UPJO یا تنگی محل اتصال حالب به کلیه

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
تنگی محل حالب به لگنچه در بسیاری از مواقع کاملاً بی علامت می باشد و به صورت اتفاقی در سونوگرافی و بررسی های عکس برداری مشخص می شود. درد خفیف و متناوب پهلوها، مخصوصاً بعد از مصرف مایعات یکی دیگر از نشانه های تنگی حالب به لگنچه یا UPJO می باشد.
تاثیر اختلال نعوظ بر دیابت

تنگی محل اتصال حالب به لگنچه یا UDT

لوله حالب به منزله محل تنفس کلیه ها می باشد که اگر جلو آنها انسداد پیدا کند باعث خفه شدن و از کار افتادن کلیه ها می گردد. تقسیم بندی های مختلفی برای علل انسداد و یا تنگ شدن لوله حالب ذکر شده است که می توان در حالت کلی به دو نوع مادرزادی و اکتسابی آن اشاره کرد.

شایعترین انسداد حالب با منشاء مادرزادی UPJO یا تنگی محل اتصال حالب به کلیه ها می باشد که به علت عبور رگ غیرطبیعی از گلوگاه کلیه و اثر فشاری آن لوله حالب انسداد پیدا کرده و یا تنگ می شود و یا اینکه به علت مادرزادی آن قسمت از داخل تنگ است. این تنگی قبل از تولد و در رحم زن حامله قابل تشخیص می باشد که در سونوگرافی شکمی از زن حامله کلیه ها کاملاً گشاد می باشند.

indep

تنگی لوله حالب به لگنچه کلیه یا UPJO اغلب یک طرفه و در پسر بچه ها شایعتر از دخترها می باشد. در درصد می تواند دوطرفه باشد. انسداد موجود باعث می شود که کلیه ها نتوانند ترشحات ادراری را به مثانه تخلیه کنند و لذا برگشت ادراری باعث آسیب به کلیه و از بین رفتن و خفه شدن کلیه ها می گردد که شدت آسیب بستگی به شدت انسداد دارد. هر چه تنگی بیشتر باشد آسیب به کلیه ها بیشتر خواهد شد.

علامت و نشانه های تنگی حالب به لگنچه کدامند؟

تنگی محل حالب به لگنچه در بسیاری از مواقع کاملاً بی علامت می باشد و به صورت اتفاقی در سونوگرافی و بررسی های عکس برداری مشخص می شود. درد خفیف و متناوب پهلوها مخصوصاً بعد از مصرف مایعات یکی دیگر از نشانه های تنگی حالب به لگنچه یا UPJO می باشد. در بعضی از مواقع عفونت اضافه شده به کلیه و تب و لرز می تواند نشانه دیگر باشد. در موارد شدید و بی علامت، زمانی تشخیص داده می شود که کلیه از کار افتاده است.

روش تشخیص محل انسداد حالب به لگنچه

امروزه ساده ترین و ارزانترین روش تشخیص بیماری های کلیه انجام سونوگرافی است. همچنانکه ذکر کردم حتی در دوران حاملگی و شکم بیمار این بیماری با سونوگرافی قابل تشخیص می باشد. در سونوگرافی به هر علتی که مسیر حالب تنگ باشد کلیه ها متورم یا هیدرونفروز پیدا می کنند که هر چه هیدرونفروز شدیدتر باشد نشان دهنده شدت و درجه ی بالای انسداد می باشد.

آیا درمان تنگی محل اتصال حالب به کلیه اورژانسی است؟

در مقدمه عرض کردم هر گونه انسداد حالب به منزله فشار به گلوگاه کلیه جهت خفه کردن کلیه ها می باشد و لذا این انسدادها باید سریعاً از جلو کلیه ها برداشته شوند. اورژانسی و غیراورژانسی بودن درمان بستگی به شدت انسداد و یک طرفه یا دوطرفه بودن آن و شدت خفه گی کلیه ها می باشد. اگر درجه و شدت انسداد بالا باشد، شدت آسیب و از کارافتادگی کلیه ها سریعتر اتفاق خواهد افتاد و لذا باید سریعاً درمان گردد. در موارد خفیف که شدت انسداد کمتر می باشد و کلیه در فشار نمی باشد می توان با درمان نگهدارنده و پیگیری بیمار را تحت نظر گرفت.

قطعی ترین و دقیق ترین معیار برای عمل جراحی و یا تحت نظر گرفتن بیمار انجام عکس برداری IVP و یا DTPA یا مطالعه هسته ای کلیه ها می باشد. در دو روش فوق ماده ی رنگی به داخل رگ ها تزریق می شود و پس از ظاهر شدن آنها در کلیه ها و با عکس برداری تأخیر شدت انسداد و در نتیجه مقدار تخلیه موارد رنگی از کلیه ها به حالب با عکس برداری پیگیری می شود که با انجام مطالعه فوق ما به این سوالها جواب می دهیم:

  • آیا کلیه مبتلا کار می کند؟
  • چند درصد آسیب دیده است؟
  • شدت تنگی حالب به لگنچه چقدر است؟
  • آیا بیمار نیاز به عمل جراحی دارد یا نه ؟

روش های درمان تنگی حالب به کلیه یا UPJO

روش های درمانی تنگی حالب به کلیه عبارتند از:

1- درمان جراحی

درمان جراحی و قطع کردن قسمت تنگی و پیوند مجدد حالب به کلیه که این نوع درمان به صورت عمل جراحی باز و یا لاپاراسکوپی و تحت عنوان پیلوپلاستی انجام می شود و درمان طلائی تنگی حالب به کلیه ها می باشد و درصد موفقیت آن حدود 90-95 درصد می باشد. در این روش که در شکل زیر می بینید محل تنگی قطع شده و قسمت گشاد حالب را به لگنچه کلیه پیوند می زنیم.

این عمل با بیهوشی عمومی انجام می شود و در عمل باز با برش یک وجبی در پهلوها عمل پیوند حالب به کلیه یا پیلوپلاستی انجام می شود. در عمل پیلوپلاستی لاپاراسکوپی به جای برش یک وجبی در پهلوها با عبور تروکار یا لوله های لاپاراسکوپی به شکم بیمار به جای برش 10-25 سانتی عمل به روش بسته انجام می گردد .ه این عمل باید توسط کسانی که دوره فوق تخصص لاپاراسکوپی دارند انجام گردد.

images,lm,;l

2- روش آندوسکوپی درمان تنگی حالب به لگنچه یا UPJO

 دو روش آندوسکوپی درمان تنگی حالب عبارتند از گشاد کردن محل تنگی با بالون که خیلی مؤثر نمی باشد و امروزه به صورت روتین جزء درمان ها نیست. دومین روش، اندوپیلوتومی یا برش محل تنگی با استفاده از دوربین آندوسکوپی که از کلیه ها و یا حالب به محل تنگی وارد می شود و برش محل تنگی با چاقوی آندوسکوپی است که در موارد خفیف تنگی حالب کمک کننده می باشند. همچنانکه ذکر کردم درمان طلائی با درصد موفقیت بالا در حال حاضر عمل جراحی و برداشتن قسمت تنگی می باشد.

AVv

و اما توصیه های اینجانب

  • خانم های حامله باید با انجام سونوگرافی جنین جهت تشخیص و سلامت جنین و کلیه های آن تحت بررسی قرار بگیرند.
  • امروزه بهترین روش تشخیص ابتدائی و به موقع بیماری های کلیه از جمله تنگی، انجام سونوگرافی است. حداقل سالی یکبار با انجام سونوگرافی از سلامتی کلیه هایتان آگاه شوید.
  • در صورت تشخیص اولیه تنگی لوله حالب به کلیه ها باید بررسی کامل از نظر شدت تنگی و درصد آسیب به کلیه ها باید بررسی شود.
  • اگر تنگی شدید باشد و باعث تحریک کلیه ها شود باید بلافاصله اقدام به درمان آن کرد.
  • 5- بهترین روش درمان تنگی شدید عمل جراحی و برداشتن قطعه تنگی و پیوند مجدد حالب به کلیه ها توسط عمل جراحی باز و یا لاپاراسکوپی می باشد.

در صورت داشتن تنگی حالب ، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744-021 تماس بگیرید.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی 

3.2/5 - (25 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر مهدی جمعه ۸ اسفند ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 355 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر پسر ۱۲ ساله ای دارم و عمل کردیم و قسمت تنگی مجری رو ترمیم کردند ولی کلیه پسرم خیلی ضعیف شده اسکن هسته ای انجام دادم و عملکرد کلیه چپ بسیار ضعیف شده آیا راهی برای بازگشت داره یا خیر؟؟؟ آیا میشه کاری کرد.؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۸ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)
      کلیه ای که افت عملکرد داشته باشه رو نمیشه بهتر کرد ولی با مراقبت میشه در همون حد حفظ کرد. تحت نظر متخصص نفرولوژی باشید
  • تصویر کاربر رضایی شنبه ۴ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 316 مشاهده پرسش
    بنده تقریبا یک ماه پیش متوجه سنگ حالب شدم گزارش سونو به این صورت بود : "هیدرونفروز moderateدر کلیه چپ به علت سنگ 8میلیمتری پروگزیمال حالب در ناحیه UPJ" بعد از سنگ شکن برون اندامی مجددا همین گزارش رو به من دادن لطفا راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۴ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)
      سی تی اسکن انجام شود ، اگر سنگ مانده باشد در حالب باید tul شوید
  • تصویر کاربر آنیتا چهارشنبه ۱۰ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 382 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید
    دختر ۲۰ ساله ای هستم که گاهی وقتا دو طرف کلیم به درد میاد به شدت و گاهی تکرر ادرار.سونوگرافی و رادیو گرافی pvc.ivp انجام دادم.که نوشته شده سیستم پیلوکالیسیل در دو طرف استاز و فولنس داره.درجات بسیار خفیفی از تنگی در upj دو طرف مشاهده شده.پس از تخلیه در کلیشه مربوط با pvc، مقدار pvr مختصر بیشتر از حد نرماله.
    دکتر گفتن به احتمال زیاد تنگی مجاری ادراری دارین که اگه این وضعیت ادامه داشت باید عمل شین.
    یک سال از این ها میگذره و باز هم همون دردرو دارم.
    نظر شما چیه؟ممنون میشم جواب بدین
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ دی ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام ، باید مدارکتون دیده شه ، ممکنه نیاز به یورتروسکوپی باشه ، با مدارکتون حضوری مراجعه کنید
  • تصویر کاربر مسعود پنجشنبه ۴ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 287 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر برای نوزادم که هشت ماهشه و هیدرونفروز
    شدید دوطرفه داره و به تازگی در سونوگرافی هم مشخص شده که سنگ داخل حالش هست . حالا فرمودین باید tul شود و اقدامات دیگه براش انجام بشه باید به کجا مراجعه کنیم .چطور میتونیم مراجعه کنیم که تحت نظر خودتون باشه .ما از شهرستانیم و خیلی نگران هستیم .ممنون که راهنماییتون کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۴ دی ۹۹( 3 سال پیش)
      به فوق تخصص اورولوژی اطفال مراجعه کنید. میتونید به دکتر کجباف زاده در تهران مراجعه کنید
  • تصویر کاربر مسعود پنجشنبه ۴ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 308 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر نوزادم دچار هیدرونفروز شدید دوطرفه هستش و در یک ماهگی عمل puv رو براش انجام دادن .و حالا که هشت ماهشه دچار سنگ کلیه هم شده که دو تا از سنگ ها داخل حالب هستن .برای درمانش چیکار کنیم ممنون میشم راهنمایی کنید .ما در شهرستان هستیم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۴ دی ۹۹( 3 سال پیش)
      باید tul شوند ، همچنین بررسی های بیشتر از جهت تنگی های حالب هم انجام شود
    2. تصویر کاربر مسعود پنجشنبه ۴ دی ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام آقای دکتر خب حالا برای این اقدامات که فرمودین باید به کجا مراجعه کنیم .چطور میتونیم مراجعه کنیم که تحت نظر خودتون باشه .ما شهرستان هستیم .
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۴ دی ۹۹( 3 سال پیش)
      باید به مرکزی مراجعه کنید که یورتروسکوپ متناسب با سن زیر یک سال داشته باشند. میتونین از مطب دکتر کجباف زاده نوبت بگیرید در تهران
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر h پنجشنبه ۲۲ آبان ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 304 مشاهده پرسش
    سنگ کلیه دارم دکتر گفته باید بستری بشی از طریق مجاری سنگ ۱۷میلی متر خارج بشه آیا میشه از طریق سنگ شکن لیزری سنگ خرد بشه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۲ آبان ۹۹( 4 سال پیش)
      با سنگ شکن نمی شود ، باید tul شود
  • تصویر کاربر حسن دوشنبه ۲۱ مهر ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 344 مشاهده پرسش
    آقای دکتر سلام
    سنگ کلیه در مجاری ادرار، سر آلت تناسلی است، موقع ادار سوزش دارم. حتی می تونم سنگ رو موقع ادرار کردن ببینم، اما دفع نمیشه
    می تونم با دستگاه سنگ شکن خوردش کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۱ مهر ۹۹( 4 سال پیش)
      خیر ، به اورژانس یک بیمارستان که دکتر ارولوژی داره مراجعه کنین با وسیله مخصوص خارج میشه
  • تصویر کاربر هاشمي یکشنبه ۹ شهریور ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 375 مشاهده پرسش
    با سلام و ادب :سنگ كليه راست با ابعا 6.5 ميليمتر در upg گزارش شده كراتينين بالا رفته بود و هيدرونفروز متوسط داشت وtul شده و دبل جي گذاشتند بعد از 2 هفته سونو مجدد سنگ حدود 7 ميلي در پل تحتاني مشاهده شده البته در پل مياني سنگ 4.5 ميلي دارد و ميكرولتياز هر دو كليه كماكان هيدرونفروز متوسط و فشار خون بالاست و كراتينين 1.5 شده آيا سنگ شكن برون اندامي در اين مورد موثر است يا مضر وتوصيه شما چيست.متشكرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۹ شهریور ۹۹( 4 سال پیش)
      از نظر من فعلا دست نگه داريد
  • تصویر کاربر M.H چهارشنبه ۱۵ مرداد ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 302 مشاهده پرسش
    سلام. خسته نباشید. پسرم دوسالشه و با سونو مشخص شده سنگ حالب داره. شهرستانی هستم و با این وضعیت کرونا نمیخام ببرمش مرکز استان. با توجه به تصاویر میخاستم نظرتون و تشخیصتونو بدونم. سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۵ مرداد ۹۹( 4 سال پیش)
      سلام، حتما ببرید، باید سنگ رو از مسیر حالب بدارند
  • تصویر کاربر یوسفی پنجشنبه ۱۴ فروردین ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 296 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خسته نباشی ۱۰ روز پهلو راستم درد میکرد سونو انجام دادم تو سونو نوشته کلیه راست هیدرونفروز شدید دارد و در حالب دیلاته است ودر فاصله ۲ سانتی متر از upj راست یک لیتاز به دیامتر ۶mmدر داخل حالب دیده میشود الان ۴ روزه تب و لرز و حالت تهوع دارم در ضمن داروهای سیستون و هیوتکس وتامسلوسین استفاده کردم حالا نظر شما چیه چه جوری این سنگ رو بندازم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۴ فروردین ۹۹( 4 سال پیش)
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر