PSA بالا چشمک زن سرطان پروستات در مردان

سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ مردان بعد از سرطان ریه می باشد که اگر بررسی نشود در اغلب موارد سرطان پروستات آهسته و آرام و بی صدا رشد کرده و ممکن است در بدن از جمله استخوان ها منتشر گردد.

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کارافتادن کلیه ها خود را نشان دهد که کار از کار گذشته و هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن شروع سرطان پروستات در بدن مردان مبتلا را دارد را مرور می کنم.

PSA چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

اندازه گیری psa

چه عللی باعث افزایش PSA در خون می شوند؟

عوامل بالارونده PSA در خون عبارتند از:

1- سرطان پروستات که شایع ترین علت است و مشخصه آن افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری سطح آن بالا می رود.

2- بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشد ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند باید در آنها بالای 40 سال سطح PSA خون اندازه گیری شود.

فرق PSA آزاد با PSA کامل خون چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل خون بالاتر و سطح Free PSA یا PSA آزاد کمتر و نسبت آنها باشد شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می باشد.

اندازه طبیعی PSA در خون چقدر است؟

اندازه PSA در خون به حجم و مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار باید تفسیر شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 6-4 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد شانس سرطان پروستات بیشتر می باشد و لذا در حالت طبیعی در یک مرد 55 الی 80 ساله باید به صورت ثابت PSA در سطح خون زیر 4 نانوگرم در میلی لیتر باشد و در افراد 40-50 سال سطح PSA باید ثابت و بین 3-1 باشد. نکته مهم در اندازه گیری PSA خون سطح بالارونده مداوم آن است یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه اگر سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

اگر PSA خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

تشخیص سرطان پروستات

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

اگر در هر بیماری که سطح PSA خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود. نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744-021 تماس بگیرید.

 

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

PSA بالا چشمک زن سرطان پروستات در مردان
3.8 (75.56%) 18 رای

سیستم پرسش و پاسخ

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.  
امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید.
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر علی جمعه ۲۰ مهر ۱۳۹۷ ۲۱:۱۵( 6 روز پیش) مشاهده پرسش
    سلام .psa پدرم بالای 100 هیچ دردی هم ندارن ...از بیوبسی میترسم چون اعتیاد شدید تریاک داره بستری نمیشه کرد .چکار کنم ...ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۰ مهر ۱۳۹۷ ۲۱:۱۵( 6 روز پیش)
      اين اگر درست باشد سرطان پيش رفته است
  • تصویر کاربر محمدرضایوسفی چهارشنبه ۱۸ مهر ۱۳۹۷ ۱۰:۰۹( 1 هفته پیش) مشاهده پرسش
    سلام
    حدود 9ماه پیش درمشهدعمل رادیکال پروستاکتومی (برداشتن کامل پروستات ) را انجام داده ام مشکل بی اختیاری ادراری درحالتیکه راه میروم به قوت خود باقی است بنا به توصیه پزشک معالج انقباض عضله کف لگن را حدود6ماه انجام دادم نتیجه نگرفتم
    سن من 62سال است
    لطفا اگر راهنمایی دیگری برای بهبود بی اختیاری ادراری هست بفرمایید
    برای درمان این مشکل چه کاری باید انجام دهم
    باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۸ مهر ۱۳۹۷ ۱۰:۰۹( 1 هفته پیش)
  • تصویر کاربر حمید چهارشنبه ۱۸ مهر ۱۳۹۷ ۰۸:۵۴( 1 هفته پیش) مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    54 ساله ام
    دو سال است بزرگی پروستات دارم بین 38 cc طی دو بار سونوگرافی.
    در آزمایش اول psa 5.58 و دومی 4.65 با فاصله دو ماه و مصرف پروستاتان وتامسولوسین وتاوانکس 750 ودیکلوفناک.
    پس از آن دو ماه داروی گیاهی مصرف کردم وpsa 5.52 نشان داد . نسبت fpsa/psa = 0.21 بود آیا بیوپسی لازم است یا نه؟ اینجا امکانات ازمایشگاهی و درمانی نسبت به تهران ضعیف است لطفا راهنمایی فرمایید باتشکر.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۸ مهر ۱۳۹۷ ۰۸:۵۴( 1 هفته پیش)
  • تصویر کاربر کریم جمعه ۱۳ مهر ۱۳۹۷ ۱۶:۵۲( 1 هفته پیش) مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    من یک سال و نیم هست که مشکل پرستات دارم و سنم ۴۷ سال است و psa۶و قبلا حجم پروستاتم ۳۷ بود و الان شده ۱۷ ،نمونه برداری کردم و جوابشو واستون فرستادم و اصلا مشکلی در ادرار کردن و شب ادراری ندارم .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۳ مهر ۱۳۹۷ ۱۶:۵۲( 1 هفته پیش)
  • تصویر کاربر سحر پنجشنبه ۱۲ مهر ۱۳۹۷ ۲۱:۴۰( 2 هفته پیش) مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشید
    پدر من 3سال هست که متوجه شدن سرطان پرستات دارن و بدخیم هست.پی اس آ شونم 16هستش،متولد شال 40هستن.میخواستم ببینم الان که 16هست خطرناکه یا نه؟؟و اینکه چکار باید بکنیم؟؟؟اگه لازم هست براتون عکس آزمایشات رو هم بفرستم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۲ مهر ۱۳۹۷ ۲۱:۴۰( 2 هفته پیش)
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۱۰ مرداد ۱۳۹۷ ۰۸:۳۲( 2 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام . من 15 ساله هستم بعضی اوقات درون آلتم درد میکند انگار که سوزن برخورد میکند . در تخلیه ادرار هم مشکل دارم و ادرارم کامل تخلیه نمیشود و قطره قطره میشود و قطع میشود .بعد از ادرار باز هم احساس ادرار دارم .میتواند از تخلیه سرپا یا یبوست باشد؟ و میتواند پروستات باشد؟ آزمایش و سونوگرافی هم دادم ولی مشکلی نداشتم چه دارویی را پیشنهاد میکنید؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ مرداد ۱۳۹۷ ۰۸:۳۲( 2 ماه پیش)
      در سن شما بيماري پروستات نداريم
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ مرداد ۱۳۹۷ ۰۸:۳۲( 2 ماه پیش)
      شتيد تنگي مجرا داريد
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر محمود چهارشنبه ۲۳ خرداد ۱۳۹۷ ۰۷:۵۹( 4 ماه پیش) مشاهده پرسش
    باسلام . تقریباً دو سال قبل مراجعه کردم برای معاینه ، بزرگی پروستات تشخیص داده شد . دارو (قرص) تجویز شد به همراه مراعات نکات مورد نظر جناب آقای دکتر . البته قرص پرازوسین یک میلی گرم هم ، هر شب استفاده می کنم ( نزدیک به هفت سال است) . اخیراً در دفع ادرار دچار مشکل شده ام (به سختی و منقطع) . به علت اینکه به دلیل نوع اشتغال مجبورم ماهیانه به خارج از کشور تردد داشته باشم ، خواهشمنداست هم توصیه لازم را بفرمایید و هم در صورت امکان وقت ملاقات با جناب آقای دکتر کرمی بین تاریخ شنبه 2 تیر تا چهارشنبه 6 تیر ماه تنظیم فرمایید. با تشکر - محمود بوربور
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۳ خرداد ۱۳۹۷ ۰۷:۵۹( 4 ماه پیش)
      سما هفته اينده بعد اتعطيلات با شماره٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤ هماهنگ كنيد بياييد ببينم
  • تصویر کاربر فهیمه یکشنبه ۶ خرداد ۱۳۹۷ ۰۸:۵۸( 4 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خسته نباشید نامزد من یکی سه هفته پیش درد شدیدی در ناحیه پهلو(پشت)احساس کردن ووقتی ب اورژانس رفت گفتن احتمالا سنگ کلیه بوده و کنده شده براش سونو نوشتن ولی هنوز نرفته برای سونو حالا بعد از این مدت دردی در ناحیه پشت التشون حس میکنن حدود یه هفته هست این دردو داره و خیلی اذیتش میکنه نمیتونه ادرار کنه و تکرر ادرار داره یعنی حس میکنه ادار داره ولی وقتی میره دست شویی نمیونه ادرار کنه و در حد دوسه قطره ادرار داره در داخل مجرا هم سوزش دارن و دردشون درناحیه پروستاته میخواستم بدونم اگه سنگ بوده باشه و دفع بشه احتمالش هست مجرارو ببنده؟یا از پروستاتشه؟خیلی درگیره کاره و وقت نمیکنه بره دکتروخیلی میترسه ک پروستاتش باشه نامزدم 27سالشه ممنون میشم اگه مشخص کنین ک احتمال کدومش بیشتره و برای تسکین دردش چه دارویی مصرف کنه.تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۶ خرداد ۱۳۹۷ ۰۸:۵۸( 4 ماه پیش)
      اب زیاد میل کنید واهمیت ندهید خوب میشود
  • تصویر کاربر خلیل دوشنبه ۶ فروردین ۱۳۹۷ ۱۹:۰۴( 6 ماه پیش) مشاهده پرسش
    جواب پاتولوژی
    جواب پاتولوژی
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۶ فروردین ۱۳۹۷ ۱۹:۰۴( 6 ماه پیش)
      سلام سرطاني نيست
  • تصویر کاربر مهرداد جمعه ۳ فروردین ۱۳۹۷ ۱۴:۰۴( 6 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر. ممنون از موقعیتی که فراهم کرده اید. آیا درد کمر، بعنوان یکی از علائم سرطان پروستات، دائمی است یا موقت؟
    برای مشاوره، اولین فرصت برای ویزیت از یکشنبه 27 اسفند 06 به بعد چه وقت است.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۳ فروردین ۱۳۹۷ ۱۴:۰۴( 6 ماه پیش)
      با سلام وتبریک سال نو وپوزش از تاخیر در جواب به علت مسافرت باید بررسی کامل شود
درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر