رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.7/5 - (154 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر عسل دوشنبه ۶ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1835 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من دو ماه قبل از بارداری و سه ماه بعد از بارداری قرص ویتامین eرامصرف کردم و از قرص لتروزول دو دوره برای بارداری استفاده کردم میخواستم بدونم ایا علت تشکیل شن ریزه در کلیه نوزادم که از دوماهگی متوجه اش شدیم می تواند مصرف این قرص ها باشد.دراسخ به ایمیل قبلیم گفتید با دادن اب دارو را قطع کنم این کار را کردم دخترم از دو ماهگی اب فراوان میخورد ولی زیاد تغییری نکرده وهمچنان بعضی شب ها بیقرار است چطور تشخیص بدیم در حال دفع سنگ است ایا دارویی برای اروم شدنش هست ببخشید سوالم طولانی بودلطفاپاسخ بدین با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۶ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش)
      باید بررسی شود
  • تصویر کاربر حامد یکشنبه ۵ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 632 مشاهده پرسش
    این درد را سالهاست که دارم.تا یک سال پیش,هر چند ماه یک بار به مدت خیلی کوتاهی ایجاد شده و سپس رفع میشد.اما اخیرا دفعات بروز این درد بیشتر شده و بیشتر اذیت میکنه.اینطور که به نظر میرسد از کلیه باشد چون در محدوده ی محل کلیه این درد خود را نشان میدهد.به نظر شما به چه پزشکی مراجعه کنم.ایراد از چیه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۵ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش)
      حتما
  • تصویر کاربر صدف شنبه ۴ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 313 مشاهده پرسش
    باسلام من خانومي از پارساباد مغان هستم 38 سالمه من در حدود 12 سال است كه در هر دو كليه ام سنگهاي به ابعاد 8و7و6و4 دارم در اين 12سال از اوردرهاي پزشكان اورولوژي زياد استفاده كردم ولي تابه حال هيچ نتيجه اي نكرفتم از شما دكتر بزرگوار تقاضا دارم براي رهايي از دست اين سنگ كليه ها كمكم بكنيد ظمنا موقعي كه درد ميگيرد به خودم ميپچم داراي يك فر زند ميباشم باتشكر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۴ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش)
      اب زیاد نمک کم و پیگیری هر 6ماه
  • تصویر کاربر حقیقی شنبه ۴ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 23297 مشاهده پرسش
    سلام
    کلیه راست سایزوضخامت پارانشیم نرمال دارد اما اکوی پارانشیم مختصر افزایش یافته است سن 51 سال می باشد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۴ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش)
      ازمایش کراتینین چند است
  • تصویر کاربر سمیه یکشنبه ۵ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 340 مشاهده پرسش
    با سلام
    مادرم 50سال سن داره. نزدیک بیست سال فشار خونی بوده. ازمایشاتی که میداد با دفع پروتئین همراه بوده .حدود دو ماه پیش از کلیه چپ نمونه گیری کرده و بعد از اون دائم خونریزی داره خواستم بدونم خونریزی به نمونه گیری مرتبط بوده یا نه. از طرفی الان دفع اوره خیلی بالا داره و دفع اوره بیش از صد و حدود دویست هست.ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۵ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش)
      دکتر داخل کلیه مراجعه شود
  • تصویر کاربر عسل شنبه ۴ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 343 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من دو ماه قبل از بارداری و سه ماه بعد از بارداری قرص ویتامین eرامصرف کردم و از قرص لتروزول دو دوره برای بارداری استفاده کردم میخواستم بدونم ایا علت تشکیل شن ریزه در کلیه نوزادم که از دوماهگی متوجه اش شدیم می تواند مصرف این قرص ها باشد.میل قبلی گفتید با دادن اب دارو را قطع کنم این کار را کردم دخترم از دو ماهگی اب فراوان مخورد ولی زیاد تغییری نکرده وهمچنان بعضی شب ها بیقرار است چطور تشخیص بدیم در حال دفع سنگ است ایا دارویی برای اروم شدنش هست ببخشید سوالم طولانی بود با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۴ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش)
      نه ارتباطی ندارد مایعات زیاد و نمک کم توصیه میکنم
  • تصویر کاربر آزالیا دوشنبه ۲۹ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 369 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید خدمت شما . میخاستم سوال کنم كسي كه اكستروفي مثانه باشه و سيستوپلاستي شده باشه و آپانديس دايورژن و الان هر ٣ساعت سلف كَتيترايز ميكنه، داراي رفلاكس و واتر اينفكشن... تو اسكن نشون داده باشه كه كليه ها متورم شده و كليه راست بلاك شده و كم كاري داره و كليه چپ هم مشكل داره بايد چيكار كنه؟ و اينكه به جز اون ميتونه از تزريق ژل استفاده كنه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۹ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      از دکتر معالجتان بپرسید بهتر است
  • تصویر کاربر تاجیک دوشنبه ۲۹ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 387 مشاهده پرسش
    پدرم با78سال سن وتمام آزمایشات وسی تی اسکن و...به دکترمراجعه وگفته اندکلیه چپ ازکارافتاده وبایدآنرابرداشت.آیامیشوددرمان دیگری کرد.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۹ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      با مدارک بیایید ببینم
  • تصویر کاربر محمد جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 604 مشاهده پرسش
    با عرض سلام
    بنده 24 ساله هستم و مدت 3 سال است که تکرر ادرار دارم.چند هفته پیش یه دکتر عمومی برام سونوگرافی از کلیه و مثانه نوشته که البته درد کلیه نیز دارم... ایا لازم است سونوگرافی را قبل از مراجعه حضوری به مطب جنابعالی انجام بدهم ؟ و یا این امکان وجود دارد که در مطب شما سونوگرافی انجام دهم؟
    تشخیص دکتر عمومی این بود که احتمالا مشکل پروستات و یا برگشت منی باعث درد کلیه و تکرر ادرار شده است
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      باید نوار مثانه بگیرید
  • تصویر کاربر مهدی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 325 مشاهده پرسش
    سلام من سیگ کلیه ام توی سونوگرافی 6 میلی متر بود . سنگ شکنی کردم و قرص هایی رو هم مصرف کردم مثل رواتینکس . سنگ دفع نشده بعد از 25 روز. حالا دوباره باید برم سنگ شکنی؟ چیکار باید بکنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      اگر جلو کلیه نیست درمان نمیخواهد
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 473 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب