رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است.

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کارافتادن کلیه ها خود را نشان دهد که کار از کار گذشته و هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن شروع سرطان پروستات در بدن مردان مبتلا را دارد را مرور می کنم.

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

اندازه گیری psa

چه عللی باعث افزایش PSA در خون می شوند؟

1- سرطان پروستات که شایع ترین علت است و مشخصه آن افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری سطح آن بالا می رود.

2- بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشد ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند باید در آنها بالای 40 سال سطح PSA خون اندازه گیری شود.

فرق PSA آزاد با PSA کامل خون چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل خون بالاتر و سطح Free PSA یا PSA آزاد کمتر و نسبت آنها باشد شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می باشد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و total وجود دارد. free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

اندازه PSA در خون به حجم و مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار باید تفسیر شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 6-4 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد شانس سرطان پروستات بیشتر می باشد و لذا در حالت طبیعی در یک مرد 55 الی 80 ساله باید به صورت ثابت PSA در سطح خون زیر 4 نانوگرم در میلی لیتر باشد و در افراد 40-50 سال سطح PSA باید ثابت و بین 3-1 باشد.

نکته مهم در اندازه گیری PSA خون سطح بالارونده مداوم آن است یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه اگر سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

تشخیص سرطان پروستات

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

اگر در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود. نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744-021 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید.
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر یاسمن شنبه ۹ فروردین ۹۹( 5 روز پیش) مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر. وقت شما بخیر. پدر بنده 56 سالشون هست. آزمایش شون به این صورت هست:
    PSA(ECL): 0.647
    Free PSA(ECL): 0.115
    %18 :FreePSA/PSA
    میخواستم نظرتون رو در مورد آزمایششون بفرمایید. متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۹ فروردین ۹۹( 5 روز پیش)
      کاملا نرمال است
  • تصویر کاربر کسری پنجشنبه ۷ فروردین ۹۹( 1 هفته پیش) مشاهده پرسش
    با عرض سلام خدمت شما دکتر گرامی
    بنده پسری ۲۴ ساله هستم
    سوزش ادراری داشتم و در هنگام انزال درد داشتم
    رفتم دکتر گفت بزرگی پروستاته کلی انتی بیوتیک دادن الان ۵ ماهه این دارو ها تامسولوسین باکلوفن و داکسی ساکلین
    قبلا فشار ادرار اول کم بود فشار میاوردم مثل یه چیزی چسبیده باشه یهو باز میشد
    اما یه بار دکتر که گفت باید تخلیه منی داشته باشین هنگام انزال دچار عدم خروج منی شدم و نتونستم ادرار کنم دکتر ماساژ پروستات داد گف خیلی ورم داره
    بعد دارو ها الان همچنان ادرار دو شاخ دارم
    حس درد دارم انگار یه چیزی نمیزاره با فشار ادرار بیاد و اذیت میکنه
    فشار ادرار کمه.
    و سر الت میسوزه اول ادرار
    من از سرطان میترسم
    و میخوام بدونم چیکار باید بکنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۷ فروردین ۹۹( 1 هفته پیش)
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۷ فروردین ۹۹( 1 هفته پیش)
      در سن شما بیماری پروستات نداریم واین موارد را از ذهنتان را پاک کنید
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر مسعود جمعه ۲۳ اسفند ۹۸( 2 هفته پیش) مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر دعا گوی شما که درمانگر هستید .من 39 ساله هستم که حدود دوسال هست که بدون اینکه دفعات ادرار زیاد بشه دچار احساس شدید دفع ادرار هستم که جدیدا درانتهای ادرار کمی احساس آزردگی هم به من دست میده .اگر بزرگواری کنید وراهنمائی بفرمائید هم در مورد بیماری وهم داروی مصرفی و اینکه آیا امکان بهبودی هست ؟
    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۳ اسفند ۹۸( 2 هفته پیش)
  • تصویر کاربر کریم پنجشنبه ۲۹ اسفند ۹۸( 2 هفته پیش) مشاهده پرسش
    با درود فراوان
    57ساله هستم .آزمایش خون پروستات بنده بشرح زیر میباشد
    psa :1.2
    free psa :0.5.
    تفسیرتون از آزمایش فوق چیست
    در ضمن تکرر ادرار شبانه هم دارم
    در حال حاضر لوزار25 و آملوپرس5 و آتورواستاتین20 مصرف میکنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۹ اسفند ۹۸( 3 هفته پیش)
    2. تصویر کاربر کریم دوشنبه ۱۹ اسفند ۹۸( 3 هفته پیش)
      با درود فراوان
      پیرو سوال 194588 چند روزیست از ناحیه بیضه ها احساس درد دارم .بصورتی که سعی میکنم در هنگام خواب بین دو پاهایم فاصله ایجاد کنم نظر جنابعالی رو دراین مورد میخواستم بدونم . در ضمن چهار پنج کپسول پروستا باریچ شبی یکعدد نیز مصرف کرده ام
      با تشکر فراوان کریم
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۹ اسفند ۹۸( 2 هفته پیش)
      از نظر من مهم نیست
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر محمود چهارشنبه ۲۸ اسفند ۹۸( 2 هفته پیش) مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید .پدرم 59 ساله هستند و حدودا 1 ماه پیش جهت چکاب کلی آزمایش دادن که متوجه شدن psa 15 بود که دکتر بهشون دارو داد و ازمایش رو تکرار کردن و با درمان دارویی ای عدد psa به 9.2 و free psa عدد 1.5 ؟با توجه به اینکه پدرم یکم مشکل ادرار قطره ای دارند ،لطف بفرمایید و شما هم نظر بدید
    1. تصویر کاربر محمود جمعه ۱۶ اسفند ۹۸( 3 هفته پیش)
      سلام خسته نباشید .پدرم 59 ساله هستند و حدودا 1 ماه پیش جهت چکاب کلی آزمایش دادن که متوجه شدن psa 15 بود که دکتر بهشون دارو داد و ازمایش رو تکرار کردن و با درمان دارویی ای عدد psa به 9.2 و free psa عدد 1.5 ؟با توجه به اینکه پدرم یکم مشکل ادرار قطره ای دارند ،لطف بفرمایید و شما هم نظر بدید
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۸ اسفند ۹۸( 2 هفته پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر احمد سه شنبه ۱۳ اسفند ۹۸( 4 هفته پیش) مشاهده پرسش
    سلام جناب دكتر كرمي بنده در تاريخهاي 30/11/95 مقدار توتال پروستاتم 3. بوده و15/10/97 مقدارش 96. و در تاريخ 18/1/98 مقدارش 1.3 و تاريخ 26/11/98 مقدارش 2.9 بوده است . لطفا در مورد وضعيت پروستام نظرتون را ميفرماييد .انزالم راحت نيست وقتي كپسول تامسولوسين 4. ميخورم يه كم وضعيتم بهتر ميشه درضمن متولد 1345 هستم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۳ اسفند ۹۸( 4 هفته پیش)
  • تصویر کاربر mahanfar سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۸( 1 ماه پیش) مشاهده پرسش
    با سلام و احترام
    آقایی 51 ساله هستم مدتی است دردی نسبتا خفیف در ناحیه سمت چپ کشاله ران دارم . حدود 5 سال پیش در یک اسکن کامل شکمی هرنی گزارش شده بود. لطفا راهنمایی بفرمائید که چه کاری باید انجام بدهم؟
    1. تصویر کاربر mahanfar چهارشنبه ۱۶ بهمن ۹۸( 1 ماه پیش)
      آزمایش و سونو جهت استحضار
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۷ بهمن ۹۸( 1 ماه پیش)
    3. تصویر کاربر mahanfar یکشنبه ۲۷ بهمن ۹۸( 1 ماه پیش)
      جناب دکتر با سلام و احترام من سونو رو قبلا ارسال کرده بودم خدمتتون اما چون فرمودین نرسیده مجددا ارسال کردم با تشکر
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۸( 1 ماه پیش)
      باید بیایید معاینه
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر محسن یکشنبه ۲۷ بهمن ۹۸( 1 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام وقت به خير
    پارامترهاي زير نتيجه آزمايش سه روز پيش است (98/11/10)
    PSA: 1.450
    Free PSA: 0.303
    Free PSA/PSA: 20.9
    و در آزمايش ادرار:
    Protein: Trace
    Blood/Hb: Trace
    با توجه به نتايج بالا و 42 سال سن، همچنين سابقه بزرگي پروستات در برادر و پدر نياز به مراجعه به متخصص، مصرف دارو، سونوگرافي و... دارم؟ لطفا راهنمايي فرماييد. ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۷ بهمن ۹۸( 1 ماه پیش)
  • تصویر کاربر Rezazadeh یکشنبه ۲۷ بهمن ۹۸( 1 ماه پیش) مشاهده پرسش
    با عرض ادب و احترام ، هشت ماه پیش جهت چکاپ زمایش دادم اتفاقی، psa 16 . درد اصلی فراموش شد ، رفتم دنبال این کار، هیچگونه عوارضی هم نداشتم ،بعد از تست فیزیکی ، توصیه نمونه برداری، نرفتم ، MRI کردن و نتیجه منفی در اومد ، قرص sawpalmetto با سیپرو فلوکساسین و فنازومکس تجویز، بعد یماه یازده شد psa. بفرموده یکماهم ادامه دادم psa 6. بعد یکماه دوباره 16
    ناچارا نمونه برداری ، که گلیسون 3+3 دراومد ، قرص بیکالومید ، سیپرو 500 و مترونیدازول ، الان بعد سی و پنج روز نمونه برداری کلا بحال اولم که عاری از هرگونه عوارضی بودم بر نگشتم ، سوزش و تکرر ، ریتم زندگیمو خراب و ناامیدم کرده، سی و سه جلسه رادیو تراپی نوشتن، که بخاطر عوارض قبلی نمیرم ، لطفا راهنمایی بفرمایید ، چطور بحال قبل از نمونه بردار ی برگردم ، در ضمن با مصرف تادالافیل، رابطه کاملا خشک دارم ،
    قرصهای فعلیم ، امنیک، سیپرو ، بیکالومید ، . سپاسگزارم از محبتتون، در ضمن تبریز هستم ، و تنها خواسته ، برگشتن به حالت قبل از نمونه برداری😞😞
    1. تصویر کاربر Rezazadeh شنبه ۱۲ بهمن ۹۸( 2 ماه پیش)
      با عرض ادب و احترام منتظر پاسخ جناب پرفسور کرمی میباشم
    2. تصویر کاربر Rezazadeh چهارشنبه ۱۶ بهمن ۹۸( 1 ماه پیش)
      همچنان منتظر جواب هستم آقای دکتر
    3. تصویر کاربر Rezazadeh سه شنبه ۲۲ بهمن ۹۸( 1 ماه پیش)
      چرا ده روزه جواب سوالمو نمیدید؟
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۷ بهمن ۹۸( 1 ماه پیش)
      با پوزش سما راه رادیوتراپی ودارو را انتخاب کردهاید وباید تحت نظر دکتر رادیو تراپی باشید
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر پیمان پنجشنبه ۱۲ دی ۹۸( 3 ماه پیش) مشاهده پرسش
    با سلام
    پدر من ۴۸ سالشه طی آزمایش چکاپ متوجه شدیم psa عدد ۴.۵۲ است که پس از مصرف دارو پروستاتان و تکرار آزمایش psa 4.59 شد و freepsa 0.3 . اندازه حجم پروستات هم ۲۲cc است . آیا نیاز است نمونه برداری بشه ؟
    در ضمن آزمایشات و سونوگرافی در پیوست ارسال گردید.
    1. تصویر کاربر پیمان چهارشنبه ۴ دی ۹۸( 3 ماه پیش)
      جناب دکتر من جوابی دریافت نکردم
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۷ دی ۹۸( 3 ماه پیش)
    3. تصویر کاربر پیمان دوشنبه ۹ دی ۹۸( 3 ماه پیش)
      سلام مجدد . آقای دکتر mrs یا mri مولتی پارامتریک با mri معمولی فرق داره ؟
      چون که دکتر برای پدرم تو دفترچه نوشته فقط mri و تاکید نکرده که مولتی پارامتریک باشه . از مرکز تصویر برداری هم پرسیدم گفتن باید مینوشت mrs .
      امکان داره خارج از نوبت بیایم خدمتون فقط این mrs رو بنویسید ؟
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۲ دی ۹۸( 3 ماه پیش)
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
ممکن است شما دوست داشته باشید
پرسش از دکتر