استفاده از سوند ادراری می تواند عوارض جانبی یا تغییرات ناخواسته ای در بدن شما بوجود آورد. عوارض سوند ادراری در هر فرد متفاوت است. برخی افراد به عوارض مبتلا نشده یا نوع خفیف آن را تجربه می کنند، با این وجود، برخی از عوارض سوند را در ادامه برای شما آورده ایم.
آیا سوند مردانه درد دارد
ممکن است هنگام وصل کردن سوند احساس ناخوشاید ی به شما دست بدهد اما باید بدانید که سوند مردانه درد ندارد و از این بابت نگران نباشید.
عوارض بعد از کشیدن سوند در مردان
از جمله عوارض سوند ادراری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
اسپاسم مثانه
گاهی اوقات، مردان در هنگام استفاده از کاتتر ادراری دچار اسپاسم مثانه می شوند. این اسپاسم می تواند در اثر آسیب دیدن مثانه از کاتتر به وجود آمده و حسی مانند درد یا گرفتگی شدیدی در بالای ناحیه عانه یا مقعد باشد. بروز اسپاسم مثانه گاهی می تواند سبب نشت ادرار از اطراف کاتتر شود.
هنگامی که بیمار دچار این مشکل می شود می توان جهت محافظت از تشک یک حوله یا پارچه بر روی آن قرار داد. در صورت تجربه اسپاسم مثانه، باید فورا با پزشک یا تیم درمان خود تماس بگیرید. پزشک می تواند جهت متوقف کردن اسپاسم ها برای بیمار دارو تجویز کند. هنگامی که کاتتر برداشته می شود اسپاسم ها نیز پایان می یابند.
وجود خون در ادرار
وجود خون در ادرار و خروج لخته های کوچک خون به همراه ادرار از کاتتر ادراری مخصوصا پس از جراحی سرطان پروستات طبیعی است. لخته های خون از گلبول های خونی تشکیل شده که برای تشکیل یک توده به یکدیگر چسبیده اند. ادرار افرادی که از کاتتر ادراری استفاده می کنند گاهی اوقات با خون ترکیب شده و رنگی صورتی به خود می گیرد.
در صورت مشاهده خون بیشتر یا لخته های بزرگ خون در ادرار باید حتما با پزشک یا تیم درمان خود تماس گرفت. برخی لخته ها می توانند مسیر خروج ادرار را مسدود کنند.
عفونت های مجاری ادرار
ابتلا به عفونت مجاری ادرار در افرادی که از سوند استفاده می کنند، بسیار رایج است. عفونت هنگامی رخ می دهد که میکروب ها وارد بدن شده و سبب بروز تب، درد، قرمزی و تورم در یک ناحیه از بدن شوند. جهت کاهش خطر ابتلا به عفونت باید به موارد زیر توجه کرد:
- لوله کاتتر و پوست اطراف آن را حداقل 2 بار در روز تمیز کنید.
- کیسه ادراری را در زیر سطح مثانه قرار دهید.
درد و ناراحتی
موارد زیر از جمله عوارضی هستند که شیوع کمتری دارند:
- آسیب به میزراه( لوله ای که ادرار از آنخارج می شود) در هنگام وارد کردن کاتتر
- تنگی میزراه به دلیل بروز بافت جوشگاه ناشی از مصرف مکرر کاتتر ادراری
- آسیب به میزراه در هنگام وارد کردن کاتتر
- آسیب به مثانه به دلیل شیوه نادرست وارد کردن کاتتر
- سنگ های مثانه که معمولا چندین سال پس از مصرف کاتتر بروز می دهند.
دکتر حسین کرمی جراح و متخصص کلیه مجاری ادراری و تناسلی