اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور كلی، مقدار طبیعی PSA را كمتر از ٤ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ٥٠ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ٦٠سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ٧٠ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (174 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر علی جمعه ۲۱ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 490 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت اقای دکتر
    من در حالب راستم سنگب به طول ۸ میلی متر داشتم که تحت عمل tul قرار گرفتم اما دکترم گفتند چون مجرای حالب خیلی تنگ بود نتونستند سنگ را پشکنند و لنست در حالب گذاشتند ایا لنست کمک میکنه به افتادن سنگ یا نه و ایا دو هفته بعد مجرا برای شکتن سنگ باز خواهد شد.ممنون از کمکتون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۱ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      باید دوباره تکرار شود
  • تصویر کاربر حمیدنادری جمعه ۲۱ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 537 مشاهده پرسش
    باسلام در گزارش سونوگرافی از کلیه آمده است: کیست کورتیکال باجدارکلسیفیته به قطر11 میلی متر درکلیه راست رویت شد. منظورچیست؟ آیانیازمنددرمان خاصی است؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۱ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نه درمان نمیخواهد
  • تصویر کاربر گنجی جمعه ۲۱ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 527 مشاهده پرسش
    با سلام ایا کیست 15در15میلیمتری جزو کیستای کوچک است اگر دوتا باشد چه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۱ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      بلهنگران نباشید
  • تصویر کاربر احمدرضا دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 506 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر..ببخشین من پسر 19 ساله هستم که بدنسازی هم کار میکنم..از پارسال وقتی ادرار میکردم یه کم لخته ی خون از ادرارم پرتاب میشد بیرون..دکتر برام آزمایش و سونوگرافی نوشت که جواب آزمایشم خوب بود ..جواب سونوگرافی هم دکتر سونوگراف بهم گفت در هر دو کلیه 4 میلی متر شن کالیسی داری و این لخته ی خون به خاطر همین شن موجود در کلیه هستش ..اما دکتر عمومی که رفتم گفت ربطی به سنگ کلیه نداره ..گفت تو در سنی هستی که ادرارت اسیدی هستش و به همین دلیل لخته ی خون در ادرارت هست و برام قرص چرک خشک کن نوشت که من استفاده هم نکردم..الان تقریبا یک ماه هستش که دیگه لخته ی خون در ادرارم نیست..حالا به نظر شما مشگل من چیه؟؟ آیا ممکنه که بیماریه سرطان باشه؟؟ ممنون میشم که کمکم کنین..
    1. تصویر کاربر احمدرضا دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      خواهش میکنم که یه جواب کامل بهم بدین آقای دکتر..ممنونم
  • تصویر کاربر عطیه سه شنبه ۱۸ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 559 مشاهده پرسش
    با سلام:دختری 16 ساله هستم که در 10 سالگی جراحی ریفلاکس ادرار انجام داده ام.سه سال تحت نظر پزشک سونوگرافی و آزمایش انجام داده ام و دارو مصرف کرده ام.هیچ مشکلی نداشته ام.الآن هر ماه یک آزمایش کشت که منفی است انجام میدهم.هر 6 ماه یه سونوگرافی که همه چیز کلیه و مثانه نرمال است انجام میدهم.ازمایش اوره و کراتینینی که انجام دادم اوره 20 و کراتینین 1 است.این کراتینین برای من مشکلی ندارد؟آخرین حد نرمال کراتینین چند است؟با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۸ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      شما کاملا نرمال هستید اندازه تا 1/2
  • تصویر کاربر صابر سه شنبه ۱۸ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 585 مشاهده پرسش
    سلام جناب آقای دکتر کرمی
    من سه روزه که شدیدا دچار دیدن خون شدید و قرمز در ادرارم هستم
    اما با خوردن مایعات زیاد ادرارم سفید میشود مثل آب
    ولی با کمبود مایعات دومرتبه به حالت خون آلود ادرارم بر میگردد
    بنظر شما چیکار کنم آقای دکتر
    البته بنده یکسال و نیم خدمت خودتان عمل سنگ کلیه با لیزر انجام دادم
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۸ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      سونوپرافی از کلیه
  • تصویر کاربر عموزاد دوشنبه ۱۰ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 8046 مشاهده پرسش
    با سلام وخسته نباشید خدمت شما بنده در هفته 31 بارداری هستم در سونوگرافی هفته 18 با وجود عدم مشکل در جنین تشخیص "فولنس خفیف در سیستم پیلوکالیس کلیه مشاهده شده است. قطر ap لگنچه 5.6-5 می باشد".مجددا در سونوی هفته 28 اقای دکتر نوشته اند" کلیه ها ابعاد حداکثر طبیعی دارند و مختصر هیپر اکو می باشد و در لگنچه کلیه ها فولنس در حد 10 mm رویت شد، بعد از تولد در نوزادی کلیه های نوزاد بررسی شوند" سن بنده 27 سال است و جنین هم دختر می باشد باتوجه به اینکه هیچ سابقه ارثی در خانواده من و شوهرم وجود ندارد و این اولین بارداری من هس می تواند مشکل حادی باشد خیلی نگرانم تو سایت های مختلف گشتم و فقط استرسم بیشتر شده لطفا راهنمایییم کنید در صورت عدم رفع و یا حادشدن تا پایان بارداری راه درمان ان چیست ؟


    با ارزوی سلامتی و تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۰ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباشی بررسی بعد از زایمان
  • تصویر کاربر مقدم دوشنبه ۱۰ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 497 مشاهده پرسش
    با سلام. آقای دکتر من از تقریبا 15 روز پیش سنگ وارد حالبم شده ولی دفع نشده دکتر معالجم یک زمان اولیه 8 روزه داد که دفع نشد دوباره یک بازه 10 روزه گفت ورزش کن آب زیاد بخور دفع میشه. سوال بنده اینه که تا چند روز امکان گیرکردن سنگ در حالب مجاز؟بطوریکه به کلیه صرر نرسونه؟
    سنگ من 6.5 میل تخمین زده شد بعد 8 روز اول سونو دادم تبدیل به 2.5 الی 3 میل شده بود. لطفا راهنمایی کنید .درضمن هزینه روش tul ?
    ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۰ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      باید عمل کنید
  • تصویر کاربر زهرا دوشنبه ۱۰ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 571 مشاهده پرسش
    سلا م خسته نباشید خدمت دکتر حسین کرمی دوماهی هست من مبتلا به کیست کلیه کورتیکال شدم که ضخامت آن10mm است قابل ذکر هست که بنده مجرد و26 سال سن دارم آیا راهی برای درمان هست؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۰ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نیاز به درمان ندارد
    2. تصویر کاربر زهرا دوشنبه ۱۰ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      برای از بین بردن کیست چکار کنم؟؟آیا باید وعده های غذایی ام را کنترل کنم؟؟
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر رویا چهارشنبه ۱۲ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 539 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید
    آقای دکتر، مادر من در هر دو کلیه سنگ داره چندین و چند بار به سنگ شکنی مراجعه کرده ولی سنگ دوباره تشکیل شده و اصلا دردی هم یخاطر سنگها نداره ، میخواستم بدونم آیا با این روش میشه کاری برای کلیه سنگ ساز مادرم انجام داد؟ ممنون از کمکتون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۰ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      اندازه سنگ چقدر است
    2. تصویر کاربر رویا چهارشنبه ۱۲ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      دو سنگ به اندازه 10 و 9 میلی
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 604 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر .دکتر من چندروزی تکرر ادرار داشتم .و امرو صبح جای پروستات درد گرفت و کمی ادرار دیر می آمد. پس از سورو گرافی دکتر گفت ک روی پروستات کیست هست به اندازه ۶میلی متر .نظر شما چیست آیا با دارو خوب میشود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر یوسف جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 528 مشاهده پرسش
    با سلام برای جراحی واریکوسل لاپاراسکوپی را پیشنهاد میکنید یا میکروسرجری؟
    چرا؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بسته به مهارت جراح است من لاباروسکوپی
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 559 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1068 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 732 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 681 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

احساس ناگهانی و غیرقابل کنترل برای ادرار کردن — که نمی‌توانید آن را به تأخیر بیندازید —…
رنگ ادرار یکی از ساده‌ترین اما مهم‌ترین نشانگرهای سلامت بدن است. ادرار طبیعی معمولاً رنگی در طیف…
تبخال تناسلی یکی از شایع‌ترین بیماری‌های مقاربتی در جهان است و زنان بیش از مردان در معرض…

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب