سوالی که معمولا مطرح می شود این است که قویترین قرص سوزش ادرار کدام است؟ و یا اینکه درمان سوزش ادرار به چه صورت انجام می شود. در ادامه فنازوپیریدین به عنوان قرص سوزش ادرار مورد بررسی قرار می گیرد.
تذکر: این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی است و اعداد و ارقام آن جای هیچگونه تجویز پزشکی را نمی گیرد. پس برای نحوه ی مصرف از پزشک خود سوال فرمایید.
سوزش ادرار چیست؟
سوزش ادرار دردی است که در هنگام دفع ادرار تجربه می شود. علائم این بیماری می توانند مداوم یا متغییر بوده و بسته به حرکت و عملکرد بدن بهتر یا بدتر شوند. این درد می تواند به صورت احساس سوزش یا گز گز توصیف شده و شدتی خفیف تا شدید داشته باشد. سوزش ادرار ممکن است با درد یا مشکل در دفع ادرار (دیزوری)، احساس نیاز مداوم به دفع ادرار (فوریت) یا وجود خون در ادرار (هماچوری) همراه باشد.
عوامل بسیاری می توانند سبب سوزش ادرار شوند. عفونت های مجاری ادرار، عفونت های قارچی واژن و بیماری های منتقل شونده جنسی همچون کلامیدیا، سوزاک یا هرپس از جمله عوامل رایج هستند. همچنین، در صورت تجربه آسیب یا جراحت به هر ساختاری از مجاری ادرار از جمله کلیه، مثانه میزراه یا میزنای امکان بروز سوزش ادرار وجود دارد.
آسیب یا ضربه می تواند در نتیجه سو استفاده جنسی باشد. سوزش ادرار می تواند در اثر درد یا ناراحتی فرج یا بیماری ها و مشکلات تناسلی باشد که فرج را تحت تاثیر قرار می دهند. محتویات ادرار نیز می توانند سبب سوزش در هنگام دفع ادرار شوند. این وضعیت می تواند در اثر مصرف مواد غذایی اسیدی و پر ادویه یا نوشیدن کافئین و الکل باشد.
بیشتر بدانید…
چرا فنازوپیریدین تجویز می شود؟
این قرص برای سوزش ادرار سبب رهایش از درد، سوزش، تحریک پذیری، ناراحتی، فوریت و تکرر ادراری می شود که در اثر عوامل زیر به وجود آمده اند:
- عفونت های مجاری ادرار
- جراحی
- آسیب
- فرایند های معاینه ای
البته، فنازوپیریدین یک داروی آنتی بیوتیک نبوده و عفونت ها را درمان نمی کند.
چگونه باید داروی سوزش ادرار را مصرف کرد؟
فنازوپیریدین به صورت قرص یا کپسول خوراکی در بازار وجود داشته و معمولا پس از هر وعده غذایی مصرف می شود. از آن جایی که این دارو می تواند سبب لکه دار شدن دندان ها شود باید از جویدن یا خرد کردن آن اجتناب کرد.باید قرص سوزش ادرار را به صورت سالم به همراه یک لیوان کامل آب قورت داد. پس از رفع کامل درد و ناراحتی مصرف این دارو قطع می شود.
بیماران باید دستور العمل های موجود در نسخه را با دقت انجام داده و در صورت شفاف نبودن یک بخش، از پزشک یا داروساز خود سوال بپرسند. داروی فنازوپیریدین را باید دقیقا به گونه تجویز شده مصرف کرد. این دارو را نباید در مقادیر یا وعده هایی بیشتر از تجویز پزشک مصرف کرد.
دیگر مصارف این دارو
این دارو گاهی اوقات برای مصارف دیگر نیز به کار برده می شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر با پزشک یا داروساز خود تماس بگیرید.
نکات مهم قبل از شروع مصرف فنازوپیریدین
- در صورت حساسیت به این قرص سوزش ادرار یا هر داروی دیگر پزشک خود را مطلع کنید.
- پزشک را از تمامی دارو های مصرفی تجویزی یا غیر تجویزی خود از جمله ویتامین ها آگاه کنید.
- در صورت ابتلا یا سابقه ابتلا به بیماری کلیوی یا نقص دی هیدروژناز گلوکوز 6 فسفات، این موضوع را با پزشک در میان بگذارید. این نقص یک بیماری خونی وراثتی است.
- در صورت بارداری، تلاش برای باردار شدن یا شیر دهی پزشک خود را در جریان بگذارید. در صورت باردار شدن در دوره مصرف فنازوپیریدین با پزشک خود تماس بگیرید.
در صورت فراموشی یک وعده مصرفی چه باید کرد؟
وعده فراموش شده را به محض یادآوری مصرف کنید. البته، در صورتی که زمان مصرف وعده بعدی فرا رسیده باشد، وعده فراموش شده را نادیده گرفته و به برنامه مصرف خود ادامه دهید. هرگز جهت جبران وعده فراموش شده، مقدار مصرف وعده بعدی را دو برابر نکنید.
عوارض قرص سوزش ادرار
فنازوپیریدین می تواند سبب ایجاد عوارض جانبی شود. ادرار مصرف کنندگان این دارو می تواند به رنگ قهوه ای یا قرمز مایل به نارنجی شود. این عارضه بی خطر است. در صورت شدت یا پایداری هر کدام از موارد زیر به پزشک اطلاع دهید:
- سردرد
- گیجی
- درد شکم
در صورت تجربه هر کدام از علائم زیر فورا با پزشک خود تماس بگیرید:
- زرد شدن پوست یا چشم ها
- تب
- گیجی
- تغییر رنگ پوست به آبی یا آبی مایل به بنفش
- تنگی نفس
- بروز راش پوستی
- کاهش ناگهانی مقدار ادرار
- تورم صورت، انگشتان، پا ها یا کف آن ها
در صورت مسمومیت با دارو فورا با اورژانس 115 تماس بگیرید. در صورتی که قربانی دچار غش، تشنج، تنگی نفس یا بی هوشی شده است فورا با 115 تماس بگیرید.
چه اطلاعات دیگری را باید دانست؟
بیماران باید در تمامی جلسات ملاقات با پزشک شرکت کرده و آزمایش های لازم را انجام دهند. پزشک جهت بررسی پاسخ به فنازوپیریدین انجام آزمایش هایی را تجویز می کند. فنازوپیریدین یا همان قرص سوزش ادرار می تواند در تست های آزمایشگاهی همچون تست وجود قند (گلوکوز) و کتون در ادرار تداخل ایجاد کند. در صورت ابتلا به دیابت، باید به جای Tes-Tap از clinitest یا clinistix برای سنجش قند موجود در ادرار استفاده شود.
امکان دارد، تست های سنجش کتون های ادراری (Acetest و ketostix) در مصرف کنندگان این دارو نتایج نادرست نشان دهند. قبل از انجام هر گونه آزمایش، باید پزشک و کادر آزمایشگاه را از مصرف این دارو مطلع کرد. داروی فنازوپیریدین سبب لکه دار شدن لباس ها و لنز های تماسی می شود. در دوره مصرف این دارو باید از به کار گیری لنز های تماسی اجتناب کرد.
اجازه مصرف دارو های خود را به دیگران ندهید. نسخه های تجویزی پزشکان احتمالا قابل دریافت مجدد نیستند. در صورت تداوم علائم پس از دوره مصرف فنازوپیریدین باید با پزشک خود تماس گرفت.
در هنگام مصرف فنازوپیریدین باید از چه مواردی اجتناب کرد؟
در هنگام استفاده از لنز های تماسی نرم نباید این دارو را مصرف کرد. فنازوپیریدین می تواند به صورت دائمی رنگ این لنز ها را تغییر دهد.
آیا با داروهای دیگر تداخل دارد؟
دارو های دیگر از جمله موارد تجویزی، بدون نسخه، ویتامین ها و گیاهان دارویی می توانند در اثرات فنازوپیریدین تداخل داشته باشند. بیماران باید پزشکان را از دارو هایی مطلع کنند که در حال حاضر آن ها را مصرف کرده یا مصرف آن ها را به تازگی قطع کرده اند.
منابع:
healthgrades.com
medlineplus.gov
rxlist.com
دکتر حسین کرمی متخصص ارولوژی در تهران