رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است.

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کارافتادن کلیه ها خود را نشان دهد که کار از کار گذشته و هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن شروع سرطان پروستات در بدن مردان مبتلا را دارد را مرور می کنم.

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

اندازه گیری psa

چه عللی باعث افزایش PSA در خون می شوند؟

1- سرطان پروستات که شایع ترین علت است و مشخصه آن افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری سطح آن بالا می رود.

2- بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشد ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند باید در آنها بالای 40 سال سطح PSA خون اندازه گیری شود.

فرق PSA آزاد با PSA کامل خون چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل خون بالاتر و سطح Free PSA یا PSA آزاد کمتر و نسبت آنها باشد شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می باشد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و total وجود دارد. free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

اندازه PSA در خون به حجم و مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار باید تفسیر شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 6-4 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد شانس سرطان پروستات بیشتر می باشد و لذا در حالت طبیعی در یک مرد 55 الی 80 ساله باید به صورت ثابت PSA در سطح خون زیر 4 نانوگرم در میلی لیتر باشد و در افراد 40-50 سال سطح PSA باید ثابت و بین 3-1 باشد.

نکته مهم در اندازه گیری PSA خون سطح بالارونده مداوم آن است یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه اگر سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

تشخیص سرطان پروستات

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

اگر در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود. نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744-021 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید.
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر پیمان پنجشنبه ۱۲ دی ۹۸( 3 هفته پیش) مشاهده پرسش
    با سلام
    پدر من ۴۸ سالشه طی آزمایش چکاپ متوجه شدیم psa عدد ۴.۵۲ است که پس از مصرف دارو پروستاتان و تکرار آزمایش psa 4.59 شد و freepsa 0.3 . اندازه حجم پروستات هم ۲۲cc است . آیا نیاز است نمونه برداری بشه ؟
    در ضمن آزمایشات و سونوگرافی در پیوست ارسال گردید.
    1. تصویر کاربر پیمان چهارشنبه ۴ دی ۹۸( 4 هفته پیش)
      جناب دکتر من جوابی دریافت نکردم
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۷ دی ۹۸( 3 هفته پیش)
    3. تصویر کاربر پیمان دوشنبه ۹ دی ۹۸( 3 هفته پیش)
      سلام مجدد . آقای دکتر mrs یا mri مولتی پارامتریک با mri معمولی فرق داره ؟
      چون که دکتر برای پدرم تو دفترچه نوشته فقط mri و تاکید نکرده که مولتی پارامتریک باشه . از مرکز تصویر برداری هم پرسیدم گفتن باید مینوشت mrs .
      امکان داره خارج از نوبت بیایم خدمتون فقط این mrs رو بنویسید ؟
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۲ دی ۹۸( 3 هفته پیش)
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر Mary شنبه ۳۰ آذر ۹۸( 1 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام ، آزمایش psa آقایی ۴۸ ساله به شرح زیر است:
    4>Total psa: 1.54
    , Free psa: 0/39
    Free psa/total psa: 0.25
    آیا احتمال کنسرپروستات وجود دارد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۳۰ آذر ۹۸( 1 ماه پیش)
  • تصویر کاربر هادی شنبه ۳۰ آذر ۹۸( 1 ماه پیش) مشاهده پرسش
    با سلام خدمت آقای دکتر.
    من 32 ساله هستم. متاهل و دارای 1 فرزند. مدت 3 سال پیش درد در ناحیه بیضه و مثانه داشتم که توسط پروستا باریج و لگن آب گرم برطرف شد.الان حدود 2 ماه پیش این درد با شدت زیادی سراغم اومد.سونوگرافی و آزمایش کاملا طبیعی بود. دکترم فلوکساسین 300 و پروستا باریج و بالشت زیر نشیمنی و لگن آب گرم تجویز کردند. (موتور سواری رو گذاشتم کنار) درد توی این 2 ماه خیلی کمتر شده. اما گاهی بصورت کوتاه و خفیف بر میگرده مخصوصا وقتی زیاد یجا بشینم یا پشت فرمون. درد در قسمت مثانه و کنار بیضه ها. میخواستم بدونم جسارتا طبیعیه که 2 ماه طول کشیده و درد شدتش خیلی کم شده؟ یعنی رو به بهبودم؟ تا کی این درد بصورت کامل قطع میشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۵ آذر ۹۸( 1 ماه پیش)
    2. تصویر کاربر هادی چهارشنبه ۲۷ آذر ۹۸( 1 ماه پیش)
      با عرض سلام خدمت آقای دکتر .من طبق فرمایش شما رفتم و سونو انجام دادم.نتیجه رو تقدیم میکنم .
    3. تصویر کاربر هادی جمعه ۲۹ آذر ۹۸( 1 ماه پیش)
      این عکسه سونوگرافی
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۳۰ آذر ۹۸( 1 ماه پیش)
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر امیر شنبه ۱۶ آذر ۹۸( 1 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر
    با سلام لطفا بفرمایید عدد psa=2 و psafree=19 و سن ۴۵ سال و سایز پروستات ۳۵ سی سی باید نمونه برداری انجام بشه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۶ آذر ۹۸( 1 ماه پیش)
      هر ۶ماه پیگیری کنید
  • تصویر کاربر رضا پنجشنبه ۱۴ آذر ۹۸( 1 ماه پیش) مشاهده پرسش
    با سلام و تشکر بابت پاسخگوییتون برای افرادی که مخصوصا در شهرستان زندگی میکنند.
    آقای دکتر بنده 33 ساله هستم دو هفته پیش هنگام ادرار درد شدیدی در آلتم و سوزش احساس کردم که حتی دست به آلتم نمیتونستم بزنم و درد می گرفت(پارسال هم یک بار اینطور تجربه ای داشتم) به پزشک اورژانس مراجعه کردم آزمایش اورژانسی نوشت و گفت اندکی خون توی ادرارم بوده و بعدش سونوگرافی کلیه و مثانه و پروستات دادم پارسال هم سونو داده بودم و اندازه پروستاتم 26 میلی متر بود که امسال شده بود 29 میلی متر وخواستم بدونم علتش چیه و چیکار باید بکنم عموی بنده هم 55 سالشه و پروستاتش رو عمل کرده آیا ژنتیکیه؟ در حالت عادی هم آخرهای ادرارم با فشار کم و قطره قطره ادرارم تخلیه میشه راهنماییم کنید ممنون میشم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۴ آذر ۹۸( 1 ماه پیش)
      اسید اوریم وپی اس ا بالا ایت۳ماه بعد تکرار کنید
  • تصویر کاربر رضا شنبه ۹ آذر ۹۸( 1 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر پدرم 4 ماه پیش آزمایش psaدادن که psa tatal=4.35 و psa free=0.91 بوده آزمایش رو تکرار کردن و tatal =5.23 و free =0.97 شده چقدر احتمال داره سرطان باشه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۹ آذر ۹۸( 1 ماه پیش)
      هر سه ماه تکرار کنید اگر بالا رفت نمونه برداری کنید
  • تصویر کاربر تابان جمعه ۱۰ آبان ۹۸( 2 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب
    آیا عدد0.14 PSA free که در تصویر ارسالی خدمتتان ارسال شده نگران کننده است؟
    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۰ آبان ۹۸( 2 ماه پیش)
      ازمایش قبول است
  • تصویر کاربر مهدی یکشنبه ۲۸ مهر ۹۸( 3 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام آقای دکترپدرم 74سالشونه سونو نشون داده که عمل فتق دوطرفه دوباره عودکرده ونیازبه عمل دارن میخواستم ببینم شمابابیمه اتیه درکدوم ببمارستان قرداد داریدکه پدرم پیش شما عمل بشه درصمن یه کیست کوچیک بیضه هم دارن دستور شماچیه؟ بزرگی پروستات هم دارن من درصورت نیازسونو روبراتون میفرستم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۸ مهر ۹۸( 3 ماه پیش)
  • تصویر کاربر فواد جمعه ۲۶ مهر ۹۸( 3 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر وقت بخیر پدرم پارسال به علت درد زیر ناحیه شکم ازمایش PS aدادpsa 24 بود و معلوم شد سرطان پروستاتش عود کرده ،سنشم 78 سال میباشد بعدا نمونه برداری و پرتو درمانی کرد و الانم هر سه ماه امپول میزند اخرین بارpsa 18 بود و الان پس از پرتو درمانی 7 شده ،و به شدت از درد لگن می نالد در گاما اسکن مشخص نشد که ضايعه های موجود در لنگش از پیشرفت سرطان است یا پوکی استخوان ،به نظرتون بیماریش پیشرفت کرده و به استخوانش زده در ضمن خیلی بی حاله ،لطفا کمکم کنید و یه خانواده رو از نگرانی نجات بدید
    ممنون هردانیان اهواز
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ مهر ۹۸( 3 ماه پیش)
      باید شیمی درمانی کنید اگر ۷باشد نه /۷
  • تصویر کاربر کریمی پنجشنبه ۲۵ مهر ۹۸( 3 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب
    آقای دکتر من 3سال پیش بعلت بالا بودن PSA 4.4 توسط خود حضرتعالی هم ام آر آی شدم و هم نمونه برداری نتیجه خوش خیمی پروستات تشخیص داده شد و همان موقع فرمودید که مشکلی نیست سالی یک بار تست بدهید بنده هم این کار را هرسال انجام میدهم ولی متاسفانه هرحال سیر صعودی دارد آخرین آزمایشات 98.7.23 بود که PSA شده 7.92 و PSA Free شده 0.92 نگرانم آقای دکتر لطفا راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۵ مهر ۹۸( 3 ماه پیش)
      سلام باید نمونه برداری کنید فیلم من را در سایتم نکاه کنید
درحال دریافت اطلاعات
ممکن است شما دوست داشته باشید