رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.7/5 - (152 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر بهتاش جمعه ۱۲ بهمن ۳( 3 ماه پیش) تعداد بازدید: 36 مشاهده پرسش
    سلام دکتر جان من مدتی داروهایی رو که تجویز کرده بودی استفاده کردم دردم فروکش کرده بود بعد از دوره‌ای که گفته بودید داروهام که تمام شد الان یه دو ماهی می‌گذره دوباره دردم شروع شده البته بیشتر زمانی که ادرار دارم درد دارم و زمانی که عصبی می‌شم عکس داروهای مصرفی رو هم فرستادم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۲ بهمن ۳( 3 ماه پیش)
      همونطور که تو پاسخ قبلیتون عرض کردم متاسفانه عود های مکرر خواهید داشت درمان قبلی رو تکرار کنید اگر یبوست دارید برطرف بشه حتما و در نظر بگیرید که قسمتی از علت علائمی که دارید مسائل ذهنی و روانی هست
  • تصویر کاربر عارف شنبه ۱۳ بهمن ۳( 3 ماه پیش) تعداد بازدید: 59 مشاهده پرسش
    باسلام و عرض ادب
    بنده ۶۷ سالمه و بابت درمان پروستات با توجه به جواب آزمایش و سونوگرافی دکتر نمونه برداری توصیه کردن
    ولی به دلیل مشکل قلبی و داشتن ۵ استنت
    دکتر قلب هر گونه بیهوشی را پرریسک دانسته و اجازه ندادن
    در ضمن بابت بیماری قلبی چند نوع قرص
    و بابت پروستات پروترال ۰٫۴ مصرف میکنم
    خواستم نظرشما را بابت درمان و نمونه برداری و جواب آزمایشات بدانم
    ممنون از لطف و پاسخگویی شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۳ بهمن ۳( 3 ماه پیش)
      ام آر آی پروستات باید انجام بدین
  • تصویر کاربر کورس شنبه ۱۳ بهمن ۳( 3 ماه پیش) تعداد بازدید: 58 مشاهده پرسش
    خسته نباشید دکتر عزیز. من کرمان هستم و مطالب ارزشمند شما را در اینستاگرام پیگیری میکنم.. اندازه پروستاتم 45 و psa 3هست.باقیمانده ادرار 40 هست.شبها سه چار بار برای ادرار بیدار میشم... دو سال هست برای فشار خون 10 میلی تراروسین میخورم.. سنم 57 سال هست دکتر عبادزاده کرمان سفکسین و فیناستراید داده.. شما فرمودین برای سن من توصیه نمیشه.. من بدون این قرص هم میل جنسی خیلی کمی دارم... خواهشا راهنماییم کنین حاظرم بیداری شب را تحمل کنم ولی این قرص را نخورم.. ایا اگر نخورم بدتر میشم؟ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۳ بهمن ۳( 3 ماه پیش)
      فیناستراید رو مصرف نکنید اگر علائمتون اذیت کننده اس و با دارو بهتر نشدین باید نوار مثانه انجام بشه
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۳ بهمن ۳( 3 ماه پیش)
      و اگر لازم شد عمل جراحی
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر وحید شنبه ۱۳ بهمن ۳( 3 ماه پیش) تعداد بازدید: 47 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر وقت بخیر
    من چند سالی هست درگیر درد بیضه هستم که بعضی مواقع خوب یا بدتر میشه قبلا یکبارسال 97عمل واریکوسل انجام دادم و چند تا اورولوزیست مراجعه کردم دو سه تا سونو گفتن مشکلی نداره و دو تاشون گفتن عود واریکوسل هست .الان من درد شدید بیضه دارم و زیر شکم و درد بین ناحیه بین بیضه و مقعد هم دارم و تکرر ادرار و بعد از نزدیکی تکرر ادرارم بیشتر میشه سوال من اینه من سه چهار ماه بود اصن این درد نداشتم تقریبا خوب بود الان باز شروع شده و چند روزی سرپا بودم و بعد نزدیکی شروع شد نمیدونم از واریکوسل هست یا التهاب پروستات ؟ آیا التهاب پروستات با ایستادن بدتر میشه ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۳ بهمن ۳( 3 ماه پیش)
      آزمایش آنالیز و کشت ادرار انجام بدین
  • تصویر کاربر همایون شنبه ۱۳ بهمن ۳( 3 ماه پیش) تعداد بازدید: 92 مشاهده پرسش
    سلام، بنده 68 ساله حدود 8 سال پیش توسط آقای دکتر سیم فروش به علت بزرگی پروستات خوش خیم در بیمارستان نیکان عمل باز شدم. امروز 11/11/1403 به علت یبوست و تجویذ دکتر سونوگرافی شکم و لگن شدم. طبق گزارش دکتر سونوگرافی مثانه نیمه پر با ضخامت افزایش یافته بصورت سیرکامفرنشیال رویت شدپروستات هتروژن 52 سی سی، لطفا اعلام نظر بفرمایید. متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۲ بهمن ۳( 3 ماه پیش)
      علایم ادراری دارید در حال حاضر؟
    2. تصویر کاربر همایون جمعه ۱۲ بهمن ۳( 3 ماه پیش)
      خیر ،
    3. تصویر کاربر همایون جمعه ۱۲ بهمن ۳( 3 ماه پیش)
      خیر
    4. تصویر کاربر همایون شنبه ۱۳ بهمن ۳( 3 ماه پیش)
      Free PSA 0.7.
      FreePSA/PSA 0.24
      PSA 2.9
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۳ بهمن ۳( 3 ماه پیش)
      نیاز به اقدامی نداره
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر محمدنبی جمعه ۱۲ بهمن ۳( 3 ماه پیش) تعداد بازدید: 42 مشاهده پرسش
    سلام پدرم 84 سالشه بزرگی پروستات دارن قرص امنیک 1 عدد بد از صبحانه مصرف میکنن الان چند روزیه است به ادرارشون به سختی میاد قطره قطره ایا میشه عمل پروستات براشون انجام بدید؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۲ بهمن ۳( 3 ماه پیش)
      سونوگرافی کلیه ها و مجاری ادراری با تعیین سایز پروستات و باقیمانده ادراری انجام دهید
  • تصویر کاربر حسین شنبه ۱۳ بهمن ۳( 3 ماه پیش) تعداد بازدید: 60 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر.ممنونم از پاسخگویی شما
    آقای دکتر همسر بنده با توجه به فرمایش شما ام آر آی انجام دادن گزارش رو براتون ارسال میکنم لطفا نظرتونو بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۱ بهمن ۳( 3 ماه پیش)
      Psa چند بوده؟
    2. تصویر کاربر حسین پنجشنبه ۱۱ بهمن ۳( 3 ماه پیش)
      با سلام خدمت آقای دکتر
      همسر بنده برای چکاب آزمایش دادند که در جواب آزمایش psa عدد 11/8 را نشان داد و همچنین سونوگرافی هم انجام دادن که سونوگرافیست محترم گفتن به احتمال زیاد التهاب پروستات هست
      جواب آزمایش و سونوگرافی رو به دکتر اورولوژی نشون دادن که ایشان بعد از انجام سیستوسکوپی تشخیص التهاب پروستات دادن وآمپول آمیکاسین ۳ عدد برای سه روز متوالی و قرص ناپروکسن و قرص آفلوکساسین ۳۰۰ تجویز کردن و یکماه و نیم بعد آزمایش دادن psa عددش رسید به ۷/۵.دوباره آقای دکتر قرص آفلوکساسین رو تجویز کردن بعد از دوماه آزمایش دادن عدد psaبه ۵/۴ رسید و اینبار قرص سیپروفلوکساسین ۵۰۰تجویز کردن و سه ماه بعد دوباره آزمایش تکرار بشه
      سوالم این هست با توجه به شرایط همسرم آیا نیاز به ام آر آی یا پیگیری های بیشتر هست یا همین روند درمان را ادامه بدیم و در ضمن همسر بنده هیچ مشکل و ناراحتی دردفع ادرار ندارن
      (آقای دکتر این سوال قبل بنده بوده که روند آزمایشات و سونوگرافی رو براتون ارسال کرده بودم,با توجه به روند کاهشی psa و گزارش ام آر آی آیا نیاز به نمونه برداری هست؟و اینکه ام آر آی ایشون نگران کننده س؟)
    3. تصویر کاربر حسین پنجشنبه ۱۱ بهمن ۳( 3 ماه پیش)
      سونوگرافی هم براتون ارسال کردم
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۲ بهمن ۳( 3 ماه پیش)
      بله بهتره نمونه برداری انجام بشه با توجه به سن ایشون میزان psa علی رغم درمان دارویی بالاست ام آر آی هم یه ناحیه مشکوک داشته
    5. تصویر کاربر حسین جمعه ۱۲ بهمن ۳( 3 ماه پیش)
      آقای دکتر درمان داروییشون که روزی یک قرص سیپروفلوکساسین 500 هست (30عدد مانده) را ادامه بدن؟این دارو برای نمونه برداری مشکل ایجاد نمیکنه یا اینکه قطع کنن و بعد نمونه برداری انجام بدن ؟یا اینکه بعد از اتمام قرص هاشون نمونه برداری انجام بدن؟
      و سوال دیگه اینکه ناحیه مشکوک در ام آر آی ایشون همون پروستات هست یا اینکه نواحی دیگه ی لگن هم  مشکوکه؟
      ممنونم که صبورانه پاسخگو هستید
    6. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۳ بهمن ۳( 3 ماه پیش)
      دارو بخوره نمونه برداری هم انجام بشه
    7. نمایش سایر 5 پاسخ
  • تصویر کاربر محسن پنجشنبه ۱۱ بهمن ۳( 3 ماه پیش) تعداد بازدید: 40 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر ، لطفا راهنمایی بفرمایید
    بنده ۴۹ سالم هست و حجم پروستاتم ۳۷ شده . احساس میکنم بعضی روزها قرص امینیک و تامسولوسین برام اثری ندارد ، ایا قرص آودارت شرکت جی اس کی برای من مناسب است یا خیر؟🙏🏻
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ بهمن ۳( 3 ماه پیش)
      چه علایم ادراری دارید؟
    2. تصویر کاربر محسن چهارشنبه ۱۰ بهمن ۳( 3 ماه پیش)
      گاهی وقتها و البته ۲ هفته ای هست که بیشتر ادرارم ۲ شاخه و خیلی ضعیف هست ، با اینکه شبها از امینیک استفاده میکنم، ولی شب تا صبح یکمرتبه ادرار دارم .
    3. تصویر کاربر محسن چهارشنبه ۱۰ بهمن ۳( 3 ماه پیش)
      سلام
      ادرارم حدود ۳ هفته ای هست که بیشتر ۲ شاخه و خیلی ضعیف هست ، با اینکه شبها از قرص امینیک‌اسنفاده میکنم. و البته شب تا صبح فقط یک مرتبه ادار دارم 🙏🏻
    4. تصویر کاربر محسن چهارشنبه ۱۰ بهمن ۳( 3 ماه پیش)
      نزدیک به دو هفته هست که بیشتر ۲ شاخه و یا یک شاخه خیلی نازک و دفع ضعیف دارم ، با اینکه شبها یک عدد قرص اومینیک مصرف میکنم .و و زمان خواب شب فقط یک مرتبه تا صبح ادرار دارم
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۱ بهمن ۳( 3 ماه پیش)
      باید نوار مثانه انجام بشه براتون
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر محمد چهارشنبه ۱۰ بهمن ۳( 3 ماه پیش) تعداد بازدید: 65 مشاهده پرسش
    سال پیش در معاینه بالینی مشکلی نداشتم ولی آزمایش psa ام بالا بود، دکتر تشخیص دادن تعداد ۱۰۰ عدد آنتی بیوتیک () بخورم، مجدد آزمایش را ماهیانه تکرار کرد و عدد psa به مرور طی چند ماه پایین آمده و به عدد ۴ رسید. در نهایت برای چکاپ بیشتر در دی ماه سال گذشته ام آر آی در بیمارستان خاتم الانبیا انجام دادم و مجدد به پزشک مراجعه کردم، مورد خاصی نبود ولی تا امسال هر سه ماه یکبار آزمایشم رو انجام دادم، تا در نهایت دوباره دو ماه پیش مجدد عدد psa ام شده ۱۳ و این بار دکتر نمونه برداری برام نوشتن، باز چون سابقه پایین اومدن psa رو داشتم از نمونه برداری امتناع کردم و مجدد آزمایش دادم که عدد به ۶ رسیده بود و امیدوار بودم که در این ماه طبق سال پیش باز پایین آمده باشه ولی مجدد در آخرین آزمایش دوباره psa ۱۳ هست. خواستم از شما مشورت بگیرم ( چون بیمار قلبی هستم که در سال ۸۳ عمل بای پس قلب کردم ) با این نوسانات psa راه دیگری برای تشخیص علت وجود دارد یا حتما باید نمونه برداری انجام دهم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ بهمن ۳( 3 ماه پیش)
      حتما نمونه برداری رو انجام بدین
  • تصویر کاربر اعتصامی چهارشنبه ۱۰ بهمن ۳( 3 ماه پیش) تعداد بازدید: 49 مشاهده پرسش
    ببخشید تو پاسخ ها ثبت کرده بودم، گفتم شاید دیده نشده
    Psa حدود شش ماه پیش 1.9 و الان 1.95 است.
    آزمایش خون دی ماه پیوست شده است.
    الان باید چکار کنم ، آیا اقدام درمانی الان لازم است؟ 6 ماه بعد یا یکسال بعد من باید چکاب کنم ؟ و در آن زمان ام ار ای یا سونو بگیرم؟
    متشکرم آقای دکتر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ بهمن ۳( 3 ماه پیش)
      خیر نیاز به اقدامی ندارید ۶ ماه بعد فقط آزمایش psa انجام شود
درحال دریافت اطلاعات
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

زندگی با یک بیضه، که به نام مونورکیسم (monorchism) نیز شناخته می‌شود، وضعیتی است که در آن…
اختلال نعوظ یا  به اصطلاح عامیانه بلند نشدن آلت تناسلی، یکی از مشکلات شایع در سلامت جنسی…
صبحانه ی مناسب برای سنگ کلیه یکی از حائز اهمیت ترین موضوعات برای افراد دارای سنگ کلیه…

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب