اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

چگونه آزمایش ادرار دهیم؟

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
ازمایش ادرار چگونه است؟ امروزه یکی از آزمایشاتی که به صورت شایع در مراجعه به پزشک معالجتان درخواست می شود آزمایش ادرار می باشد. در اینجا با توجه به اهمیت و دقت آزمایش و صحیح بودن نتیجه و درمان مناسب بر اساس آن مطالبی را در مورد کیفیت انجام آزمایش، شرایط آزمایش ادرار برای عفونت ادراری و فرق آزمایش ادرار با کشت ادرار توضیح می دهیم.

آزمایش ادرار بر اساس بیماری شما و درخواست پزشکتان می تواند اطلاعات بسیار مهمی را به پزشک معالجتان بدهد.

چه مواقعی باید آزمایش ادرار داد؟

تشخیص با نظر پزشک مربوطه می باشد. به طور کلی آزمایش ادرار جهت تشخیص عفونت ادرار، خون در ادرار، وجود سلولهای سرطانی و التهابی در ادرار، دفع پروتئین از ادرار، دفع املاح بدن از قبیل کلسیم و پتاسیم، از نظر دفع کریستال یا اجزاء مواد تشکیل دهنده سنگ های موجود در سیستم ادراری و وجود قارچ در ادرار می باشد.

epithelial cells در آزمایش ادرار باید چند باشد

در آزمایش ادرار، وجود تعداد کمی سلول‌های اپیتلیال (Epithelial Cells) طبیعی است و جای نگرانی ندارد. این سلول‌ها از سطح مجاری ادراری جدا شده و وارد نمونه ادرار می‌شوند.

مقدار طبیعی این سلول‌ها در یک نمونه ادرار معمولی، معمولاً کم (Few) یا متوسط (Moderate) گزارش می‌شود. به طور دقیق‌تر، این مقدار باید کمتر از ۵ سلول در هر میدان میکروسکوپی قوی (HPF) باشد.

چه زمانی وجود سلول‌های اپیتلیال نگران‌کننده است؟

تعداد زیاد: اگر تعداد این سلول‌ها بسیار زیاد (Many) یا فراوان (Numerous) گزارش شود، ممکن است نشان‌دهنده عفونت مجاری ادراری، التهاب یا وجود سنگ کلیه باشد.

نوع سلول: سلول‌های اپیتلیال انواع مختلفی دارند (مثل سلول‌های سنگفرشی، انتقالی و کلیوی). وجود تعداد زیاد سلول‌های اپیتلیال کلیوی می‌تواند نشانه آسیب به کلیه‌ها باشد و نیاز به بررسی‌های بیشتر دارد.


نکته مهم: تنها بر اساس تعداد سلول‌های اپیتلیال نمی‌توان نتیجه‌گیری کرد. پزشک نتیجه آزمایش شما را در کنار سایر فاکتورها مانند وجود گلبول‌های سفید، گلبول‌های قرمز و باکتری‌ها تفسیر می‌کند تا به یک تشخیص دقیق برسد.

آزمایش ادرا

شرایط آزمایش ادرار برای عفونت ادراری

برای اطمینان از صحت نتایج آزمایش ادرار و تشخیص دقیق عفونت ادراری، باید نکات زیر را رعایت کنید. این شرایط به پزشک کمک می‌کند تا باکتری‌ها و سایر علائم عفونت را به درستی شناسایی کند.

۱. آمادگی برای نمونه‌گیری

اول صبح: بهترین زمان برای گرفتن نمونه ادرار، اول صبح است. در این زمان، ادرار غلیظ‌تر است و احتمال وجود باکتری‌ها و سلول‌ها در آن بیشتر است، که تشخیص را ساده‌تر می‌کند.

مایعات: شب قبل از آزمایش، مایعات زیادی ننوشید. این کار باعث رقیق شدن ادرار شده و ممکن است نتیجه را غیردقیق کند.

 

۲. روش تمیز نمونه‌گیری (Midstream)

این روش برای جلوگیری از ورود باکتری‌های سطح پوست به نمونه ادرار بسیار مهم است.

  1. دست‌ها را بشویید: قبل از هر کاری، دست‌های خود را با آب و صابون کاملاً بشویید.

  2. محل را تمیز کنید: با استفاده از پدهای مخصوص یا گاز استریل، ناحیه تناسلی را از جلو به عقب به خوبی تمیز کنید.

  3. ادرار اولیه را دور بریزید: ابتدا کمی ادرار کنید تا مجرای ادرار شسته شود. این قسمت ادرار را در ظرف نمونه‌گیری جمع نکنید.

  4. نمونه اصلی را جمع‌آوری کنید: بدون توقف جریان ادرار، ظرف را زیر آن بگیرید و نمونه اصلی را جمع کنید. ظرف را فقط تا نیمه یا دو سوم پر کنید.

  5. تکمیل فرآیند: باقی ادرار را خارج از ظرف دفع کنید. سپس درِ ظرف را محکم ببندید و آن را به آزمایشگاه تحویل دهید.

 

ادرار طبیعی باید چه مشخصاتی داشته باشد؟

رنگ ادرار

رنگ آن بسته به مقدار مصرف مایعات و نوع رژیم غذایی فرق می کند. در حالت طبیعی رنگ ادرار از زرد کم رنگ تا زرد غلیظ متغیر است. رنگ ادرار در عفونت های ادرار پررنگ و بد بو می باشد.

خون در ادرار

ادرار در حالت طبیعی نباید بیش از 1-2 سلول خونی داشته باشد. اگر در آزمایش ادرار شما گزارش سلول های خونی بیش از 3 تا باشد باید از نظر سنگ، عفونت و سرطان حتماً بررسی شود. گهگاهی وجود خون در ادرار به صورت روشن و لخته است که باید از نظر سرطان مثانه، عفونت های ادرای حاد و ویروسی و غیرنیازمند، بررسی ضروری می باشد.

PH

ادرار در حالت طبیعی با توجه به ترکیبات آن اسیدی و اندازه شدت اسیدی بودن آن از نظر علمی حدود 6 می باشد. قلیائی شدن ادرار که اغلب در عفونت های ادراری و یا اسیدی بودن بیش از حد آن در تشکیل سنگ ها و اسیداوریکی و سیستئینی اتفاق می افتد کاملاً غیر طبیعی است.

برای اطلاعات بیشتر بخوانید: برای عفونت ادراری چه قرصی بخوریم

ph آزمایش ادرار

 پروتئین

دفع پروتئین به مقدار معین و مخصوصاً بعد از ورزش و یا بیماری تب دار طبیعی است ولی یادتان باشد اگر دفع پروتئین از حد متعارف بالا باشد نشان دهنده آسیب جدی به کلیه ها می باشد که اغلب به علت صدمه به سلول های تصفیه کننده کلیه یا گلومرولها و یا اختلال در جذب مجدد پروتئین در لوله های تصفیه کننده کلیه ها اتفاق می افتد و نیازمند بررسی دقیق می باشد.

در مواقع دفع پروتئین از ادرار جهت تشخیص دقیق مقدار دفع پروتئین دفع شده بهتر است ادرار 24 ساعت خود ررا در ظرفی که آزمایشگاه به شما می دهد جمع کرده و به آزمایشگاه تحویل دهید که آزمایش دقیق از نظر دفع پروتئین در ادرار 24 ساعته بررسی شود که بسیار دقیق و کمک کننده به پزشک شما در درمانتان خواهد بود.

دفع بیلیروبین و اروبیلینوژن

به هر علتی انسداد در مجاری صفراوی به علت سنگ، سرطان های مجاری صفراوی و یا التهاب مجاری صفراوی ایجاد و باعث بسته شدن مسیر گردد باعث افزایش آنها در ادرار می گردد.

نبود باکتری

وجود باکتری به مقدار زیاد به همراه آزمایش نیتریت مثبت که غیر طبیعی بوده و نشان دهنده ابتلا شما عفونت ادراری می باشد.

وجود قند در ادرار

در حالت طبیعی نباید قند در ادرار گزارش شود. اگر در حالت طبیعی قند در ادرار شما گزارش شود نشان دهنده بالا بودن قند خونتان می باشد که اغلب زمانی که قند خون بالای 180 برسد این امر اتفاق می افتد.

وجود کریستال

کریستال ها همان اجزای ریز تشکیل دهنده سنگ کلیه و مجاری می باشد. در صورت مشاهده کریستال های زیاد در ادرار دو مسئله برای شما مهم می باشد.

  • شما در معرض سنگ سیستم ادراری هستید که باید مایعات زیاد و نمک کم بخورید.
  • نوع کریستال دفع شده بیانگر نوع سنگ کلیه ومجاری ادرارتان خواهد بود.

چگونه آزمایش ادرار درست بدهیم؟

  • بهتر است نمونه ادرار اولین ادرار صبحگاهی باشد.
  • قبل از دادن نمونه، سر آلت ناحیه تناسلی را بشویید.
  • سعی کنید نمونه را از وسط ادرارتان بدهید. نمونه اول و آخر بهتر است داده نشود.
  • 50 سی سی یا نصف لیوان ادرار جهت آزمایش کافی است.
  • در مورد خانم ها بهتر است شستشو از جلو به عقب انجام شود تا باعث آلودگی محل نشود.
  • از لمس نمونه ادرار با دست جداً اجتناب نمائید که باعث آلودگی و جواب غلط می شود.
  • اگر در منزل نمونه را گرفته اید سریعاً و در کمتر از نیم ساعت آن را به آزمایشگاه مربوطه برسانید. اگر نمی توانید بلافاصله در یخچال قرار بدهید.

اگر آزمایش ادرار 24 ساعته است سعی کنید:

  •  24 ساعت فقط در داخل ظرف مربوطه ادرار نمائید.
  •  تا فاصله بعدی ظرف را در یخچال نگه دارید.

در مورد آزمایشات نوزادان

بهترین و دقیق ترین آزمایش برداشتن نمونه از مثانه از طریق پوست بالای مثانه می باشد.

آزمایش سیتولوژی ادراری چیست؟

آزمایش سیتولوژی ادرار: برای بررسی وجود سلول های سرطانی دفع شده از طریق ادرار می باشد. برای انجام آن باید قبل از آزمایش از مواد تزریق که برای انجام CT اسکن یا عکس رنگی IVP انجام می شود، اجتناب نمایید و آزمایش سیتولوژی را قبل از عکس برداری انجام دهید.

آیا آزمایش کشت از مجرا با آزمایش ادرار فرق دارد؟

بله دقیقاً، زمانی پزشک درخواست آزمایش کشت از ترشحات مجرا را می دهد که شک به عفونت های مجرا که اغلب از طریق تماس های جنسی مثل سوزاک، سیفلیس، کلامیدیا و غیره را دارد. در اینجا منظور کشت و آزمایش فقط ترشحات مجرا می باشد که اغلب زرد غلیظ و در اول صبح و با فشار دادن مجرا بیرون می آیند خود را مشخص می کند.
برای انجام این آزمایش باید:

  • صبح اول وقت و قبل از ادرار کردن به آزمایشگاه مراجعه کنید.
  • در آزمایشگاه با فشار دادن نوک آلت تناسلی از نمونه ترشحات چرکی جهت آزمایش برداشته خواهد شد.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.7/5 - (32 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر محمد چهارشنبه ۲۷ بهمن ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 359 مشاهده پرسش
    پسر من 9 سالش هست . من خودم 50 سالمه و چون مشکلات عدیده جنسی دارم ، کنجکاو شدم تا پسرم رو پیش متخصص داخلی ببرم برای چک آپ غدد . چون در جوابهای شما دیده ام که برای درمان در پسران باید تو سن 9 با 10 اقدام کرد .در تست اون پسرم تستسترون رو 0.4 اعلام کرده بود . دکترشون گفت مشکلی توی این سن نداره . خواستم بپرسم از خدمتتون که واقعا نیاز به مداخله هست ؟
    پسرم چاقه و التش خیلی کوچک هست در حد دو بند انگشت کوچک . من خودم هم از اول کمبود تستسترون دارم و مشکلات عارض از اون رو . ممنون میشم راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۷ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      باید به متخصص غدد مراجعه کنید
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۷ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      2-سلام ،بايد معاينه شويد
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر فاضل چهارشنبه ۲۷ بهمن ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 518 مشاهده پرسش
    سلام من ۴۳ سالمه تعداد اسپرم ۱۸ میلیون و حرکت کلاس a 10 و کلاس b 5 و کلاس c 15 k میباشد سونوگرافی بیضه واریکوسل گرید ۱ بیضه چپ دارم جراحی واریکوسل تعداد و حرکت اسپرم بهبود پیدا میکند؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۷ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      2-سلام ،بايد معاينه شويد
  • تصویر کاربر محمدرضا چهارشنبه ۲۷ بهمن ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 448 مشاهده پرسش
    ماه مرداد سال ۱۳۹۹ عمل رادیکال پروستات داشتم و بعد از آن ۳۵ جلسه پرتودرمانی انجام دادم و از اسفند ۹۹ آمپول تزریق میکنم. تا کی باید ادامه بدم ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۷ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      باید PSA چک کنید
  • تصویر کاربر مریم چهارشنبه ۲۷ بهمن ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 328 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید ببخشید دکتر این شیارها زگیل هستند
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۷ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      خیر
  • تصویر کاربر هومن چهارشنبه ۲۷ بهمن ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 556 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر
    برادرم در اثر ضربه وارده به سر ضربه مغزی و جراحی شدن
    پس از بهوش اومدن و گذشت 5روز به ما گفتن سند اداری را در بیاورید
    اما متاسفانه ادرار نمیکنن
    دکترش به ما گفت 24ساعت یکبار سند یبار مصرف بزنید که تحریک برای ادرار بشه اما نشد
    و حتی وقتی سند میزنیم در اخر تخلیه اداری ترشحات و عفونت دیده میشه که ازمایش دادیم و مشخص شد عفونت اداری دارن و بما قرص مترونیدازول تجویز شد و گفتن در صورت برطرف شدن عفونت ادارش میاد
    اما بعد از سه روز هنوز اتفاقی رخ نداده
    و اب گرم سر توالت فرنگی روی مثانه و التش هم باعث اومدن ادار نشده

    میشه راهنمایی بفرمایید خیلی اذیت میشن
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۷ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      عکس باز نمیشه مجدد بفرستید
  • تصویر کاربر امیر چهارشنبه ۲۷ بهمن ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 366 مشاهده پرسش
    سلام. وقت بخیر
    دکتر من ایران نیستم، عید میام ۱ماه میمونم
    خواستم انلاین وقت بگیرم نتونستم یعنی تا تیرماه وقت نداشتین و نمیخوام دکتر دیگه‌ای برم
    توروخدا اگه امکانش هست تا ۵فروردین به من وقت بدین
    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۷ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      با شماره 09351142080 02122642744 هر روز از ساعت ۱۰ الی۱۲ تماس بگیرید
  • تصویر کاربر ناشناس چهارشنبه ۲۷ بهمن ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 383 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خسته نباشید اقای دکتر بنده قبلا خودارضایی میکردم متاسفانه ولی الان تو ترک هستم بنده بعد چند وقت پیش متوجه شدم که بیضه هام نامتقارن هستن و یکیشون سر تیزه البته خودم اینجور حس میکنم حالا شاید چیزی نباشه ولی نه درد دارم نه نه خون ریزی ونه درد هنگام ادرار خواستم ببینم مشکلی هست یا نه عادیه ؟؟؟؟؟
    لطفا کمکم کنید خیلی استرس دارم .
    1. تصویر کاربر ناشناس شنبه ۲۳ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      اقای دکتر پس جواب ندادید
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۷ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      با ترک خودارضایی علایمتون رفع میشه
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر نیکان چهارشنبه ۲۷ بهمن ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 463 مشاهده پرسش
    سلام کودک پسر من ۴ونیم سال دارد در آزمایش ادرارش خون بودهrbcحدود ۴تا۶بوده و لی عفونت ادرای نداشته است ولی هنگام خندیدن یکی دو قطره لباسش خیس می‌شود سونو هم انجام دادیم جواب سونو برای شما ارسال کردم لطفا من را راهنمایی کنید آیا احتیاج به پیگیری دارد ممنونم از شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۷ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      باید نوارمثانه بگیرید
  • تصویر کاربر علیرضا چهارشنبه ۲۷ بهمن ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 388 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشید سوالی ازتون داشتم
    مدتی هست قرص های فلووکسامین50
    تری فلوئوپرازین1 میلی گرم
    کلومیپرامین10
    مصرف میکنم میخواستم بدونم چند روز باید از مصرف این دارو ها خودداری کنم تا بتونم تست HIV و هپاتیت بدم تا جواب آزمایشم کاذب نشه
    1. تصویر کاربر علیرضا چهارشنبه ۲۰ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      جناب آقای دکتر هنوز به سوال من پاسخ ندادید ممنون میشم پاسخ بدید
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۷ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      به آزمایش ربطی نداره
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر حافظ چهارشنبه ۲۷ بهمن ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 535 مشاهده پرسش
    سلام پسرمن یه ماهه پیوند مغزاستخوان شده بیماریش all چندروز بعداز ترخیص دچارسوزش ادرار وچند قطره خون دیده شد به مرورزمان دچار تکرر ادرار هم شده الان یه هفته س بیمارستانی که پیوند شده بستریه وبا وجود آنتی بیوتیک همچنان عفونتش کم نشده البته سونوگرافی هم چند مرحله شده لطفا راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۷ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      آزمایش ادرار انجام بده و بیارید ببینم
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر بدون سه شنبه ۱ دی ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 495 مشاهده پرسش
    سلام. من پسری 21 ساله هستم . در طول روز زیاد به دستشویی میرم و برای ادرار اقدام می کنم. در فصل سرما که دستشویی رفتنم چند برابر میشه.تا اول دبیرستان شب ادراری هم داشته ام. برای مسافرت هایی با مسافت های طولانی در اتوبوس واقعا توان نگهداری ادرار برام سخته( تحملش می کنم ولی بعضی مواقع مقداری ادرار بیرون میریزه؛ در کل تحملش سخته) .در ضمن بیماری پرولاپس قلب با نارسایی خفیف هم دارم. به نظر شما مشکل می تونه از چی باشه ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      02122642744 نوار مثانه
  • تصویر کاربر Meysam دوشنبه ۱۸ آبان ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 501 مشاهده پرسش
    با سلام دکتر جان.
    دکتر من پسر 20ساله ام وقتی که ادرار میکنم حسابی می سوزاند احساس میکنم که چند قطره ای هم میمونه بدجور اذیتم میکنه دلیلش چیه و چکار کنم همین چند روزی هم هست که در این شرایطی هستم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۷ آبان ۹۴( 1 دهه پیش)
      ازمایش ادرار دهید
    2. تصویر کاربر Meysam دوشنبه ۱۸ آبان ۹۴( 1 دهه پیش)
      با سلام دکتر جان زمانی که در ان شرایطی هستم ازمایش ادرار دهم یا هرزمان میتونم ؟
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۸ آبان ۹۴( 1 دهه پیش)
      بله
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر محمد شنبه ۲۶ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 12314 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر.خسته نباشید
    گاهی اوقات بعد از ادرار مایعی سفید رنک از مثانه من خارج میشود.خودارضایی هیچ وقت نکردم.این مایع خطرناک هست؟ارتباطی به التهاب پروستات ندارد؟چون روزانه 8 ساعت روی صندلی هستم.با تشکر.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۶ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      نه مهم نیست
  • تصویر کاربر خانم پنجشنبه ۲۷ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 472 مشاهده پرسش
    با عرض ادب و احترام خدمت آقای دکتر کرمی
    خانمی 24 ساله هستم که به مدت 4 سال است که دچار بی اختیاری ادرار شده ام، آزمایشات نشان دهنده ورم مثانه است اما با مصرف دارو بهتر نشدم، از شما برای حل این مشکل درخواست راهنمایی دارم.
    در ضمن قصد بارداری دارم و پیش از این دچار سقط جنین شده ام (در دو ماهگی ) خواستم بدانم آیا (ورم مثانه) بر بارداری دوباره من می تواند مشکل ساز باشد؟
    با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۷ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش)
      حتنا نوار عصب مثانه بگیرید02122642744 09351142080
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب