جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

درمان دارویی و خانگی برگشت ادرار در کودکان

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

حدود نیمی از موارد برگشت ادرار در کودکان بدون نیاز به جراحی و فقط با درمان دارویی و غیرجراحی و با انتظار، درمان می شوند (به ویژه در کودکان کم سنی که علت برگشت ادرار در آنها، ضعف خفیف عضلات مثانه در محل اتصال سوراخ های حالب بوده است.

برگشت ادرار از مثانه به حالب (ریفلاکس ادراری)

در شرایط طبیعی به دلیل شکل و وضعیت حمایتی عضلات مثانه در محل اتصال حالب ها به مثانه، برگشت ادرار از مثانه به حالب ها رخ نداده و حالب ها و کلیه ها از فشار بالای داخل مثانه و از ادرار احتمالاً عفونی داخل مثانه مصون هستند. بنا به دلایلی از جمله اشکال در شکل طبیعی محل اتصال حالب به مثانه یا ضعف عضلانی این قسمت از مثانه یا افزایش بیش از حد فشار داخل مثانه به دلیل مثانه عصبی یا انسداد خروجی مثانه یا … ممکن است ادرار از مثانه به درون حالب ها (و در موارد شدیدتر حتی تا کلیه ها) برگشت نماید.

برگشت ادراری

علایم برگشت ادرار در کودکان

-عفونت ادراری

در نیمی از کودکان مبتلا به عفونت ادراری و به ویژه دختر ها (پس از 6 ماهگی) برگشت ادرار دیده می شود. (در سن کمتر از شش ماهگی در صورت برگشت ادرار عفونی، شواهد عفونت منتشر در بدن و آسیب به عملکرد کلیه ها شایع تر است و این وضعیت به ویژه در پسر بچه های با دریچه مجرای خلفی ادراری بیشتر دیده می شود) عفونت ادراری ممکن است با یا بدون تب و شاید در همراهی با تهوع واستفراغ، اسهال یا یبوست و درد مبهم شکمی باشد.

-اختلال در ادرار کردن

که به صورت زور زدن حین ادرار کردن، قطع و وصل شدن جریان ادرار، قیچی کردن پاها، بیقراری حین ادرار کردن، شب ادراری (پس از آموزش کنترل ادرار) و … می باشد.

تشخیص برگشت ادرار 

در تشخیص علت برگشت ادرار در کودکان و یا مسیر و عوارض بیماری یاد شده ممکن است از روش های تشخیصی متنوعی بر اساس شرح حال اخذ شده و معاینه بالینی در هر مورد و روش های تصویربرداری یا آزمایشگاهی قبلی آن مورد، کمک گرفته شود. برخی از این روش ها عبارتند از: آزمایش کشت و کامل ادرار، عکس رنگی مثانه، عکس رنگی کلیه ها، سونوگرافی، اسکن هسته ای مثانه، اسکن هسته ای کلیه ها، بررسی داخل مثانه و مجرا با دوربین، نوار مثانه و ….

درمان برگشت ادرار در کودکان

حدود نیمی از موارد برگشت ادرار کودکان بدون نیاز به جراحی و فقط با درمان دارویی و غیرجراحی و با انتظار، درمان می شوند (به ویژه در کودکان کم سنی که علت برگشت ادراری در آنها، ضعف خفیف عضلات مثانه در محل اتصال سوراخ های حالب بوده و کلیه های آنها در اثر برگشت ادراری آسیب ندیده باشند).

در پسر بچه هایی که برگشت ادراری آنها به دلیل دریچه خلفی مجرا باشد، با انجام جراحی برای از بین بردن دریچه، مشکل آنها برطرف می شود. در مواردی که شدت برگشت ادرار در کودکان بالاست یا با گذشت زمان بیشتر می شود و نیز در مواردی که آسیب کلیه ها در اثر برگشت ادراری بیشتر می شود یا در مواردی که استریل نگه داشتن ادرار مقدور نیست و علی رغم مصرف آنتی بیوتیک، عفونت ادراری عود می کند و به ویژه در دختر هایی که بعد از سن پنج سالگی برگشت ادراری آنها باقیست، درمان جراحی پیشنهاد می شود.

درمان برگشت ادرار در کودکان

آشنایی با علت و دوره ی بی اختیاری ادراری، به کاهش تأثیرات روانی منفی حوادث ادراری کمک می کند. پزشکان از والدین سؤال می پرسند که کودک تا چه حد تحت تأثیر بی اختیاری ادراری قرار گرفته است، زیرا این موضوع می تواند بر تصمیم گیری در مورد درمان تأثیر بگذارد. درمان بی اختیاری ادراری بستگی به علت آن دارد. برای مثال، عفونت معمولاً با آنتی بیوتیک درمان می شود.

کودکانی با مشکلات مادرزادی یا ناهنجاری های جسمی، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند. برای درمان مشکل بی اختیاری ادراری، بسته به این که در شب اتفاق می افتد یا در روز، اقدامات خاصی می توان انجام داد.

بی اختیاری اداری شبانه (شب ادراری)

مؤترین راهکار طولانی مدت، استفاده از هشدار خیس شدن رختخواب یا آلارم شب ادراری است. با وجود اینکه این روش زمان بر است، اما وقتی که کودکان برای پایان دادن به شب ادراری تشویق شوند و خانواده ها با جدیت برنامه را دنبال کنند، میزان موفقیت آن 70% خواهد بود. برطرف شدن کامل علائم، پس از 4 ماه استفاده ی شبانه از این آلارم اتفاق می افتد. تنبیه کودکان برای خیس کردن رختخواب واقعاً کارساز نیست. این روش فقط عزت نفس کودک را پایین می آورد. قرص های خوراکی مانند دسموپرسین  و ایمی پر امین می توانند تعداد دفعات خیس کردن رختخواب را کاهش دهند.

گرچه با قطع دارو ها در اکثر کودکان، دوباره خیس کردن رختخواب اتفاق می افتد. والدین و کودکان باید از این احتمال آگاه باشند و اگر دوباره شب ادراری شروع شد، کودکان را تخریب شخصیتی نکنند. در حال حاضر، داروی ایمی پر امین به ندرت تجویز می شود، زیرا در موارد بسیار اندک می تواند موجب مرگ ناگهانی شود.

بی اختیاری ادرار در روز

اقدامات کلی ممکن است شامل تمرینات مهار ادرار فوری (تقویت اسفنکتر مجرای ادرار) باشد.

✔️ به تدریج طولانی کردن فاصله زمانی های رفتن به دستشویی (اگر فکر می کنید که کودک عضله مثانه ی ضعیفی دارد یا تخلیه ناکارآمد دارد)

✔️ تغییر رفتار (برای مثال، به تأخیر انداختن ادرار) از طریق تقویت مثبت رفتار و برنامه ریزی برای ادرار کردن

✔️ یادآوری زمان ادرار کردن به کودکان با ساعت زنگ دار یا آلارم تلفن همراه

✔️ انجام روش هایی که مانع از نگه داشتن ادرار در واژن می شوند (برای مثال، نشستن رو به عقب در توالت یا با زانو های با فاصله)

✔️ به کودکان نحوه تمرینات کنترل عضلات کف لگن (پیشابراه، واژن، مثانه و مقعد) و عضلات شکم را برای هماهنگی عضلات دستگاه ادراری آموزش دهید.

بی اختیاری ادرار در روز

برای آموزش تمرینات مهار ادرار فوری، به کودکان بگویید به محض اینکه احساس نیاز فوری به ادرار کردن پیدا می کنند، به دستشویی بروند و زمانی که در دستشویی هستند، از آنها بخواهید که تا جایی که می توانند ادرار خود را نگه دارند. وقتی که دیگر قادر به نگه داشتن ادرار خود نباشند، آنها باید شروع به ادرار کردن کنند اما هر چند ثانیه یک بار ادرار کردن را متوقف کنند و سپس دوباره آن را شروع کنند. این تمرین، عضله اسفنکتر مجرای  ادراری را تقویت می کند و به کودکان این اعتماد به نفس را می دهد که پیش از بروز حادثه ادراری ناخواسته، به دستشویی بروند.

این تمرین پس از معاینه کودک توسط پزشک، باید به او آموزش داده شود. دختربچه هایی که به چسبندگی لابیا دچار هستند، باید از کرم های حاوی استروژن استفاده کنند. اگر مشکل مربوط به اسپاسم مثانه باشد، دارو هایی مانند اُکسی بوتینین و تولترودین می توانند به درمان کمک کنند.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فلوشیپ فوق تخصصی درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی  

عضو هیئت علمی و دانشیار دانشگاه شهید بهشتی تهران ، عضو انجمن ارولوژی اروپا ، امریکا و آسیا

3.6/5 - (11 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر ثریاچزایی سه شنبه ۱۸ فروردین ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 221 مشاهده پرسش
    سلام دکتر مدتیه درپهلوی چپم احساس درد دارم علاوه بر این تکرر ادرار هم دارم بایدچکاری انجام بدم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۸ فروردین ۹۴( 9 سال پیش)
      سونوبکنید
  • تصویر کاربر ناشناس دوشنبه ۱۷ فروردین ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 237 مشاهده پرسش
    با سلام،
    لطفا کمک کنید،با توجه به تعطیلات عید و وضعیت بد شرایطم زود تر جواب بدید.
    پسر ۱۹ ساله ای هستم،به علت تکرر ادرار به پزشک مراجعه کردم و آزمایش کشت ادرار دادم(تکرر خیلی شدید به طوریکه ده دقیقه یکبار نیاز به دستشویی رفتن دارم)؛
    در جواب آزمایش خون (َ++) بود و ph ادرار ۶ بود.
    سونوگرافی کلیه دادم،در کلیه سنگ نبود و سونوگرافی مثانه به علت تکرر ادرار و پر نشدن مثانه انجام نشد،
    نکته دیگه قطع شدن تکرر ادرار هنگام خواب هست.
    به طور خلاصه:تکرر شدید،حجم کم ادرار،حس دائمی نیاز به دفع ادرار،خروج ادرار با زور زدن،عدم سوزش و درد هنگام دفع،درد نسبی در مثانه،استرس هم زیاد دارم(کنکور).
    آقای دکتر مشکل چیست؟ممکنه از استرس باشه؟ یا سنگ در مثانه؟
    قرص های تولترودین و فلوکستین برای من تجویز شده،ولی هنوز مشکلم رفع نشده.
    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ فروردین ۹۴( 9 سال پیش)
      02122642744 نوار مثانه بگیرید
  • تصویر کاربر bahar.a چهارشنبه ۱۹ فروردین ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 263 مشاهده پرسش
    سسلام قبل ازهرجيز ازباسخكويي وشكيبايي شمامتشكرم؛من 32ساله وعقدكرده هستم؛از5سالگي دجارعدم تخليه ادراروسوزش بودم اما هميشه باكمك آب داغ ادرارم تخليه ميشدومشكلي نداشتم اين موضوع راتاسال كذشته مخفي نكه داشتم جراكه طي اين سالها اذيت نميشدم اما ناكهان بيماريم حادشدو به دنبال درمان ازتست ادرار؛سونو كليه و حالبها؛نوارمثانه كه همه سالم بودن درنهايت3بزشك و بزشكان بيمارستان لبافي نزاد كفتن نميدونيم شمادقيقا مشكلت چيه شايدسندرم مثانه داري ودرمان ندارد؛هركدام يك سري قرصهاي بي ربط به سندرم مثل:بتانكول/نيتروفرانتويئن/فلوكساين/فنازوپيريدين/ به من دادن كه هيجكدام مرا بهتركه نكرد؛بدترم شدم؛خودم در نت كشتم وقرص نورتريپيتيلينو براش پيداكردم 4ماه خوردم كمي بهترم اما پريودام دجار اختلال شده سوالم اينه1من سندرم مثانه دارم وواقعا درمان ندارد؟2 اختلال در قاعدگيم بخاطر نورتريبيتلينه؟3سندرم مثانه بارداري رو بامشكل روبرو ميكنه يعني قرصايي كه براسندرم مثانه هست روي جنين تاثيرميذاره؟ و درآخربه نظرشما خنده دار نيست كه يك بيمارستان تخصصي و پربيمارمثل لبافي نزاد به من ميكه (شايد )سندرم داشته باشي؟لطفابه من كمك كن دكتر زندكي برام دردناك شده تحمل اين حالتها سخته مخصوصا
    1. تصویر کاربر bahar.a دوشنبه ۱۷ فروردین ۹۴( 9 سال پیش)
      واجرا جواب نميدين سوالمو ؟خسته شدم ازبس دنبال جوابش كشتم؛خداروخوش نمياد يه آدم مريضو إنقداذيت كنيد‏!‏لطفا جوابوبه شمارم إس ام اس كنيدباتشكر٠٩٣٦٨٦٤٤٩١٠
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ فروردین ۹۴( 9 سال پیش)
      من خارج بودم باید جهت بررسی نوار عصب مثانه بگیرید02122642744
    3. تصویر کاربر bahar.a سه شنبه ۱۸ فروردین ۹۴( 9 سال پیش)
      با سلام و تبریک سال جدید مرسی که جواب دادین اگه منظورتون از نوار عصب مثانه همان تست یورودینامیک است ،من این تست را انجام دادم و جوابش را به بیمارستان لبافی نژاد بردم پزشکان انجا گفتند نرمال است،راه حل دیگری بفرمایید
      متشکرم.
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۸ فروردین ۹۴( 9 سال پیش)
      پس مشکلتان عصبی است
    5. تصویر کاربر bahar.a چهارشنبه ۱۹ فروردین ۹۴( 9 سال پیش)
      دکتر کرمی عزیز از اینکه برام پیغام میگذارید خیلی خوشحالم مرسی. اقای دکتر شما تصخیص مشکلات عصبی دادید پزشکان دیگه تشخیص سندرم مثانه ،بالاخره من چیکار کنم یعنی سندرم مثانه ندارم?میدونم خیلی این مدت مزاحم شما شدم اما واقعا سر درگم هستم تحمل این حالتهاسخته هر وقت که به دستشویی میرم با سوزش ادرار و عدم تخلیه روبرو میشم یا گاهی اوقات مثانم تیر میکشد و نافم میسوزه یا در پیشابراهم احساس سوزش میکنم همه ی این مشکلات دیگه برام غیر قابل تحمل شده دارویی هست که من استفاده کنم تا هم سوزشم هم مشکل عدم تخلیم حل بشه خلاصه بتونم کمی نرمال زندگی کنم مثه بقیه ی انسانها خودم نورتریپتلین میخوردم کمی بهتر بودم اما بخاطر اختلالی که در پریودام ابجا د کرد قطع کردم نظرشما راجع به پنتوران سولفات چیست لطفا منو راهنمایی مفیدی کنید که در بهبود دردم موثرباشد.از لطف شما نسبت به کاربرانتان سپاسگزارم. درشب تولد حضرت زهرا س شمارا دعا خواهم کرد.
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر صالح دوشنبه ۱۷ فروردین ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 479 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من 188 سالمه. دچار انحراف آلت تناسلی مادر زادی هستم. به نظرتون چیکار کنم.با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ فروردین ۹۴( 9 سال پیش)
      باز نشد باید ببینم
  • تصویر کاربر نادي دوشنبه ۱۷ فروردین ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 200 مشاهده پرسش
    سلام سه ماه پيش با يك حي احتباس ادراري به دكتر مراجعه و از آن زمان مشغول درمان هستم مشكل فعلي من درد در ناحيه زير شكم و كمر و زير بيضه ها نزديك كشاله ران ميباشد در ضمن احساس متغير هميشگي ادرار دارم و شدت ادرار متغير از ١١ تا ٢٠ سي سي در ثانيه متفاوت است و نتيجه نوار مثانه نشان از عملكرد ضعيف مثانه و حجم ٦٩٠ سي سي دارد. جناب آقاي دكتر درد امانم را بريده لطفا راهنمايي كنيد در ضمن آزمايش باقيمانده ادرار و سونو كليه مثانه پروستات و آزمايش خون شامل كشت ادرار و پي اس اي مشكلي مشاهده نشده است واريكوسل و اپيديميديت و فتق هم رد شده است تشخيص بيشتر التهاب پروستات بوده و به توصيه يكي از پزشكان به نورولوژيست مراجعه كردم كه پس از ام أر اي كمر و مغز مشكلي مشاهده نشد و به دليل اضطراب به من داروي ضد اضطراب ولبان و سيپرالكس تجويز كرد كه اخيراً پس از دو روز مصرف احساس قوي ادرار و درد ها كمي خفيف تر شد ولي عوارض قرص زياد است و گيجي وسستي دارد ميخواهم از راه درست درمان شوم لطفا راهنمايي كنيد.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ فروردین ۹۴( 9 سال پیش)
      داروها را قطع کنید
  • تصویر کاربر سیامک دوشنبه ۱۷ فروردین ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 251 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر چندین سال است دچار تکرر ادرار میباشم به هر دکتری رفتم کفتند هیچیت نیست سونو گرافی بروستات اندازه 18بود ازمایش اسبری طبیعی بود چربی اندازش 327بود سیتی اسکن عفونت نشون داده د ر ضمن ازبین باسن و انتهای تناسل ادرار رنج میبرم تو را خدا راهنماییم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ فروردین ۹۴( 9 سال پیش)
      باید نوار مثانه بگیرید
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ فروردین ۹۴( 9 سال پیش)
      02122642744
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر ahmadreza یکشنبه ۲۴ اسفند ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 341 مشاهده پرسش
    خسته نباشید دکتر
    دکتر من کلا اب زیاد میخورم ولی خب فک میکنم این طبیعی نباشه ک وقتی میخوام بخوابم حس میکنم بی اختیار مثانم اجازه میده ادرار بیاد تا پشت الت تناسلیم.یعنی جوری میچسپه ک من مجبورم برم دسشوییو همین باعث بی خوابی من میشه.قبلا حتی با اینکه حس میکردم لازمه برم دسشویی ولی مشکلی برا خوابیدن نداشتم ولی الان تا وقتی نرم امکان نداره ک خوابم ببره،گاهی وقتا تویه یبازه 1ساعته مجبورم 3 4 بار برم ک هر بار شاید یه چیزی حدود 30 40 سی سی فقط ادرار داشته باشم،که بازم فک نکنم این طبیعی باشه ک همچبن حجم کمی منو وادار کنه برم دسشویی،،چیزیش ک برام عجیبه اینه ک حس میکنم دقیقا میچسپه ب التم.میخواسم بدونم دلیلش چیه؟برمیگرده ب مثانه یا طبیعیه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۴ اسفند ۹۳( 9 سال پیش)
      طبیعی است
  • تصویر کاربر كتايون یکشنبه ۲۴ اسفند ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 443 مشاهده پرسش
    هزينه عمل UTL چقدر است..سنگ ٧ ميليمتر ميباشد و سريعترين وقتي كه ميشود براي عمل گرفت چه زماني است؟
    ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۴ اسفند ۹۳( 9 سال پیش)
      بر اساس تعرفه است
  • تصویر کاربر حمید چهارشنبه ۲۰ اسفند ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 255 مشاهده پرسش
    بسم الله الرحمن الرحیم
    با سلام
    من 25 سالمه و به مدت 2 سال و فاصله 3 ماه سوند میزنم.
    آیا غیر از سوند درمان دیگری دارد یا با داروی گیاهی
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۹ اسفند ۹۳( 9 سال پیش)
      نوار عصب مثانه گرفته اید
    2. تصویر کاربر حمید چهارشنبه ۲۰ اسفند ۹۳( 9 سال پیش)
      خیر
      اما سونوگرافی از کلیه و مثانه گرفتم که خوب بوده و در ضمن بنده برای بیماری به دکتر خسرو حق شناس مراجعه میکنم.
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر زهرا دوشنبه ۱۸ اسفند ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 240 مشاهده پرسش
    با عرض سلام
    بهترین و کم عارضه ترین دارو برای درمان یبوست در بیمار پیوند کلیه(3سال پیش) با کراتینین1.5 به جز مصرف فیبر و ورزش چیست؟
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۸ اسفند ۹۳( 9 سال پیش)
      همان
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

انتقال زگیل از طریق بوسیدن امکان دارد؟ البته که، رایج ترین راه انتقال ویروس زگیل تناسلی تماس…
کولپوسکوپی زگیل تناسلی چیست؟ کولپوسکوپی که نوعی معاینه دستگاه تناسلی زنان است، ابزاری مؤثر برای تشخیص زگیل…
واریکوسل یکی از بیماری های بیضه است که مردان را درگیر میکند، واریکوسل در واقع به معنای…

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر