درمان دارویی و خانگی برگشت ادرار در کودکان

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

حدود نیمی از موارد برگشت ادرار در کودکان بدون نیاز به جراحی و فقط با درمان دارویی و غیرجراحی و با انتظار، درمان می شوند (به ویژه در کودکان کم سنی که علت برگشت ادرار در آنها، ضعف خفیف عضلات مثانه در محل اتصال سوراخ های حالب بوده است.

برگشت ادرار از مثانه به حالب (ریفلاکس ادراری)

در شرایط طبیعی به دلیل شکل و وضعیت حمایتی عضلات مثانه در محل اتصال حالب ها به مثانه، برگشت ادرار از مثانه به حالب ها رخ نداده و حالب ها و کلیه ها از فشار بالای داخل مثانه و از ادرار احتمالاً عفونی داخل مثانه مصون هستند. بنا به دلایلی از جمله اشکال در شکل طبیعی محل اتصال حالب به مثانه یا ضعف عضلانی این قسمت از مثانه یا افزایش بیش از حد فشار داخل مثانه به دلیل مثانه عصبی یا انسداد خروجی مثانه یا … ممکن است ادرار از مثانه به درون حالب ها (و در موارد شدیدتر حتی تا کلیه ها) برگشت نماید.

برگشت ادراری

علایم برگشت ادرار در کودکان

-عفونت ادراری

در نیمی از کودکان مبتلا به عفونت ادراری و به ویژه دختر ها (پس از 6 ماهگی) برگشت ادرار دیده می شود. (در سن کمتر از شش ماهگی در صورت برگشت ادرار عفونی، شواهد عفونت منتشر در بدن و آسیب به عملکرد کلیه ها شایع تر است و این وضعیت به ویژه در پسر بچه های با دریچه مجرای خلفی ادراری بیشتر دیده می شود) عفونت ادراری ممکن است با یا بدون تب و شاید در همراهی با تهوع واستفراغ، اسهال یا یبوست و درد مبهم شکمی باشد.

-اختلال در ادرار کردن

که به صورت زور زدن حین ادرار کردن، قطع و وصل شدن جریان ادرار، قیچی کردن پاها، بیقراری حین ادرار کردن، شب ادراری (پس از آموزش کنترل ادرار) و … می باشد.

تشخیص برگشت ادرار 

در تشخیص علت برگشت ادرار در کودکان و یا مسیر و عوارض بیماری یاد شده ممکن است از روش های تشخیصی متنوعی بر اساس شرح حال اخذ شده و معاینه بالینی در هر مورد و روش های تصویربرداری یا آزمایشگاهی قبلی آن مورد، کمک گرفته شود. برخی از این روش ها عبارتند از: آزمایش کشت و کامل ادرار، عکس رنگی مثانه، عکس رنگی کلیه ها، سونوگرافی، اسکن هسته ای مثانه، اسکن هسته ای کلیه ها، بررسی داخل مثانه و مجرا با دوربین، نوار مثانه و ….

درمان برگشت ادرار در کودکان

حدود نیمی از موارد برگشت ادرار کودکان بدون نیاز به جراحی و فقط با درمان دارویی و غیرجراحی و با انتظار، درمان می شوند (به ویژه در کودکان کم سنی که علت برگشت ادراری در آنها، ضعف خفیف عضلات مثانه در محل اتصال سوراخ های حالب بوده و کلیه های آنها در اثر برگشت ادراری آسیب ندیده باشند).

در پسر بچه هایی که برگشت ادراری آنها به دلیل دریچه خلفی مجرا باشد، با انجام جراحی برای از بین بردن دریچه، مشکل آنها برطرف می شود. در مواردی که شدت برگشت ادرار در کودکان بالاست یا با گذشت زمان بیشتر می شود و نیز در مواردی که آسیب کلیه ها در اثر برگشت ادراری بیشتر می شود یا در مواردی که استریل نگه داشتن ادرار مقدور نیست و علی رغم مصرف آنتی بیوتیک، عفونت ادراری عود می کند و به ویژه در دختر هایی که بعد از سن پنج سالگی برگشت ادراری آنها باقیست، درمان جراحی پیشنهاد می شود.

درمان برگشت ادرار در کودکان

آشنایی با علت و دوره ی بی اختیاری ادراری، به کاهش تأثیرات روانی منفی حوادث ادراری کمک می کند. پزشکان از والدین سؤال می پرسند که کودک تا چه حد تحت تأثیر بی اختیاری ادراری قرار گرفته است، زیرا این موضوع می تواند بر تصمیم گیری در مورد درمان تأثیر بگذارد. درمان بی اختیاری ادراری بستگی به علت آن دارد. برای مثال، عفونت معمولاً با آنتی بیوتیک درمان می شود.

کودکانی با مشکلات مادرزادی یا ناهنجاری های جسمی، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند. برای درمان مشکل بی اختیاری ادراری، بسته به این که در شب اتفاق می افتد یا در روز، اقدامات خاصی می توان انجام داد.

بی اختیاری اداری شبانه (شب ادراری)

مؤترین راهکار طولانی مدت، استفاده از هشدار خیس شدن رختخواب یا آلارم شب ادراری است. با وجود اینکه این روش زمان بر است، اما وقتی که کودکان برای پایان دادن به شب ادراری تشویق شوند و خانواده ها با جدیت برنامه را دنبال کنند، میزان موفقیت آن 70% خواهد بود. برطرف شدن کامل علائم، پس از 4 ماه استفاده ی شبانه از این آلارم اتفاق می افتد. تنبیه کودکان برای خیس کردن رختخواب واقعاً کارساز نیست. این روش فقط عزت نفس کودک را پایین می آورد. قرص های خوراکی مانند دسموپرسین  و ایمی پر امین می توانند تعداد دفعات خیس کردن رختخواب را کاهش دهند.

گرچه با قطع دارو ها در اکثر کودکان، دوباره خیس کردن رختخواب اتفاق می افتد. والدین و کودکان باید از این احتمال آگاه باشند و اگر دوباره شب ادراری شروع شد، کودکان را تخریب شخصیتی نکنند. در حال حاضر، داروی ایمی پر امین به ندرت تجویز می شود، زیرا در موارد بسیار اندک می تواند موجب مرگ ناگهانی شود.

بی اختیاری ادرار در روز

اقدامات کلی ممکن است شامل تمرینات مهار ادرار فوری (تقویت اسفنکتر مجرای ادرار) باشد.

✔️ به تدریج طولانی کردن فاصله زمانی های رفتن به دستشویی (اگر فکر می کنید که کودک عضله مثانه ی ضعیفی دارد یا تخلیه ناکارآمد دارد)

✔️ تغییر رفتار (برای مثال، به تأخیر انداختن ادرار) از طریق تقویت مثبت رفتار و برنامه ریزی برای ادرار کردن

✔️ یادآوری زمان ادرار کردن به کودکان با ساعت زنگ دار یا آلارم تلفن همراه

✔️ انجام روش هایی که مانع از نگه داشتن ادرار در واژن می شوند (برای مثال، نشستن رو به عقب در توالت یا با زانو های با فاصله)

✔️ به کودکان نحوه تمرینات کنترل عضلات کف لگن (پیشابراه، واژن، مثانه و مقعد) و عضلات شکم را برای هماهنگی عضلات دستگاه ادراری آموزش دهید.

بی اختیاری ادرار در روز

برای آموزش تمرینات مهار ادرار فوری، به کودکان بگویید به محض اینکه احساس نیاز فوری به ادرار کردن پیدا می کنند، به دستشویی بروند و زمانی که در دستشویی هستند، از آنها بخواهید که تا جایی که می توانند ادرار خود را نگه دارند. وقتی که دیگر قادر به نگه داشتن ادرار خود نباشند، آنها باید شروع به ادرار کردن کنند اما هر چند ثانیه یک بار ادرار کردن را متوقف کنند و سپس دوباره آن را شروع کنند. این تمرین، عضله اسفنکتر مجرای  ادراری را تقویت می کند و به کودکان این اعتماد به نفس را می دهد که پیش از بروز حادثه ادراری ناخواسته، به دستشویی بروند.

این تمرین پس از معاینه کودک توسط پزشک، باید به او آموزش داده شود. دختربچه هایی که به چسبندگی لابیا دچار هستند، باید از کرم های حاوی استروژن استفاده کنند. اگر مشکل مربوط به اسپاسم مثانه باشد، دارو هایی مانند اُکسی بوتینین و تولترودین می توانند به درمان کمک کنند.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فلوشیپ فوق تخصصی درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی  

عضو هیئت علمی و دانشیار دانشگاه شهید بهشتی تهران ، عضو انجمن ارولوژی اروپا ، امریکا و آسیا

3.7/5 - (14 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر طهماسبی سه شنبه ۵ اسفند ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 241 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشید،
    حدود 3 ماه میشه که برای بارداری اقدام میکنیم،ولی متاسفانه همسرم باردار نمی شود.
    میخواستم بدونم با توجه به اینکه حدود 7 ماه پیش بعد از حدود 2 ماه بارداری بچه سقط شد،ممکنه مشکل از اسپرم باشه و لازمه بنده آزمایش اسپرم بدم؟
    ممنون میشم کمکم کنین
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۵ اسفند ۹۳( 9 سال پیش)
      نه
  • تصویر کاربر روشن پنجشنبه ۳۰ بهمن ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 264 مشاهده پرسش
    بسم الله الرحمن الرحیم
    با عرض سلام و ادب خدمت جناب آقای دکتر ، خانواده اینجانب از طریق برنامه اسراء با جنابعالی و نحوه اجرای بسیار جالبتان آشنا شده و همین مانوس بودن جنابعالی با قرآن و اذان باعث اعتماد و اطمینان بیش از حد نسبت به شما شده ، حقیقتا مادر اینجانب که دارای 48 سال سن می باشد از حدود 6 ماه پیش تقریبا بعد از ماه مبارک رمضان دچار مشکل معده شده که دکتر متخصص برایش آندوسکوپی نوشته که مشخص شد دارای میکروب معده و برگشت اسید معده به مری می باشد و به همین علت روزی 14 عدد قرص به مدت 2 هفته تجویز کرد که سر یک ماه دچار سوزش شدید و تکرر ادرار شد با توجه به اینکه به همکاران جنابعالی در استان خودمان یعنی همدان مراجعه کردیم و سونوگرافی و آزمایش را که انجام دادند هر دو سالم بود و مشکلی مشاهده نشد ولی مشکلش رفع نشده وقتی مثانه خالی است سوزش شدید ادارار اذیت میکند وقتی جهت جلوگیری از سوزش آب مصرف میکنه و مثانه پر میشه از تکرر ادرار اذیت میکشد حتی در خواب هم که باشد این امر باعث چندین بار بیدار شدن وی می شود که متاسفانه به هیچ بهبودی و نتیجه مثبتی نرسیده ایم این شد که مزاحم شما شده و اگر صلاح بدانید حضورا جهت مداوا به مطب مراجعه کنیم و مادرمان بسیار ناراحت است که آیا ان شاالله تا ماه مبارک رمضان بهبودی کامل را می تواند بدست بیاورد یا نه ؟
    پیشاپیش بسیار سپاسگزاریم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۳۰ بهمن ۹۳( 9 سال پیش)
      بله
  • تصویر کاربر علی پنجشنبه ۳۰ بهمن ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 272 مشاهده پرسش
    جناب دکتر کرمی با سلام و خسته نباشد این جانب مردی 44 ساله دارای یک فر زند هستم مدام دچار تکرر ادرارم و شاید در روز 50 بار ارار باید بکنم اگر ادرارم نیم ساعت بماند مثانه درد بسیار شدید ی میگیرم هیچ گونه قند سنگ چه کلیه چه مثانه ندارم عفونت ندارم بارها آزمایش و سونو گرافی دادم آقای دکتر خدا خیرتان دهد مرا را راهنمایی کنید زندگی برایم کابوس شده لطفا کمکم کنید شاید بهبود پیدا کنم و به زندگی برگردم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۳۰ بهمن ۹۳( 9 سال پیش)
      نوار عصب مثانه بگیرید02122642744
  • تصویر کاربر قلی پنجشنبه ۳۰ بهمن ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 321 مشاهده پرسش
    سلام با خوردن یک لیوان چای حداقل چهار بار به دستشویی میروم به فاصله هر پنج دقیقه راه حلش چیست لطفا توضیح دهید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۳۰ بهمن ۹۳( 9 سال پیش)
      باید نوار مثانه بگیرید02122642744
  • تصویر کاربر مهدیه یکشنبه ۲۶ بهمن ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 300 مشاهده پرسش
    با سلام
    دختری هستم 29 ساله مجرد.معمولا با کمی آب خوردن بلافاصله بعدش احساس ادرا رو دارم حتی اگه بخوام خودمو نگه دارم استرس بهم وارد میشه و من تا نرم اروم نمیشم مخصوصا این در شب کلافه کنندس معمولا هم حتما شبی یه بار بعضی وقتا دوبار برای تخلیه ادرار بیدار میشم حتی اگه مقدارش اندک باشه و الکی ولی اکثر مواقع حس میکنم تخلیه کامل نشدم .طول روزم هم یه انقباضی تو ناحیه مثانه حس میکنم شبیه روزای اول پریود به دکتر زنان مراجعه کردم مشکلی نداشتم .5 سال پیش هم تکرر و سوزش داشتم دسشوی میرفتم هیچ ادرری نداشتم و کلا عصبی میشدم به دکتر مراجعه کردم یه کلیه رو بزرگتر از اون یکی تشخیص داده بودن درمورد دیواره مثانه هم گفتن عصبی شده و پرزاش زود کثیف میشن یا اینجور چیزی ...ادرارم هم معمولا بی رنگ و به آرامی تخلیه میشن آب طبق عادم هم بعد از هر بار دسشویی رفتن میخورم معمولا هم یه کم آب هر وقت یادم میاد میخورم .ولی این احساس ادرا داشتن و بالجبار دسشویی رفتن خسته ام کرده روزی معمولا 4 یا 5 بار بعضی وقتام 3 بار دسشویی میرم معولان هم حجم ادرار کم و به آرامی تخلیه میشه قبل غذا خوردنم هم طبق عادت دسشویی میرم .میترسم ادرار موندن به کلیه یا مثانه ام اسیب بزنه... یا من از کجا میتونم از سلامت مثانه و کلیه ام مطلع بشم و مشکل من در واقع چی میتونه باشه ؟ سعی کردم واضح توضیح بدم تا بهتر بتونین راهنماییم کنید.
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۶ بهمن ۹۳( 9 سال پیش)
      نوار عصب مثانه بگیرید02122642744
  • تصویر کاربر صفاران شنبه ۲۵ بهمن ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 274 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید
    من انتهای قسمت مخروطی شکل سر التم یک سری دونه سفید زده و چند سالی هست دارم و با سرعت خیلی کم از زیر پوستم خارج میشند نمیدونم خطرناک هست یا خیر
    یاید تصویرش رو بفرستم یا خیر
    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۵ بهمن ۹۳( 9 سال پیش)
      عکسش را بفرستید
  • تصویر کاربر رسول یکشنبه ۱۲ بهمن ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 285 مشاهده پرسش
    با سلام
    حدود 1 سال است که در آزمایش ادرار اینجانب به طور مرتب خون مشاهده می شود. انواع و اقسام آزمایش در شهر اردبیل انجام دادم (سونوگرافی- عکس رنگی کلیه- سی تی اسکن سه بعدی و آزمایش 24 ساعته ادرار) تمام دکترهای متخصص کلیه و مثانه اردبیل را رفتم و لی جواب قطعی از هیچکدام در مورد نوع بیماری دریافت نکردم . نظر آنها اینست که بنده مشکل خاصی ندارم ولی باید تحت نظر باشم.
    اما بنده نگرانم که بیماری خاصی داشته باشم. لطفا راهنمایی فرمائید و اگر نیاز باشد حضورا خدمت برسم. با آرزو ی موفقیت برای شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۲ بهمن ۹۳( 9 سال پیش)
      ازمایش نرمال است نگران نباشید
  • تصویر کاربر joo شنبه ۱۱ بهمن ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 274 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر گرامی و دست اندرکاران
    ببخشیداین سومین باری است که این سوال را مطرح میکنم ولی جوابی دریافت نمیکنم منتظر جواب شما هستم با تشکر:
    در خصوص دارو برای جلوگیری تکرر ادرار بغیر از تولترودین چه داروهایی دیگری قابل مصرف میباشند لطفا داروهایی در این خصوص را نام ببرید
    با تشکر از جنابعالی و همه عوامل
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۱ بهمن ۹۳( 9 سال پیش)
      معرفي دارو تلقني بدون ويزيت تشخيص خلاف است
  • تصویر کاربر جعفر یکشنبه ۱۲ بهمن ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 564 مشاهده پرسش
    باعرض سلام و احترام فراوان
    اینجانب پدری 57 ساله دارم که طبق سونوگرافی هر دو کلیه اش دارای سنگ های متعدد 13تا17 میلی و هم چنین سنگ شاخ گوزنی 2 سانتی در ناحیه ی لگنچه است که از6 ماه پیش به علت کراتین و اوره ی بالا ( کراتین 18 و اوره 285) هفته ای سه جلسه دیالیز می شود اما الان به خاطر دیالیز منظم کراتین واوره پایین تر آمده ( کراتین 5 و اوره 80) . همکاران شما درکرمانشاه برای امتحان کردن کارکرد کلیه ها اقدام به تعبیه ی سوند دبل جی کردند که بعد ازچند ماه آن را خارج نمودند وطبق آزمایشات مکرر گفتند که چون بود و نبود سوند دبل جی یکسان است و تاثیری در کاهش یا افزایش کراتین ندارد پس جراحی و خارج کردن سنگ ها نیز بی فایده است و کلیه ها دچار نارسایی هستند فقط باید به فکر پیوند کلیه باشید با توجه به اینکه برای پیوند زدن تمکن مالی نداریم همچنان به جراحی و خارج کردن سنگ ها اصرار داریم. لطفاً ما را راهنمایی کنید خیلی نگرانیم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۲ بهمن ۹۳( 9 سال پیش)
      باید ببینم
  • تصویر کاربر المینازجابری یکشنبه ۱۲ بهمن ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 466 مشاهده پرسش
    سلام شمابرای شب ادراری پسرم مینیرین دادید من ا ز مصرف این دارومی ترسم ازعوارضش نگرانم .چه کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۲ بهمن ۹۳( 9 سال پیش)
      داروی بیضرری است نگران نباشید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر