نمونه برداری از پروستات (TRUS) به چه معناست؟

قطعی ترین  راه تشخیص سرطان پروستات نمونه برداری از پروستات می باشد. نمونه برداری از پروستات به صورت سرپائی و با استفاده از بی حسی موضعی انجام می شود و نیاز به بیهوشی و بستری ندارد.

چه مردانی باید نمونه برداری از پروستات بدهند؟

پروستات غده ای است که به صورت طبیعی در قسمت خروجی مثانه قرار گرفته و به اندازه یک گردو می باشد. نقش آن در رابطه با باروری مرد بوده و با ترشح ماده مخصوص باعث توانمند شدن اسپرم های مرد جهت لقاح با تخمک زن و در نتیجه باروری می گردد. یکی از بیماریهای مهم و شایع پروستات سرطان پروستات می باشد. از غده پروستات مردان ماده ای از سلولهای پروستات به نام PSA ترشح و وارد خون می شود که اصولاً اندازه آن کمتر از 4 می باشد و هر چه اندازه آن به صفر نزدیک تر باشد بهتر است.بهترین راه یافتن آن نمونه برداری از پروستات می باشد.

در سرطان پروستات اندازه PSA در خون رو به افزایش می گذارد و تدریجاً روند صعودی پیدا می کند و از مرز نرمال آن که 4 نانوگرم در میلی لیتر می باشد، روز به روز و هفته به هفته و ماه به ماه بالا می رود. هر چه مقدار اندازه آن در خون بیشتر باشد احتمال سرطان پروستات بالا است. پس نتیجه اینکه هر گونه افزایش تدریجی در سطح PSA در خون را باید جدی بگیرید.

کسانی که پدر و عمو و برادرشان به سرطان پروستات مبتلا هستند و یا بودند 4-5 برابر نسبت به افراد طبیعی در معرض سرطان پروستات قرار دارند و اندازه PSA خون این افراد باید از 40 سالگی اندازه گیری شود.

آیا عوامل دیگری غیر از سرطان پروستات می تواند PSA خون را بالا ببرد؟

درمان بزرگی غده پروستات

بلی، دستکاری مجرای پروستات و معاینه انگشتی پروستات و تحریک های جنسی و احتباس ادراری و عفونت می تواند باعث افزایش PSA خون شوندکه اغلب در این موارد افزایش به صورت گذرا می باشد و با درمان، پائین می آید.

نکته مهم این است که PSA در سرم به صورت آزاد یا Free PSA و ترکیب با پروتئین وجود دارد که در سرطان مقدار PSA آزاد در خون می باشد.

آیا اندازه گیری PSA خون تنها روش قطعی احتمال سرطان پروستات می باشد؟

در 75درصد موارد در سرطان پروستات سطح PSA بالا می رود و در 25 درصد موارد علیرغم سرطان پروستات PSA طبیعی است. در مردان مشکوک به سرطان پروستات باید معاینه مقعدی توسط انگشتان و توسط متخصص جراحی کلیه انجام شود. در سرطان پروستات در معاینه قوام پروستات به صورت سفت و مثل سنگ می باشد.

 قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

بیوپسی پروستات

در هر بیمار با شک به سرطان پروستات قطعی ترین روش تشخیص، نمونه برداری از پروستات می باشد.

 توصیه های پیش از نمونه برداری از پروستات

قبل از نمونه برداری از پروستات رعایت موارد زیر ضروری است.

1-   داروهای رقیق کننده خون از قبیل آسپرین و پلاویکس باید حداقل یک هفته قبل با نظر دکتر مربوطه قطع شود.

2-   عفونت های ادراری باید درمان شود.

3-   حداقل سه روز قبل از نمونه برداری از پروستات داروهای آنتی بیوتیک را مصرف کنید.

4-   از شب قبل فقط از مایعات استفاده شود.

5-   جهت تمیز شدن روده ها از شیاف بیزاکودیل روز نمونه برداری از پروستات استفاده نمائید.

آیا نمونه برداری از پروستات نیاز به بستری در بیمارستان و بیهوشی دارد؟

خیر، عموماً بیوپسی یا نمونه برداری از پروستات به صورت سرپائی و با استفاده از بی حسی موضعی انجام می شود و نیاز به بیهوشی و بستری ندارد.

 روش نمونه برداری از پروستات

بیمار در روی تخت به حالت نیمه نشسته قرار می گیرد و ابتدا مثل کشیدن دندان با استفاده از آمپول بی حس کننده اطراف پروستات را کاملاً با تزریق، بی حس می کنیم و سپس پروب مخصوص سونوگرافی را آرام وارد مقعد بیمار کرده و محل و اندازه پروستات را با سونوگرافی مشخص می کنیم و سپس با استفاده سوزن مخصوص نمونه برداری تعداد 12-15 قطعه از تمام قسمتهای پروستات برداشته شده و داخل یک ظرف مخصوص ریخته و برای تشخیص نهایی به آزمایشگاه پاتولوژی فرستاده می شود.

 توصیه ها و اطلاعات پس از نمونه برداری از پروستات

بیوبسی پروستات

1-   خون در ادرار و خون در مدفوع و درد در ناحیه مقعد و سوزش ادراری به صورت طبیعی و کوتاه مدت ساعاتی پس از نمونه بردرای وجود دارد که تدریجاً با مصرف مسکن خوب خواهد شد.

2-   احتباس ادراری که خیلی کم دیده می شود و باید به صورت موقت با سوند تخلیه شود.

3-   عفونت ادراری: احساس تب و ضعف و لرز و بی حالی نشان دهنده عفونت شدید است و بلافاصله باید به بیمارستان مراجعه فرمائید.

4-   نمونه برداشته شده را به آزمایشگاه معتبر تحویل دهید و جواب آن را که عموماً 4-5 روز بعد مشخص می شود به دکتر خود نشان دهید.

5-در صورت تصمیم به انجام بیو بسی و انجام دقیق و بدون  احساس درد با مطب هماهنگ فرمائید.

دکتر حسین کرمی در ویدئوی زیر روش انجام نمونه گیری از پروستات را توضیح میدهند.

 

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فلوشیپ فوق تخصصی درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی  

عضو هیئت علمی و دانشیار دانشگاه شهید بهشتی تهران ، عضو انجمن ارولوژی اروپا ، امریکا و آسیا

4.5 (90%) 4 رای

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید


پیگیری سوال قبل

© همیارسیستم
  • تصویر کاربر Razavi یکشنبه ۱۸ فروردین ۹۸( 2 هفته پیش) مشاهده پرسش
    سونوگرافي رفتم اين جواب داده


    سونوگرافی کلیه ها و مجاری ادراری و پروستات و مثانه (رزیدوی ادراری)
    : سونوگرافی پروستات ( ترانس رکتال) :
    سایز وضخامت پارانشیم و اکوی کورتیکال کلیه ها نرمال است . سنگ هیدرونفروز و ضایعه فضاگیر دیده نمی شود. حالبها فاقد دیلاتاسیون بوده سنگ در دیستال آنها مشاهده نگردید. مثانه دارای شکل وحجم طبیعی است . در بررسی PVC تصویر رزیدوی ادراری رویت نشد.
    در سونوگرافی ترانس رکتال : پروستات به ابعاد 50*52*53 میلی متر و حجم 74 سی سی دارای اکوی هتروژن مشاهده گردید. ندول هیپو اکو در قسمت پوستریور لترال میانی پریفرال لوب راست به قطر 8 میلی متر رویت شد. ندول هیپو اکو در قسمت پوستریور لترال میانی پریفرال لوب چپ به قطر 6 میلی متر رویت شد.
    سمینال وزیکول ها نرمال می باشند.
    ———————————————
    اين ازمايش 👆🏻مربوط به حدود يك ماه و نيم قبل بود دكتر رفتم قرص (ciprofloxacin 500 به مدت ١5 روز و prostatan و Protral .4 به مدت يك ماه تجويز شد و انجام دادم
    قبل از مصرف دارو psa 4.9 و Free و total هم بالاي 1 بود يك هفته بعد از اتمام دارو ازمايش خون psa 3.2 و free و total هم نيم شده الان بايد هنوز هم دارو مصرف كنم ؟ ضمنا قبلا هم با شما مكاتبه داشتم فرموديد mrs انجام دهم الان چه توصيه اي ميفرماييد؟
    1. تصویر کاربر Razavi شنبه ۱۷ فروردین ۹۸( 2 هفته پیش)
      فايل صميمه
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۸ فروردین ۹۸( 2 هفته پیش)
      بهتر تست انجام دهید
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر موسوی چهارشنبه ۲۴ بهمن ۹۷( 2 ماه پیش) مشاهده پرسش
    با سلام و عرض خسته نباشید
    شوهر خاله اینجانب با سن 75 سال حدود 3 ماه پیش دچار ورم در پای خود شد که درد شدیدی داشت که پس از مراجعه به بیمارستان خاتم الانبیاء شهرستان شاهرود تشخیص وجود لخته در پا شد و پس از 10 روز مرخص شد و گفتند با استراحت و خوردن قرص وارفارین خوب میشه ولی بدتر شد که این بار در بیمارستانی در مشهد بستری شد و اونجاهم همین تشخیص رو دادن و پس از 10 روز مرخص شد ولی نه از درد کم شد و نه از ورم پا، حدود 10 روز پیش به اصرار خودمان آزمایش پروستات دادیم که معلوم شد سرطان دارد. آزمایشات بپیوست می باشد لطفاً راهنمایی فرمایید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۴ بهمن ۹۷( 2 ماه پیش)
  • تصویر کاربر علی یکشنبه ۲۹ مهر ۹۷( 6 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر، وقت بخیر
    46 ساله هستم، تقریباً 45 روز پیش، احساس عدم تخلیه کامل مثانه داشتم و ادرارم با فشار کم و حجم کم خارج می شد و نیاز به تخلیه با فاصله های زمانی کوتاه داشتم. به پزشک عمومی درمانگاه مراجعه کردم و ایشان ابتدا به ساکن سونوگرافی،آزمایش ادرار و PSA نوشتند، بر اساس گزارش آزمایشگاه بیمارستان خانواده در سونو حجم پروستات 32 cc، آزمایش ادرار مشکلی نداشت و مقدار psa برابر 4.8 و fpsa برابر با 0.84 بود(به شرح پیوست ). با برگ آزمایش به متخصص اورولوژی مراجعه کردم که بعد از آزمایش مقعدی در مطب، داروی لووفلوکساسین و امنیک برای یکماه تجویز کردند. تا الآن حدود 11 روز مصرف کردم، مشکل اداری تقریباً حل شده و فشار و حجم ادرار بهتر شده منتها گاهی در ناحیه زیر شکم و روی مثانه احساس سوزش و فشار خفیف دارم. قرار است بعد از یکماه دوباره آزمایش psa را تکرار کنم.
    سوالم از حضورتان این است که آیا این میزان PSA نگران کننده است یا نه؟ در ضمن این مشکل می تواند از التهاب پروستات باشد یا نه ؟
    آقای دکتر فکر و ذهنم درگیر این مسئله شده و روحیه‌ام بسیار پایین است لطفاً راهنمایی بفرمایید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۹ مهر ۹۷( 6 ماه پیش)
  • تصویر کاربر هستی دوشنبه ۱ مرداد ۹۷( 9 ماه پیش) مشاهده پرسش
    .:
    سلام وقت بخیر
    آقای 34ساله ای سال پیش برج دو عمل فتق انجام داد که ازش ازمایش گرفتن
    ایشون هم دنبال جواب ازمایش نرفتن تا یک ماه پیش ک جواب رو گرفتن و متصدی گفته ک جوابش خیلی بده وسرطانه وچون یکسال گذشته الان نباید سرحال و سالم و زنده باشه وکلی هم تعجب کرده.
    جواب ازمایش هم پاره شده
    نزدیک هفت ماهه دل درد (حدودا پنج الی ده دقیقه میگیره و ول میکنه)و تکرر ادرار داره
    به نظرشما سرطانه؟چقدر احتمالش هست که چیز دیگه ای باشه؟
    خیلی ممنون میشم پاسخ بدین خیلی نگرانم چون بعد یک ماه تازه به من اطلاع دادن و متاسفانه دسترسی به متخصص ندارن.
    خیلی ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱ مرداد ۹۷( 9 ماه پیش)
      نتیجه را بفرستید ببینم
  • تصویر کاربر Mohebi شنبه ۹ تیر ۹۷( 9 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر
    پدر من 70 سال سن دارد وازمایش psa10و کراتینین 2.6است برای جراحی پروستات به پزشک مراجعه نمودند که پزشک از عمل جراحی ونمونه برداری به علت بالا بودن کراتینین امتناع نمودند درسال 95 درحدود6ماه psaاز 4 به 8رسید ولی دردوسال اخیر افزایش فقط 2عدد بوده است میخواستم ازشما بپرسم نمونه برداری لازم است .؟ایا احتمال کانسر پروستات وجود دارد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۹ تیر ۹۷( 9 ماه پیش)
      انام بدهيد بهتر است
  • تصویر کاربر کارو جمعه ۲۱ اردیبهشت ۹۷( 11 ماه پیش) مشاهده پرسش
    با سلام و عرض ادب
    من 60 سال سن دارم و پروستاتم به وزن 89gr است در آزمایش خون free PSA 1.44 و T0tal PSA H 5.87 است
    آیا این مشخصات علائم سرطان است ؟
    آگر علائم سرطانی نیست احتمال دارد به سرطان تبدیل شود ؟
    آیا باید عمل جراحی انجام دهم یا با دارو میشود ادامه داد ؟
    با سپاس و تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۱ اردیبهشت ۹۷( 11 ماه پیش)
      بايد هر سه ماه پيگيري كنيد اگر بالا برود بايد نمونه برداري كنيد٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤
  • تصویر کاربر ولی دوشنبه ۶ فروردین ۹۷( 1 سال پیش) مشاهده پرسش
    ۲۳ سالمه مجرد هستم قبلا خودارضاعی داشتم .درد تیرکشنده در ناحیه پرینه دارم به ندرت.بیشتر تو سرما حس میشه.دوماه پیش سوزش تو ادرار داشتم و آزمایش psaعدد یک رو نشون داد.سونوگرافی 19سی سی بود پروستاتم با نمای هتروژن.دکتر تشخیص داد که عفونت پروستات دارم و داروی تامسور و آنتی بیوتیک و یه داروی ریشه گزنه دادن و بعد از یک ماه اون سوزش رفع شده ولی گاها سوزش هست به همراه اون درد تیر کشنده .تکلیف چیه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۶ فروردین ۹۷( 1 سال پیش)
      در سن شما نياز به دارو ودرمان پرويتات نيست
  • تصویر کاربر mm شنبه ۴ فروردین ۹۷( 1 سال پیش) مشاهده پرسش
    سلام.پدرمن ۶۷سال سن داره.بخاطر مشکل پروستات به دکتر مراجعه کردیم گفتن باید عمل بشه ولی بخاطر ازمایشاتی که برای قلبش انجام دادن گفتن امکان عمل نیست.الان ۵ماه از سوند استفاده میکنه.۴ماه قبل به مدت نیم ساعت سوند خارج کردن که درد شدیدی احساس کرد دوباره مجبور شد از سوند استفاده کنه.۱ماه پیش دوباره این کار تکرار شد ولی ۴روز از سوند استفاده نکرد بعد ۴روز دوباره احساس درد داشت.الان هم وقتی سوند رو خارج میکنن احساس سوزش داره ولی بدون سوند میتونه بره دستشوئی ولی بخاطر سوزش دوباره از سوند استفاده میکنه.یعنی ممکنه بیماریش بهبود پیدا کنه؟چون ۴ماه پیش بخاطر دردی که نمیتونست دستشوئی بره مجبور شد از سوند استفاده کنه .علت سوزش چی میتونه باشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۴ فروردین ۹۷( 1 سال پیش)
      شايعترين علت عفونت است بايد با مراجعه دارو بخورند
  • تصویر کاربر اسماعیل دوشنبه ۷ اسفند ۹۶( 1 سال پیش) مشاهده پرسش
    سلام. 75 ساله ام. یکسال پیش پروستاتم سایز 49*48*42 با 53سی سی و پس از تخلیه 30 سی سی با psa: 5.5 بود. الان جدیدا شده سایز 50*47*47 با 58سی سی و پس از تخلیه 55 سی سی با psa: 4.25 میباشد. و تامسولوسین و فیناستراید مصرف میکنم. بنظرتون وضعیتم از یکسال پیش تاکنون بدتر شده یا بهتر؟ نیاز به جراحی است؟ چه دستوری میدین؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۶ اسفند ۹۶( 1 سال پیش)
      به علت مصرف فيناسترايد پي اس واقعي شما٩ وبالا است بايد بررسي شويد٠٢١٧١٠٦٢٣٠٠ تماس
    2. تصویر کاربر اسماعیل یکشنبه ۶ اسفند ۹۶( 1 سال پیش)
      یکسال پیش و قبل از مصرف تامسولوسین و فیناستراید psa: 5.5 بود. اما از وقتی این دو قرص رو مصرف کردم الان بعده یکسال شده حدود psa: 4 . دکتر psa من که کاهش پیدا کرده، چطوری شما میفرمایین psa واقعی من 9 است؟ بنظرتون با دارو حل نمیشه؟ یا باید جراحی کرد. من مشکل قلبی دارم
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۷ اسفند ۹۶( 1 سال پیش)
      با فیناسراید باید PSAرا به دو ضرب کنید
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر احــمــد یکشنبه ۶ اسفند ۹۶( 1 سال پیش) مشاهده پرسش
    ســلــام اقــاے دڪــتــر ڪــرمــے نــزدیــڪ بــه 5مــاه پــیــش درد زیــر شــڪــم ســمــت چــپــم شــروع شــد وبــعــدش ڪــمــرم و ســوزش نــاگــهانــے در آلــت تــنــاســلــے پــیــدا ڪــردم و یــڪ ڪــمــے آخــر ادرارم مــے مــانــد ڪــه بــا فــشــار ڪــمــے تــخــلــیــه مــے شــد.واحــســاس مــیــڪــردم خــوب تــخــلــیــه نــشــدم بــعــد مــراجــعــه بــه دڪــتــر ســونــوگــرافــے از ڪــلــیــه و مــجــارے ادرار ومــثــانــه ڪــه همــگــے در حــالــت طــبــیــعــے مــشــاهده شــدنــد.بــعــد آزمــایــش ادرار دادم عــــــــفــــــــونــــــــت نــداشــتــم وڪــلــیــه هم خــوب ڪــارشــو انــجــام مــیــداد.قــرص ســلــڪــوڪــســیــب 100،پــروتــرالــ4{9b88d67b99d62cf4bf52075b5433b600afd3aae20fcd94eb12d7eb87eec03c93}،ســیــپــروڪــیــنــولــ500،بــهم دادنــد خــوب بــودم قــطــع ڪــردم تــقــریــبــاً تــا3 مــاه پــیــش خــوب بــودم ســوزش نــداشــتــم ادرارم خــوب شــده بــود تــا از 10{9b88d67b99d62cf4bf52075b5433b600afd3aae20fcd94eb12d7eb87eec03c93}ســوزش بــه3{9b88d67b99d62cf4bf52075b5433b600afd3aae20fcd94eb12d7eb87eec03c93}رســیــد تــقــریــبــاً یــڪ مــاه پــیــش بــاز از تــرســم آزمــایــش خــون و ادرار و مــدفــوع دادم بــابــت بــزرگــے پــرســتــات بــازم چــیــزے مــشــخــص نــشــد وفــقــط قــرص پــروتــرالــ4 {9b88d67b99d62cf4bf52075b5433b600afd3aae20fcd94eb12d7eb87eec03c93}بــهم دادنــد ڪــه مــیــخــورم ســوزشــم زیــادتــر شــده درد ڪــمــر و گــاهے هم زیــر شــڪــم پــیــدا شــده عــڪــس ام آر آے گــرفــتــم از ســتــون فــقــرات تــا لــگــن هنــوز نــوبــت دڪــتــرم نــرســیــده گــفــتــنــد الــتــهاب پــرســتــات هســتــش در ضــمــن شــب ادرارے اصــلــا نــدارم از اول تــا بــه امــروز.چــڪــار بــڪــنــم اقــاے دڪــتــر چــه قــرصــے مــصــرف بــڪــنــم ایــنــجــا ڪــه زنــدگــے مــیــڪــنــم دڪــتــر درجــه یــڪ نــداره تــرا بــخــدا ڪــمــڪــم و راهنــمــایــے بــڪــنــیــد مــن خــیــلــے مــیــتــرســم عــمــل بــاز قــلــب هم انــجــام دادم 3ســال پــیــش و قــرصــهاے مــربــوط بــه قــلــبــم را هم مــصــرف مــیــڪــنــم تــو را بــخــدا ڪــمــڪــم بــڪــن اقــاے دڪــتــر ڪــرمــے جــان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۶ اسفند ۹۶( 1 سال پیش)
      از نظر من شما سالميد وبيخودي نگران هستيد نياز به درمان نداريد
درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر