمونه برداری ثابت کنیم. نتیجه اینکه اگر در آزمایشات مختلف سطح PSA خون شما روند صعودی دارد حتماً آن را جدی گرفته و به پزشک ارولوژیست یا مجاری ادرار مراجعه نمایید.

2- روش معاینه پروستات

دومین راه  تشخیص سرطان پروستات که پزشک شما انجام خواهد داد، معاینه انگشتی است که در این روش از طریق مقعد اندازه حجم و قوام پروستات شما معاینه می شود. در حالت طبیعی قوام پروستات مثل قوام کف دست در حالت انقباض می باشد.

زمانی که پروستات سرطانی می شود قوام آن سفت و مثل سنگ می گردد که در صورت چنین یافته ای، قدم بعدی  تشخیص سرطان پروستات که همان نمونه برداری از پروستات است، می باشد. در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی از پروستات را با توضیحات دکتر حسین کرمی میبینید.

3- تشخیص سرطان پروستات با سونوگرافی

سومین و قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات نمونه برداری از طریق مقعد  به کمک سونوگرافی می باشد. هر فردی که:

  • PSA آن حالت افزاینده تدریجی دارد.
  • اندازه PSA آن بالاتر از نرمال است.
  • علی رغم PSA نرمال، ولی در معاینه انگشتی پروستات سفت شده است.

باید تحت نمونه برداری سوزنی با سونوگرافی قرار گیرد که در این روش با تعیین وقت قبلی و آمادگی های زیر انجام می گردد:

1- حتماً سه روز آنتی بیوتیک لازم جهت جلوگیری از عفونت را قبل از نمونه برداری باید شروع کنید.

2- یک هفته قبل آسپرین، پلاویکس و داروهای رقیق کننده خون را باید قطع کنید.

3- شب قبل از نمونه برداری فقط از مایعات استفاده نمایید.

4- روز قبل از نمونه برداری جهت تخلیه خوب مقعد از شیاف های ملین استفاده نمایید.

5- نمونه برداری به صورت سرپایی و در عرض 10-15 دقیقه انجام و تعداد 12 قطعه از پروستات نمونه برداری شده و به آزمایشگاه پاتولوژی فرستاده می شود و جواب قطعی از نظر سرطانی و غیرسرطانی بودن پروستات مشخص می شود.

اگر جواب پاتولوژی سرطانی باشد بسته به سطح و مرحله سرطان، پزشک پیشنهادات درمانی خود را با شما هماهنگ خواهد کرد. در رابطه با درمان های سرطان پروستات با شما در قسمت بعدی صحبت خواهم کرد.

سلامت پروستات

آزمایشات مورد نیاز برای سرطان پروستات

هیچ آزمایش ساده ای برای تشخیص سرطان پروستات وجود ندارد. دو آزمایش رایج مورد استفاده برای تشخیص سرطان پروستات، آزمایش PSA  و معاینه دیجیتال رکتوم است. با استفاده از این آزمایش ها (به طور جداگانه یا در کنار هم)، تنها می توان تغییرات پروستات را مشاهده کرد.

این تست ها قابلیت تشخیص سرطان پروستات را ندارند. در صورتی که در نتیجه ی هر کدام از این آزمایش ها، چیزی غیر عادی به نظر برسد، معمولاً برای شما آزمایش های بیشتری تجویز خواهد شد.

عکس برداری ام آر آی (MRI) 

در فرآیند عکس برداری ام آر آی، با استفاده از یک آهنربای بسیار قوی و امواج رادیویی، تصویری دقیق و با جزئیات بالا از درون بدن شما ثبت می شود. پزشک برای تشخیص سرطان پروستات از نوع خاصی از عکس برداری MRI به نام mpMRI استفاده می کند. در این روش، با استفاده از ترکیب نتیجه ی سه عکس mpMRI مختلف، تصویر بسیار دقیق تری از درون بدن شما ثبت می شود.

پزشک معمولاً از آزمایش MRI برای بررسی نیاز به بیوپسی یا هدایت سوزن بیوپسی به محل خاصی از پروستات شما استفاده می کند. از دیگر فواید این نوع عکس برداری، قابلیت مشاهده ی تکثیر و پخش احتمالی توده ی سرطانی به سایر اندام ها و بافت های مجاور می باشد. پیش از عکس برداری، در رابطه با وجود هر گونه فلز درون بدن خود (مثل باتری قلب و …)، هر نوع آلرژی، دیابت، بیماری کلیوی یا سابقه ی عکس العمل آلرژیک به رنگ کانتراست طی آزمایش های گذشته، به تکنسین MRI خود اطلاع دهید.

بیوپسی (نمونه برداری)

با توجه به نتیجه ی عکس MRI، متخصص اورولوژی شما ممکن است برای نمونه برداری از بافت پروستات، آزمایش بیوپسی پروستات را تجویز کند. پزشک معمولاً بعد از توضیح خطرات و مزایای آزمایش بیوپسی پروستات، به شما زمان می دهد تا تصمیم خود را برای انجام آزمایش بیوپسی قطعی کنید.

دو روش اصلی برای انجام آزمایش بیوپسی پروستات وجود دارد:

  • بیوپسی ترانس پرینال (TPUS): دراین روش، سوزن از پوست ناحیه ی بین مقعد و کیسه بیضه وارد بدن شما می شود.
  • بیوپسی ترانس رکتال (TRUS): در این آزمایش، سوزن از طریق رکتوم وارد بدن شما می گردد.
اقدام به نمونه برداری از پروستات

طی هر کدام از این عمل ها، پزشک معمولاً علاوه بر نمونه برداری از نواحی مختلف پروستات شما، از نقاط مشکوک (طبق نتیجه عکس MRI شما) نیز نمونه هایی خواهد گرفت. سپس، این نمونه ها به آزمایشگاه ارسال شده تا -به منظور یافتن سلول های سرطانی- توسط یک متخصص پاتولوژی بررسی شود.

با توجه به نوع بیوپسی شما، ممکن است به مدت چند روز مقدار کمی خون در ادرار یا مدفوع خود مشاهده کنید. همچنین، احتمال وجود خون در منی تا دو ماه بعد از آزمایش بیوپسی پروستات وجود دارد.

سایر آزمایش ها

اگر نتایج آزمایش بیوپسی پروستات شما سرطان پروستات را تأیید کرده است، پزشک ممکن است برای بررسی میزان پخش شدگی سرطان، آزمایش های تکمیلی زیر را تجویز کند.

اسکن استخوان 

در این عکس برداری، احتمال پخش شدگی سرطان پروستات به استخوان های شما مورد بررسی قرار می گیرد. پیش از شروع این نوع عکس برداری، مقدار ناچیزی رنگ رادیو اکتیو به رگ شما تزریق شده و در نواحی رشد غیر عادی استخوانی جمع می شود. برای انتقال رنگ از طریق جریان خون به استخوان هایتان، باید چند ساعت صبر کنید.

بدن شما توسط یک دستگاه با قابلیت تشخیص رنگ رادیو اکتیو، اسکن می شود. عموماً تراکم رنگ در مناطق سرطانی استخوان، بیشتر از سایر نقاط است. این آزمایش بدون درد بوده و ماده رادیو اکتیو طی چند ساعت از بدن شما دفع می شود.

سی تی اسکن

سی تی اسکن یا عکس برداری توموگرافی کامپیوتری با استفاده از اشعه ایکس، یک تصویر دقیق از داخل بدن شما ثبت می کند. پزشک به کمک سی تی اسکن از ناحیه شکم می تواند احتمال انتشار سرطان پروستات به گره های لنفاوی را بررسی کند.

در طی این آزمایش، برای کمک به بالا بردن دقت عکس، یک رنگ به رگ شما تزریق می شود. سپس شما بدون حرکت روی تخت دراز کشیده و به آرامی از اسکنر گرد و دونات مانند سی تی عبور می کنید. عکس برداری چند دقیقه طول کشیده و بدون درد می باشد؛ اما مراحل آماده شدن برای انجام آن، ده الی سی دقیقه به طول می انجامد.

سی تی اسکن پی ای تی (PET-CT)

ترکیب یک اسکن PET (توموگرافی گسیل پوزیترون) با یک سی تی اسکن، یک آزمایش عکس برداری تخصصی محسوب می شود. این آزمایش می تواند به تشخیص پخش شدگی یا بازگشت سرطان کمک کند.

برای موارد سرطان پروستات، اسکن به دنبال ترشحات یک ماده خاص از سلول های سرطانی پروستات به نام آنتی ژن غشایی اختصاصی پروستات(PSMA)  خواهد گشت. قبل از اسکن PET-CT مقدار کمی ماده رادیو اکتیو به شما تزریق شده، که این ماده باعث پدیدار شدن آنتی ژن غشایی اختصاصی پروستات در اسکن ‌شما می شود.

توصیه های پایانی

  • جهت تشخیص و درمان به موقع سرطان پروستات توصیه می شود که همه مردان بالای 50 سال باید تست PSA خون را اندازه گیری نمایند.
  • اگر در خانواده شما پدر، عمو و یا برادر مبتلا به سرطان پروستات دارید شانس شما نسبت به افراد طبیعی 5 برابر می باشد و لذا بالای 40 سال تحت نظر دکترتان باشید.
  • هر گونه PSA افزایش یابنده باید نمونه برداری شود. مثلاً 1 ← 2 ← 3
  • در صورت  تشخیص سرطان پروستات به موقع سرطان پروستات و درمان به موقع آن عمر طبیعی خواهید داشت و لذا فرصت طلائی مراجعه و تشخیص به موقع سرطان را از دست ندهید.
  • قطعی ترین روش تشخیص سرطان پرستات نمونه برداری از طریق مقعد می باشد که در فیلم زیر می بینید.

در صورت نیاز جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744-021 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

4.5/5 - (6 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر محمد دوشنبه ۱ بهمن ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 395 مشاهده پرسش
    با سلام من 3 هفته پیش درمشهد نزد دکتر یارمحمدی سیستوکوپی انجام دادم نتیجه رو براتون ی فرستم ایشان قرص سیپروفلوکساسین 60 عدد هر 8 ساعت یک عدد تجویز کردند خوردم خوب شدم ولی چون اواخر مصرف دارو نزدیکی از نوع مقعدی داشتن البته با کاندوم ولی کاندوم پاره شده بود دوباره علایم شروع شده البته کمی کمتر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱ بهمن ۹۷( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر Babak دوشنبه ۱ بهمن ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 336 مشاهده پرسش
    Salam khaste nabashin mishe axe befrestam aya bebinid zigil daram ya kheyr
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱ بهمن ۹۷( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۱ بهمن ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 336 مشاهده پرسش
    سلام. بنده دو دفع دونه های چربی مانند روی بدنه الت تناسلی زد دکتر پوست و ارولوژی گفت چیزی نیست چرک خشکن دادن ولی الان بعد از تورم رگ همون قسمت یه ناحیه مثل تاول دقیق زده. میخواستم بدونم. چقدر باید ناراحت باشم. یا خطرناک میتونه ربطی به بیماری مثل HIV باشه. البته بنده تشخیص بیماری لیکن پلان داده شدم. به اون چی میتونه مربوط بشه. عکسش کجا میتونم بفرستم. با تشکرر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱ بهمن ۹۷( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر حسین دوشنبه ۱ بهمن ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 384 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر سوالی از خدمتتون دارم:
    من پدرم حدود ٩٠ سال دارند و حدود ٢٠ سال قبل با لیزر پروستات شون رو عمل کرده بودند اما مدتی هست که علائم بزرگی پروستات دوباره در ایشون ظاهر شده.دکتر براشون کپسول امنیک تجویز کرده و شبها قبل از خواب مصرف میکنن.آیا با توجه به سنشون امکان جراحی وجود داره؟!
    ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱ بهمن ۹۷( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر فرزاد دوشنبه ۱ بهمن ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 489 مشاهده پرسش
    باسلام آقای دکتر.قبلا براتون شرح مریضی مادرم روفرستادم که گفتین عکس بفرستین.حالا عکس رو گرفتیم.درضمن اضافه کنم مادرم قند وچربی وفشار هم دارد. مادرم 68 سال داره ومدتی هست که حالبش تنگ شده بود وبرایش لوله سوند تعبیه کرده بودند اما بعد ازمدتی دوباره که سوند رابرداشته بودند،درسونوگرافی مشخص شده بود که دوباره برگشته است.آزمایش سونوگرافی به این شرح است:کلیه راست باطول 100mmدارای اکوی پارانیشمال افزایش یافته،ضخامت کورتکس کاهش یافته8م م مشهود میباشد.هیدرونفروز متوسط تاشدید درکلیه راست مشهود است.حالب سمت راست رتروکاوال بنظر میرسد.کلیه چپ باطول 102mm دارای اکوی پارانیشمال ،ضخمات کورتکس نرمال 11 م م مشهود میباشد.سنگ درشت دردوطرف وهیدرونفورز درطرف چپ مشاهده نشده. مثانه باضخامت جداری 3/8م م افزایش یافته وفاقد ضایعه فضاگیر اینترالومینال است.
    آقای دکتر لطفا راهنمایی بفرمایید که مادرم باید چکار کند.باتشکر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱ بهمن ۹۷( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر پروانه دوشنبه ۱ بهمن ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 387 مشاهده پرسش
    پسر بنده ١٠ سال دارد. قبل از دستشويي رفتن تمايل دارد تا روي شكم بخوابد و به شدت پاهاي خود را به بالا و پايين تكان دهد. بعد از خروج از دستشويي نيز تمايل دارد اين حركت را تكرار كند. اين قضيه براي ما به شدت ايجاد تنش كرده. از مشاور راهنمايي خواستم. ايشون مطمئن بودن كه مجراي ادرار پسرم گره u شكل دارد. معتقد بودن بايد به ارولوژ مراجعه كنم. آيا اين درست است؟ نياز به بررسي دارد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱ بهمن ۹۷( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر بهمن دوشنبه ۱ بهمن ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 629 مشاهده پرسش
    آقاي دكتر عرض سلام دارم
    مورد مشاهده شده شايد به هچيك از موضوعات مطرح شده مربوط نباشد
    ولي بناچار در اين سر فصل مطرح كردم
    حدود يك ماه است كه رگي بصورت عرضي از سمت راست آلت تا سمت چپ ان متورم شده بطوريكه براحتي قابل لمس ومشاهده است
    محل ان كمي پايين تَر از ختنه گاه ميباشد
    نميدانم ايا نياز به پيگيري دارد يا خير
    هيچگونه دردي در اين رابطه ندارم
    حدود ٥٠ سال سن دارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱ بهمن ۹۷( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر مرتضی دوشنبه ۱ بهمن ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 436 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر کرمی و تشکر از وقتی که می گذارید

    پسر من الان 16ماهشه و موقع تولد هیدروسل زیاد داشت و طبق نتیجه سونوگرافی هرنی سمت چپ به میزان 3 میلی متر هم مشاهده شده بود که با نظر دکتر تا 1 سالگی صبر کردیم و الان مجددا سونوگرافی ازش گرفتیم که هیدروسل خفیف در بیضه چپ و بازبودن کانال اینگوینال چپ به مقدار 7 میلی متر که با گریه بچه لوپ روده ای نیز مشاهده شده گزارش شده

    سوال حقیر اینه که با توجه به اینکه هیدروسل تقریبا از بین رفته و جذب شده و در اندازه بیضه در حالتهای مختلف هم تغییری مشاهده نمیشود که گویای ارتباط باشد آیا نیاز به جراحی هرنی هست یا خیر ؟
    نظر فعلی پزشک جراح کودکان، عمل فتق هست

    ضمنا باز بودن کانال در سمت راست نیز 3 میلیمتر و بدون لوپ روده ای در گزارش اخیر سونوگرافی نیز اعلام شده .


    جناب دکتر با توجه به کم بودن مقدار فتق نظر حضرتعالی چی هست؟

    سپاسگزارم استاد خیلی نگران عوارض عمل هستم

    لازمه عرض کنم خودم هم در حال حاضر فتق اینگوینال دارم که احتمالا از نوزادی وجود داشته

    پایدار باشید

    بختیاری از اهواز
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱ بهمن ۹۷( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر سرکار دوشنبه ۱ بهمن ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 314 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشید اینجانب قبل از یک ماه برام عمل میکروسرجری انجام دادید ولی هنوز در ناحیه بیضه درد دارم آیا طبیعیست؟چکار کنم؟با تشکر از لطف بی کران شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱ بهمن ۹۷( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر Amirh شنبه ۶ بهمن ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 329 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من چند ماهی هست که زیر قسمت سر آلتم لکه های قرمز ایجاد میشه که نه درد داره و نه سوزش و خارش! که با زدن پماد هیدروکورتیزون و موپیروسین یک مدتی از بین میره و بعد باز ایجاد میشه
    چند تا دانه ریز سفید مانند شکر هم در همون منطقه وجود داره که عکسشو براتون ارسال کردم
    اینها چی هستن و راه درمانشون چیست؟
    با سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱ بهمن ۹۷( 6 سال پیش)
    2. تصویر کاربر Amirh چهارشنبه ۳ بهمن ۹۷( 6 سال پیش)
      آقای دکتر برای لکه های قرمزی که میزنه چه راه درمانی هست که کلاً از بین برن؟
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۵ بهمن ۹۷( 6 سال پیش)
      حساسیت است تست دکتر پوست بروید
    4. تصویر کاربر Amirh شنبه ۶ بهمن ۹۷( 6 سال پیش)
      سلام جناب آقای دکتر
      این دانه ها زگیل نیست؟
      با سپاس از شما
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۶ بهمن ۹۷( 6 سال پیش)
      نه زگیل نه تبخال
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر سعید شنبه ۴ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 488 مشاهده پرسش
    با سلام جوانی 27ساله و مجرد هستم 2 سال قبل به دلیل مشکلات ادراری به اورولوژیست مراجعه کردم بعد از سونوگرافی و آزمایش دکتر گفتن که سالم هستم در ضمن اندازه پروستات 17 cc بود دکتر داروهای افلوکساسین و سلکوکسیب تجویز نموده و بیماری بنده را پروستاتیت تشخیص دادن با مصرف داروها از شدت علائم کاسته شد اما تا به امروز بهبودی کامل حاصل نشده و به هنگام احتلام درد شدیدی دارم بعضا در طول روز هم درد مرموزی آزارم می دهد می خواستم بپرسم این که آیا امکان دارد بنده تا آخر عمر بهبود نیابم یا برای درمان چه کار باید بکنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۴ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      از نظر من شما مشكل جسمي ندا ريد وروحي است
  • تصویر کاربر ali سه شنبه ۱۳ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 393 مشاهده پرسش
    ]قای دکتر من سوالمو یه بار پرسیده بودم فرمودین عکس بفرستم فرستادم جیمیلتان ولی پاسخی ندادین این بود که دوباره خواستم سوالمو تکرار کنم
    من 30 سالمه ودر استانه ازدواج هستم میخواستم بدونم وجود سوراخ الت در زیر ان باعث عدم بچه دار شدن میشه یانه واگه مشکلی داره راه درمانش چیه بستری و عمل جراحی لازم داره وهزینه ان را هم بفرمایید
    و اینکه ایا بعد عمل شبیه الت های معمولی میشه ممکن است بر اثر عمل دچار انحراف بشه یا نه
    ممنون از پاسخگوییتون
    1. تصویر کاربر ali دوشنبه ۱۲ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      آقای دکتر خیلی مچکرم از پاسخگوییتون
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۳ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      بهتر است عمل زیبائی انجام شود با شماره02122642744 تماس بگیرید
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب