غده پروستات چیست؟

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

غده پروستات جزء غدد درون ریز و برون ریز بدن می باشد که به اندازه یک گردو کوچک، قسمت خروجی گردن مثانه را احاطه کرده و موقعیت استراتژیک آن این است که مجرای خروجی ادراری از داخل آن می گذرد و هر گونه بیماری پروستات، جریان خروجی ادرار را تحت تأثیر قرار می دهد.

نکته جالب این است که در نظام آفرینش، تنها انسان و سگ دارای غده پروستات هستند و بیماری های پروستات زندگی دو موجود را تحت تأثیر قرار می دهد. اندازه پروستات در حالت طبیعی بین 10-15 گرم می باشد.

بزرگی پروستات | دکتر پروستات | عکس پروستات

نقش غده پروستات در بدن چیست؟

وظیفه اصلی پروستات، کمک به باروری در مردان می باشد. غده پروستات با تولید موادی باعث می شود که نطفه های تولید شده در بیضه به کمک ترشحات غده پروستات، مراحل تکامل خودشان را سریعاً سپری کرده و خود را آماده باروری نمایند. در حقیقت ترشحات پروستات باعث رشد و نمو اسپرم های مرد می گردد.

بیماری های پروستات کدامند؟

غده پروستات سه نوع بیماری دارد که عبارتند از:

✔️ تورم غده پروستات اغلب در مردان میانسال دیده می شود و شایعترین علت آن آلوده شدن مجرا به عفونت هایی از قبیل سوزاک و کلامیدیا می باشد که با ترشحات چرکی مجرا بعد از رابطه جنسی کنترل نشده، ایجاد شده و در صورت عدم درمان به موقع، به صورت صعودی در غده پروستات نشسته و باعث آلودگی غده پروستات می شوند.

این مشکل اغلب با درد زیر بیضه و بالای مثانه و اختلال در ادرار کردن (به همراه تب و لرز) خود را نشان می دهد. توصیه اکید در مورد شروع درمان به موقع و مصرف کامل داروها (با نظر پزشک)، مدت 2 الی 3 هفته است که از مزمن شدن آن جلوگیری کند. در صورت عدم درمان به موقع و مزمن شدن، بیماری تا آخر عمر گریبانگیر بیمار خواهد بود.


✔️ دومین بیماری غده پروستات، بزرگ شدن با گذشت زمان و پا به سن گذاشتن فرد است. بزرگی پروستات شتری است که در خانه اغلب مردان بالای 50 سال خواهد نشست. هنوز راه پیشگیری برای جلوگیری از بزرگ شدن غده پروستات کشف نشده است. این مسئله در حقیقت جزء روند گذر زمان و سن است.


✔️ سومین بیماری پروستات، سرطان پروستات است. سرطان غده پروستات شایعترین سرطان در مردان بالای 60 سال است. عوامل مختلفی از قبیل ارث، نژاد و رژیم غذایی، در ایجاد این سرطان دخیل هستند.

این سرطان در کسانی که پدر، عمو و یا برادرشان سابقه سرطان پروستات داشته باشند، 5 الی 6 برابر شایع تر می باشد. بهترین توصیه ما انجام چکاب منظم PSA و معاینه منظم توسط پزشک ارولوژی، جهت تشخیص و درمان به موقع بیماری است.

علامت بزرگی پروستات چیست؟

 کاهش جریان ادرار، دوشاخه شدن ادرار، زور زدن در شروع جریان ادرار، قطره قطره آمدن ادرار، احتباس ادراری و شب بیدار شدن های مکرر از خواب، از علائم بزرگی پروستات می باشند.

درمان بزرگی پروستات چیست؟

در مراحل خفیف، از داروهای شل کننده پروستات استفاده می شود. این داروها با شل کردن پروستات، باعث روان شدن جریان ادرار می شوند. اگر بزرگی پروستات به درمان داروئی جواب ندهد و یا فرد احتباس ادراری پیدا کند و یا ادرار باقیمانده بعد از ادرار کردن بیش از 150cc باشد، باید عمل جراحی انجام شود.

دو روش طلائی برای درمان بزرگی های مقاوم به درمان داروئی پروستات وجود دارد:

درمان طلائی اول:

روش تراش از طریق مجرا و بدون جراحی یا آندوسکوپی به روش TURP می باشد.

دومین درمان طلائی بزرگی پروستات:

عمل جراحی سنتی باز است. اگر غده پروستات بالای 70 گرم باشد، داخل مثانه رشد کرده باشد، همزمان سنگ بزرگ مثانه و یا حفره ای بزرگ به نام دیورتیکول در داخل مثانه باشد، بهترین و قطعی ترین روش درمان همان عمل جراحی باز است.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی 

3.9/5 - (25 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر مهران پنجشنبه ۲۳ آذر ۲( 11 ماه پیش) تعداد بازدید: 173 مشاهده پرسش
    سلام مدتی هست که احساس لرز در بخش مابین  بیضه و مقعد دارم. بیشتر هنگام نشستن اتفاق میوفته.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۳ آذر ۲( 11 ماه پیش)
      درد و سوزش ادرار هم دارید؟
  • تصویر کاربر آرش دوشنبه ۲۰ آذر ۲( 11 ماه پیش) تعداد بازدید: 109 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر. من 45 ساله هستم. چند سال پیش دچار سوزش ادرار و درد خفیف در پایین تنه شده بودم که به مطب جنابعالی هم مراجعه کردم و پس از انجام سیستوسکوپی فرمودید مشکل خاصی ندارید. از آن سال خوشبختانه به مرور بهتر شدم و الان مدت زیادی است که مشکلی به آن صورت ندارم اما برای اطمینان هر سال آزمایش می‌دهم و معمولا خدمت جنابعالی می‌فرستم. نتیجه آزمایش امسال رو هم می‌فرستم لطفا نظرتان را بفرمایید و اگر باید اقدام خاصی هم انجام دهم ممنون میشم راهنمایی بفرمایید. با سپاس از شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۰ آذر ۲( 11 ماه پیش)
      عالی عالی نیاز به اقدام خاصی نیست
  • تصویر کاربر علی جمعه ۲۱ مهر ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 126 مشاهده پرسش
    باسلام،۶۵سال سن،سال۹۷ جراحی( turp) انجام شد.طبق پاتوبیولوژی،بزرگی خوش خیم بود.داروها در این مدت( آولوسین،یوریناسین،پروستاباریج) استفاده میشد،در(۰۲٫۷٫۱۶) سونو۳۸ccوازمایشPSA =۰٫۸۵ وبجای یوریناسین قرص اکسی بوتینین تجویزشد،تمام سالها ازتکرر ادراروهر۱٫۵ ساعت نیاز میشود.باسپاس فراوان از پاسخ شما.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۱ مهر ۲( 1 سال پیش)
      سلام باید نوار مثانه انجام شود همکاران مطب جهت توبت دهی نوار مثانه با شما تماس خواهند گرفت
  • تصویر کاربر بابک سه شنبه ۱۸ مهر ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 116 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    روز به خیر
    53 سال سن دارم. از سن 45 سالگی شروع به چکاپ پروستاتم کردم. در ان زمان حدود 50 سی سی بود. بلافاصله آزمایش دادم و عدد پی اس آ حدود یک بود. هیچ علائم ظاهری و مرسوم بزرگی پروستات هم نداشتم. اینکه پروستاتم اوریجینالی بزرگ بوده یا نه نمی دانم.
    از آن زمان تا امروز مرتبا هر شش ماه یکبار چکاپ کردم عدد آزمایش سرطان شناسی در حال حاضر سه هست ولی اندازه پروستاتم با یک شیب خطی امروز یعنی هفدهم مهرماه هزار و چهارصدو دو، یکصد و پانزده سی سی است. و همچنان هیچگونه علایم بالینی، درد، تکرر ادار و سایر علائم مرسوم را هم ندارم. سونوگرافی هم می گوید فقط اندازه آن بزرگ است و هیچ علائم غیر طبیعی دیگیری دیده نمی شود.

    نظر پزشکم این است که بهتر است کپسول پروترال بخورم ولی چون هیچ علائم بالینی ندارم و نتیجه آزمایشم نرمال است ضرورتی به استفاده از دارو هم نیست.
    خواستم نظر و راهنمایی شما را داشته باشم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۸ مهر ۲( 1 سال پیش)
      سلام دریافت دارو لازم نیست سالانه PSA چک شود در صورت شروع علائم بالینی مصرف دارو توصیه میشود
  • تصویر کاربر مهدی سه شنبه ۲۸ شهریور ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 140 مشاهده پرسش
    با عرض سلام جناب دکتر سپاسگزارم بابت پاسخ های قبلی شما
    آقای دکتر ده روز پیش مزاحم شدم و علائم بیماری رو خدمت شما عرض کردم و شما التهاب پروستات رو تشخیص دادید.
    و آزمایش کشت ادرار و ادرار رو گفتین مشکلی ندارد. نصف آمپول سفتریاکسون ۵۰۰و کپسول داکسی سایکلین ۱۰۰هر دوازده ساعت و کپسول پروترال رو تا یک هفته تجویز کردین و نشستن تو تشت آب گرم.
    خدا رو شکر نسبت به ماه قبل خیلی بهتر شدم،درد خیلی کم مقعد ، سوزش و درد خیلی خفیف بعد ادرار رو ، و بعضی از شب ها و روزها تکرر ادرار دارم
    آقای دکتر کپسول پروترال رو گفتین تا سه ماه ادامه بدم ،سوالم اینه که کپسول پروترال رو هر ۱۲ساعت یا هر شبانه روزی یک عدد مصرف بشه
    طریقه مصرف برام سوال بود ؟؟؟

    ؟؟؟ نشستن تو تشت آب گرم تا کی ادامه داشته باشه؟
    جناب دکتر داروی مصرفی برای التهاب پروستات همینه ؟داروی دیگه واسه بهبود سریعتر وجود نداره و آیا در طول بهبودی حالت بازگشتی وجود داره؟
    شرایط کار من نشستن طولانی رو صندلی هستش و عملا کارم بسیار کم شده
    سپاسگزارم از محبت شما جناب دکتر
    سپاسگزارم از محبت شما جناب دکتر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۸ شهریور ۲( 1 سال پیش)
      سلام درمان شما طولانی مدت است و میزان عود بالا میباشد تا ۶ ماه در لگن آب گرم بنشینید در صورت عود علایم همان درمان های دارویی تکرار شوو پروترال هر شب یک عدد
  • تصویر کاربر فتح یکشنبه ۲۶ شهریور ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 466 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر کرمانی عزیزو بزرگوار
    من ۵۶ سال سنم هست برای چکاپ تست آزمایش لگن و شکم دادم
    پروستات با ابعاد ۴۷mm×۴۵×۴۴ و با حجم 51cc بزرگتر از حد طبیعی است و حجم مثانه پر حدود 515cc و بعد از دوبار تخلیه 142cc می‌باشد درد و یا سوزش و تکرر ادرار زیادی هم ندارم ولی دکتر متخصص داخلی امنیک ۴/. میلی گرم را تجویز نمودند ، آیا با توجه به ترس و عوارض زیاد آن حتمأ باید مصرف کنم یا داروی دیگر با عوارض کمتر صلاح میدونید؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۶ شهریور ۲( 1 سال پیش)
      بله داروی امنیک را استفاده کنید
  • تصویر کاربر ندا چهارشنبه ۲۲ شهریور ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 143 مشاهده پرسش
    در جواب آزمایش خون پدرم که 6٣ سال سن دارن total PSA: 8.17 و free SPA: 2.56 و F.PSAT.PSA:31.3 میخاستم بدونم ایشون مشکلی ندارن؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۲ شهریور ۲( 1 سال پیش)
      سلام با توجه به psa بالا پدر شما کاندید نمونه برداری از پروستات و یا MRI پروستات هستند
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۲ شهریور ۲( 1 سال پیش)
      خطر بدخیمی بالاست برای ایشون
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر علی جمعه ۱۷ شهریور ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 125 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر شما چند سال پیش فیلمی تو اینترنت گذاشتید که کسانی که زیاد خود ارضایی میکنن چشمون تار میشه موی سر شون می‌ریزه وطاس میشن ودرآمر هم سرطان پروستات حالا من 25سالمه واژ سن 13سالگی هرروز خود ارضایی دارم چشمام به شدت تار شده سه نمره ونوس سرم هم می‌ریزه وداره طاس میشه واریکوسل هم پیدا کردم بعضی وقتا ران وزانوم وساق پای چپم درد میگیره و پارسال آزمایشگاه تو ادرارم خون پیدا کرده بود حالا میخواستم بدونم که این ها نشانه های سرطان پروستات هست تورو خدا کمکم کنید بی‌زحمت توضیح بدید اگه من خود ارضایی ادامه بدم چه اتفاقی می‌افتد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۷ شهریور ۲( 1 سال پیش)
      این ها هیچکدام ارتباط به خودارضایی ندارد ربطی به سرطان پروستات ندارد . خون در ادرار باید بررسی بشه و قدم اول ازمایش ادرار و کشت ادرار و مهم تر از ان سونوگرافی کلیه ها و مجاری ادراری
  • تصویر کاربر رحمان سه شنبه ۱۶ خرداد ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 166 مشاهده پرسش
    باسلام خدمت جناب آقای پروفسور کرمی عزیزهمشهری گرامی.
    بنده ۳۷ ساله حدود ۹ ماهه که دچار سوزش ادرار،دوشاخه شون ادرار،حالت ضعیف و کندی شدن ادرار و درد در ناحیه پهلو،شکم،و بیضه دارم.
    در این ۹ ماه ۴ بار به دکتر علی زولفقاری در تبریز مراجعه کردم کهقرص های امنیک۴٪،سیپروفلکساین۵۰۰،فنازومکستجویز کرده و مصرف نمودم.
    ولی به طور کامل بهبود پیدا نمیکنم،یه مدت تب و لرز شدید داشتم که با مصرف سیپروفلکساین بهتر شدم ولی علائم های درد رو همچنان دارم،وهمیشه در حالت اضطراب و نگرانی هستم که آیا خوب میشوم یا خیرزندگیم کلا مختل شده مدام فکر و ذهنم به اینهاست،از شما عاجزانه خواهش میکنم جهت درمان کامل کمکم کنید،نتیجه آزمایش و سونو و اسکن خدمتتون ارسال میکنم لطفا راهنمایی بفرمایید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۶ خرداد ۲( 1 سال پیش)
      سلام سابقه psa بالا داشتید ؟ ازمایش ادرار و کشت ادرار داده اید ؟ عکس سونو را بفرستید
    2. تصویر کاربر رحمان سه شنبه ۱۶ خرداد ۲( 1 سال پیش)
      بله در اولین مرحله مراجعه به دکترpsa 28.8که الان psaشده ۱.۸
      آزمایش کشت ادرار متاسفانه تجویز نکردند نداده ام
    3. تصویر کاربر رحمان سه شنبه ۱۶ خرداد ۲( 1 سال پیش)
      بله اوایل مراجعه به دکتر psa28.8بود که در آخرین آزمایش psa1.8شده بود
      متاسفانه آزمایش کشت ادرار تجویز نشده و نداده ام
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۶ خرداد ۲( 1 سال پیش)
      کشت ادرار انجام شد برام بفرستید
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر نیک پنجشنبه ۴ خرداد ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 136 مشاهده پرسش
    گزارش سونوگرافی
    ابعاد پروستات 47*39*44 م.م و حجم تقریبی 41 سی سی بزرگ و هموژن دیده شد.
    میخواستم در خصوص عمل لیزر پروستات اقدام کنم نظر پزشک در خصوص عمل و توصیه ایشون چیست ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۳ خرداد ۲( 1 سال پیش)
      سلام چند سالتون هست ؟ ایا مشکل ادراری دارید ؟ قطر ادرار کاهش پیدا کرده ؟ شب ها چند بار جهت دستشویی رفتن از خواب بیدار میشوید ؟ دارو پروستات خورده اید ؟
    2. تصویر کاربر نیک چهارشنبه ۳ خرداد ۲( 1 سال پیش)
      با سلام و احترام
      53 ساله هستم ،بله قطر ادرار کاهش پیدا کرده،یک بار و گاهی اوقات دو بار بیدار میشوم ،بله فقط وضعیت ادرار کردن بهتر شد اما تعداد بیدار شدن تغییری نداشت (کپسول پروترال و آنتیک)
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۴ خرداد ۲( 1 سال پیش)
      تعداد بیدار شدن تا دوبار طبیعی است
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر