درباره عفونت کلیه ها چه می دانید؟

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

بیماری های کلیه و ترس از نارسا و کم کار شدن کلیه ها نگرانی عمده بیمارانی است که در مطب و بیمارستان به اینجانب مراجعه می کنند. یکی از بیماری های کلیه که ممکن است باعث تخریب کلیه ها و از بین رفتن آنها شود عفونت کلیه یا پیلونفریت می باشد. با کمی تأمل به این نگرانی در می یابیم که این دلواپسی کاملاً به جاست چرا که وقتی گرفتاری های بیمارانی که به علت بیماری های مختلف، کلیه ها یشان را از دست داده اند را در بیمارستان ها و مطب می بینیم به اهمیت بیشتر این نگرانی و لزوم اطلاع رسانی و پیشگیری از بیماری های کلیه و حفظ این قسمت از اعضای بدن که نقش کلیدی در بدن دارند را پی می بریم.

یکی از بیماری های کلیه که ممکن است باعث تخریب کلیه ها و از بین رفتن آنها شود عفونت کلیه یا پیلونفریت می باشد. به علت احتمال بالای آسیب به کلیه ها درمان عفونت ادراری جزء اورژانس های ارولوژی می باشد. با توجه به اهمیت این موضوع به شرح تفضیلی عفونت کلیه می پردازیم.

کلیه

عفونت کلیه چگونه ایجاد می شود؟

علت عفونت کلیه، تهاجم باکتری وارد شده به بدن چه از طریق خون و چه از طریق ادرار می باشد که باکتری با حمله به سلول های کلیه باعث التهاب کلیه ها و تخریب عملکرد آن می گردد.

راه های حمله باکتری به کلیه ها عبارتند از:

  • از راه خون
  • از راه انتشار به ارگان های آلوده از قبیل آبسه و عفونت های دور کلیه
  • از راه ادراری که باکتری از سوراخ مجرای ادرار وارد مجرا و مثانه و سپس به کلیه ها می رسد که این راه شایعترین مسیر درگیری کلیه ها و عفونت است.

خطر عفونت کلیه در این افراد

افرادی که بیشتر در خطر عفونت کلیه از طریق سوراخ مجرای ادراری هستند عبارتند از:

  • خانم ها به علت کوتاه بودن مجرای ادراری و ساختار بدن و نزدیکی سوراخ ادراری به سوراخ واژن و مقعد که هر دو منشاء آلودگی می شود.
  • بچه های دارای برگشت ادراری که در این افراد به علت برگشت ادراری از مثانه به کلیه ها ادرار عفونی باکتری را به کلیه ها رسانده و باعث عفونت کلیه و آسیب به آن می گردد که امروزه شایعترین علت از کارافتادن کلیه و آسیب کلیه های اطفال، برگشت ادرار از مثانه به کلیه یا ریفلاکس و عفونت کلیه ثانویه به این این برگشت ادراری می باشد.
  • افرادی که مبتلا به عفونت های مقاربتی از قبیل سوزاک ، سیفلیس و ایدز و … می باشند که در این جا به علت آلوده شدن مجرا باکتری آرام آرام به طرف کلیه ها حرکت و با عفونت کلیه آن را درگیر و تخریب می کند.

علائم و نشانه های عفونت کلیه ها چیست؟

کیست ساده کلیه

عفونت کلیه به دو نوع حاد و ناگهانی و مزمن تقسیم می شود.

علائم و نشانه های عفونت حاد کلیه ها عبارتند از:

  • تب بالای ˚39
  • لرز شدید
  • درد پهلو سه علامت عفونت کلیه می باشند

علائم دیگر شامل تغییر رنگ ادرار و کدر شدن آن، بدبوشدن ادرار، تکرر ادراری، سوزش ادرار و خون در ادرار می باشد. در بچه ها و نوزادان علاوه بر علائم فوق بی حالی و عدم شیرخوردن و عدم مکیدن پستان مادر می تواند علائم عفونت کلیه باشد. در سنین پائین و در بچه ها کاهش وزن و عدم رشد بچه ها می تواند نشانه عفونت کلیه باشد.

آیا عوامل زمینه ای و مستعد کننده عفونت ادراری وجود دارد؟

بله وجود دارد. عوامل به شرح زیر است:

  • کاهش قدرت ایمنی بدن در سرطان ها، ایدز و بیماری های مزمن
  • برگشت ادراری از مثانه به کلیه ها مخصوصاً در اطفال
  • وجود انسداد در مسیر خروجی ادرار از کلیه ها به عنوان مثانه در بزرگی پروستات، تنگی مجرای ادرار ، تنگی لوله حالب در محل اتصال آن به کلیه و مثانه
  • مثانه عصبی که ادرار فرد کامل خارج نمی شود و به صورت ادرار باقیمانده در مثانه می ماند
  • حاملگی در خانم ها از عوامل مستعد کننده عفونت کلیه ها می باشد.

در صورت عفونت کلیه ها چکار باید بکنیم؟

در صورت مشاهده تب و لرز، درد پهلو، سوزش و تکرر ادرار، بدبو شدن و تغییر رنگ ادرار بلافاصله به پزشک کلیه و مجاری ادرار مراجعه نمائید تا با درمان به موقع از آسیب به کلیه هایتان جلوگیری نمائید.

درمان عفونت کلیه

دکتر معالجتان در مراجعه بلافاصله آزمایش و کشت ادرار و خون را درخواست خواهد کرد. مطمئن ترین و بهترین روش درمانی بستری شدن در بیمارستان و تجویز آنتی بیوتیک های تزریقی تا زمان قطع تب و بهبودی علائم می باشد. مصرف مایعات زیاد و تجویز سرم و مسکن و تب بر و استراحت از اقدامات بعدی درمانی است.

  نوشیدن آب برای پیشگیری از عفونت کلیه

توصیه پایانی

  • رعایت بهداشت فردی و جنسی از عوامل بسیار مهم در جلوگیری از عفونت کلیه ها است.
  • در صورت وجود برگشت ادراری از مثانه به کلیه ها در اطفال حتماً با مراجعه به جراح کلیه و مجاری ادراری و به صورت منظم تحت نظر دکتر خودتان باشید.
  • عوامل زمینه ای از قبیل سنگ های انسدادی کلیه و تنگی های مادرزادی و اکتسابی کلیه را به موقع درمان کنید.
  • چکاب منظم هر 6 ماه کلیه ها و مجاری ادراری را فراموش نکنید.
  • در صورت مشاهده علائم ذکر شده عفونت کلیه سریعاً به پزشک مراجعه نمائید.
  • مصرف مایعات و مخصوصاً هر 2 ساعت یک لیوان آب جهت جلوگیری از عفونت کلیه بسیار کمک کننده است.
  • در صورت عدم تخلیه مثانه و ادرار باقیمانده بالا حتماً زیر نظر پزشک متخصص کلیه آن را درمان کنید.

در پایان هر سوالی داشتید در قسمت پرسش و پاسخ مطرح فرمائید تا بلافاصله جواب را تقدیم نمایم.

آیا عفونت کلیه خطرناک است؟

عفونت کلیه نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد و اگر به‌ درستی درمان نشود، می‌ تواند به طور دائم به کلیه‌ های شما آسیب برساند. ( باکتری‌ ها می‌توانند به جریان خون سرایت کنند و باعث عفونت تهدید کننده برای شما شوند)

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

4.3/5 - (94 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر ساکی پنجشنبه ۱ دی ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 154 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید همسرم براثرزخم دیابتی دچارعفونت شده وکراتین کلیه هاش هم بالارفته درحدود۱/۵۱واوره نیتروژن هم ۲۸شدویکهفته دربیمارستان بستری شدن بعلت کمخونی خون بهشون تزریق کردن والان صورت وپاهاشون کمی ورم داره دکتربراشون داروتجویزکرده ومشخص شده ولی مدام فشارخون بالا میره علت رولطف بفرماییدممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱ دی ۱( 1 سال پیش)
      سلام دیابت میتواند به کلیه اسیب بزنه و مشکل داخلی کلیه ایجاد کنه یک سونوگرافی کلیه ها و مجاری ادراری انجام شود بفرستید
  • تصویر کاربر Fereshte دوشنبه ۲۸ آذر ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 155 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب
    من 41 سال دارم، دچار کم خونی هستم و سنگ 4.5 میل در حالب دیستال چپ و به فاصله کمی از uvj دارم. هیدرونفروز خفیف در هر دو کلیه. کلیه ها صاف و ضخامت پارانشیمال طبیعی، نمای سونوگرافیک مثانه طبیعی. کیست کورتیکال ساده به قطر 27میل در کلیه چپ.
    در آزمایش خون مقدار کراتین خون بالا(1‌.53) و اسید اوریک (6.4) میباشد. سنگ هنوز دفع نشده آیا به دلیل بالا بودن کراتین و هیدرونفروز در هر دو کلیه، نیازمند دیالیز هستم؟ crp مثبت است دچار سرگیجه شدید و خستگی و کوفتگی شدید بدن هستم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۸ آذر ۱( 1 سال پیش)
      با سلام و احترام چند روز است درد دارید ؟ تهوع استفراغ ؟ تب و لرز ؟ متاسفانه عکس اپلود نشده مجدد بفرستید اگر سی تی اسکن شکم و لگن بدون کنتراست انجام نداده اید حتما انجام شود اگر این عکس سی تی است که هیچ . خیر دیالیز احتیاج ندارید . اما عمل سنگ tul ممکن است احتیاج پیدا کنید .پاسخ سوالات را بدهید و سی تی اسکن کنید
    2. تصویر کاربر Fereshte دوشنبه ۲۸ آذر ۱( 1 سال پیش)
      بینهایت سپاسگزارم از جواب شما، سی تی انجام نداده ام. تصاویر آزمایش خون و سونو ارسال شده که البته در متن سوال طبق نتایج درج شده است. حدود ۵ شب قبل درد بسیاااااار شدید همراه با سوزش و درد بسیار شدید ادرار داشتم، که متعاقب آن سونو و آزمایش انجام شد. در حال حاظر درد قابل ملاحظه ای ندارم تب و لرز و استفراغ نداشته ام. گاها حالت تهوع خفیف همراه با احساس گرسنگی پیدا میکنم. سرگیجه و سیاهی رفتن چشم هم دارم
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۸ آذر ۱( 1 سال پیش)
      با توجه به کراتینین افزایش یافته حتما سی تی کنید ببینیم دفع کرده اید یا نه گزارشش را سریع بفرستید
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر حسن سه شنبه ۲۹ آذر ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 176 مشاهده پرسش
    مادر ۷۶سالا بنده ازتاریخ ۹/۱۳یکدفعه دچار بیحالی ،ضعف،خواب آلودگی شد با سه مرحله مراجعه به پزشک عمومی بهبودی حاصل نشد ۹/۱۹با نامه متخصص داخلی در بیمارستان بستری کردیم متاسفانه بعلت کراتینه ۶/۷ و افزایش سایر فاکتورهای خونی تا امروز ۴مرحله دیالیز شدن و سونوگرافی دیروزش حاکی از اکوی پارانشیمال افزایش یافته هست کراتینه هنوز از ۴ پایین نیومده و حجم ادرار روزانه حدود ۱/۳۰0هست ممنون میشم از راهنماییتون،
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۷ آذر ۱( 1 سال پیش)
      سلام این ازمایش جدید است ؟ اینجا کراتینین ۱/۴ هست که. سونوگرافی ایشان را بفرستید ببینم
    2. تصویر کاربر حسن یکشنبه ۲۷ آذر ۱( 1 سال پیش)
      بیمار با کراتین6/9بتاریخ 9/12در بیمارستان قائم رشت بستری شد تا امروز با چهار مرحله دیالیز میزان کراتینه بین ۴تا ۵/۵ در نوسان بوده ،آزمایش و سونوگرافی رو فرستادم صبح، احتمالا بارگیری نشده،مجدد میفرستم
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۷ آذر ۱( 1 سال پیش)
      لطفا سونوگرافی یا سی تی اسکن را بفرستید ببینم اگر سنگ و هیدرونفروز ندارند بعید است نیاز به اقدام ارولوژی داشته باشد
    4. تصویر کاربر حسن دوشنبه ۲۸ آذر ۱( 1 سال پیش)
      سونوگرافی رو فرستادم خدمتتون
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۹ آذر ۱( 1 سال پیش)
      سلام با توجه به این که هیدرونفروز ندارند و سنگ ندارند نیاز به اقدام ارولوژی ندارند . کلیه از داخل اسیب دیده مثلا میتواند در زمینه دیابت فشار خون باشد به نفرولوژیست ( فوق تخصص داخلی کلیه ) مراجعه نمایید
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر يوسف پنجشنبه ۱۷ آذر ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 198 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام خدمت دكتر عزيز
    لطفا با توجه به جواب سونوگرافي و عكس راهنمايي بفرمايئيد. لازم به ذكر است تا كنون هيچ گونه عكس العمل بدي (درد-مشكل ادرار و ...) نداشتم. باسپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۷ آذر ۱( 1 سال پیش)
      سلام گزارش سونوگرافی را بفرستید
    2. تصویر کاربر يوسف پنجشنبه ۱۷ آذر ۱( 1 سال پیش)
      با سلام و احترام ،ارسال شد
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۷ آذر ۱( 1 سال پیش)
      عزیزم گزارش ان یعنی توضیحاتی که نوشته این عکس هیچ چیزی نمیشه گفت
    4. تصویر کاربر يوسف پنجشنبه ۱۷ آذر ۱( 1 سال پیش)
      لطفا راهنمايي بفرمائيد ،كه من براي پيگيري و روشن شدن موضوع چه اقدامي بايد انجام بدم .باسپاس
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۷ آذر ۱( 1 سال پیش)
      جواب سونوگرافی را بفرستید ان قسمت که توضیحات داده هیچ چیز برایم نیامده
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر Javad پنجشنبه ۱۷ آذر ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 168 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید
    دکتر جان من حدود ۱۰ روز پیش با کاندوم نزدیکی داشتم و الان دو روز که مایع سفید از نوک الت بیرون میزن و لباس زیرم کثیف میکنه خون نیست چرک هست نمیدونم چرا اینجوری شده و من زیر نظر همکارتون دکتر نفرو هستم که دو عدد قرص داده عکس ازمایش براتو میفرستم
    قرص میخورم براتون فرستادم الان مایع خارج میشه برای چی هست
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۷ آذر ۱( 1 سال پیش)
      سلام دچار عفونت مجاری شده اید یک عدد امپول سفتریاکسون ۵۰۰ نصفش تزریق بشه و به مدت یک هفته داکسی سیکلین ۱۰۰ میلی گرم هر ۱۲ ساعت بخورید
    2. تصویر کاربر Javad پنجشنبه ۱۷ آذر ۱( 1 سال پیش)
      خیلی ممنون دکتر یعنی همون سوزاک هست ؟
      دکتر جان بد از استفاده داروها درمان کامل پیدا میکنم؟
      الان دکتر ترشحات زرد رنگ میاد؟
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۷ آذر ۱( 1 سال پیش)
      بله به شرط مصرف درست دارو بهبود میابید در صورت عدم بهبودی کشت ترشحات مجرا دهید
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر نوری چهارشنبه ۱۶ آذر ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 162 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام
    با توجه به درد در ناحیه چپ زیر شکم و نتایج آزمایش و سونوگرافی، آیا نیاز به عمل جراحی دارم؟

    باتشکر
    مهدی نوری
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۶ آذر ۱( 1 سال پیش)
      سلام نیاز به انجام یک سی تی اسکن شکم و لگن بدون کنتراست جهت بررسی سنگ و همچنین کیست های مطرح شده است باید یک ازمایش بیوشیمی کلیه انجام شود تا عملکرد کلیه بررسی شود
  • تصویر کاربر حسین چهارشنبه ۱۶ آذر ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 162 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر. متوجه شدم به مدت یک سال سنگ در قسمت میانی کلیه وجود دارد و قطر با مشاهده سونو 17 میلی متر است بنظر شما چه راهی بهتر است؟ سنگ شکنی لیزری یا عمل جراحی؟ ایا امکان دارد بعد از روش لیزری مقداری بین مسیر مجاری گیر کند؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۶ آذر ۱( 1 سال پیش)
      سلام به روش pcnl یا همان لیزری که میفرمایید میتوان عمل کرد . نیاز به یک سی تی سکن شکم و لگن بدون کنتراست قبل عمل است . جهت جلوگیری از گیر کردن سنگ ممکن است دبل جی تعبیه شود
  • تصویر کاربر Zeynab جمعه ۱۱ آذر ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 162 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر ببخشید من تقریبا ۲۰روز پیش با انجام‌سونوگرافی متوجه شدم‌ ک کلیه سمت راستم یه‌سنگ‌ سه‌میلیمتری هست
    دکتر برام پتاسیم سیترات 5نوشتن دارم مصرف میکنم
    و اینکه من پیاده روی و‌طناب هم‌نمیتونم بزنم
    اما‌روزانه ۱۲لیوان آب میخورم.
    خوردن آب و قرص پتاسیم کافیه برای افتادن این‌سنگ؟!
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۱ آذر ۱( 1 سال پیش)
      سنگ ۳ میلی متری داخل کلیه اهمیتی ندارد . مصرف اب و ورزش کمک کننده است
  • تصویر کاربر گیتا یکشنبه ۶ آذر ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 162 مشاهده پرسش
    کلیه در مورد فوکال کالیتازی به دیامتر 19mm در پل فوقانی میانه کلیه چپ و خون در ادرار وph8 ادرار
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۶ آذر ۱( 1 سال پیش)
      دوباره بفرستید اپلود نشده چند سالته ؟ درد پهلو ؟ سابقه سنگ کلیه ؟
  • تصویر کاربر حمید جمعه ۴ آذر ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 175 مشاهده پرسش
    باسلام و احترام
    کودک پسر من ۷ سال دارد وقتی کمی هوا سرد می شود تکرر ادرار پیدا می کند و همیشه شکایت دارد که نوک آلتش سوزش دارد فقط در نوک آلت ، ما به متخصص بردیم ازمایش خون و ادرار و قند نرمال بود ، سونوگرافی مثانه و کلیه ها هم نرمال بود ولی متاسفانه این موضوع تکرر ادرار و سوزش نوک آلت ادامه دارد ، در ضمن اقا صدرای ما زیاد اب می خورد و ما می گوییم که از بیکاری و حوصله سر رفتن است که آب می خورد مثلا روزانه ۱۰ لیوان ، ممنون می شوم که رهنمایی بفرمایید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۴ آذر ۱( 2 سال پیش)
      سلام احتمال دارد تنگی نوک مجرا داشته باشد باید ویزیت شود
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر