هیدروکلروتیازید برای درمان تجمع بیش از حد مایعات و تورم (ادم) بدن ناشی از نارسایی قلبی، سیروز، نارسایی مزمن کلیوی، داروهای کورتون و سندرم نفروتیک استفاده می شود. از قرص هیدروکلروتیازید می توان برای درمان سنگ های کلیوی حاوی کلسیم استفاده کرد زیرا میزان کلسیم دفع شده در ادرار توسط کلیه و در نتیجه مقدار کلسیم ادرار برای تشکیل سنگ را کاهش می دهد. همچنین این دارو به تنهایی یا همراه با سایر داروهای کاهش فشار خون برای درمان فشار خون بالا نیز استفاده می شود.
میزان و نحوه مصرف قرص هیدروکلروتیازید
هیدروکلروتیازید بصورت قرص، کپسول و محلول (مایع) خوراکی در دسترس می باشد. معمولاً باید یک یا دو بار در روز مصرف شود. اگر برای درمان ادم استفاده شود، باید روزانه یا فقط در روزهای خاصی از هفته مصرف شود. دستورالعمل های روی نسخه خود را با دقت دنبال کنید و از پزشک یا داروساز خود در مورد هر قسمتی که نمی فهمید توضیح بخواهید. هیدروکلروتیازید را دقیقاً طبق دستور پزشک مصرف کنید.
هیدروکلروتیازید فشار خون بالا را کنترل می کند اما آن را درمان نمی کند.
توجه: مصرف هیدروکلروتیازید را در صورت احساس خوب نیز ادامه دهید.
درصورت فراموشی یک دور از دارو هیدروکلروتیازید چه کار کنیم؟
دوز فراموش شده را به محض یادآوری مصرف کنید. با این حال، اگر تقریباً نوبت به دوز بعدی رسیده است، از مصرف دوز فراموش شده صرف نظر کنید و برنامه منظم خود را ادامه دهید. برای جبران یک دوز فراموش شده، دو دوز را هم زمان مصرف نکنید.
عوارض جانبی قرص هیدروکلروتیازید
عوارض جانبی هیدروکلروتیازید شامل موارد زیر است:
⛔ ضعف
⛔ فشار خون پایین
⛔ حساسیت به نور (بثورات پوستی ناشی از نور خورشید)
⛔ ناتوانی جنسی
⛔ حالت تهوع
⛔ درد شکم
عوارض جانبی جدی تر عبارتند از:
⛔ اختلالات الکترولیتی
⛔ پانکراتیت
⛔ زردی
⛔ آنافیلاکسی (واکنش آلرژیک تهدید کننده زندگی)
بیمارانی که به سولفا حساسیت دارند، به علت شباهت ساختار شیمیایی داروها، ممکن است به هیدروکلروتیازید نیز حساسیت داشته باشند.
مقاله ی پیشنهادی دکتر حسین کرمی: نحوه ی درمان تکرر ادرار با قرص ویسول
هیدروکلروتیازید می تواند سطح پتاسیم، سدیم و منیزیم خون را کاهش دهد. سطح پایین پتاسیم و منیزیم می تواند منجر به ناهنجاری در ریتم قلب، به خصوص در بیمارانی که سابقه مصرف دیگوکسین دارند، شود. در طول درمان با هیدروکلروتیازید، مصرف مکمل پتاسیم برای جلوگیری از افت سطح پتاسیم می تواند مفید باشد.
سطح اسید اوریک خون می تواند در طول درمان با هیدروکلروتیازید افزایش یابد و در برخی افراد منجر به یک مرحله حاد نقرس شود. ادرار آورهای تیازیدی ممکن است سطح قند خون (گلوکز) را نیز افزایش دهند و دیابت را تشدید کنند.
تاثیر قرص هیدروکلروتیازید بر کلیه
تأثیر داروی ادرار آور تیازیدی (هیدروکلروتیازید 100 میلی گرم در روز به صورت خوراکی در دو دوز منقسم تا 3 سال) بر روی متابولیسم اسید اوریک در 21 بیمار مبتلا به سنگ کلیه که از هیپرکلسسیوری رنج می بردند، مورد بررسی قرار گرفت. غلظت سرمی اسید اوریک در طول درمان با تیازید در هر بیمار افزایش یافت. در 12 نفر از 21 بیمار، افزایش مداوم اسید اوریک ادرار به بیش از 50 میلی گرم در روز در طول درمان وجود داشت. میانگین اسید اوریک ادرار تولید شده توسط تیازید با تغییر در کلیرانس کلیوی اسید اوریک ارتباط مثبت داشت. بنابراین، افزایش اسید اوریک ادرار اغلب با افزایش کلیرانس اسید اوریک همراه بود. نتایج نشان می دهند که در برخی از بیماران، تیازید ممکن است تولید اسید اوریک را افزایش دهد یا باعث از بین بردن اسید اوریک در خارج از کلیه شود.
قرص هیدروکلروتیازید برای لاغری
هیدروکلروتیازید باعث از بین رفتن مایعات اضافی بدن می شود. از بین رفتن این مایعات باعث کاهش وزن می شود. به خاطر داشته باشید که این وزن آب است، نه چربی. پس هرگز از این دارو برای لاغری استفاده نکنید.
آیا هیدروکلروتیازید منجر به اختلال در نعوظ می شود؟
هیدروکلروتیازید می تواند ایجاد یا حفظ نعوظ را دشوار سازد. اگر این مسئله روی شما تأثیر گذاشته است، به پزشک خود اطلاع دهید.
چه مدتی هیدروکلروتیازید در سیستم شما می ماند؟
ممکن است 30 تا 75 ساعت طول بکشد تا هیدروکلروتیازید به طور کامل از بدن خارج شود. با این حال، اثرات آن معمولاً فقط تا 12 ساعت دوام دارد.
دکتر حسین کرمی متخصص کلیه