UPJO یا تنگی محل اتصال حالب به کلیه

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
تنگی محل حالب به لگنچه در بسیاری از مواقع کاملاً بی علامت می باشد و به صورت اتفاقی در سونوگرافی و بررسی های عکس برداری مشخص می شود. درد خفیف و متناوب پهلوها، مخصوصاً بعد از مصرف مایعات یکی دیگر از نشانه های تنگی حالب به لگنچه یا UPJO می باشد.
تاثیر اختلال نعوظ بر دیابت

تنگی محل اتصال حالب به لگنچه یا UDT

لوله حالب به منزله محل تنفس کلیه ها می باشد که اگر جلو آنها انسداد پیدا کند باعث خفه شدن و از کار افتادن کلیه ها می گردد. تقسیم بندی های مختلفی برای علل انسداد و یا تنگ شدن لوله حالب ذکر شده است که می توان در حالت کلی به دو نوع مادرزادی و اکتسابی آن اشاره کرد.

شایعترین انسداد حالب با منشاء مادرزادی UPJO یا تنگی محل اتصال حالب به کلیه ها می باشد که به علت عبور رگ غیرطبیعی از گلوگاه کلیه و اثر فشاری آن لوله حالب انسداد پیدا کرده و یا تنگ می شود و یا اینکه به علت مادرزادی آن قسمت از داخل تنگ است. این تنگی قبل از تولد و در رحم زن حامله قابل تشخیص می باشد که در سونوگرافی شکمی از زن حامله کلیه ها کاملاً گشاد می باشند.

indep

تنگی لوله حالب به لگنچه کلیه یا UPJO اغلب یک طرفه و در پسر بچه ها شایعتر از دخترها می باشد. در درصد می تواند دوطرفه باشد. انسداد موجود باعث می شود که کلیه ها نتوانند ترشحات ادراری را به مثانه تخلیه کنند و لذا برگشت ادراری باعث آسیب به کلیه و از بین رفتن و خفه شدن کلیه ها می گردد که شدت آسیب بستگی به شدت انسداد دارد. هر چه تنگی بیشتر باشد آسیب به کلیه ها بیشتر خواهد شد.

علامت و نشانه های تنگی حالب به لگنچه کدامند؟

تنگی محل حالب به لگنچه در بسیاری از مواقع کاملاً بی علامت می باشد و به صورت اتفاقی در سونوگرافی و بررسی های عکس برداری مشخص می شود. درد خفیف و متناوب پهلوها مخصوصاً بعد از مصرف مایعات یکی دیگر از نشانه های تنگی حالب به لگنچه یا UPJO می باشد. در بعضی از مواقع عفونت اضافه شده به کلیه و تب و لرز می تواند نشانه دیگر باشد. در موارد شدید و بی علامت، زمانی تشخیص داده می شود که کلیه از کار افتاده است.

روش تشخیص محل انسداد حالب به لگنچه

امروزه ساده ترین و ارزانترین روش تشخیص بیماری های کلیه انجام سونوگرافی است. همچنانکه ذکر کردم حتی در دوران حاملگی و شکم بیمار این بیماری با سونوگرافی قابل تشخیص می باشد. در سونوگرافی به هر علتی که مسیر حالب تنگ باشد کلیه ها متورم یا هیدرونفروز پیدا می کنند که هر چه هیدرونفروز شدیدتر باشد نشان دهنده شدت و درجه ی بالای انسداد می باشد.

آیا درمان تنگی محل اتصال حالب به کلیه اورژانسی است؟

در مقدمه عرض کردم هر گونه انسداد حالب به منزله فشار به گلوگاه کلیه جهت خفه کردن کلیه ها می باشد و لذا این انسدادها باید سریعاً از جلو کلیه ها برداشته شوند. اورژانسی و غیراورژانسی بودن درمان بستگی به شدت انسداد و یک طرفه یا دوطرفه بودن آن و شدت خفه گی کلیه ها می باشد. اگر درجه و شدت انسداد بالا باشد، شدت آسیب و از کارافتادگی کلیه ها سریعتر اتفاق خواهد افتاد و لذا باید سریعاً درمان گردد. در موارد خفیف که شدت انسداد کمتر می باشد و کلیه در فشار نمی باشد می توان با درمان نگهدارنده و پیگیری بیمار را تحت نظر گرفت.

قطعی ترین و دقیق ترین معیار برای عمل جراحی و یا تحت نظر گرفتن بیمار انجام عکس برداری IVP و یا DTPA یا مطالعه هسته ای کلیه ها می باشد. در دو روش فوق ماده ی رنگی به داخل رگ ها تزریق می شود و پس از ظاهر شدن آنها در کلیه ها و با عکس برداری تأخیر شدت انسداد و در نتیجه مقدار تخلیه موارد رنگی از کلیه ها به حالب با عکس برداری پیگیری می شود که با انجام مطالعه فوق ما به این سوالها جواب می دهیم:

  • آیا کلیه مبتلا کار می کند؟
  • چند درصد آسیب دیده است؟
  • شدت تنگی حالب به لگنچه چقدر است؟
  • آیا بیمار نیاز به عمل جراحی دارد یا نه ؟

روش های درمان تنگی حالب به کلیه یا UPJO

روش های درمانی تنگی حالب به کلیه عبارتند از:

1- درمان جراحی

درمان جراحی و قطع کردن قسمت تنگی و پیوند مجدد حالب به کلیه که این نوع درمان به صورت عمل جراحی باز و یا لاپاراسکوپی و تحت عنوان پیلوپلاستی انجام می شود و درمان طلائی تنگی حالب به کلیه ها می باشد و درصد موفقیت آن حدود 90-95 درصد می باشد. در این روش که در شکل زیر می بینید محل تنگی قطع شده و قسمت گشاد حالب را به لگنچه کلیه پیوند می زنیم.

این عمل با بیهوشی عمومی انجام می شود و در عمل باز با برش یک وجبی در پهلوها عمل پیوند حالب به کلیه یا پیلوپلاستی انجام می شود. در عمل پیلوپلاستی لاپاراسکوپی به جای برش یک وجبی در پهلوها با عبور تروکار یا لوله های لاپاراسکوپی به شکم بیمار به جای برش 10-25 سانتی عمل به روش بسته انجام می گردد .ه این عمل باید توسط کسانی که دوره فوق تخصص لاپاراسکوپی دارند انجام گردد.

images,lm,;l

2- روش آندوسکوپی درمان تنگی حالب به لگنچه یا UPJO

 دو روش آندوسکوپی درمان تنگی حالب عبارتند از گشاد کردن محل تنگی با بالون که خیلی مؤثر نمی باشد و امروزه به صورت روتین جزء درمان ها نیست. دومین روش، اندوپیلوتومی یا برش محل تنگی با استفاده از دوربین آندوسکوپی که از کلیه ها و یا حالب به محل تنگی وارد می شود و برش محل تنگی با چاقوی آندوسکوپی است که در موارد خفیف تنگی حالب کمک کننده می باشند. همچنانکه ذکر کردم درمان طلائی با درصد موفقیت بالا در حال حاضر عمل جراحی و برداشتن قسمت تنگی می باشد.

AVv

و اما توصیه های اینجانب

  • خانم های حامله باید با انجام سونوگرافی جنین جهت تشخیص و سلامت جنین و کلیه های آن تحت بررسی قرار بگیرند.
  • امروزه بهترین روش تشخیص ابتدائی و به موقع بیماری های کلیه از جمله تنگی، انجام سونوگرافی است. حداقل سالی یکبار با انجام سونوگرافی از سلامتی کلیه هایتان آگاه شوید.
  • در صورت تشخیص اولیه تنگی لوله حالب به کلیه ها باید بررسی کامل از نظر شدت تنگی و درصد آسیب به کلیه ها باید بررسی شود.
  • اگر تنگی شدید باشد و باعث تحریک کلیه ها شود باید بلافاصله اقدام به درمان آن کرد.
  • 5- بهترین روش درمان تنگی شدید عمل جراحی و برداشتن قطعه تنگی و پیوند مجدد حالب به کلیه ها توسط عمل جراحی باز و یا لاپاراسکوپی می باشد.

در صورت داشتن تنگی حالب ، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744-021 تماس بگیرید.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی 

3.3/5 - (27 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر میلاد چهارشنبه ۱۶ آبان ۳( 3 هفته پیش) تعداد بازدید: 23 مشاهده پرسش
    دکتر جان سلام خسته نباشید دکتر سه سال پیش توسط دکتر پاک منش تحت عمل جراحی کلیه چپ ب علت upjo قرار گرفتم کلیه هیدرونفروز گرید 3داشت بعد از جراحی بعد یکماه لوله خارج شد و بعد از سه ماه عکس dtpa گرفتم ک عمل جراحی موفقیت آمیز بوده و کلیه هیدرونفروز خفیف داره فقط بعد از اون بعد از گذشت سه سال هیچ درد کلیه ای نداشتم ولی چون دیابت دارم ولی دیابتم کنترل شده آب زیاد می‌خوام هر بار ک حتی ادرارم زیاد شده از ترس بار ها سنو دادم و در سنو هیدرونفروز خفیف تشخیص دادن و هر بار ivp با کنترات میگرفتم و دکتر می‌گفت ک مشکلی نیست بازم مترسم براکلیه م اتفاقی بیفته بشدت وسواس پیدا کردم ب این موضوع خواستم شما کمکم کنید دیگه خسته شدم کلیه هیدرونفروز گرید 1داره همیشه آیا مشکلی ندارد الان س سال گذشته دیگه تنگی برنمیکرده در ضمن مشکل سنگ یا چیز دیگه نداشب ب علت عبور رگ تا بجا بود دکتر جان بزرگواری کن کمک کن دیگه دیونه شدم خدا نگهدارت باشه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۴ آبان ۳( 4 هفته پیش)
      وسواس شما نابجاست عمل شده و اون هیدرونفروز درجه یک اثر قدیمی هیدرونفروز شدید قبلیه
    2. تصویر کاربر میلاد دوشنبه ۱۴ آبان ۳( 4 هفته پیش)
      ممنون دکتر جان مشکلی برام ایجاد نمیکنه این هیدرو نفروز
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۶ آبان ۳( 3 هفته پیش)
      خیر
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر الهام شنبه ۲۸ مهر ۳( 1 ماه پیش) تعداد بازدید: 24 مشاهده پرسش
    سلام
    لطفا بفرماید انجام سنگ شکنی برون اندامی برای سنگ ۹ میل کالیس تحتانی کلیه موثر است ؟ سنگ علایم چندانی ندارد ولی نگران بزرگتر شدن و یا حرکت بسمت حالب می باشم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۸ مهر ۳( 1 ماه پیش)
      ینگ های کالیس تحتانی حتی در صورت سنگ شدن با توجه به شرایط آناتومیک و پایین تر بودن از لگنچه قابل دفع نیستند و عملا کار بیهوده ای هسن
  • تصویر کاربر توانایی پنجشنبه ۲۹ شهریور ۳( 2 ماه پیش) تعداد بازدید: 36 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید خدمت جناب آقای دکتر حسین کرمی
    همسر بنده 46 ساله هستند و دچار عارضه سنگ کلیه ، از اردیبهشت ماه امسال دردهای مکرر ناشی از وجود سنگ کلیه داشتند ، طی 4 ماه و جراحی tul , rirs سنگ های کلیه سمت راست ایشان کاملا خارج شد . در طی این 4 ماه 4 سری دبل جی گذاشته شد .
    روز گذشته که برای خارج کردن دبل جی پس تخلیه کامل سنگ اقدام کردیم در کمال تعجب بعد عمل اعلام شد که بدلیل تنگی حالب نتوانستند دبل جی را خارج کنند و مجبور شدند یک استند دیگه در کنار دبل جی قرار دهند تا 21 روز دیگه بتوان هر دو وسیله را خارج کرد .
    سوال اول من اینه که چطور در 3 دفعه قبل برای خارج کردن دبل جی مشکلی نبوده و الان این مشکل بوجود آمده ؟
    آیا بدلیل تکرار زیاد تمدید دبل جی این اتفاق افتاده ؟ یا طبق نظر پزشک مادرزادی است (پس چرا سه بار قبل مسله مادرزادی نبوده ؟)
    آیا خطراتی به دنبال خواهد داشت یا خیر ؟چون کلیه چپ همسر من کوچیک تر است و یه جورایی تک کلیه است .
    لطفا ما را راهنمایی بفرمایید و از این سردرگمی نجات (متاسفانه پزشک معالج کامل توضیح نمیدهد و این شک ما را بیشتر کرده )
    باتشکر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۹ شهریور ۳( 2 ماه پیش)
      احتمالا طی دستکاری های انجام شده حالب تنگ شده که درنیومده یا اینکه خرده سنگی چسبیده به دبل جی بوده که قادر به خروج نبودند به هر حال درمان درستی رو پیش گرفتند سه هفته بعد مجدد اقدام بشه اگه مادرزادی مشکلی داشتند باید همون عمل اول مشخص میشد
  • تصویر کاربر محبیان پنجشنبه ۱۸ مرداد ۳( 3 ماه پیش) تعداد بازدید: 67 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض احترام به محضرتان جناب آقای پروفسور کرمی.
    احتراما من یک سنگ 3 میلیمتری در حالب داشتم که با مصرف دارو (سنکل، تامسولوسین، سیستون و...) بعد از دوهفته به لطف خدا و راهنمایی های حضرتعالی دفع شد. حال میخواستم برای جلوگیری از تشکیل مجدد سنگ از خدمتتان چند سوال بپرسم
    1- آیا دارویی هست که به شکل مستمر و همیشگی مصرف کرد؟ یا داروهای گیاهی مثلا.
    2-آب شهری خوب هست یا آب معدنی؟ سختی آب شهری باعث سنگ می‌شود؟ نظر حضرتعالی راجع به دستگاه های تصفیه آب خانگی چه می باشد؟
    3- کلا چه مواردی را باید رعایت نمایم.
    همچنین سنگ دفع شده تیره رنگ و سیاه بود ولی متاسفانه امکان برداشت آن برای آزمایشگاه نشد آقای دکتر.

    سپاسگزار و ممنونتان هستم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۸ مرداد ۳( 3 ماه پیش)
      بهتره سنگی که دفع میشه رو به آزمایشگاه بدین و جنس سنگ مشخص بشه بهتره به متخصص تغذیه مراجعه کنید و برنامه غذایی دریافت کنید
  • تصویر کاربر محمدب پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت ۳( 7 ماه پیش) تعداد بازدید: 90 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض ادب
    من خانمی ۳۴ساله هستم در بارداری دوم که برای انجام سونوی رشد جنین مراجعه کردم سونوگرافیست تشخیص دادن که قطر قدامی خلفی لگنچه کلیه چپ جنین ۷/۱mmاست و احتمال درجاتی از ازupjo وجود داره ممنون میشم اگه راهنمایی بفرمایید که مشکل تا چه حد حاد هست و باید به کجا مراجعه کنم و آیا درمان قطعی و صد در صد برای این مشکل وجود داره و آیا جای نگرانی هست یا نه؟ ممنون از لطف و بزرگواریتون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت ۳( 7 ماه پیش)
      تحت نظر متخصص زنان باشید تا زمان تولد بچه بعدش باید سونوگرافی در روزهای اول زندگی انجام شود
  • تصویر کاربر امیر پنجشنبه ۲۱ دی ۲( 10 ماه پیش) تعداد بازدید: 120 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض ادب خدمت جنابتان اینجانب دارای فرزند ۲ ساله پسر میباشم متاسفانه فرزندم داری تنگی حالب در یکطرف میباشد که تمامی درمان ها طبق نظر دکتر انجام شده و نظر دکتر بر عمل جراحی باز میباشد سوال بنده این بوده که در سن ۲ سالگی این عمل انجام می‌شود یا خیر چون یکی از همکاران فرمودن که باید یه سوراخ به حالب زده شود و در ۵ سالگی این عمل انجام شود یعنی در ۲ سالگی نمی‌شود خواهشمندم نظره جنابعالی در این مورد را بفرمایید با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۱ دی ۲( 10 ماه پیش)
      مدارک رو برام بفرستید
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۱ دی ۲( 10 ماه پیش)
      با ذکر نام و شرح مجدد مشکلتون به واتس اپ 09394620321 پیام بدید
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر اسرا چهارشنبه ۱۵ آذر ۲( 11 ماه پیش) تعداد بازدید: 110 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    بنده ۱۰روز قبل سونوگرافی دادم متوجه شدمسنگ ۸و۴میلی در کالیس میانی و ۳میلی در کالیس فوقانی کلیه چپ و سنگ ۶میلی در کالیس فوقانی و ۴میلی کالیس میانی و ۳/۵میلی در کالیس تحتانی کلیه راست وجود داره و سنگ ۱۵ میلی در upj سمت چپ با ایجاد پیلکتازی رویت می گردد لطفا راهنمایی بفرمایید با دارو گیاهی این سنگ ۱۵ میلی دفع میشه یا حتما سنگ شکنی بشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۵ آذر ۲( 11 ماه پیش)
      خیر
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۵ آذر ۲( 11 ماه پیش)
      سنگ شکنی باید انجام شود
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر لیلا سه شنبه ۱۴ شهریور ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 158 مشاهده پرسش
    سلام. ۴۲ساله هستم .حدود دوماه پیش به علت بزرگی فیبروم جراحی هیستروکتومی انجام دادم که مشخص شد لوله حالب
    به علت فشار فیبروم چسبندگی پیدا کرده . لذا پیوند حالب و استنت گذاری انجام شد. یک ماه بعد استنت ها خارج شد. یک ماه بعد عکس. رنگی کلیه گرفتم . همچنان هیدرونفروز متوسط داشتم. پزشک جراحم گفت به علت پیوند و ترمیم لوله حالب این هیدرونفروز دایمی هست اما کلیه کارکرد خود را دارد. . آیا راهی برای درمان هیدرونفروز هست.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۳ شهریور ۲( 1 سال پیش)
      خیر ممکنه هیدرونفروز باقی بمونه اگر درد ندارید و عملکرد کلیه خوبه مشکل خاصی نیس
    2. تصویر کاربر لیلا دوشنبه ۱۳ شهریور ۲( 1 سال پیش)
      عکس رنگی که فرستادم براتون نوشته احتمال تنگی حالب.از کجا بفهمم عملکرد کلیه خوبه
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۴ شهریور ۲( 1 سال پیش)
      اسکن کلیه DTPA
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر امیر دوشنبه ۲۳ مرداد ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 165 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر وقت بخیر
    حدود دو ماه قبل با انجام سونو مشخص شد مبتلا بهupjo و دارای سنگ ب۱۳ میلمتری می باشم(کلیه چپ) با انجام ivp تنگی مجرا در محل اتصال به لگنچه تایید شد..اول تیرماه با عمل جراحی لاپارسکوپی تنگی برطرف شد...۴ هفته دبل جی کارگذاسته شد و طی دوران دبل جی حجم ادرار زیادی داشتم..بعد از خارج کردن دبل جی متاسفاته حجم ادرار کم شده و رنگ ادرار هم تیره تر شده هر چند من مایعات زیاد مصزف می کنم.با انجام سونو در هفته پنجم عمل و حسب گزارش سونو هیدرونفروز کلیه شدید و تنگی حالب مجددا تشخیص و کلیه هم داره سنگریزه فراوان و با انجام چکاپ کراتین ۱ و میزان اوره نرمال فقط به نقدار کمی باکتری در ادرار داشتم.دکتر برام تامسولسین تجویز ولی واقعیتش با داشتن عوارض زیادی که برام داشت مصرفشو بعد یک هفته قطع کردم.سوالم از شما اینه بعد گذشت ۵ هفته و با سونو میتوان در مورد موفقیت امیز بودن یا نبودن اون تصمیم گیری کرد؟؟برای دفع سنگریزه چکاری باید انجام بدم..حجم ادرار کی به حالت قبل بر میگرده..در ضمن ۳۲ ساله هستم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۳ مرداد ۲( 1 سال پیش)
      سلام هیدرونفروز که ممکنه تا مدتها باقی بمونه بعد از عمل اینجوری قابل قضاوت نیس . همچنین حجم ادرار هم مهم نیس چون شما ۲ کلیه دارید نمیشه گفت به خوبی تخلیه نمیکنه . به جراحتون مراجعه کنید بررسی های لازم را انجام میدهند
  • تصویر کاربر یعقوب سه شنبه ۲۷ تیر ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 155 مشاهده پرسش
    سلا سلام آقای دکتر وقت بخیر در سونو انجام شده تشخیص هیدرونفروز severeهمراه با کاهش قابل توجه ضخامت پارانشیمال در کلیه راست رویت شد اتساع شدید لگنچه با دیامتر AP=62mm مشهود است اما حالب دیلاته نمیباشد upjoتوصیه می‌شود پروستات با ابعاد افزایش یافته وحجم 33 cc رویت شد ممنون میشم اگر راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۷ تیر ۲( 1 سال پیش)
      چند سالتون هست ؟
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر