اکوی پارانشیم کلیه به وضعیت بازتاب امواج صوتی (اکو) از بافت پارانشیمی کلیه در سونوگرافی اشاره دارد. این معیار برای ارزیابی سلامت بافت کلیه استفاده میشود.
آسیب کلیوی یک بیماری شایع است که می تواند خطرات و عوارض سلامتی بسیاری داشته باشد و زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهد. آشنایی با بیماری پارانشیم و روش های پزشکی موجود برای درمان آن به شما کمک می کند که تشخیص دهید آیا در معرض خطر آن هستید و در صورت ابتلا چه کاری می توانید برای کنترل و درمان آن انجام دهید.
تفسیر اکوی پارانشیم کلیه:
اکوی طبیعی:
بافت کلیه سالم است و بازتاب امواج مشابه کبد یا طحال
اکوی افزایشیافته:
ممکن است نشاندهنده آسیب یا بیماری در کلیه باشد، مانند:
بیماریهای مزمن کلیه:
مانند نفروپاتی دیابتی یا گلومرولونفریت.
فیبروز:
که میتواند به دلیل عفونتهای طولانیمدت یا بیماریهای زمینهای ایجاد شود.
اکوی کاهشیافته:
ممکن است به مشکلاتی مانند التهاب حاد کلیه (پیلونفریت حاد) اشاره کند.
ناهماهنگی اکو:
نشاندهنده وجود ضایعاتی مانند کیستها، تودهها یا سنگهای کلیوی است.
اهمیت ارزیابی اکوی پارانشیم کلیه:
بررسی این شاخص میتواند به تشخیص زودهنگام مشکلات کلیوی کمک کند و در تعیین نوع درمان مؤثر باشد.
بیماری پارانشیم کلیوی چیست؟
کلیه ها، اجزا و ساختارهای مختلفی را در بر می گیرند که منجر به عملکرد صحیح آنها در بدن می شود. پارانشیم در آناتومی کلیه قرار دارد که در درجهی اول مسئول تصفیه ی خون عبوری از کلیه ها و دفع مواد زائد به شکل ادرار می باشد. پارانشیم کلیوی یک مؤلفه ی اساسی عملکرد کلیه است و اگر آسیب ببیند می تواند تأثیرات مخربی در بدن داشته باشد. بیماری پارانشیم کلیوی به هر بیماری، اختلال یا شرایطی گفته می شود که باعث آسیب به پارانشیم کلیه ی فرد می شود. بیمارانی که در عرض چند ماه دچار آسیب مداوم به پارانشیم کلیوی می شوند، بعدها به بیماری کلیوی مزمن تشخیص داده می شوند.
علائم بیماری پارانشیم کلیه
به علت عملکردهای حیاتی پارانشیم درکلیه، هر گونه اختلال در این ساختار و فرایندهای طبیعی آن، به احتمال زیاد منجر به علائم ناراحت کننده ای برای مبتلایان به بیماری پارانشیم کلیوی می شود. علائم و نشانه های هشدار دهنده ی آسیب پارانشیم کلیوی ممکن است به مرور زمان بدتر شوند و آسیب کلیوی پیشرفت کند. بیماری پارانشیم کلیوی جدی است و مستلزم اقدامات جدی و مراقبت های پزشکی فوری می باشد. هر گونه آسیب مداوم و زوال کلیه، سلامت کلی و طول عمر شما را تهدید می کند.
با اینکه فرد ممکن است هریک از این علائم را تجربه کند، اما لازم نیست تمام این علائم را با هم داشته باشد تا در مورد وجود مشکلی در کلیه های خود نگران شود. اگر احساس کسالت می کنید و هریک از این علائم را دارید، با پزشک خود تماس بگیرید تا شما را بیشتر راهنمایی کند. با اینکه هر یک از این علائم به تنهایی می توانند نشانه ی محدوده ی وسیعی از مشکلات باشند، وقوع چندین علامت با هم می تواند نشانه ی بیماری کلیوی باشد. علائم بیماری پارانشیم کلیه شامل موارد زیر می شود:
- افزایش فشار خون
- احساس خستگی
- تنگی نفس
- احساس ضعف
- ورم در شکم
- حالت تهوع یا استفراغ
- ناراحتی مفاصل
- اِدِم – ورم چشم ها یا دست و پاها
- کم اشتهایی یا بی اشتهایی
- کم خونی
- تکرر ادرار
- سرگیجه یا خارش
- ضعیف شدن استخوان ها
- خون قابل مشاهده در ادرار
درباره خون در ادرار و بررسی دیگر علل آن مقاله ی علت خون در ادرار زنان نشانه چیست را مطالعه کنید.
بیماری پارانشیم کلیوی چقدر شایع است؟
بیماری های کلیوی در سراسر جهان شایع هستند. تخمین زده شده است که بیش از ۱۳ درصد جمعیت جهان به بیماری کلیوی مزمن مبتلا هستند. این عدد سرسام آور است و شامل میلیون ها نفر می شود که در مراحل نهایی بیماری کلیوی هستند و تحت دیالیز یا دیگر درمان های جایگزینی کلیه قرار می گیرند. فقط بخشی از مبتلایان به بیماری کلیوی مزمن دچار بیماری پارانشیم کلیه هستند. بیماری پارانشیم کلیه در بسیاری از افراد رفع نمیشود و تبدیل به بیماری کلیوی مزمن میشود.
علل بیماری پارانشیم کلیه
نحوه یا علت ابتلای فرد به بیماری پارانشیم کلیه در هر فرد متفاوت است. برای مثال، بیماری پارانشیم کلیه می تواند به علت عوامل مختلفی باشد. هیچ دلیل زمینه ای شایعی وجود ندارد که منجر به بیماری پارانشیم کلیه شود. در برخی از موارد، برای پزشکان ممکن است تعیین علت ریشه ای این بیماری دشوار باشد. عوامل خطر خاصی می توانند احتمال ابتلای شما به بیماری پارانشیم کلیه را افزایش دهند. علل و عوامل خطر بیماری پارانشیم کلیه عبارتند از:
- شرایط ارثی
- بیماری یا نقص کلیوی مادرزادی
- دیابت نوع 1 و نوع 2
- بیماری کلیه پلی کیستیک
- عفونت های ویروسی یا باکتریایی
- فشار خون بالا
- عفونت های مکرر کلیه یا سنگ های کلیه
آیا عفونت کلیه خطرناک است؟ درباره عفونت کلیه بخوانید!
تشخیص
وقتی علل یا علائم هشدار دهنده ی مشکلات بالقوه در عملکرد کلیوی خود را تجربه می کنید، شما باید از پزشک خود راهنمایی بگیرید. در ابتدا ممکن است هیچ علائمی نداشته باشید یا علائم کمی را تجربه کنید. ممکن است برای مشکوک شدن به وجود مشکل و شروع به احساس ناراحتی کردن مقداری زمان ببرد. تشخیص بیماری پارانشیم کلیه را تنها در زمانی می توان انجام داد که بررسی و آزمایشات پزشکی کاملی انجام دهید تا پزشک علت ناراحتی و مشکل فیزیکی شما را تشخیص دهد.
پزشک می تواند یک رویکرد چند وجهی را برای تشخیص علت علائم شما اتخاذ کند و مجموعه ای از آزمایشات را برای مشخص کردن مشکل انجام دهد.
آزمایشات تصویربرداری
پارانشیم کلیه، یک مؤلفه ی بحرانی عملکرد کلیه ها برای تولید ادرار و تصفیه ی خون عبوری از این اندام حیاتی می باشد. آزمایشی که می توان برای شناسایی و بررسی عملکرد کلیه ها انجام داد، یک ابزار مؤثر است که به دکتر کمک می کند تا علت مشکل را شناسایی کند. برای مثال، آزمایشات تصویربرداری می توانند محل مشکل در کلیه و هرگونه آسیب موجود را شناسایی کنند. آزمایشات تصویربرداری ممکن است به علت هزینه های بالا اولین انتخاب پزشک برای پیگیری فرایند تشخیص نباشند.
معمولاً پزشک زمانی شما را برای تصویربرداری ارجاع می دهد که یافته غیرطبیعی دیگری یا مجموعه ای از علائم وجود داشته باشند. موارد زیر نمونه هایی از آزمایشات تصویربرداری هستند که برای تشخیص بیماری پارانشیم کلیه استفاده می شوند.
- سونوگرافی
- سی تی اسکن
- ام آر آی
کنترل و درمان
- سبک زندگی و تغییرات غذایی: شما می توانید عوامل پرخطر همچون اضافه وزن، سیگار کشیدن یا نوشیدن الکل را حذف کنید یا کاهش دهید و رویکرد آگاهانه تری را برای رژیم غذایی بیمار اتخاذ کنید.
- داروها: داروهای خاصی می توانند به بیمار کمک کنند تا بیماری پارانشیم کلیه خود را کنترل کند. داروهایی برای کنترل فشار خون، کلسترول بالا و احتباس مایعات، مواردی هستند که پزشک ممکن است برای آنها دارو تجویز کند تا به تسکین علائم ناراحتی و عوارض ناشی از بیماری پارانشیم کلیه کمک کند.
- کنترل احتباس مایعات: اِدِم یکی از علائم شایع بیماری پارانشیم کلیه می باشد. پزشک ممکن است از طریق تغییرات تغذیه ای، دارو و مراقبت از میزان مصرف مایعات در طول روز، بهترین راه را برای کاهش احتباس مایعات به شما توصیه کند.
- فیزیوتراپی: آسیب به کلیه ها می تواند تأثیرات مخربی داشته باشد و سلامتی شما را به خطر بیندازد. تحقیقات نشان داده اند بیماران مبتلا به بیماری کلیوی مزمن که به طور منظم در ورزش های هوازی و بدنسازی شرکت می کنند، حجم و توده ی عضلانی بهتری دارند که کیفیت کلی زندگی آنها را بهبود می بخشد.
- دیالیز: زمانی که مشکل کلیوی ناشی از بیماری پارانشیم کلیه، شدید باشد و وارد مرحله نهایی شود، دیالیز یک اقدام ضروری برای کمک به بیمار جهت حفظ زندگی او می باشد.
- پیوند: پیوند کلیه اغلب بهترین راه برای بسیاری از بیمارانی ست که از بیماری کلیوی مرحله نهایی رنج می برند. پیوند کلیه می تواند به بیماران شانس بهتری برای زندگی با کیفیت بیشتر و عمر طولانی تر دهد.