راههای کاهش psa

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

اگر آزمایش PSA یا آنتی ژن اختصاصی پروستات انجام داده اید و سطح آن بالاتر از حد طبیعی بوده، باید با پزشک خود در مورد راههای کاهش psa مشورت کنید. همچنین روش هایی وجود دارد که خود شما می توانید برای پایین آوردن سطح PSA انجام دهید. PSA، نوعی پروتئین است که هم توسط سلولهای سالم در غده پروستات و هم توسط سلولهای سرطانی تولید می شود. این پروتئین، در خون و در مِنی نیز یافت می شود. پزشکان، PSA را در خون شما اندازه گیری می کنند تا سرطان پروستات جدید، یا بازگشت سرطان را بررسی کنند.

هرچه سطوح PSA بالاتر باشد، احتمال اینکه به سرطان پروستات فعال مبتلا هستید، بیشتر است. برخی از تحقیقات علمی دریافته اند که با تغییر در سبک زندگی مانند خوردن غذا های سالم و فعالیت فیزیکی بیشتر، می توانید سطوح PSA را پایین بیاورید و خطر ابتلا به سرطان یا بازگشت آن را کاهش دهید.

کاهش psa

در ادامه مطلب، راههای کاهش psa و مواردی که می توانید، برای ایجاد تأثیر مثبت روی سطوح PSA خود در خانه انجام دهید، بیان شده است.

عوامل ایجاد تأثیر مثبت بر سطوح PSA در خانه

1. بیشتر گوجه بخورید

گوجه ها حاوی ماده ای به نام لیکوپن هستند که فواید زیادی دارد. لیکوپن، دلیل قرمزی رنگ گوجه می باشد. گوجه، همچنین دارای آنتی اکسیدان هایی می باشد که می توانند با سرطان مقابله کنند. تحقیقات اندکی نشان داده اند که مصرف لیکوپن، احتمال ابتلا به سرطان را در مردانی با سابقه ی خانوادگی این بیماری کاهش می دهد. اخیراً، محققان شواهدی پیدا کرده اند که نشان می دهند خوردن مقدار لیکوپن بیشتر، می تواند سطوح PSA را کاهش دهد. با اضافه کردن گوجه خام در سالاد یا سُس گوجه و استفاده از رب گوجه یا گوجه فرنگی خشک شده در غذا های مختلف، می توانید گوجه بیشتری را در رژیم غذایی خود بگنجانید.

2. از منابع پروتئین سالم استفاده کنید

به طور کلی، مصرف پروتئین های بدون چربی مانند مرغ، ماهی و سویا یا سایر پروتئین های گیاهی، برای سلامت کلی بدن بهتر هستند. این منابع پروتئین به حفظ وزن سالم و محافظت در برابر بیماری قلبی کمک می کنند و برای سلامت پروستات و پایین آوردن سطوح PSA بسیار مفید هستند. از مصرف گوشت های پرچرب یا فراوری شده خودداری کنید و به جای آن ماهی را انتخاب کنید که سرشار از اُمگا 3 می باشد و همچنین مرغ پخته شده یا گریل شده بدون پوست مصرف کنید. سویا، حاوی ایزوفلاون می باشد و برای درست کردن توفو یا پنیر سویا و دیگر جایگزین های گوشت استفاده می شود. محققان معتقدند که این مواد غذایی، می توانند به محافظت از بدن در برابر برخی از سرطان ها کمک کنند. در حقیقت، شواهد علمی نشان می دهند که نوشیدن شیر سویا، می تواند به پایین آوردن سطوح PSA کمک کند و روند پیشرفت سرطان پروستات را آهسته کند.

نوشیدن شیر سویا

3. مصرف ویتامین D

با قرار گرفتن در معرض خورشید، بدن، ویتامین D تولید می کند. این ماده همچنین در غذاهایی مانند ماهی و تخم مرغ نیز یافت می شود و اغلب به غذاهای غنی شده مانند غلات نیز اضافه می شود. شما می توانید ویتامین D را به صورت مکمل نیز مصرف کنید. مطابق با مرکز تحقیقاتی سرطان، عدم دریافت ویتامین D کافی یا کمبود ویتامین D در بدن، با  احتمال بیشتر ابتلا به سرطان مرتبط است. تحقیقات دیگر نیز دریافته اند که افراد دارای سطوح بالاتر ویتامین D، سطوح PSA کمتری دارند.

4. چای سبز بنوشید

چای سبز در آسیا، از محبوبیت بالایی برخوردار است. همچنین این ماده غذایی، به دلیل فواید بی شمار خود در آمریکا نیز محبوب تر شده است. چای سرشار از آنتی اکسیدان هایی است که در برابر چندین سرطان از بدن محافظت می کند. آن دسته از کشورهای آسیایی که مردان آن، مقدار زیادی چای سبز می نوشند، کمترین میزان سرطان پروستات را در جهان دارند. برخی از تحقیقات دریافته اند که مواد مغذی موجود در چای سبز، قادر به محافظت از بدن برابر سرطان پروستات و پایین آوردن سطوح PSA هستند. چای سبز همچنین به عنوان مکملی برای پایین آوردن سرعت پیشرفت سرطان پروستات، استفاده می شود.

5. ورزش

شاخص حجم بدنی بالا می تواند تفسیر آزمایش PSA را پیچیده کند و باعث تأخیر در تشخیص شود. زمانی که شما واقعا در خطر هستید، اضافه وزن می تواند موجب کمتر نشان دادن عدد PSA شود. یک برنامه ورزشی منظم همراه با یک برنامه غذایی سالم، می تواند به کاهش وزن کمک کند. ورزش منظم، علاوه بر کمک به حفظ یک وزن سالم، می تواند احتمال ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهد. 

تحقیقات همچنین نشان داده اند که سه ساعت ورزش متوسط در هفته، می تواند باعث بقای بیشتر مردان مبتلا به پروستات شود. گرچه، باید توجه داشته باشید که نباید در روز انجام آزمایش PSA ورزش کنید. این کار می تواند باعث بالا نشان دادن سطح PSA و نتیجه ی غیر دقیق شود. 

6. کاهش استرس

استرس می تواند تأثیرات منفی زیادی روی بدن داشته باشد. همچنین، استرس زیاد می تواند سلامت پروستات و میزان PSA را تحت تأثیر قرار دهد. یک پژوهش، ارتباطی میان سطوح  PSA غیر طبیعی و سطوح بالای استرس پیدا کرد. یافتن راهی برای آرامش و رفع فشار می تواند به کاهش سطح استرس کمک کند. روشهایی را پیدا کنید که برای شما مؤثر باشند و برای آن وقت بگذارید.

3.1/5 - (59 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر محمد پنجشنبه ۴ آبان ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 153 مشاهده پرسش
    سلام جناب آقای دکتر
    پدرم بیماری کانسر پروستات داشته ۱۰ سال قبل عمل turpانجام داده برای بالا بودن psa از دیفرلین ۳/۷۵و آمپول xgeva و قرص ابیراترون استفاده می کنه ولی دوسه ماهی است عدد psa خیلی بالا رفته آیا راهی برای کاهش psaبجز شیمی درمانی به دلیل بالا بودن سن وجود دارد؟ تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۳ آبان ۲( 1 سال پیش)
      چند سالشونه؟
    2. تصویر کاربر محمد چهارشنبه ۳ آبان ۲( 1 سال پیش)
      90 سال آقای دکتر
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۳ آبان ۲( 1 سال پیش)
      کار چندانی نمیشه انجام داد با توجه به سن پدرتون تحت نظر اونکولوژیست باشید شاید عده ای از همکاران برداشتن بیضه ها رو توصیه بکنند ولی من صلاح نمیدونم
    4. تصویر کاربر محمد چهارشنبه ۳ آبان ۲( 1 سال پیش)
      دکتر جان تحت نظر انکولوژیست هستند و همین داروها را ماهانه مصرف می کنند برای کنترل psa راهی نیست؟ آزمایش میزان ترشحات بیضه هم انجام گرديد دکترشون هم نظر شما را داشتند .دستورات غدایی هم که نداره؟
      ممنون لطفتون
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۴ آبان ۲( 1 سال پیش)
      همراه عزیز سنشون بالاست PSA بالا تفاوتی به حالشون نداره اگر مشکلی اذیتی دارن اونا باید حل بشن
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر علی دوشنبه ۲۴ مهر ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 156 مشاهده پرسش
    ‎من‌ یکسال پیش باتکررادرار و درد کشاله ران مواجه شدم دکتر مراجعه کردم دکتر بعداز معاینه پرستات گفتن سمت چپ پرستات سفت هست ازمایش psa نوشتن psa 14 شد بعد از دو هفته انتی بیوتیک psa 3 شد با دکتر مشورت کردم ام ار ای بیمارستان خاتم نوشتن که نتیجه خوب بود پیوست می باشد بعد از چند ماه اسفند پارسال psa 2/30 شد . هر از چند گاهی درد کشاله ران دارم و ادرارم در ابتدا دو شاخه هست امروز ازمایش دادم psa 4/5 شد نمیدونم مشکلم چیه و چی کار باید بکنم؟ ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر علی یکشنبه ۲۳ مهر ۲( 1 سال پیش)
      43 ساله هستم
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۴ مهر ۲( 1 سال پیش)
      برای ادرار دو شاخه باید سیستوسکوپی انجام شود مجددا دو هفته آنتی بیوتیک مصرف کنید سپس آزمایش مجدد انجام داده اطلاع دهید
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر رضا دوشنبه ۱۰ مهر ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 162 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر
    آقای دکتر بنده ۲۴ سالمه رفتم سونو دادم
    ۲۶ سی سی حجم پروستات(مختصر بزرگ شده) و حجم ادرار باقیمانده ۱۶ سی سی است
    بنده کمی تکرر ادرار هم دارم
    آیا این با این سن طبیعیه خیلی نگرانم
    یعنی امکانش هست بزرگتر بشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۹ مهر ۲( 1 سال پیش)
      برای سن شما در محدوده ی تقریبی بالای نرمال میباشد سونوگرافی دقیق نیست و وابسته به دستگاه و اپراتور میباشد فعلا اقدامی لازم نیست
    2. تصویر کاربر رضا یکشنبه ۹ مهر ۲( 1 سال پیش)
      ارولوژ برام قرص پروستاتان تجویز کرده
    3. تصویر کاربر رضا یکشنبه ۹ مهر ۲( 1 سال پیش)
      آقای دکتر ارولوژ قرص پروستاتان تجویز کرده
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۰ مهر ۲( 1 سال پیش)
      فعلا لازم نیست براتون
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر هوشیار شنبه ۸ مهر ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 176 مشاهده پرسش
    م جناب دکتربزرگوار
    درسال ۱۳۹۸مقدارpsaبرابر۶،۴که بامصرف دارو کاهش نیافت بادستورپزشک درتهران نمونه برداری انجام ومشکلی وجودنداشت باتجویزقرص افلوفکت(افلوساکسین) به مدت بیست روز psaبه۴،۶وfpsa.882کاهش یافت شش ماه بعدpsa برابر۷،۶شدبازهم بیست روزقرص افلوفکت مصرف وpsa به۵،۵وfpsa.89. رسید(ازمایشات درشهرستان) شش ماه بعددرتهران (خرداد۱۴۰۱) ازمایش انجام وبدون مصرف قرص psa عدد۱،۲ و fpsa.۸رانشان دادوحالا بعدازیکسال ازمایشpsaدرشهرستان تیر۱۴۰۲) بازهم به۸،۶ رسیدومقدار.fpsa۰۸۷سیدبازهم قرص افلوساکسین۲۰۰ به مدت بیست روزمصرف وسپس ازمایش انجام ومقادیردرشهریور۱۴۰۲ psa۶۰۸۸وfpsaبرابر۰۹کاهش یافت اقای دکتر این روندبیش ازچهارسال است ادامه دارد لطفا راهنمایی فرمایید کمال تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۸ مهر ۲( 1 سال پیش)
      سلام مجددا باید جهت نمونه برداری در مرکز معتبر مراجعه کنید و یا MRI پروستات انجام دهید
  • تصویر کاربر 09121053190 دوشنبه ۳ مهر ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 150 مشاهده پرسش
    باسلام وعرض ادب، حقیر با 65 سال سن با آزمایش( psa 12) وmir و pt وهمچنین biopsy با تشخیص برخی پزشکان متخصص پیشنهاو به عمل جراحی (رادیکال پروستات) شده وحدود 5 ماه از شروع آزمایشات و.... وحدود 50 روز از پیشنهاد عمل گذشته است.لذا خواهشمنداست ضمن دستور و ارائه نظر پزشکی بفرمایید که : 1- عمل فوق ضروری است یا با دارو و... میتوان معالجه کرد. 2- در صورت نیاز به عمل جرا حی بنا به دلیلی (دارا نبودن بیمه تکمیلی و... ) تآخیر به مصلحت است؟ و تا چه زمانی میسر است. باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۳ مهر ۲( 1 سال پیش)
      عمل فوق ضروری میباشد مگر اینکه از اول به سمت شیمی درمانی و ... بروید که هزینه های بیشتری دارد تاخیر در انجام عمل جراحی میتواند منجر به پخش شدن توده و عمل سخت تر شود د
    2. تصویر کاربر 09121053190 دوشنبه ۳ مهر ۲( 1 سال پیش)
      تشکر می کنم
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۳ مهر ۲( 1 سال پیش)
      🌺
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر قدرت شنبه ۱۸ شهریور ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 187 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر وقت بخیر خسته نباشید من ازشهرستان پارس آبادوقتتون رو میگیرم .پدرم قبلا مشکل کوچکی مثانه داشتن که شب ها مکرر به ادرار میرفتن تقریبا دوسال پیش با مراجعه به جنابعالی و تجویز دارو(تروتودین۲) کاملا حل شده بود ولی باز این مشکلو پیدا کرده البته اینم بگم یک ماه پیش که کیسه صفراش رو عمل کردن ازاون به بعد این مشکلو پیدا کرده.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۸ شهریور ۲( 1 سال پیش)
      سونوگرافی کلیه ها و مجاری دارن ؟
    2. تصویر کاربر قدرت شنبه ۱۸ شهریور ۲( 1 سال پیش)
      سونوگرافی قبل از عمل کیسه صفراش هست اگه لازم باشه یه سونوگرافی جدید بدن
    3. تصویر کاربر قدرت شنبه ۱۸ شهریور ۲( 1 سال پیش)
      سونوگرافی قبل از عمل کیسه صفراش هس اگه لازم باشه سونوگرافی جدید بدن
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۸ شهریور ۲( 1 سال پیش)
      تامسولوسین شبی یک عدد به مدت یک ماه بخورن اگر بهبود نیافتن سیستوسکوپی بشن
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر سا دوشنبه ۲۶ تیر ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 167 مشاهده پرسش
    سلام دکتر بنده التهاب پروستات مزمن دارم ۲۱ سالمه و ۳ماهه درد نوک الت دارم پیش دکتر رفتم برام داکسی سایکلین ۱۰۰ و فلوکستین و فنازوپریدین تجویز کردن از وقتی مصرف میکنم دردش بهتره ولی الان بعد از یک هفته دچار تکرر ادرار شدم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۵ تیر ۲( 1 سال پیش)
      همین داروها حداقل باید ۳ ماه مصرف شوند
    2. تصویر کاربر سا یکشنبه ۲۵ تیر ۲( 1 سال پیش)
      مشکل اینه دچار تکرر ادرار شدم یعنی میرم دسشویی بازم احساس خالی نشدن دارم مشکل از چیه ممکنه از قرصایی ک میخورم باشه؟
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۶ تیر ۲( 1 سال پیش)
      اگر این مشکل را دارید این اقدامات انجام بشه : تمام داروهای قبل قطع شود - ازمایش ادرار و کشت ادرار دهید - سونو کلیه ها و مجاری ادراری انجام بشه - تامسولوسین ۰/۴ شبی یک عدد - سیپیروفلوکساسین ۵۰۰ هر ۱۲ ساعت - ملوکسیکام ۷/۵ هر ۱۲ ساعت تا یک ماه . شبی نیم ساعت در لگن اب گرم بنشینید
    4. تصویر کاربر سا یکشنبه ۲۵ تیر ۲( 1 سال پیش)
      امکانش هست تشخیص التهاب پروستات اشتباه باشه؟ چون قسمت نوک آلت بعد از ادرار و خصوصا انزال درد بیشتری داره
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۶ تیر ۲( 1 سال پیش)
      بله ممکنه برای همین اول ازمایش ادرار و کشت دهید
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر مmehrdad دوشنبه ۱۲ تیر ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 192 مشاهده پرسش
    سلام پدرم بهمن 1401 عمل پروستاتکتومی رادیکال داشته اند ، هفته اول عمل psa=0.5 نشان میداد سه بعد psa=0.04 , شش ماه بعد از عمل psa=0.043 را نشان داده است به نظر شما این افزایش میتواند مورد دار باشد یا ممکن است از خطای آزمایش و یا طبیعی باشد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۲ تیر ۲( 1 سال پیش)
      در ازمایشگاه معتبر بررسی بشه . در اصل باید زیر 0/02 باشه هرچند به صورت قابل توجه بالا نرفته
  • تصویر کاربر رضائی سه شنبه ۲ خرداد ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 206 مشاهده پرسش
    با سلام و آرزوی سلامتی و بهروزی
    جناب آقای دکتر نتیجه آزمایش من در تاریخ‌های ذکر شده به ترتیب زیر است
    تاریخ: ۱۴۰۰/۱۰/۱:
    PSA=3.78
    Free PSA=1.34
    F PSA/PSA=0.34
    تاریخ:۱۴۰۲/۰۲/۳۰
    PSA=8.02
    Free PSA=2.14
    F PSA/PSA=0.27
    آیا اقدامی باید انجام بدهم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱ خرداد ۲( 1 سال پیش)
      چند سالتون هست ؟ فقط بفرمایید اخرین psa چند بوده ؟ نسبت هم نمیخوام فقط اخرین
    2. تصویر کاربر رضائی دوشنبه ۱ خرداد ۲( 1 سال پیش)
      سلام
      ۵۷ سال دارم.
      آخرین PSA 8.02 و Free PSA2.14 هست
    3. تصویر کاربر رضائی دوشنبه ۱ خرداد ۲( 1 سال پیش)
      حجم پروستات در سونو 57. سی سی هست و مشکل دیگری گزارش نشده
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲ خرداد ۲( 1 سال پیش)
      حتما MP-MRI انجام بشه جهت بررسی پروستات ( MRI پروستات هست)
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر حسین سه شنبه ۱۹ اردیبهشت ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 168 مشاهده پرسش
    درود بر شما
    عمل برداشت پروستات در 4 دی ماه داشتم .بعد معرفی شدم برای رادیو تراپی در اسفند ماه، قبل از شروع رادیوتراپی psa=2.81 بوده بعد از 34 جلسه رادیو تراپی و اتمام جلسات سه روز بعد تست psa دادم که مقدار 4 رو ثبت کرد . علت چیست ؟؟ ایا میشه گفت درمان با شکست مواجه شده . جواب پاتولوژی بعد از عمل
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۹ اردیبهشت ۲( 1 سال پیش)
      سلام این عمل کجا انجام شده ؟ مجدد عکس پاتولوژی را بفرستید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر