اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (172 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر حسین شنبه ۹ آذر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 439 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشید قبلا هم از شما سوال کرده بودیم و شما به خوبی جواب دادید و ما قبل از این که از شما سوالی بپرسیم دکتر به ما گفته بود که بریم برای نمونه برداری و الان نزدیک یه هفته هست که نمونه برداری انجام شده و سه روز پیش زنگ زدن و گفتن مبلغی بریزید برای رنگ کردن نمونه ها و دکتر هم گفته که تا 70 درصد مشگلی نیست و سونوگرافی هم که انجام شده و دکتر گفته مشگلی نیست و در آزمایش هم گفته شده که فقط یه کمی اوره بالاست و PSA هم 8.5 بوده و طی 12 روز با خوردن امونیک آمده روی 8.1 آقای دکتر ما الان نگرانیم و این زنگ آمیزی مشگلی چیزی هست؟ ممنون از شما
    1. تصویر کاربر حسین پنجشنبه ۲۳ آبان ۹۸( 6 سال پیش)
      سلام
      پدر من ۴۹ سال سن دارد سال گذشته درد در ناحیه زیر شکمی و تب زیر شکمی و بیضه به دکتر مراجعه کرد آزمایش psa =۶.۳ بود داروی سیپروفلوکساسین ۵۰۰ و تاموسیلین تجویز کرد و بعد ۳۰ روز دوباره آزمایش psa= 8.5 شد چون داروها رو ناقص خورده بود بعد دوباره داروها رو مرتب مصرف کرد (امنیک ) بهش اضافه شدpsa =6.3 شد بعد دوباره مصرف داروها ( امنیک) بعد ۲ ماه psa=4.7 دکتر دوباره داروها رو تغییر داد به افلو کینول ۳۰۰ و تاموسین هر ۲۴ ساعت الان psa = 8.5 رسید
      اما free psa=1.5 تا 1.7 بوده
      Free psa /total psa 0.17
      بوده تو این مدت ها و دردها کم شده اما تموم نشده سونوگرافی هم همه نرمال است
      الان برای نمونه برداری از پروستات فرستادن
      هم جواب سونوگرافی مقعدی و هم جواب پاتولوژی را براتون ارسال میکنم خواهشمندم راهنمایی فرمایید خانواده خیلی نگرانن
      تشکر
    2. تصویر کاربر حسین جمعه ۲۴ آبان ۹۸( 6 سال پیش)
      آقای دکتر هر چه سریعتر جواب و بفرستید ما نگرانیم
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۹ آذر ۹۸( 6 سال پیش)
      باید بیایید حضوری صحبت کنیم
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر فرجی شنبه ۹ آذر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 426 مشاهده پرسش
    میخوام اگه امکانش باشه مدارک پزشکی ارسال کنم و نظر دکتر روبدونم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۹ آذر ۹۸( 6 سال پیش)
      باید نمونه برداری پروستات کنید
  • تصویر کاربر Ms شنبه ۹ آذر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 491 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید،ببخشید من بیست و یک سالمه و مدت زیادی یک اشتباه رو انجام میدادم و اون جلوگیری از انزال بود الان بعد از مدت ها درگیر مشکل ادرار آهسته شدم و ادرارم باریکه مثل قدیم نیست،سونوگرافی انجام دادم مثانه و کلیه در ابعاد طبیعی بدون مشکل و بدون سنگ بود،ولی این مشکلات رو دارم.من حتی وقتی که با مثانه کامل پر به دستشویی میروم آهسته ادرار میکنم و با فشار نیست ،احساس میکنم عضله که باید آزاد شود تا ادرار کنم آزاد نمیشود،گهگاهی در ناحیه پروستات احساس حرارت میکنم مدتی پروستاتان مصرف کردم ولی تغییری در وضعیتم ایجاد نکرد،من قبلا ادرارم خیلی پرفشار بود الان خیلی اهسته و باریک شده،لطفا یه راهنمایی بکنید که چکار بکنم،ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۹ آذر ۹۸( 6 سال پیش)
      باید از نظر تنگی مجرا بررسی شوید
  • تصویر کاربر رضا شنبه ۹ آذر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 422 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر پدرم 4 ماه پیش آزمایش psaدادن که psa tatal=4.35 و psa free=0.91 بوده آزمایش رو تکرار کردن و tatal =5.23 و free =0.97 شده چقدر احتمال داره سرطان باشه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۹ آذر ۹۸( 6 سال پیش)
      هر سه ماه تکرار کنید اگر بالا رفت نمونه برداری کنید
  • تصویر کاربر هادی شنبه ۹ آذر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 481 مشاهده پرسش
    آزمایش سومم هم Psa من بالای 5 است
    بعد از دو آزمایش بیوپسی انجام دادم و هیچ مشکلی رویت نشد ولی مجددا در آزمایش Psa بالاس و خون هم در ادرارم دیده شده است لطفا راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۹ آذر ۹۸( 6 سال پیش)
      هر ۳ماه تکرار کنید اگر بالا رفت باید ام ار ای کنید
  • تصویر کاربر محمد شنبه ۹ آذر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 436 مشاهده پرسش
    سلام خدمت اقای دکتر کرمی.
    بنده حدود 50 سال سن دارم.و همیشه احساس سردی میکنم ومشکل تکرر ادار شدید دارم به گونه ای که شب ها و روز هر یک ساعت یک بار به دستشویی میروم و این یه مدته که سوزش ادرار دارم وهرچی ازمایش میدم میگن نرماله و مشکلی نداری ولی من واقعا اذیت میشم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۹ آذر ۹۸( 6 سال پیش)
      این سنگها خود بخود دفع میشوند
  • تصویر کاربر علی شنبه ۱۸ آبان ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 484 مشاهده پرسش
    سلام من 27 سالم و مدت یه ماه نیم که تکرر ادرار دارم و رحات شبا 10بار ادرار داشتم دوسه بار تو این مدت به دکتر مراجعه کردم ولی هنوز خوب نشدم دکترم گفت پروستات ورم کرد دارو نوشت ولی هنوزم خوب نشدم دوسه روز هست که درد درشکم زیر نافم دارم احساس میکنم دارم بتر میشم داروهام اینا هستن افلوکساسین200. تولرین1. اینوسال50. ترازوکیم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۸ آبان ۹۸( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر محسن شنبه ۱۸ آبان ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 441 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر باتوجه به این که توضیحاتم کمی زیاد بود به پیوست عکس می‌فرستم زیاد نیست بخدا.شمارو قرآنی که میخونید فقط بخونید و ج بدین لطف میکنید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۸ آبان ۹۸( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر حاتمي شنبه ۱۸ آبان ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 469 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من 47 سال دارم شبها سه تا چهار جهت دفع ادار از رختخواب خارج می شدم حدود دو هفته پیش به دکتر جراح مراجعه کردم بعد از سونوگرافی و آزمایش ( ابعاد پروستات 52*55*44 mm و برابر باحجم 66cm3 و دارای اکوی پارانشیم نرمال می باشد بعد از آن دکتر قرصهای پروترال 4/. شبها 1 عدد - فینوپروست شبها 1عدد و سپیروفلوکساسین هر 12 ساعت 1 عدد مصرف می کنم فکر می کنم بهتر شدم بعد از دو هفته سرگیجه دارم و فشارم بالا می باشد روی (14 )می باشد آیا این سرگیجه از این قرصها است و آیا همین قرصها استفاده کنم یا اینکه به شما مراجعه کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۸ آبان ۹۸( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر حمید شنبه ۱۸ آبان ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 545 مشاهده پرسش
    جناب دكتر با سلام و عرض احترام بابت بزرگي و حس انسان دوستي حضرتعالي

    بنده با ٣٩ سال سن و متاهل و شغل مهندسي، به مدت يكسال و نيم درگير التهاب مزمن پرستات هستم. و هر شب ترازوسين ٢ استفاده مي كنم. نسبت به قبل بهتر شدم ولي متاسفانه پس از بهبودي كوتاه مدت، علايم هرچند خفيف عود مي كند و همچنان درگيرم. (اندازه پرستات ٣٨ سي سي و ازمايش ادرار و پي اس اي و عفونت نرمال است)
    همزمان با اين بيماري ترشحات پرستات و مايعي غليظ و چسبناك زياد شده و مدام بايد پس از ادرار با زور زدن خارج كنم وگرنه احساس تحريك اميز و ناخوشايندي در مجرا دارم كه پس از خارج شدن اين مايع بهتر مي شود. اين موضوع بسيار ازار دهنده است. علت چيست و چطور بايد کنترل شود؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۸ آبان ۹۸( 6 سال پیش)
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 593 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر .دکتر من چندروزی تکرر ادرار داشتم .و امرو صبح جای پروستات درد گرفت و کمی ادرار دیر می آمد. پس از سورو گرافی دکتر گفت ک روی پروستات کیست هست به اندازه ۶میلی متر .نظر شما چیست آیا با دارو خوب میشود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر یوسف جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 518 مشاهده پرسش
    با سلام برای جراحی واریکوسل لاپاراسکوپی را پیشنهاد میکنید یا میکروسرجری؟
    چرا؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بسته به مهارت جراح است من لاباروسکوپی
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 544 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1053 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 710 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 669 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب