اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

متخصص پروستات چه دکتری است؟

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

متخصص پروستات معمولاً اورولوژیست (Urologist) است.

توضیح بیشتر:

اورولوژیست پزشکی است که در زمینه‌ی دستگاه ادراری مردان و زنان و همچنین دستگاه تناسلی مردان تخصص دارد. از آنجا که پروستات غده‌ای در دستگاه تناسلی مردان است، بررسی و درمان بیماری‌های مربوط به آن مانند التهاب پروستات (پروستاتیت)، بزرگ شدن خوش‌خیم پروستات (BPH) و سرطان پروستات توسط پزشک اورولوژیست انجام می‌شود.

شرایطی که نیاز به مراجعه به اورولوژیست دارید:

برای مشکل پروستات به چه دکتری مراجعه کنیم

 برای مشکل پروستات باید به  متخصص اورولوژی مراجعه کنید.

پرستات چقدر شایع است؟

بزرگی پروستات شایع ترین علت مشکلات تخلیه ادرار در مردان بالای 50 سال می باشد. علت بزرگی پروستات ناشناخته است اما احتمال بروز آن با افزایش سن بیشتر می شود. 50% مردان بالای 50 سال و 90% مردان بالای 80 مبتلا به بزرگی خوش خیم پروستات هستند.

شرح حال یک بیمار با بزرگی پروستات

آقای 55 ساله که  از مشکل در ادرار کردن شاکی است. او می گوید هنگام دستشویی از زورزدن برای تخلیه ادرار استفاده می کند. شروع ادرار کردن با تأخیر می باشد. ادرار 2 شاخه و قطره قطره می آید و ادرار بیمار کاملاً تخلیه نمی شود. او می گوید شبها مجبور است جهت تخلیه مثانه 2 یا 3 بار از خواب بیدار شود و هر 1 تا 2 ساعت باید برای تخلیه مثانه به دستشویی برود و در بعضی از مواقع در صورت عدم دسترسی به دستشویی ممکن است خروج ناگهانی و خودبخودی ادرار اتفاق بیفتد.

سرعت پرش ادرار ایشان کاهش پیدا می کند و اظهار  می دارد که این مشکل تکرر و عدم تخلیه کامل مثانه زندگی ایشان را به درجاتی مختل کرده است. تشخیص پزشک پس از انجام سونوگرافی از بیمار بزرگی غده پروستات را نشان می دهد که حدود cc100 ادرار در داخل مثانه باقی مانده است.

 

دکتر پروستات

برای پروستات به چه دکتری مراجعه کنیم؟ قطعا برای درمان پروستات می بایست به دکتر متخصص ارولوژی مراجعه کرد. دکتر حسین کرمی سالهاست که در زمینه ی درمان بزرگی پروستات و سرطان های مرتبط با آن در حال فعالیت است. برای مشاوره با ایشان و یا پرسش از دکتر می توانید بر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

درمان قطعی سرطان پروستات بدخیم

پروستات مربوط به کدام تخصص است؟

مربوط به متخصص مردان و اورولوژیست است 

غده پروستات چیست؟

پروسات عضوی به اندازه یک گردوی  کوچک است که در قسمت خروجی مثانه قرار گرفته است. پروستات به معنی غده رشد کننده می باشد. به علت بزرگی پروستات گردن مثانه دچار انسداد می شود و باعث اختلال در خروج ادرار می شود. پروستات در دو مرحله از سن بزرگ می شود که عبارتند از هنگام بلوغ و پس از 35 سالگی که علائم آن پس از 50 سالگی خودش را نشان می دهد.

علت بزرگی پروستات چیست؟

علت بزرگی پروستات ناشناخته است ولی بیشتر با افزایش سن، افراد مبتلا به بزرگی پروستات می شوند.

عکس پروستات

شکل بزرگی پروستات
شکل بزرگی پروستات
عکس سرطان پروستات
عکس سرطان پروستات

علائم بزرگی پروستات

بیمارانی که علائم گفته شده را دارند باید به پزشک متخصص ارولوژی مراجعه کنند تا تحت درمان قرار بگیرند. بر اساس شدت انسداد مجرا توسط پروستات، علامت های تخلیه مشکل ادرار به خفیف – متوسط و شدید تقسیم می شوند. نوع خفیف آن که علامتهای ادراری خیلی ضعیف است نیاز به درمان ندارد. دو نوع متوسط و شدید علامت های انسدادی و تحریکی از قبیل: کاهش سرعت جریان ادرار، جریان ادرار، باریک آمدن ادرار و قطع و وصل شدن ادرار، تکرر مزمن ادرار در روز و شب که بیمار را از خواب بیدار می کند و عدم تخلیه کامل ادرار می باشد.

نکته مهم این است که ممکن است مصرف داروهایی از قبیل سرماخوردگی، داروهای اعصاب و مصرف الکل باعث احتباس و بندآمدن ادرار این افراد شود.

تشخیص بزرگی پروستات

روشهای تشخیصی بزرگی پروستات کدامند؟

سونوگرافی از پروستات

معاینه از طریق انگشت توسط پزشک متخصص ارولوژی که بزرگی پروستات تشخیص داده می شود.
اندازه گیری و آزمایش PSA خون که در سرطان پروستات بالا می رود.
اندازه گیری سرعت پرش ادراری با دستگاه نوار مثانه

درمان پروستات

همه بیماران نیاز به عمل جراحی ندارند. بسته به شدت علامتهای ادراری درمان متفاوت است. اولین قدم درمانی استفاده از داروهای پروستات است که باعث گشاد شدن گردن مثانه و خارج شدن راحت ادرار از مثانه می شوند. در صورت عدم جواب به درمان دارویی و احتباس ادراری بهترین درمان جراحی پروستات است که به دو روش بدون شکاف شکمی یا عمل TURP و یا با شکاف کوچک بالای مثانه انجام می شود که با این عملها انسداد برطرف شده و بیمار احسا راحتی تخلیه ادرار را پیدا می کند.

سوزش و تکرر ادرار، خونریزی خفیف و خروج غیر ارادی به صورت اضطراری تا 6 هفته پس از عمل طبیعی است. توصیه های اینجانب برای جلوگیری و درمان بزرگی پروستات عبارتند از:

✔️ مراجعه تمام مردان بالای 50 سال به پزشک متخصص ارولوژی جهت معاینه پروستات

✔️ انجام آزمایشات لازم از جمله PSA و درمان به موقع توصیه می شود.

هیدروکلروتیازید و پروستات

آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) ماده ای است که توسط سلول های غدد پروستات (اعم از سلول های نرمال و سلول های سرطانی) ساخته می شود. PSA بیشتر در مایع منی یافت می شود، اما مقدار کمی از آن در خون نیز وجود دارد. اکثر مردان سالم (بدون سرطان پروستات) دارای سطح PSA کمتر از 4 نانوگرم در هر میلی لیتر خون (ng/ml) هستند. بالا رفتن سطح PSA، باعث افزایش ریسک ابتلا به سرطان پروستات می شود. در زمان سرطان پروستات معمولاً سطح PSA بالاتر از 4 نانوگرم بر میلی لیتر خون می باشد. با این وجود، سطح PSA زیر 4 عدم سرطان پروستات را تضمین نمی کند. حدود 15% از مردانی که PSA کمتر از 4 داشته اند، در آزمایش نمونه برداری به عنوان فرد مبتلا به سرطان پروستات تشخیص داده شده اند.

برخی از داروها روی سطح PSA تأثیر می گذارند. دیورتیک های تیازیدی، مانند هیدروکلروتیازید (HCTZ) نوعی قرص ادرار آور (قرص آب) می باشند که اغلب برای درمان فشار خون بالا تجویز می شوند.

برای مردانی که به سرطان پروستات مبتلا نیستند، نمی توان با اطمینان گفت که کاهش سطح PSA مفید است. در برخی موارد با کاهش سطح PSA خطر ابتلا به سرطان پروستات نیز کاهش می یابد، اما ممکن است در برخی موارد دیگر، با پایین آمدن سطح PSA -بدون تأثیر بر خطر ابتلا به سرطان پروستات- در نتایج آزمایش سرطان پروستات خطا ایجاد کند. بنابراین بهتر است در زمان تست سرطان پروستات در مورد هر گونه دارویی که مصرف می کنید با پزشک خود صحبت کنید.

4.2/5 - (51 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۵ فروردین ۹۹( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 443 مشاهده پرسش
    سلام دکتر و انشاا... شما و همه سلامت باشند

    مرد 30 ساله ام. سالها است که در نوک آلتم زایده ای حدود 2میلیمتری در آمده که فکر میکنم زگیل تناسلی باشه. انگار تجمعی از خون مردگی هست. تعداد و اندازش اصلا تغییری نکرده و از بین نرفته. کمی فشارش بدی همرنگ پوست میشه. البته سالها پیش یکم دستکاریش کردم و خون آمد. اما دیگر دستی بهش نزدم. خیلی تا الان دقت نکرده بودم و دنبال چاره نگشتم.

    داخل مجرا نیست و در کناره. درد و خون و ترشحی و مزاحمتی هم نداره. حتما مراجعه میکنم. اما سوالم اینه که آیا باید خیلی خیلی نگران باشم؟ نیاز به آزمایش و سپس کرایو هست؟

    لطفا کمک بفرمایید
    1. تصویر کاربر محمد پنجشنبه ۲۹ اسفند ۹۸( 6 سال پیش)
      آیا این ها بد خیم و خطرناکه؟

      ممنونم کاملتر توضح بفرمایید
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۵ فروردین ۹۹( 6 سال پیش)
      بهتر است بیایید کرایو کنیم
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر Kami سه شنبه ۵ فروردین ۹۹( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 444 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خسته نباشید من مشکل طول الت دارم الت من در حالت سفت حدود 13 سانته چیکار کنم که طولش بیشتر بشه؟ وسوال دومم اینه که روی تنه ی الت تناسلیم موی زائد رشد کرده دلیلش چیه ایا نیازی هست ویزیت بشم یا ن؟ خیلی ممنون از شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۵ فروردین ۹۹( 6 سال پیش)
      اینها از نظر من مهم نیست
  • تصویر کاربر سهیل دوشنبه ۴ فروردین ۹۹( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 433 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر.خسته نباشید.مدتی پیش ناحیه ایی از بدنه التم در رابطه جنسی به علت ساییدگی ملتهب شد که حتی ترک های پوستی هم روش مشاهده کردم بعد از مدتی بهبود یافت اما رنگ اون قسمت تغییر کرد و مخصوصا بعد از حمام که پوستم چرب نیست وتمیز شده او ناحیه سفیدک میزنه و پوست پوست میشد که فک میکردم طبیعیه.مدتی بعد انتهای الت که یه شکم وصل میشه و هیچ علایمی هم نبود شروع به خارش کرد که من فک کردم بخاطر شیو کردن هست و اینقدر خاروندمش که اونجا نیز پوستش ساییده شد و دوباره ترک ترک شد وتا رو به بهبودی میرفت باز به علت کشیده شدن پوست هنگام شستشو دوباره ترک ها باز میشد.بعد از مدتی مراعت کاملا خوب شد و الان دیگه اصلا خارش هم نداره.اما هر دو ناحیه اون لکه سفیدی داره به مرور بزرگتر میشه و هنگامی که پوستم چرب میشه دیگه سفید نیست صورتی میشه اما اگه با انگشت بمالم روش باز یکم سفید میشه.لطفا بفرمایید این اثار بهبود زخمه یانه.واگه چیزی نیست پس چرا داره بزرگتر میشه این لکه.ممنون.سال خوبی داشته باشید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۴ فروردین ۹۹( 6 سال پیش)
      یک هفته پماد تریامسینولون ان ان جی بزنید
  • تصویر کاربر علی دوشنبه ۴ فروردین ۹۹( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 446 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر وقتتون بخیر باشه
    من یه پسر 28 ساله مجرد هستم
    اقای دکتر جدیدن آلتم برای خود ارضایی خیلی‌ سخت بلند میشه و بعد از دو سه دقیقه هم میخابه
    ولی مثلا وقتی پیش نامزدم مشغول عشقبازی هستم راحتتر بلند میشه زیر لباسم و خیلی دیرتر هم میخابه
    و حتی گاهی بعد از ارضا شدن میخابه
    من یکم کلا وسواس فکری و استری دارم
    مخصوصا وقتی توی سایتا هی میخوندم و به اصطلاح نشت وریدی رسیدم وقتی خوندمش واقعا نگران شدم و ترسیدم
    بنظرتون میتونه نشت وریدی باشه؟؟
    اخه قبلنا برای خود ارضایی خیلی راحت بلند میشد
    از نظر دارو هم
    یک سال پیش به مدت 6 ماه هر شب یک فیناستراید یک میخوردم
    ولی در کل خیلی نگرانم توی سایتا که نشت وریدی رو‌ میخوندم همه وجودمو استرس گرفت
    بنظرتون مشکل نشت وریدی هست؟
    1. تصویر کاربر علی شنبه ۲ فروردین ۹۹( 6 سال پیش)
      اقای دکتر اگر ممکنه جوابمو بدین.ممنونم
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۴ فروردین ۹۹( 6 سال پیش)
      این نشان میدهد شما مشکلی ندارید بیشتر روحی وروانی است دارو را قطع کنید
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر سالار پنجشنبه ۷ فروردین ۹۹( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 434 مشاهده پرسش
    آیا این زگیل تناسلی هستش؟ ۲سالی هست میبینمش
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۴ فروردین ۹۹( 6 سال پیش)
      با سلام تینها زگیل نیستند
    2. تصویر کاربر سالار چهارشنبه ۶ فروردین ۹۹( 6 سال پیش)
      پس چی هستند، چیکار باید بکنم؟
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۷ فروردین ۹۹( 6 سال پیش)
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر ramin سه شنبه ۵ فروردین ۹۹( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 414 مشاهده پرسش
    چشششم.پرفسور به منشیتون میگم که با دکتر هماهنگ کردم تا خارج از نوبت به من وقت بدید.
    فقط منشیتون از من میپرسه که وقت برای چه کاری میخوایید.من به منشیتون بگم وقت برای چه کاری و در کجا به من بده؟وقته سیستوسکپی در مطب رو بده؟یا اینکه وقته سیستوسکپی در بیمارستانه نیکان که مجهز به لیزر هم هست رو بده؟
    چون منشیتون هم قطعا از من میپرسه که کدوم وقت و برای چه کاری و در کجا رو باید خارج از نوبت براتون اکی کنم.

    پرفسور خواهش میکنم با توجه به رزومه بیماریم که در متنهای بالا توضیح کاملی دادم و با توجه به سوابق و تجربیات بسیار بالای شما در مورده این بیماری و مجرای ادراری به من بگید احتمال وجود ضایعه زگیلی داخل مجرا در من کم هست یا زیاد هست؟؟استرس میگیرم.بگید لطفا من در طوله این مدت و از روزی که زگیل تناسلی گرفتم و درمان کردم و با گذشته 4 سال از آخرین درمانم هرگز ابتدای مجرا یا روی کلاهک زگیل نداشتم.و هرگز در لباس زیرم لکه خونی ندیدم.و علائم ادراری در طوله این 4 سال یا حتی بیشتر از 4 سال همواره ثابت بوده و هرگز علائم ادراریم شدید تر و ضعیف تر نشده.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۴ فروردین ۹۹( 6 سال پیش)
      باید سیستوسکپی کنید مشخص شود
    2. تصویر کاربر ramin دوشنبه ۴ فروردین ۹۹( 6 سال پیش)
      پرفسور جان متن نوشته شده بنده رو میخونین؟
      بله متوجه هستم که باید سیستو کنم.
      سیستو در مطبتون که مجهز به لیزر نیست درسته؟سیستو در بیمارستان مجهز به لیزره درسته؟
      من الان باید به منشیتون بگم به من وقته سیستو در مطب رو بده یا در بیمارستان رو؟

      و اینکه با توجه به تجربیاتت در مورد زگیله داخله مجرا و رزومه ای که من از خودم دادم احتماله وجود ضایعه داخل مجرا کمه یا زیاد؟
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۵ فروردین ۹۹( 6 سال پیش)
      می ایید هماهنگ میکنیم
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر ز.ه دوشنبه ۴ فروردین ۹۹( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 453 مشاهده پرسش
    سلام ،خسته نباشید ،آقای دکتر حدودا دوماه پیش با آقایی رابطه دهانی داشتم (یعنی دهان به دهان)بعد از آن گلو حدودا تایکماه دردمیکرد و چندروزی آنقدر بیحال بودم که بیشترروز را خواب بودم بعد ازسه هفته ناحیه تناسلیم به شدت خارش کردو دست زدم جوش بزرگی بود بعدازچند روز سرش چرکی شد و ترکید و دردش خیلی زیاد بود بعد از اون یکی رو ران پام زد والان توصورتم البته بعد ازیکماه تب کردم زیر بغلام و کشاله رانم به شدت درد گرفت الان کل بدنم درگیر شده و نگرانم عکس جوشاهم گرفتم لطفا تشخیص بدید چه بیماریه خیلی نگرانم بیشتر اینکه تو صورتم اومده
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۴ فروردین ۹۹( 6 سال پیش)
      باید جکاب کامل انجام دهید از نظر علت
  • تصویر کاربر احسان دوشنبه ۴ فروردین ۹۹( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 411 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام
    پیشاپیش سال نو رو تبریک عرض میکنم🌹
    روی آلت من دو تا لک حدود دو هفته ست نمایان شده پوست میندازه و داره بزرگ‌ترم میشه
    میخواستم بپرسم چه بیماریه و درمانش چیه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۴ فروردین ۹۹( 6 سال پیش)
      پماد تریامسینولون بزنید هر ۱۲ساعت
  • تصویر کاربر amin دوشنبه ۴ فروردین ۹۹( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 514 مشاهده پرسش
    مدتی است دردی در قسمت پایین سمت چپ شکم ایجاد شده که گاهی تا بالا و حتی پاییین هم می آید.. بیضه سمت چپ خو را که لمس میکنم یه رگ هست و یه توده ریز کوچک که با لمس آن درد را در قسمت چپ بدن حس میکنم.. از طرفی گاهی سوزش ادار و بعد انزال منی هم دارم لطفا راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۴ فروردین ۹۹( 6 سال پیش)
      سونو کنید بفرستید ببینم
  • تصویر کاربر اکبری دوشنبه ۴ فروردین ۹۹( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 503 مشاهده پرسش
    سلام وقتتون بخیر ببخشید میخواستم بدونم من 3 روزه دل درد دارم البته ظاهرا قسمت مثانه است و دردم از شدید شروع شد اینقدری که تا تقریبا 20 دقیق به خودم میپیچیدم و بعدش تهوع و تعریق خیلی کوتاه و بعد دردم پخش شد وزور روی باسنم بود ودرد تا زیر ناف تقریبا پخش شد ولی الان دردم ثابت و خفیفه بعد از 3 روز، به خاطر کرونا نتونستم به دکتر مراجعه کنم محبت میکنین راهنماییم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۴ فروردین ۹۹( 6 سال پیش)
      سونو گرافی کنید ببینم
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر سجادمقدسی پنجشنبه ۲۳ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 594 مشاهده پرسش
    با سلام پسري 27 ساله هستم چند ماه پيش به پروستاتيت مزمن مبتلا شدم البته نميدونم از چه نوع چند بار هم کشت ادراروسونوگرافي انجام دادم مشکلي نداشتم علائمي که دارم قطره قطره شدن آخر ادرار داغ شدن درون آلت بعد از دفع ادرار و گاهي درد بيضه ها و درد زير شکم به دکتر ارولوزي مراجعه کردم به مدت 55 روز آنتيبيوتيک تجويز کردن 35تالوفلوکساسين500و20تاسفيکسيم400ومقداري امي پرامين خيلي به بهبودي کامل نزديک بودم که گفتن ديگه ادامه ندم چون مصرف آنتي بيوتيک خوب نيست الان دوباره علائمم برگشته نگرانم ک بايد تا آخر عمر تحملش کنم اگه راه درماني هست خواهش ميکنم راهنماييم کنيد اگه لازم بدونيد براي درمان بيام خدمت شما چونکه واقعا آزار دهندست وزنگيم دگرگون کرده من ساکن کرمانشاه هستم با تشکر.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۳ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا درمان کافی است
  • تصویر کاربر آریان جمعه ۲۶ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 606 مشاهده پرسش
    باسلام احتراما اینجانب حدود سه ماه پیش به دلیل تکررادرار و ادرار قطره ایی دچار شدم که پس از انجام سونوگرافی , سی تی اسکن و عکس رنگی التهاب خفیف پروستات و اتساع خفیف در سیستم پیلو کالیسیل کلیه سمت چپ نمایان بود, با استفاده از داروهای سیپرو فلوکساسین , ترازوسین و پروستاتان علاائم بیماری بهتر شد اما پس از قطع آنها مجددا همان علائم نمایان گردیده به همراه کم شدن حجم و قطر ادرار ,درد در بیضه ها , آویزان شدن آنها و درد شدید در کمر خواهشمند است راهنمایی فرمائید و آیا اتساع در کلیه نیز حتما میباستی عمل گردد یا خیر. باتشکر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      به نظر من مشکلی نیست ولی خواستی جهت معاینه بیائید
  • تصویر کاربر سارامبهوت پنجشنبه ۲۵ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 559 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر . پس مشکلی دیگه نیست؟ نه؟ و اینکه ایا پس از شسکتن سنگ دارویی لازمه یا نه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۵ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      از دکتر موالجتان بپرسید بهتر است
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب