درباره عفونت کلیه ها چه می دانید؟

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

بیماری های کلیه و ترس از نارسا و کم کار شدن کلیه ها نگرانی عمده بیمارانی است که در مطب و بیمارستان به اینجانب مراجعه می کنند. یکی از بیماری های کلیه که ممکن است باعث تخریب کلیه ها و از بین رفتن آنها شود عفونت کلیه یا پیلونفریت می باشد. با کمی تأمل به این نگرانی در می یابیم که این دلواپسی کاملاً به جاست چرا که وقتی گرفتاری های بیمارانی که به علت بیماری های مختلف، کلیه ها یشان را از دست داده اند را در بیمارستان ها و مطب می بینیم به اهمیت بیشتر این نگرانی و لزوم اطلاع رسانی و پیشگیری از بیماری های کلیه و حفظ این قسمت از اعضای بدن که نقش کلیدی در بدن دارند را پی می بریم.

یکی از بیماری های کلیه که ممکن است باعث تخریب کلیه ها و از بین رفتن آنها شود عفونت کلیه یا پیلونفریت می باشد. به علت احتمال بالای آسیب به کلیه ها درمان عفونت ادراری جزء اورژانس های ارولوژی می باشد. با توجه به اهمیت این موضوع به شرح تفضیلی عفونت کلیه می پردازیم.

کلیه

عفونت کلیه چگونه ایجاد می شود؟

علت عفونت کلیه، تهاجم باکتری وارد شده به بدن چه از طریق خون و چه از طریق ادرار می باشد که باکتری با حمله به سلول های کلیه باعث التهاب کلیه ها و تخریب عملکرد آن می گردد.

راه های حمله باکتری به کلیه ها عبارتند از:

  • از راه خون
  • از راه انتشار به ارگان های آلوده از قبیل آبسه و عفونت های دور کلیه
  • از راه ادراری که باکتری از سوراخ مجرای ادرار وارد مجرا و مثانه و سپس به کلیه ها می رسد که این راه شایعترین مسیر درگیری کلیه ها و عفونت است.

خطر عفونت کلیه در این افراد

افرادی که بیشتر در خطر عفونت کلیه از طریق سوراخ مجرای ادراری هستند عبارتند از:

  • خانم ها به علت کوتاه بودن مجرای ادراری و ساختار بدن و نزدیکی سوراخ ادراری به سوراخ واژن و مقعد که هر دو منشاء آلودگی می شود.
  • بچه های دارای برگشت ادراری که در این افراد به علت برگشت ادراری از مثانه به کلیه ها ادرار عفونی باکتری را به کلیه ها رسانده و باعث عفونت کلیه و آسیب به آن می گردد که امروزه شایعترین علت از کارافتادن کلیه و آسیب کلیه های اطفال، برگشت ادرار از مثانه به کلیه یا ریفلاکس و عفونت کلیه ثانویه به این این برگشت ادراری می باشد.
  • افرادی که مبتلا به عفونت های مقاربتی از قبیل سوزاک ، سیفلیس و ایدز و … می باشند که در این جا به علت آلوده شدن مجرا باکتری آرام آرام به طرف کلیه ها حرکت و با عفونت کلیه آن را درگیر و تخریب می کند.

علائم و نشانه های عفونت کلیه ها چیست؟

کیست ساده کلیه

عفونت کلیه به دو نوع حاد و ناگهانی و مزمن تقسیم می شود.

علائم و نشانه های عفونت حاد کلیه ها عبارتند از:

  • تب بالای ˚39
  • لرز شدید
  • درد پهلو سه علامت عفونت کلیه می باشند

علائم دیگر شامل تغییر رنگ ادرار و کدر شدن آن، بدبوشدن ادرار، تکرر ادراری، سوزش ادرار و خون در ادرار می باشد. در بچه ها و نوزادان علاوه بر علائم فوق بی حالی و عدم شیرخوردن و عدم مکیدن پستان مادر می تواند علائم عفونت کلیه باشد. در سنین پائین و در بچه ها کاهش وزن و عدم رشد بچه ها می تواند نشانه عفونت کلیه باشد.

آیا عوامل زمینه ای و مستعد کننده عفونت ادراری وجود دارد؟

بله وجود دارد. عوامل به شرح زیر است:

  • کاهش قدرت ایمنی بدن در سرطان ها، ایدز و بیماری های مزمن
  • برگشت ادراری از مثانه به کلیه ها مخصوصاً در اطفال
  • وجود انسداد در مسیر خروجی ادرار از کلیه ها به عنوان مثانه در بزرگی پروستات، تنگی مجرای ادرار ، تنگی لوله حالب در محل اتصال آن به کلیه و مثانه
  • مثانه عصبی که ادرار فرد کامل خارج نمی شود و به صورت ادرار باقیمانده در مثانه می ماند
  • حاملگی در خانم ها از عوامل مستعد کننده عفونت کلیه ها می باشد.

در صورت عفونت کلیه ها چکار باید بکنیم؟

در صورت مشاهده تب و لرز، درد پهلو، سوزش و تکرر ادرار، بدبو شدن و تغییر رنگ ادرار بلافاصله به پزشک کلیه و مجاری ادرار مراجعه نمائید تا با درمان به موقع از آسیب به کلیه هایتان جلوگیری نمائید.

درمان عفونت کلیه

دکتر معالجتان در مراجعه بلافاصله آزمایش و کشت ادرار و خون را درخواست خواهد کرد. مطمئن ترین و بهترین روش درمانی بستری شدن در بیمارستان و تجویز آنتی بیوتیک های تزریقی تا زمان قطع تب و بهبودی علائم می باشد. مصرف مایعات زیاد و تجویز سرم و مسکن و تب بر و استراحت از اقدامات بعدی درمانی است.

  نوشیدن آب برای پیشگیری از عفونت کلیه

توصیه پایانی

  • رعایت بهداشت فردی و جنسی از عوامل بسیار مهم در جلوگیری از عفونت کلیه ها است.
  • در صورت وجود برگشت ادراری از مثانه به کلیه ها در اطفال حتماً با مراجعه به جراح کلیه و مجاری ادراری و به صورت منظم تحت نظر دکتر خودتان باشید.
  • عوامل زمینه ای از قبیل سنگ های انسدادی کلیه و تنگی های مادرزادی و اکتسابی کلیه را به موقع درمان کنید.
  • چکاب منظم هر 6 ماه کلیه ها و مجاری ادراری را فراموش نکنید.
  • در صورت مشاهده علائم ذکر شده عفونت کلیه سریعاً به پزشک مراجعه نمائید.
  • مصرف مایعات و مخصوصاً هر 2 ساعت یک لیوان آب جهت جلوگیری از عفونت کلیه بسیار کمک کننده است.
  • در صورت عدم تخلیه مثانه و ادرار باقیمانده بالا حتماً زیر نظر پزشک متخصص کلیه آن را درمان کنید.

در پایان هر سوالی داشتید در قسمت پرسش و پاسخ مطرح فرمائید تا بلافاصله جواب را تقدیم نمایم.

آیا عفونت کلیه خطرناک است؟

عفونت کلیه نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد و اگر به‌ درستی درمان نشود، می‌ تواند به طور دائم به کلیه‌ های شما آسیب برساند. ( باکتری‌ ها می‌توانند به جریان خون سرایت کنند و باعث عفونت تهدید کننده برای شما شوند)

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

4.3/5 - (94 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر میثم شنبه ۴ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 215 مشاهده پرسش
    باسلام خانم هستم 37 ساله مدتی است هنگام بیدار شدن از خواب قست انتهایی دنده از قسمت پشت سمت چپ به پایین تا گودی کمرم درد میگیرد آزمایش ادرار انجام دادم که برای شما ارسال میکنم چکار کنم؟
    1. تصویر کاربر میثم یکشنبه ۲۸ آذر ۰( 2 سال پیش)
      لطفا جواب دهید
    2. تصویر کاربر میثم یکشنبه ۲۸ آذر ۰( 2 سال پیش)
      سلام لطفا جواب بدهید
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۴ دی ۰( 2 سال پیش)
      1-سلام، بهتر است سونوگرافي كنيد.
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر علی جمعه ۲۶ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 219 مشاهده پرسش
    سلام عرص ادب و خسته نباشید. پدر من چندین ساله که سنگ کلیه سنگساز داره بیمارستانای زیادی رفته تا حدودی خوب شده ولی الان سنگ ها خیلی بزرگ هستن و ایشون ساکن اردبیل هستن اونجا امکانات خوبی ندارن برای شکستنش یک طرف ۱۲ میل و اونیکی بزرگتره میخاستم راهنماییم کنید لطفا شما دکتر بزرگی هستید اگر امکانش هست بیاریمش پیش شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ آذر ۰( 2 سال پیش)
      بیایید معاینه کنم02122642744
  • تصویر کاربر کاوسی پنجشنبه ۲۵ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 282 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت شما.فایل های پیوست شده واسه پسر دو و نیم سالمه،میخواستم بپرسم دقیقا مشکلش چی هست و امکانش هست خود به خود رفع بشه ؟ما عکس Vcug رو انجام دادیم و الان دکتر عکس هسته ای درخواست کردن این عکس لازمه الان انجام بشه یا بذاریم بچه کمی بزرگتر بشه.ممنون میشم اگر راهنماییم کنید.
    1. تصویر کاربر کاوسی سه شنبه ۲۳ آذر ۰( 2 سال پیش)
      ..
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۵ آذر ۰( 2 سال پیش)
      این عکس ها نرماله
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر arezou پنجشنبه ۲۵ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 234 مشاهده پرسش
    ‎سلام آقاي دكتر ، خسته نباشيد
    ‎چند روز پيش براتون سونوگرافيمو فرستادم كه ١٩ تا سنگ كليه از ٣ ميل تا ٧ ميل در هر دو كليه مشاهده شده و شما فرمودين سيتي اسكن انجام بدم و احتمالا عمل، من قبلا سيني اسكن انجام دادم كه براتون فرستادم ، البته سونوگرافي جديدتره و سيتي مال قبل از بارداري هست و اينكه من نوزاد دارم و شير مادر ميخوره و پزشكي كه من قبلا پيششون رفتم گفت احتياج به عمل نيست و چون شيرده هستم فقط قرص اوروسيترا به من دادن ، شبي يك عدد، در ضمن بعد از سزارين من فشار ادرار در مثانه رو حس نميكنم و الان هم قسمت پايين مثانه بعضي وقتها تير ميكشه،آقاي دكتر من واقعا بايد چيكار كنم؟ با توجه به اينكه به تازگي سزارين شدم و نوزاد دارم
    و اينكه آيا براي هر بار افتادن اين سنگها من بايد درد بكشم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۵ آذر ۰( 2 سال پیش)
      با این سایز سنگ ها و محلش که در کلیه هست فعلا نیاز به عمل نیست و فقط مایعات زیاد بخورید
  • تصویر کاربر ندا شنبه ۲۰ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 226 مشاهده پرسش
    سلام دکتر خواهرم از شهریور ماه حالت تهوع و استفراغ داشت کلی هم دکتر گوارش رفته و هربار با با یه سری سرم چند روزی بهتر شده ولی دوباره برگشته اون حالت که بعد از کلی ازمایشات و سونو گفتن که میکروب معده س.و توی ازمایش ادرارش هم مشکلی نبوده.تا اینکه چند روز پیش تست کرونا دادیم وگفتن مثبته بعد از اون به یه دکتر عفونی مراجعه شد که ازمایش ادرار نوشت براش که متوجه کراتینیت بالا شدن یهویی و دستور بستری دادن.دیروز ۱۶ اذر دیالیز انجام دادن .امروز اطلاع دادن که اثر نداشته و امروز نوبت دوم دیالیز انجام شده.و یه امپولی هم با رضایت خانواده قراره تزریق کنن .و گفتن این راه حل اخره .میشه نظرتون رو بگید واقعا نگرانیم
    1. تصویر کاربر ندا چهارشنبه ۱۷ آذر ۰( 2 سال پیش)
      ï
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۰ آذر ۰( 2 سال پیش)
      باید علت افزایش Cr بررسی بشه
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۰ آذر ۰( 2 سال پیش)
      سونوگرافی کلیه ها و مثانه و مجاری ادراری باید انجام بدید
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر سعید شنبه ۱۳ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 262 مشاهده پرسش
    با سلام احترام به پیوست تصویر سونوی کلیه پدرم ۶۵ ساله ارسال میگردد . آیا کیست کلیه و کلسیفیته بودن آن و کلسیفیته بودن مثانه نیاز به مداخله درمانی دارد ؟
    کشت ادارات ایشان قارچ کاندیدا داشته و فلوکنازول مصرف میشود .
    ممنون میشم نظر کلی در مورد سونو و دو سوال مطرح شده رو اعلام بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۳ آذر ۰( 2 سال پیش)
      بهتره پروستاتشون جراحی بشه
  • تصویر کاربر امین جمعه ۱۲ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 246 مشاهده پرسش
    مثانه سلام بنده دچار سابقه سنگ کلیه و سنگ مثانه میباشم.اخرین بار ماه خرداد 1400،سنگ مثانه 23میلی متر سنگ شنی توسط جراحی لیزر شدم.ولی دوباره بعد از 6 ماه دچار تکرر ادرار شدم.رفتم آزمایش کامل و سونوگرافی شدم.عفونت ادرار و سنگ کلیه ندارم ولی creatinine خونم بالاست.چیکار کنم کراتین خونم پایین بیاد.من ساکن جیرفت استان کرمان هستم.لطفا راهنمایی کنید چیکار کنم چه بررسی هایی انجام بدم.پیش کدوم متخصص برم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۱ آذر ۰( 2 سال پیش)
      عکس باز نمیشه مجدد بفرستید
    2. تصویر کاربر امین جمعه ۱۲ آذر ۰( 2 سال پیش)
      سلام و وقت بخیر.ببخشید جناب آقای دکتر فایلها رو مجددا فرستادم.ممنون میشم.راهنمایی کنید.
    3. تصویر کاربر امین جمعه ۱۲ آذر ۰( 2 سال پیش)
      سلام و وقت بخیر.ببخشید جناب آقای دکتر فایلها رو مجددا فرستادم.ممنون میشم.راهنمایی کنید.
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۲ آذر ۰( 2 سال پیش)
      عکس باز نمیشه مجدد بفرستید
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر خالق شنبه ۱۳ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 544 مشاهده پرسش
    دوسال قبل برای بررسی کلیه سونوگرافی وسی تی اسکن دادم. گفتند فوق کلیه راست غده چربی به نام لیپوم ادرنال هست در اندازه38در48 میلی متر وگفتند خوش خیم است ودارو ندارد باید باهاش بسازی. ماه قبل بررسی کردم 6 میلیمتری بزرگتر شده بود. فقط بعضی مواقع کمی درد حس می کنم وشایدم دردروده و یبوست باشه نمیدانم. خواستم ببینم داروی مداوا یا نگه دارنده براش نبست ونهایت چه کار کنم. وایا بالیزر رفع نمبشه یا کوچک بشه. چون ازعمل باز می ترسم. ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۳ آذر ۰( 2 سال پیش)
      میشه با لاپاروسکوپی هم عمل کرد
  • تصویر کاربر محمد شنبه ۱۳ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 223 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    در کلیه سمت راستم یک سنگ 6میل وجود دارد و یک سنگ 9میل در حالبم به فاصله50mازupj می‌باشد آیا بدون عمل امکان دفع وجود دارد
    تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۳ آذر ۰( 2 سال پیش)
      بهتره عمل کنید و احتمال دفع بدون عمل بسیار کمه
  • تصویر کاربر کیوان شنبه ۶ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 219 مشاهده پرسش
    آقای دکتر با توجه به نتایج آزمایش و تصاویر پیوست آیا نیاز به بستری شدن و سنگ شکنی با لیزرهست یا با بتدریج با نوعی داروی مربوطه سنگ دفع می شود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۶ آذر ۰( 2 سال پیش)
      نیاز به انجام TULهست
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر