درباره تنگی مجرای ادراری چه می دانید؟

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

امروزه مردان و زنان زیادی مراجعه می کنند که از تنگی مجاری ادراری وکاهش جریان آن شاکی هستند. این افراد در شکایت خود اظهار می دارند که ادرارشان باریک می آید و قطره قطره می شود. این افراد در شرح حال خود می گویند که ادرار آنها مثل شیر قوری یا سماوری که جرم گرفته باشد باریک و قطره قطره است و ادرارشان تخلیه نمی شود و در مواردی به علت عدم تخلیه مایع منی بیمار ممکن است با شکایت از ناباروری مراجعه کنند.

در هر فردی که خروجی و سرعت پرش ادرار کاهش یافته و ادرار باریک می آید حتماً باید دو علت را در نظر داشت:

✔️ خروجی مثانه تنگ شده که می تواند به علت بزرگی پروستات که اغلب در مردان بالای 50 سال دیده می شود و یا تنگی مجرای ادراری که اغلب در مردان جوان مشاهده می شود.

عکس بزرگی پروستات

✔️ اختلال در پمپاژ مثانه که موتور انقباضی مثانه خوب و پرقدرت پمپاژ نمی کند و لذا باعث می شود که ادرار سرعت پرش بالایی نداشته باشد و ادرار در داخل مثانه باقی بماند.

علت تنگی مجرای ادراری چیست؟ چرا مجرا تنگ می شود؟

علل مختلفی در ایجاد تنگی مجرای ادراری دخیل هستند که به شرح تک تک آنها می پردازیم:

– عفونت های مقاربتی

 در رأس همه آنها التهاب مجرای ادراری به علت بیماری سوزاک می باشد که از طریق روابط جنسی بدون محافظت شده با کاندوم از فرد آلوده انتقال پیدا کرده و بعد از چند روز تا چندین هفته می تواند خارش و سوزش مجرا و ترشحات چرکی زرد غلیظ که لباس زیر بیمار را آلوده می کند. در صورت مشاهده چنین علائمی بلافاصله به پزشک متخصص مجاری ادراری مراجعه نمایید. دکتر شما پس از معاینه ابتدا درخواست کشت و آنتی بیوگرام اول صبح روز بعد و بدون ادرار کردن صبحگاهی شما را به آزمایشگاه می فرستد.

شما صبح اول وقت بدون ادرار کردن باید به آزمایشگاه بروید. تکنسین آزمایشگاه با فشار دادن مجرا توسط شما از ترشحات نمونه برداری می کند تا نوع عفونت را با آزمایش مشخص کنند. بر اساس تخشیص آزمایشگاه در صورت آلودگی به سوزاک و یا کلامیدیاباید هم شما و هم شریک جنسیتان حداقل به مدت 10 روز آنتی بیوتیک با دستور پزشک خود استفاده نمایید. ( در صورت مصرف یک نفر دوباره عفونت از شریک جنسی منتقل خواهد شد) اگر عفونت مجرای ادراری سوزاک و کلامیدیا درمان خوب نشوند یکی از علل شایع تنگی مجرای ادراری  می باشند. این امر در گذشته که سطح بهداشت و اطلاعات پایین بود یکی از شایعترین علت تنگی مجرای ادراری در مردان به حساب می آمد.

– سوند زدن بی رویه

علت تنگی مجرای ادراری چیست؟

 امروزه یکی از شایعترین علت تنگی مجرای ادراری آسیب به مجرا حین سوند زدن توسط افراد غیر مجرب می باشد. افرادی که به علل مختلف دچار احتباس ادراری یا شاش بند می شوند جهت رهایی از درد آن و تخلیه ادراری جهت سونداژ به مراکز درمانی مراجعه می کنند. باید مواظب باشید که سونداژ توسط فرد متخصص انجام شود. یک سوند زدن خوب باید مشخصات زیر را داشته باشد تا آسیب به مجرا ایجاد نشود.

1) از سوند خیلی کلفت استفاده نشود.

2) موقع سوند زدن باید آن را آهسته و بدون فشار به طرف مثانه هل داد. اگر به هر علتی سوند عبور نکرد هر گونه زور زدن و خونی کردن مجرا ممنوع می باشد. 3- اگر سوند رد نشد باید مسیر توسط متخصص ارولوژی آندوسکوپی و علت آن مشخص گردد. زور زدن اضافی باعث خرابی مجرا و تنگی ثانویه خواهد شد.

– تصادف و آسیب به مجرا

 در تصادفات که مخصوصاً باعث شکستگی لگن می شوند حتماً باید به آسیب مجرا و پارگی آن فکر کرد. طبق قانون کلی در بیماران تصادفی که خون در نوک مجرا دارند نباید سوند زد و باید مثانه را از بالای مثانه تخلیه کنیم.

– ختنه

 یکی از عوارض تنگی مجرای ادراری عمل ختنه است که در بعضی از بچه ها باعث انسداد و تنگ شدن نوک مجرا می گردد که در معاینه ته مجرا کاملاً تنگ می باشد و ادرار بچه باریک می آید و خوب تخلیه نمی شود.

– آسیب به مجرا حین عمل جراحی

در بعضی از عمل ها از قبیل جراحی پروستات و مخصوصاً سرطان پروستات به علت نوع عمل و حساسیت محل تنگی ایجاد می شود که درصدی از آن با رعایت ظرافت عمل قابل پیشگیری است ولی بعضی موارد غیر قابل اجتناب می باشد.

– زگیل تناسلی

زگیل تناسلی پیشرفته نیز می تواند در موارد نادری باعث تنگی مجرای ادرار ی شود.

علائم و نشانه های تنگی مجرا

باریک آمدن ادرار، قطع و وصل شدن، شتاب پایین پرش ادرار، عدم تخلیه مثانه و ادرار باقی مانده بالا واحتباس ادراری و در مواردی ناباروری می تواند علائم و نشانه های تنگی مجرا باشد.

عوارض تنگی مجرای ادرار چیست؟

آیا تنگی مجرای ادرار خطرناک است؟ تنگی مجرای ادراری به عنوان مانعی در جلو عملکرد مثانه جهت تخلیه ادراری می باشد و لذا فشار آن به گردن مثانه افتاده و باعث می شود که :

  • ادرار در داخل مثانه باقی بماند
  • باعث رسوب و سنگ مثانه شود.
  • باعث عفونت های عود کننده و مقاوم به درمان شود.
  • ادرار باقیمانده به کلیه ها پس زده و باعث نارسایی کلیه ها می شود.
  • فرد دچار احتباس ادراری می شود.
  • به علت فشار باعث ضخیم شدن عضلات مثانه و اختلال در پمپاژ مثانه می شود.

آیا محل تنگی در جای مشخص مجرا اتفاق می افتد؟

بسته به علت ایجاد کننده تنگی جای آن فرق می کند و لذا ممکن است بعد از ختنه در نوک آلت باشد و یا در مجرای وسطی و خلفی ادراری ایجاد شود.
امروزه قطعی ترین روش تشخیص تنگی مجرای ادراری سیستوسکوپی است که به صورت سرپایی با عبور دوربین به داخل مجرا تشخیص داده میشودمثل شکل

IMG_0222

تکلیف فرد مبتلا به تنگی مجرای ادراری چیست؟

پیشگیری بهترین درمان است. به یاد داشته باشید یکی از اعضای بدن که اگر آسیب ببیند درست نخواهد شد مجرا است. اغلب بیماران مبتلا به تنگی مجرای ادراری دوبار مبتلا به عود بیماری خواهند شد و لذا باید با متانت و صبوری و با مراجعه منظم به دکتر خود با بیماری خود کنار بیایند.

درمان تنگی مجاری ادراری

راه درمان تنگی مجرا ی مشخص است، رفع تنگی . درمان تنگی مجرای ادراری بسته به محل آن و طول تنگی مجرا به دو روش انجام می شود:

1- به طریق آندوسکوپی

امروزه بهترین درمان برای تنگی های سطحی مجرا که طول کوتاهی دارند باز کردن تنگی به روش آندوسکوپی می باشد. در این روش با استفاده از یک چاقو که از دوربین عبور داده می شود در ساعت 12 محل تنگی را باز می کنیم و موقتاً برای بیمار 24-48 ساعت سوند گذاشته می شود و سپس خارج می گردد. این عمل به صورت سرپایی انجام می شود. نکته مهم این است که به علت شانس عود تنگی مجرا بیمار باید با فواصل منظم به پزشک معالج خود مراجعه نماید. مثل شکل

imagesm0

2- درمان جراحی

برای تنگی های با طول زیاد و تنگی های عمقی مجرا بهترین درمان عمل جراحی باز می باشد که در آن با برش روی مجرا که اغلب در ناحیه پرینه و یا میان دو پا و جلو مقعد است قسمت تنگی مجرا را ب جراحی برداشته و محل های سالم را به هم پیوند می زنیم. در صورتی که تنگی خیلی طولانی باشد از گرافت های دیگر اعضای بدن از جمله از مخاط دهان برداشته و به عنوان مجرا جهت پر کردن طول تنگی استفاده می شود.

indexjk index][

عوارض عمل جراحی

شایعترین عارضه جراحی عود تنگی است که نیازمند پیگیری های بعدی می باشد.

همچنین می توانید صحبت های دکتر را در این رابطه گوش کنید.

در صورت کاهش جریان ادراری و احساس تنگی مجرا جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744  تماس بگیرید. خدمتگزار شما دکتر کرمی

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی  

4.1/5 - (96 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر جابر سه شنبه ۳۰ تیر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 191 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر کودک پسری دارم که سوراخ الت تناسلیش در بالا قار گرفته است
    که به هنگام ادرار ؛ ادار به صورت و یا به نافش برخورد میکند و ادرارش هم
    تیز میباشد شما ما را راهنمایی کنید که چه باید بکنیم ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۳۰ تیر ۹۴( 9 سال پیش)
      باید ببینم
  • تصویر کاربر سجاد سه شنبه ۳۰ تیر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 270 مشاهده پرسش
    علت تنگي مجرا
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۳۰ تیر ۹۴( 9 سال پیش)
      مطلب سایت من کامل است بخوانید
  • تصویر کاربر منوچهرخلیلی جمعه ۲۶ تیر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 296 مشاهده پرسش
    باعرض سلام آقای دکتر برادرم 54 ساله ساکن ارومیه باکمر درد شدید از گردن به پایین حدودا هشت ماه کهچندین بار آزمایش داده بود وعلائم سرطاان پروسطات نبود وتازگی با آزمایش psa واسکن دکتر گفته که سرطان پروستات پیشرفت کرده وبه استخوانها زده ویک ماه که هورمون درمانی راشروع کرده چه کارکنیم عاجزانه تقاضا دارم درصورت امکان یک وقت برایمان درنظر بگیرد که خدمت برسیم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ تیر ۹۴( 9 سال پیش)
      نمونه برداری کنید
  • تصویر کاربر homa یکشنبه ۲۸ تیر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 291 مشاهده پرسش
    همسر من تنگی مجرا داره 2بار عمل کرده الان باز گرفته شده باید عمل کنیم ایا خوب میشه لطفا ادرس مطب برام بفرستین ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۸ تیر ۹۴( 9 سال پیش)
      فیلم درمان تنظیم را در سایت ببینید
  • تصویر کاربر نجف جمعه ۲۶ تیر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 266 مشاهده پرسش
    با سلام برای بهبود زخم بعد از انجام سیتوسکپی چه باید کرد ? ممنوم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ تیر ۹۴( 9 سال پیش)
      مصرف مایعات زیاد
  • تصویر کاربر مجید جمعه ۲۶ تیر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 270 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید اقای دکتر کرمی
    مشکل من تنگی مجاری ادرار در ناحیه خلفی میباشد که بنابه تشخیص دکتر باید عمل باز انجام بشه و عمل بسته در مورد مشکل من جواب نمیده اما در این سایت و خیلی سایتهای دیگه که مطالعه کردم این مشکل وجود دارد که بعد از عمل جراحی باز مجرا دوباره تنگ شد و مدام باید به بیمارستان رجوع کرد میخواستم ببینم ایا تا اخر عمر اینجوریه و هر چند وقت یکبار این مشکل عود میکنه؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ تیر ۹۴( 9 سال پیش)
      فیلم عمل تنگی مجرا من در آپارات را ببینید
  • تصویر کاربر 2maleki جمعه ۲۶ تیر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 271 مشاهده پرسش
    با سلام:
    هزینه تقریبی عمل باز برای مجراری ادراری که طول تنگی خیلی زیاد باشه چقدر هست؟
    بدون بیمه وبا بیمه
    تشکر از راهنماییتون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ تیر ۹۴( 9 سال پیش)
      باید اول ببینم
  • تصویر کاربر حمیدآراسته جمعه ۱۹ تیر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 311 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام ،پدرم به سرطان مثانه درجه3 دچارشده و سن 60 سال دارد.(high grade urothelial carcinoma:grade3).اول راه درمانی آن چیست؟(آیا باید مثانه برداشته شود)دوم در جواب پاتولوژی حمله لمفاوی منفی می باشد.یعنی به نقاط دیگر بدن سرایت نکرده است؟با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۸ تیر ۹۴( 9 سال پیش)
      برداشتن مثانه اولین اقدام است
    2. تصویر کاربر حمیدآراسته پنجشنبه ۱۸ تیر ۹۴( 9 سال پیش)
      با تشکر از شما.
      1سوال دیگر از خدمتتان داشتم.بعد از برداشتن مثانه آیا نیازی به شیمی درمانی هست؟وآیا ممکن است این تومور به اعضای دیگر بدن انتقال یافته باشد.
      واقعاً ممنونم از این سایت بسیار خوبتون و حسن پاسخگویی شما.
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۹ تیر ۹۴( 9 سال پیش)
      همه محتمل است
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر نوید جمعه ۱۹ تیر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 371 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید .
    آقای دکتر من 18 سالمه.گاهی اوقات هنگام ادرار کردن ادرارم چند شاخه میشود ولی هیچ احساس سوزش یا درد ندارم. میخواستم بپرسم با توجه به اینکه تا حالا ضربه ای شدید به ناحیه تناسلی من نخورده و سابقه بیماری عفونی هم ندارم آیا این علائم مربوط به تنگی مجرای ادراری میشود یا نه چیز مهمی نیست؟ واگر مربوط به تنگی مجرای ادراری نمیشود مشکل از چیست و چرا گاهی اوقات این گونه میشوم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۹ تیر ۹۴( 9 سال پیش)
      بايد سيستوسكوپي شويدفيلم اندر سايت من گويا است
  • تصویر کاربر علیرضا چهارشنبه ۲۴ تیر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 372 مشاهده پرسش
    من از بچگی به تشخیص پزشک معالج پروستاتیت داشته ام ولیکن الان بصورت پروستات مزمن شده و داروی تامسولون مصرف میکنم الان دو دوره است به همراه داروی سیفیکسیم و الان سالهاست با این بیماری دست و پنجه نرم میکنم و ارتباطات بیرون نیز هرز گاهی دارم و عفونت اداری من همیشه مثبت است ایا عفونت فعلی من میتواند از ارتباط جنسی بیرون باشد یا از پروستات من هست راهنمایی بفرمائید الان مدتهاست همسرم از نزدیکی با من خودداری میکند نه ماه است
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۴ تیر ۹۴( 9 سال پیش)
      باید بررسی شوید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر