درباره تنگی مجرای ادراری چه می دانید؟

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

امروزه مردان و زنان زیادی مراجعه می کنند که از تنگی مجاری ادراری وکاهش جریان آن شاکی هستند. این افراد در شکایت خود اظهار می دارند که ادرارشان باریک می آید و قطره قطره می شود. این افراد در شرح حال خود می گویند که ادرار آنها مثل شیر قوری یا سماوری که جرم گرفته باشد باریک و قطره قطره است و ادرارشان تخلیه نمی شود و در مواردی به علت عدم تخلیه مایع منی بیمار ممکن است با شکایت از ناباروری مراجعه کنند.

در هر فردی که خروجی و سرعت پرش ادرار کاهش یافته و ادرار باریک می آید حتماً باید دو علت را در نظر داشت:

✔️ خروجی مثانه تنگ شده که می تواند به علت بزرگی پروستات که اغلب در مردان بالای 50 سال دیده می شود و یا تنگی مجرای ادراری که اغلب در مردان جوان مشاهده می شود.

عکس بزرگی پروستات

✔️ اختلال در پمپاژ مثانه که موتور انقباضی مثانه خوب و پرقدرت پمپاژ نمی کند و لذا باعث می شود که ادرار سرعت پرش بالایی نداشته باشد و ادرار در داخل مثانه باقی بماند.

علت تنگی مجرای ادراری چیست؟ چرا مجرا تنگ می شود؟

علل مختلفی در ایجاد تنگی مجرای ادراری دخیل هستند که به شرح تک تک آنها می پردازیم:

– عفونت های مقاربتی

 در رأس همه آنها التهاب مجرای ادراری به علت بیماری سوزاک می باشد که از طریق روابط جنسی بدون محافظت شده با کاندوم از فرد آلوده انتقال پیدا کرده و بعد از چند روز تا چندین هفته می تواند خارش و سوزش مجرا و ترشحات چرکی زرد غلیظ که لباس زیر بیمار را آلوده می کند. در صورت مشاهده چنین علائمی بلافاصله به پزشک متخصص مجاری ادراری مراجعه نمایید. دکتر شما پس از معاینه ابتدا درخواست کشت و آنتی بیوگرام اول صبح روز بعد و بدون ادرار کردن صبحگاهی شما را به آزمایشگاه می فرستد.

شما صبح اول وقت بدون ادرار کردن باید به آزمایشگاه بروید. تکنسین آزمایشگاه با فشار دادن مجرا توسط شما از ترشحات نمونه برداری می کند تا نوع عفونت را با آزمایش مشخص کنند. بر اساس تخشیص آزمایشگاه در صورت آلودگی به سوزاک و یا کلامیدیاباید هم شما و هم شریک جنسیتان حداقل به مدت 10 روز آنتی بیوتیک با دستور پزشک خود استفاده نمایید. ( در صورت مصرف یک نفر دوباره عفونت از شریک جنسی منتقل خواهد شد) اگر عفونت مجرای ادراری سوزاک و کلامیدیا درمان خوب نشوند یکی از علل شایع تنگی مجرای ادراری  می باشند. این امر در گذشته که سطح بهداشت و اطلاعات پایین بود یکی از شایعترین علت تنگی مجرای ادراری در مردان به حساب می آمد.

– سوند زدن بی رویه

علت تنگی مجرای ادراری چیست؟

 امروزه یکی از شایعترین علت تنگی مجرای ادراری آسیب به مجرا حین سوند زدن توسط افراد غیر مجرب می باشد. افرادی که به علل مختلف دچار احتباس ادراری یا شاش بند می شوند جهت رهایی از درد آن و تخلیه ادراری جهت سونداژ به مراکز درمانی مراجعه می کنند. باید مواظب باشید که سونداژ توسط فرد متخصص انجام شود. یک سوند زدن خوب باید مشخصات زیر را داشته باشد تا آسیب به مجرا ایجاد نشود.

1) از سوند خیلی کلفت استفاده نشود.

2) موقع سوند زدن باید آن را آهسته و بدون فشار به طرف مثانه هل داد. اگر به هر علتی سوند عبور نکرد هر گونه زور زدن و خونی کردن مجرا ممنوع می باشد. 3- اگر سوند رد نشد باید مسیر توسط متخصص ارولوژی آندوسکوپی و علت آن مشخص گردد. زور زدن اضافی باعث خرابی مجرا و تنگی ثانویه خواهد شد.

– تصادف و آسیب به مجرا

 در تصادفات که مخصوصاً باعث شکستگی لگن می شوند حتماً باید به آسیب مجرا و پارگی آن فکر کرد. طبق قانون کلی در بیماران تصادفی که خون در نوک مجرا دارند نباید سوند زد و باید مثانه را از بالای مثانه تخلیه کنیم.

– ختنه

 یکی از عوارض تنگی مجرای ادراری عمل ختنه است که در بعضی از بچه ها باعث انسداد و تنگ شدن نوک مجرا می گردد که در معاینه ته مجرا کاملاً تنگ می باشد و ادرار بچه باریک می آید و خوب تخلیه نمی شود.

– آسیب به مجرا حین عمل جراحی

در بعضی از عمل ها از قبیل جراحی پروستات و مخصوصاً سرطان پروستات به علت نوع عمل و حساسیت محل تنگی ایجاد می شود که درصدی از آن با رعایت ظرافت عمل قابل پیشگیری است ولی بعضی موارد غیر قابل اجتناب می باشد.

– زگیل تناسلی

زگیل تناسلی پیشرفته نیز می تواند در موارد نادری باعث تنگی مجرای ادرار ی شود.

علائم و نشانه های تنگی مجرا

باریک آمدن ادرار، قطع و وصل شدن، شتاب پایین پرش ادرار، عدم تخلیه مثانه و ادرار باقی مانده بالا واحتباس ادراری و در مواردی ناباروری می تواند علائم و نشانه های تنگی مجرا باشد.

عوارض تنگی مجرای ادرار چیست؟

آیا تنگی مجرای ادرار خطرناک است؟ تنگی مجرای ادراری به عنوان مانعی در جلو عملکرد مثانه جهت تخلیه ادراری می باشد و لذا فشار آن به گردن مثانه افتاده و باعث می شود که :

  • ادرار در داخل مثانه باقی بماند
  • باعث رسوب و سنگ مثانه شود.
  • باعث عفونت های عود کننده و مقاوم به درمان شود.
  • ادرار باقیمانده به کلیه ها پس زده و باعث نارسایی کلیه ها می شود.
  • فرد دچار احتباس ادراری می شود.
  • به علت فشار باعث ضخیم شدن عضلات مثانه و اختلال در پمپاژ مثانه می شود.

آیا محل تنگی در جای مشخص مجرا اتفاق می افتد؟

بسته به علت ایجاد کننده تنگی جای آن فرق می کند و لذا ممکن است بعد از ختنه در نوک آلت باشد و یا در مجرای وسطی و خلفی ادراری ایجاد شود.
امروزه قطعی ترین روش تشخیص تنگی مجرای ادراری سیستوسکوپی است که به صورت سرپایی با عبور دوربین به داخل مجرا تشخیص داده میشودمثل شکل

IMG_0222

تکلیف فرد مبتلا به تنگی مجرای ادراری چیست؟

پیشگیری بهترین درمان است. به یاد داشته باشید یکی از اعضای بدن که اگر آسیب ببیند درست نخواهد شد مجرا است. اغلب بیماران مبتلا به تنگی مجرای ادراری دوبار مبتلا به عود بیماری خواهند شد و لذا باید با متانت و صبوری و با مراجعه منظم به دکتر خود با بیماری خود کنار بیایند.

درمان تنگی مجاری ادراری

راه درمان تنگی مجرا ی مشخص است، رفع تنگی . درمان تنگی مجرای ادراری بسته به محل آن و طول تنگی مجرا به دو روش انجام می شود:

1- به طریق آندوسکوپی

امروزه بهترین درمان برای تنگی های سطحی مجرا که طول کوتاهی دارند باز کردن تنگی به روش آندوسکوپی می باشد. در این روش با استفاده از یک چاقو که از دوربین عبور داده می شود در ساعت 12 محل تنگی را باز می کنیم و موقتاً برای بیمار 24-48 ساعت سوند گذاشته می شود و سپس خارج می گردد. این عمل به صورت سرپایی انجام می شود. نکته مهم این است که به علت شانس عود تنگی مجرا بیمار باید با فواصل منظم به پزشک معالج خود مراجعه نماید. مثل شکل

imagesm0

2- درمان جراحی

برای تنگی های با طول زیاد و تنگی های عمقی مجرا بهترین درمان عمل جراحی باز می باشد که در آن با برش روی مجرا که اغلب در ناحیه پرینه و یا میان دو پا و جلو مقعد است قسمت تنگی مجرا را ب جراحی برداشته و محل های سالم را به هم پیوند می زنیم. در صورتی که تنگی خیلی طولانی باشد از گرافت های دیگر اعضای بدن از جمله از مخاط دهان برداشته و به عنوان مجرا جهت پر کردن طول تنگی استفاده می شود.

indexjk index][

عوارض عمل جراحی

شایعترین عارضه جراحی عود تنگی است که نیازمند پیگیری های بعدی می باشد.

همچنین می توانید صحبت های دکتر را در این رابطه گوش کنید.

در صورت کاهش جریان ادراری و احساس تنگی مجرا جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744  تماس بگیرید. خدمتگزار شما دکتر کرمی

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی  

4.1/5 - (96 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر رمضانعلي سه شنبه ۱۱ مهر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 252 مشاهده پرسش
    دكتر سلام وقتتون بخير
    پدر من طبق همون سوال هاي قبلي كه ازتون پرسيدم، اسفند ٩5 جراحي راديكال پروستاتكتومي انجام داد كه طبق روالي كه بايد مي بود تا يك ماه سوند داشت بعد از اين جريانات كه تموم شد الان حدود ٧ ماه هست كه جراحي شده اما طي اين مدت تنگي مجرا پيدا كرده كه دو بار هم رفت دكتر براش سوند زدن مجرا باز شد كه همچنان تنگي ادامه داشت تا اينكه به گفته دكتر، روزي يك سوند نلاتون براش ميزنيم، سوال من اينجاس كه الان حدود ٢ماه و نيم هست داريم هر روز براش سوند ميزنيم ميخواستم بدونم خوب شدني هست اين وضعيت؟ تا كي بايد ادامه پيدا كنه؟ و اينكه ممكنه به صورت هميشگي بايد سوند بزنه؟
    خيلي ممنون از صبرتون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۱ مهر ۹۶( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر ایمان دوشنبه ۱۰ مهر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 406 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر
    من سر کار و یا در منزل زیاد از دستشویی استفاده نمی کنم.ولی به محض بیرون آمدن از منزل یا محل کار دچار استرس و نیاز به دستشویی پیدا می کنم.
    طوری که بدنم عرق می کنه.
    وقتی راه میرم این موضوع بیشتر میشه و وقتی حرکت نمی کنم کمار میشه.
    وقتی هم که نزدیک دستشویی باشم و خیالم راحت کمتر احساس ادرار دارم
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۰ مهر ۹۶( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر مهدی سه شنبه ۲۸ شهریور ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 177 مشاهده پرسش
    باعرض سلام وخسته نباشید من حدوددوهفته است که روی صندلی که میشینم زیربیضه تامقعدداغ میشه الان هم بیضه هام نیزداغ میشه سرپا هم داغ میشه کمی دردداره بیضه هام
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۸ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      سونوگرافي بيضه كنيد ببينم
  • تصویر کاربر رویا یکشنبه ۲۶ شهریور ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 167 مشاهده پرسش
    سلام و احترام ،شما رو مدیر خبری بنیاد کودک به بنده معرفی کرده است لطفا از یک کودک 7 ساله یتیم که بیماری کلیوی دارد و پروتئین دفع می کند و مرتب ورم و تب دارد و نیاز به بستری شدن در یک بیمارستان دارد حمایت فرمائید. با کمک دوستان 3 شب در بیمارستان بهرامی بستری و 1300 هزینه پرداخت کردند ولی به دلیل عدم استطاعت مالی فعلا مرخص شده . مادر کودک همسرش را در جنگ با طالبان از دست داده و دارای سه فرزند 7-5- و 3 ساله می باشد شماره مادرکودک بنام فریماه تاجیک 09379637035 است . ممنون اجرکم عنداله ارادتمند رویا توکلی
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      من در خدمتتان هستم شنبه ساعت ٩صبح بيمارستان شهدا تجريش
    2. تصویر کاربر رویا شنبه ۲۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام و احترام مجدد
      متاسفانه پیام شما دیر دیدم بفرمایید چه روز و ساعتهایی و کجا ؟ ایشون رو بفرستم
      ممنون
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۶ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      شنبه ٩صبح درمانگاه
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر سيدامين شنبه ۲۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 1260 مشاهده پرسش
    سلام.٢6 سالمه.آقاي دكتر من ختنه كرده به دنيا اومدم و چندين بار عمل هايپاسپادياس انجام دادم و يكبار هم واريكوسل.سال هاي زيادي هست كه ادرارم نازك مياد.اخيرا يعني حدود ١ ماهي تكرر ادرار شديد دارم طوري كه شبي ١٠ بار ميرم دستشويي و درد هم داريم.٣ شب پيش بعد از تخيله حس كردم باز هم ادرار دارم كه با زور زدنم يه مايع خوني مثل مخاط ازم خارج شد.رفتم بيمارستان و آزمايش و سونو انجام دادم. الان قرص كوتريموكسازول هر ١٢ ساعت ٢ تا استفاده مي كنم.بهتر شدم.اما ادرارم خيلي باريك مياد و چون زور ميزنم كمي درد مياد.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      به علت تنگي مجراي شما است بايد سيستوسكوپي شويد فيلم من وا ببينيد
  • تصویر کاربر یوسف شنبه ۱۸ شهریور ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 285 مشاهده پرسش
    از دو هفته پیش تکرر ادار و درد خفیفی در ناحیه مثانه دارم و کمی هم مفصل ران سمت راستم شبها وقتی روی آن میخوابم درد میکند به پزشک عمومی مراجعه جهت من آزمایش کشت ادرار و سونوگرافی کامل تجویز کرد، نتیجه آزمایش سالم و عدم عفونت نشان داده و سونوگرافی هم کلیه ها و مثانه طبیعی و اتدازه پروستات 14cc است موقع سونوگرافی 4 عدد قرص سایمیتیدین بمن دادند و خوردم از همان شب دچار احتباس ادرار و قطره قطره شدن آن شدم و مثانه ام هم درد میکند به گفته سونوگراف مجرای ادرارم تنگ شده سوال این است درمان من چیست؟ چه دارویی مشکل مرا حل میکند؟ پزشکم داروی تاوانکس برام تجویز کرده آیا آن را بخورم یا نه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۸ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      فيلم تنگي مجرا من در اينستاگرام drkarami را ببينيد در وب سايتwww.drkarami.com با مطب تماس جهت درمان02122642744
  • تصویر کاربر حسن جمعه ۱۰ شهریور ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 273 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشید خدمت جناب دکتر کرمی.بنده حدود چهار ساله دچار سوزش و کاهش شدت جریان ادرار هستم و طی آزمایشاتی که انجام دادم متوجه شدم که دچار تنگی مجاری ادرار هستم وباید سیستوسکپی انجام دهم ولی دکتر من گفتن که به مدت ۱۰ روز سوند باید در مجاری باقی بماند در حالی که شما فرمودین که ۲۴ تا ۴۸ ساعت و یه سوال دیگه اینکه این عمل تاثیر نامطلوبی در عمل نزدیکی و توانایی جنسی دارد یا خیر و همچنین هزینه عمل سیستوسکوپی شما چقدر هست در ضمن من بیمه درمانی نیروهای مسلح و همچنین تامین اجتماعی هستم.با تشکر از زحمات شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۰ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      فيلم تنگي مجراي من را ببينيد بر اساس تعرفه است
  • تصویر کاربر ملینه شنبه ۴ شهریور ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 253 مشاهده پرسش
    حدود ا ماه که احسلسا سنگینی و فشار در مثانه دارم و حجم کم ادرار فشار زیادی به مثانه وارد میکنه سونو و ازمایش دارم نرمال بود قرص ویسول می خورم ی مدت خوب بودم مجددا شروع شد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۴ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      سونوگرافي كنيد وازمايش ادرار بفرستيد ببينم
  • تصویر کاربر مهدى شنبه ۲۸ مرداد ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 260 مشاهده پرسش
    سلام جناب اقاى دكتر بزرگوار ، ايا يكهفته بعد از بايوپسي ميتوان تست سيستوسكوپي داد ؟ وايا اين دو تست عوارض بدي ندارند ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۸ مرداد ۹۶( 7 سال پیش)
      نه ميتوانيد مشكلي نيست
  • تصویر کاربر امیرعلی شنبه ۲۸ مرداد ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 262 مشاهده پرسش
    با سلام و ارادت. پسر 4 ساله ای دارم که هنگام خروج ادرار به حدی کج می ریزد که به پای چپ میریزد ولی مشکلی برای خروج ندارد ولی باید با دست آلت رو بگیره تا مستقیم ادرار کنه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۴ مرداد ۹۶( 7 سال پیش)
      فعلا دستكاري وعمل نميخواهد
    2. تصویر کاربر امیرعلی سه شنبه ۲۴ مرداد ۹۶( 7 سال پیش)
      دکتر اطفال گفته که با تب سنج و پماد کار کنید تا مجرا درست بشه...
      یعنی شما می فرمائید فعلا اقدامی نکنیم؟
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ مرداد ۹۶( 7 سال پیش)
      ميتوانيد انجام دهيد
    4. تصویر کاربر امیرعلی چهارشنبه ۲۵ مرداد ۹۶( 7 سال پیش)
      دلم نمیاد یکم سخته..
      انصافا دم شما گرم بابت پاسخ گویی به موقع و اینترنتی که خیلی ارزش داره، خسته نباشید
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۸ مرداد ۹۶( 7 سال پیش)
      تشكر
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر