اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

با عوارض واریکوسل و عوارض بعد از عمل واریکوسل آشنا شوید.

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

 امروزه واریکوسل یکی از شایع ترین علت ناباروری مردان جوان می باشد. از جمله عوارض واریکوسل می توان به هیدروسل یا آب آوردن بیضه، کوچک شدن بیضه بعد از عمل وایکوسل و درد بیضه اشاره کرد.

اگر مردی جوان پس از ازدواج و  گذشت یکسال علیرغم مقاربت طبیعی و عدم جلوگیری بچه دار نشود، باید نسبت به درمان واریکوسل اقدام نماید. لازم به ذکر است که باید خانم ها نیز از نظر علت ناباروری همزمان بررسی شود.

علت درد بیضه بعد از عمل واریکوسل

درد بیضه پس از جراحی واریکوسل( واریکوسل گرید 3) یکی از شکایات نسبتاً شایع در دوره نقاهت است. در حالی که این ناراحتی در اغلب موارد موقتی و طبیعی محسوب می‌شود، شناخت علل آن به بیمار کمک می‌کند تا با آرامش بیشتری روند بهبودی را طی کند. در ادامه دلایل احتمالی درد بیضه پس از عمل واریکوسل را برای شما شرح داده ایم:

پاسخ طبیعی بدن به جراحی:
هرگونه دست‌کاری در بافت‌های بدن می‌تواند با واکنش التهابی همراه باشد. این واکنش، که بخشی از فرآیند ترمیم است، ممکن است باعث احساس درد یا سنگینی در بیضه‌ها شود و معمولاً ظرف چند هفته بهبود می‌یابد.

علت بزرگ شدن بیضه بعد از عمل واریکوسل

 تحریک یا آسیب اعصاب محیطی:
اعصاب ظریفی که در اطراف طناب اسپرماتیک قرار دارند، ممکن است در حین جراحی تحریک شوند. این تحریک عصبی می‌تواند دردهایی به شکل تیر کشیدن یا سوزش ایجاد کند که اغلب موقتی است.

تجمع مایع در اطراف بیضه (هیدروسل):
در برخی بیماران، پس از جراحی واریکوسل، مایعی در کیسه بیضه جمع می‌شود که باعث تورم و درد خفیف تا متوسط می‌شود.

تشکیل خون‌مردگی یا عفونت موضعی:
ایجاد هماتوم (توده خون ناشی از خون‌ریزی زیرجلدی) یا بروز عفونت در محل جراحی، اگرچه کم‌شیوع است، اما می‌تواند منجر به درد شدید و گاهی تب و التهاب شود. این وضعیت نیاز به بررسی و درمان فوری دارد.

فشار یا کشیدگی طناب اسپرماتیک:
بسته به روش جراحی، طناب اسپرماتیک ممکن است تحت کشش یا فشار قرار بگیرد که می‌تواند باعث درد به‌ویژه هنگام ایستادن یا فعالیت فیزیکی شود.

باقی‌ماندن واریکوسل یا ایجاد بافت اسکار:
در برخی موارد، وریدهای گشادشده به‌طور کامل حذف نمی‌شوند یا بافت اسکار (جوشگاه) بیش از حد ایجاد می‌شود که می‌تواند درد ماندگار یا متناوب ایجاد کند.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر درد بیضه بیش از ۴ تا ۶ هفته پس از عمل ادامه یابد، یا علائمی مانند تورم پیش‌رونده، تب، قرمزی، ترشح از محل بخیه‌ها یا درد شدید و مقاوم به دارو مشاهده شود، مراجعه به پزشک ضروری است.

علت آویزان شدن بیضه بعد از عمل واریکوسل

آویزان شدن یا افتادگی بیضه پس از عمل واریکوسل (Varicocelectomy) یکی از نگرانی‌های شایع بیماران است. این پدیده معمولاً طبیعی است، اما درک دلایل فیزیولوژیک آن می‌تواند به کاهش اضطراب کمک کند. در اینجا دلایل اصلی این تغییر ظاهری را به صورت اختصاصی و غیرتکراری توضیح داده‌ام:

۱. حذف “تکیه‌گاه” کاذب عروقی

واریکوسل در واقع مجموعه‌ای از سیاهرگ‌های متورم و پیچ‌خورده است که مانند یک کلاف کرم‌شکل دور بیضه را گرفته‌اند. این عروق متورم، پیش از عمل باعث می‌شوند کیسه بیضه (اسکروتوم) پُرتر و سفت‌تر به نظر برسد و گاهی بیضه را کمی بالاتر نگه‌دارند (به دلیل حجم خون و بافت).

پس از عمل: جراح جریان خون این سیاهرگ‌های خراب را مسدود می‌کند. با از کار افتادن و خشک شدن تدریجی این عروق، آن حجم اضافه‌ای که فضای کیسه را پر کرده بود از بین می‌رود. در نتیجه، پوست کیسه بیضه که قبلاً کشیده شده بود، حالا شل‌تر به نظر می‌رسد و بیضه حالت آویزان‌تری پیدا می‌کند تا زمانی که پوست دوباره با سایز جدید منطبق شود.

۲. سنگینی ناشی از اِدِم (تورم) و جاذبه

در هفته‌های اول پس از جراحی، بافت‌های محل عمل دچار التهاب و “اِدِم” (تجمع مایعات میان‌بافتی) می‌شوند. این واکنش طبیعی بدن به جراحی است.

این مایعاتِ التهابی وزن کیسه بیضه را افزایش می‌دهند. از آنجا که پوست بیضه خاصیت ارتجاعی بالایی دارد، تحت تأثیر نیروی جاذبه و وزن اضافیِ ناشی از تورم، بیشتر به سمت پایین کشیده می‌شود. با فروکش کردن ورم (که ممکن است چند هفته تا چند ماه طول بکشد)، بیضه معمولاً کمی بالاتر می‌رود.

عکس بیضه اویزان

۳. ریلکس شدن عضله “کرماستر”

عضله‌ای به نام کرماستر وظیفه بالا و پایین بردن بیضه را برای تنظیم دما بر عهده دارد. واریکوسل باعث افزایش غیرطبیعی دمای اطراف بیضه می‌شود.

تغییر وضعیت: پس از جراحی و حذف منبع گرما (خون ساکن در واریکوسل)، تنظیمات دمایی بیضه تغییر می‌کند. همچنین، شوک ناشی از دستکاری جراحی ممکن است باعث شود این عضله برای مدتی در حالت استراحت (Relaxation) یا “فلجی موقت” قرار گیرد که منجر به پایین‌تر قرار گرفتن بیضه می‌شود.

۴. احتمال تشکیل هیدروسل (عارضه جانبی)

گاهی اوقات افتادگی بیضه صرفاً شل شدن پوست نیست، بلکه بزرگ شدن و سنگین شدن آن به دلیل تجمع آب است. اگر در حین عمل، عروق لنفاوی ظریف آسیب دیده باشند، تخلیه مایع بیضه مختل شده و هیدروسل ایجاد می‌شود.

تفاوت: در این حالت بیضه نه تنها آویزان است، بلکه سفت، سنگین و بزرگ‌تر از حد معمول احساس می‌شود.

جدول مقایسه سریع (طبیعی vs غیرطبیعی)

وضعیتنشانه‌هااقدام لازم
طبیعی (روند بهبود)افتادگی بدون درد شدید، نرم بودن کیسه بیضه، کاهش تدریجی ورم.صبر و استفاده از شورت‌های محافظ (Jockstrap).
غیرطبیعی (نیاز به بررسی)سفت شدن ناگهانی بیضه، درد فزاینده، قرمزی و داغی پوست، بزرگ شدن سریع کیسه بیضه.مراجعه فوری به پزشک.

 

علت بزرگ شدن بیضه بعد از عمل واریکوسل

بزرگ شدن بیضه پس از عمل واریکوسل معمولاً به دلایل زیر رخ می‌دهد:

  • تجمع مایع (هیدروسل): شایع‌ترین علت است که به‌دلیل اختلال موقت در بازجذب مایع اطراف بیضه ایجاد می‌شود.
  • تورم ناشی از التهاب طبیعی بعد از جراحی: که معمولاً ظرف چند هفته کاهش می‌یابد.
  • هماتوم (تجمع خون): در اثر خون‌ریزی داخلی محل جراحی ممکن است باعث افزایش حجم بیضه شود.
  • عفونت: اگر همراه با درد، قرمزی یا تب باشد، می‌تواند نشانه عفونت باشد و نیاز به درمان دارد.

عوارض عمل واریکوسل

 از جمله عوارض واریکوسل می توان به هیدروسل، کوچک شدن بیضه و درد بیضه بعد از عمل واریکوسل اشاره کرد.

1- هیدروسل یا آب آوردن بیضه

هنگام عمل جراحی اگر رگهای واریس کاملاً توسط جراح لخت نشود و بافت لنفی آن جدا نشود و یا اگر بعد از عمل شخص استراحت کافی نداشته باشد و زیاد سرپا بایستد باعث جمع شدن آب دور بیضه می شود که خود را با بزرگی بیضه عمل شده نسبت به بیضه طبیعی نشان می دهد.

اگر تعداد آب دور بیضه کم باشد نیاز به درمان ندارد. اگر هیدروسل باعث شود بیضه ای که قبلاً عمل واریکوسل روی آن انجام شده بیش از حد بزرگ شود قطعی ترین و بهترین درمان آن عمل جراحی و تخلیه آب دور بیضه می باشد. تخلیه آب دور بیضه با سرنگ باعث می شود که دوباره آب جمع شود و لذا توصیه نمی گردد. این عمل به صورت سرپائی انجام می شود برای دیدن فیل عمل به آپارات و یا قسمت ویدئو سایت مراجعه نمایید.

2-  کوچک شدن بیضه بعد از عمل جراحی وایکوسل

یکی از عوارض عمل واریکوسل می تواند کوچک شدن بیضه بعد از عمل واریکوسل باشد. علت این اتفاق، قطع شدن شریان بیضه دارای واریکوسل است که در حین عمل جراحی به اشتباه توسط جراح قطع می گردد و به علت عدم خون رسانی بعد از عمل تدریجاً بیضه کوچک می شود که در این صورت درمانی برای برگشت آن وجود ندارد.

درد بیضه

3- علت درد بیضه سمت چپ بعد از عمل واریکوسل

آیا واریکوسل درد دارد؟ به علت بسته شدن رگهای واریکوسل در هنگام عمل جراحی، اغلب درد بیضه ایجاد می شود که جای نگرانی وجود ندارد و تدریجاً با استراحت برطرف می شود. امروزه با پیشرفت در تکنیک های جراحی و با انجام عمل جراحی میکروسرجری و لاپاراسکوپی، عوارض بعد از عمل واریکوسل بسیار کم و نادر می باشد.

بعضی افراد به علت درد بیضه به پزشک مراجعه می کنند که در معاینه، بیماری واریکوسل در آنها تشخیص داده می شود. اگر چنین فردی علیرغم بیماری واریکوسل بچه دار می باشد و یا آزمایش اسپرم آن طبیعی باشد نیاز به عمل جراحی ندارد چرا که عمل جراحی واریکوسل نه تنها باعث از بین رفتن درد نمی شود بلکه در بسیاری موارد باعث افزایش درد ناشی از برش جراحی نیز می گردد.

آیا واریس بیضه خطرناک است؟

اگر متوجه رگ واریسی در بیضه خود شدید، ممکن است از خود بپرسید: “آیا این وضعیت خطرناک است؟” واریس در بیضه که به عنوان واریکوسل شناخته می شود، همیشه برای سلامتی مضر نیست، اما گاهی اوقات می تواند باعث درد بیضه یا سایر علائم ناخواسته شود.

برای دانستن هزینه عمل واریکوسل بر روی لینک زیر کلیک کنید:

هزینه عمل واریکوسل

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی  

4/5 - (97 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر سید دوشنبه ۸ آذر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 275 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب خدمت جناب دکتر
    دکتر بنده 19 سالمه و 4 ساله که الت تناسلی مقداری کجه
    خواستم ببینم که طبیعیه یا نیاز به درمان و عمل داره؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ آذر ۹۵( 9 سال پیش)
      واضح نيست
  • تصویر کاربر kk دوشنبه ۸ آذر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 435 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید. من همسرم دچار زگیل تناسلی شده و دکتر بهش گفته بایدیکسری دارو مصرف کنه تا ببینه جواب چی میشه. میخواستم بپرسم ینی به هیچ وجه نمیتونه نزدیکی داشته باشه؟ هیچ راهی نیست که به طور کامل این ویروس از بین بره؟ اخه من دچار همچین ویروسی نشدم چطوری همسرم مبتلا شده؟
    لطفا راهنماییم کنید خیلی نگرانیم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ آذر ۹۵( 9 سال پیش)
      بايد ببينم
  • تصویر کاربر رضا دوشنبه ۸ آذر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 458 مشاهده پرسش
    دکتر باسلام و خسته نباشید بنده شنبه 22/8/95 تحت عمل فوق تو بیمارستان سینا و با حضور دکتر علیرضا میر قرار گرفتم اما 3روز کامل اجازه تکان خوردن از تخت را ندادن و الان بعد از 10 روز اجازه کار رو نمیدن خلاصه کلا ادرار خونی دارم و احساس میکنم موضوعی رو مخفی کردن از بنده اما پاسخگو هم نیستند و دبل جی هم گفتن بعد 3هفته در میارن ایا بنظر شما به کلیه ام اسیبی زدن که از جواب یا مدت درمان رو افزایش دادن ممنون میشم جواب بدید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ آذر ۹۵( 9 سال پیش)
      از دكترتان بپرسيد
  • تصویر کاربر مصطفی دوشنبه ۸ آذر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 375 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر
    من یکی از دوستام دچار بیماری واریکوسل شد و الان هم جراحی کرد و طی طول درمان من همراه ایشون بودم و علائمی که دکترش میگفت یکیش افتادگی بیضه بود.
    این علامت رو من در بیضه خودم مشاهده میکنم و ترس اومده تو وجودم ۲۴ سالمه و دردی ندارم اصلا.
    راهنمایی بفرمایید ممنون میشم
    البته سونوگرافی هم رفتم و گرید یک نشون داد گفت مراقب باش فقط و بار سنگین بلند نکن.
    فقط میترسم.
    اگر مطلبی هست بفرمایین من این پیام رو دادم

    جناب دکتر گفتید ببینم.
    عذر میخوام چه چیزی را ببینید آزمایش یا سونو گرافی رو یا؟؟

    اگر برگه و تصاویر آزمایش رو میفرمایید تصاویر رو اینیل میکنم.
    یاعلی
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ آذر ۹۵( 9 سال پیش)
      يك بار عمل كافي است
  • تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۸ آذر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 476 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خداقوت
    جناب اقای دکتر،پدر بنده 60سال سن داره که پروستات ایشون 135 سی سی بیشتر از حد طبیعی بزرگ شده
    خواستم راهنمایی بفرمایید جهت عمل شما به شکلی انجام میدید،
    عمل باز یا بسته؟راهنمایی های لازم رو بفرمایید بسیار سپاسگذارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ آذر ۹۵( 9 سال پیش)
      بايد عمل كنيد
  • تصویر کاربر عبدالرضا دوشنبه ۸ آذر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 404 مشاهده پرسش
    باسلام بنده ادرار درخون راباچشم خودمشاهده کردم دراول ادرارم مقداری خون میاد آزمایشات وسونوگرافی سالم نشان میدهد پس دلیل این خون چیست؟متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ آذر ۹۵( 9 سال پیش)
      مهم نيست
  • تصویر کاربر محمدی دوشنبه ۸ آذر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 368 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خداقوت مرد49ساله هستم چندین سال است بعضی موقع تکرراداربهم دست می دهد بدون اینکه خبر کند چندین باردستشویی می روم وحجم زیاد بعضی موقع زرد رنگ وسفید وبعضی موقع بودار ضمنا استرس واضطراب هم دارم وسوزش ندارم قند خونم نرمال است واحساس می کنم مثانه خالی نشده وآزمایش کلی داده بودم پزشک عمومی گفت عفونت درادرارداری آب کم می خوری .آبهم زیادنمی خورم وهرموقع به دستشویی فکرمی کنم ادرارم می آید خواهش می کنم راهنمایی بفرمائید چکارکنم باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ آذر ۹۵( 9 سال پیش)
      ٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤نوار مثانه
  • تصویر کاربر رضا دوشنبه ۸ آذر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 462 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    پسری 26 ساله هستم و مجرد
    فعالیت جنسی از نوع خود ارضایی (س چت و...)خیلی زیاد داشتم حدود 2.3 سال اخیر
    همین موضوع باعث میشد اکثرا دفع منی نداشته باشم (فکر میکردم این کار بهتره) اما ادار بعدش داشتم که تو لوله تناسلی چیزی نباشه

    این موضوع ادامه داشت تا یک هفته قبل یهویی میل جنسیم خیلی کم شد شاید 20% میل جنسی داشته باشم و این همراه بود با کمی درد در پهلو ها و سوزش ادرار اما خیلی نه که اذیتم کنه و نعوظ خیلی ضعیف یعنی شاید 30 ثانیه نعوظ کامل دارم بعد شل شدگی
    دوبار خود ارضایی کردم اما مایع منی نسبت به قبل کم شده!!

    این کل جریان بود الان خوندم همه جا حرف از سرطان خیلی وحشت زده شدم
    لطفا کمکم کنید یکی از شهر های مرزی هستم دکتر خیلی خوب و متخصص هم نیست
    1. تصویر کاربر رضا سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 9 سال پیش)
      ببخشید این رو فراموش کردم بگم که تکرر ادرار هم دارم اما سوزش خیلی کم
      درد کلیوی کم
      شل شدن الت
      حس شهوت کم
      درد دیگه ای ندارم
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ آذر ۹۵( 9 سال پیش)
      مهم نيست
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر بی دوشنبه ۸ آذر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 510 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید خدمت شما
    آقای دکتر نامزدم حدودا یک ماه پیش با درد و کشیدگی در ناحیه بیضه سمت چپ مواجه شد جوری که راه رفتنش مشکل بود.بعد از مراجعه به دکتر و سونوگرافی گفتند موردی نداره و احتمالا شن کلیه داشته، و پرهیز غذایی دادن
    الان مجددا دردش شروع شده و با مراجعه به دکتر تشخیص واریکوسل خفیف دادن و گفتن نیاز به عمل نداره و آمپول دیکلوفناک داده و قرص پنتوکسی فیلین پیوسته رهش 400 داروسازی امین.
    آیا این مشکل همسرم رو رفع میکنه؟ اگه صلاح میدونین من نتیجه سونو و آزمایشش رو براتون ارسال کنم ممنون میشم راهنماییم کنین چون خیلی نگرانشم و اگه نیاز به عمل باشه باید زود اقدام کنه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ آذر ۹۵( 9 سال پیش)
      بايد معاينه كنم
  • تصویر کاربر محمد دوشنبه ۸ آذر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 918 مشاهده پرسش
    با سلام
    من سالهاست دچار اورتریت هستم(البته تا بحال مقاربت نداشته ام)حدود یک ماه است که پس از ادرار مقداری ادرار در مجاری (در حد یک تا دو قطره )باقی میماند که گاهی اوقات همراه با خون میباشد.آزمایش ادرار مقداری عفونت ادراری نشان میداد که دکتر آنتی بیوتیک تجویز کرد ولی فایده ای نداشته است .لطفا راهنمایی بفرمایید که بنده چه آزمایشی لازم است انجام دهم یا در صورت نیاز به مطب مراجعه کنم.(در ضمن بنده جهت تخلیه کامل ادرار ازمجاری، عمل استبرا را انجام میدهم ولی فایده ای ندارد)با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ آذر ۹۵( 9 سال پیش)
      ٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤ نوار مثانه
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر بهزاد پنجشنبه ۸ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 631 مشاهده پرسش
    با سلام من حدود چهار سال است که دچار تکرر ادرار شده ام و روز به روز هم وضع من بدتر می شود
    علاوه بر تکرر ادرار علایم دیگر من قطع و وصل شدن ادرار.سوزش ادرار،یبوست،درد کلیه و روده ها و گرفتگی عضلات است.
    لطفا راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۸ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام باید نوار مثانه انجام دهید
  • تصویر کاربر محمود پنجشنبه ۸ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 730 مشاهده پرسش
    واریکوسل گرید 3 سمت چپ دارم وکمی درد و آزمایش اسپرمم خوبه و مجردم
    به نظر شما چار کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۸ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      اگر واقعا گريد ٣ است بهتر است عمل كنيد براي معاينه تشريف بيوريد
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب