درمان دارویی و خانگی برگشت ادرار در کودکان

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

ادرار نکردن کودک می‌تواند دلایل مختلفی مانند کم‌آبی بدن، عفونت ادراری، یبوست یا استرس داشته باشد. در موارد خفیف، می‌توان با روش‌های خانگی به بهبود این وضعیت کمک کرد. با این حال، اگر مشکل ادامه داشت یا با علائمی مانند تب، درد یا بی‌قراری همراه بود، حتماً باید به پزشک مراجعه شود.

درمان‌های خانگی برای ادرار نکردن کودک:

1: افزایش مصرف مایعات:

    • آب، آب‌میوه‌های طبیعی (مانند آب پرتقال یا سیب) و سوپ می‌تواند به افزایش حجم ادرار کمک کند.
    • آب جوشیده ولرم برای کودکان کوچک‌تر مناسب است.

2: استفاده از گرما:

    • قرار دادن حوله گرم یا بطری آب گرم روی شکم یا پایین کمر کودک می‌تواند به شل شدن عضلات مثانه و تسهیل ادرار کمک کند.

3: حمام آب گرم:

    • نشاندن کودک در وان آب ولرم باعث آرامش و تحریک مثانه برای تخلیه ادرار می‌شود.
  1. مصرف میوه‌ها و سبزیجات:

    • میوه‌های آبدار مانند هندوانه، خیار و پرتقال به تأمین آب بدن و افزایش ادرار کمک می‌کنند.

4: ماساژ آرام شکم:

    • ماساژ ملایم ناحیه پایین شکم در جهت عقربه‌های ساعت باعث تحریک مثانه می‌شود.

 

بی اختیاری ادرار در روز

6:ایجاد آرامش و رفع استرس:

    • استرس و اضطراب می‌تواند مانع ادرار شود. ایجاد محیطی آرام و صحبت محبت‌آمیز با کودک می‌تواند مؤثر باشد.

7: تشویق به استفاده منظم از دستشویی:

    • کودک را بدون فشار دادن، تشویق کنید هر ۲-۳ ساعت به دستشویی برود، حتی اگر نیاز به ادرار ندارد.

اگر علائم نگران‌کننده مانند تب، درد هنگام ادرار، ادرار کم‌رنگ یا پررنگ، بی‌قراری شدید مشاهده شد، بهتر است سریعاً با پزشک مشورت کنید.

حدود نیمی از موارد برگشت ادرار در کودکان بدون نیاز به جراحی و فقط با درمان دارویی و غیرجراحی و با انتظار، درمان می شوند (به ویژه در کودکان کم سنی که علت برگشت ادرار در آنها، ضعف خفیف عضلات مثانه در محل اتصال سوراخ های حالب بوده است.

برگشت ادرار از مثانه به حالب (ریفلاکس ادراری)

در شرایط طبیعی به دلیل شکل و وضعیت حمایتی عضلات مثانه در محل اتصال حالب ها به مثانه، برگشت ادرار از مثانه به حالب ها رخ نداده و حالب ها و کلیه ها از فشار بالای داخل مثانه و از ادرار احتمالاً عفونی داخل مثانه مصون هستند. بنا به دلایلی از جمله اشکال در شکل طبیعی محل اتصال حالب به مثانه یا ضعف عضلانی این قسمت از مثانه یا افزایش بیش از حد فشار داخل مثانه به دلیل مثانه عصبی یا انسداد خروجی مثانه یا … ممکن است ادرار از مثانه به درون حالب ها (و در موارد شدیدتر حتی تا کلیه ها) برگشت نماید.

برگشت ادراری

علایم برگشت ادرار در کودکان

-عفونت ادراری

در نیمی از کودکان مبتلا به عفونت ادراری و به ویژه دختر ها (پس از 6 ماهگی) برگشت ادرار دیده می شود. (در سن کمتر از شش ماهگی در صورت برگشت ادرار عفونی، شواهد عفونت منتشر در بدن و آسیب به عملکرد کلیه ها شایع تر است و این وضعیت به ویژه در پسر بچه های با دریچه مجرای خلفی ادراری بیشتر دیده می شود) عفونت ادراری ممکن است با یا بدون تب و شاید در همراهی با تهوع واستفراغ، اسهال یا یبوست و درد مبهم شکمی باشد.

-اختلال در ادرار کردن

که به صورت زور زدن حین ادرار کردن، قطع و وصل شدن جریان ادرار، قیچی کردن پاها، بیقراری حین ادرار کردن، شب ادراری (پس از آموزش کنترل ادرار) و … می باشد.

تشخیص برگشت ادرار 

در تشخیص علت برگشت ادرار در کودکان و یا مسیر و عوارض بیماری یاد شده ممکن است از روش های تشخیصی متنوعی بر اساس شرح حال اخذ شده و معاینه بالینی در هر مورد و روش های تصویربرداری یا آزمایشگاهی قبلی آن مورد، کمک گرفته شود. برخی از این روش ها عبارتند از: آزمایش کشت و کامل ادرار، عکس رنگی مثانه، عکس رنگی کلیه ها، سونوگرافی، اسکن هسته ای مثانه، اسکن هسته ای کلیه ها، بررسی داخل مثانه و مجرا با دوربین، نوار مثانه و ….

درمان برگشت ادرار در کودکان

حدود نیمی از موارد برگشت ادرار کودکان بدون نیاز به جراحی و فقط با درمان دارویی و غیرجراحی و با انتظار، درمان می شوند (به ویژه در کودکان کم سنی که علت برگشت ادراری در آنها، ضعف خفیف عضلات مثانه در محل اتصال سوراخ های حالب بوده و کلیه های آنها در اثر برگشت ادراری آسیب ندیده باشند).

در پسر بچه هایی که برگشت ادراری آنها به دلیل دریچه خلفی مجرا باشد، با انجام جراحی برای از بین بردن دریچه، مشکل آنها برطرف می شود. در مواردی که شدت برگشت ادرار در کودکان بالاست یا با گذشت زمان بیشتر می شود و نیز در مواردی که آسیب کلیه ها در اثر برگشت ادراری بیشتر می شود یا در مواردی که استریل نگه داشتن ادرار مقدور نیست و علی رغم مصرف آنتی بیوتیک، عفونت ادراری عود می کند و به ویژه در دختر هایی که بعد از سن پنج سالگی برگشت ادراری آنها باقیست، درمان جراحی پیشنهاد می شود.

درمان برگشت ادرار در کودکان

آشنایی با علت و دوره ی بی اختیاری ادراری، به کاهش تأثیرات روانی منفی حوادث ادراری کمک می کند. پزشکان از والدین سؤال می پرسند که کودک تا چه حد تحت تأثیر بی اختیاری ادراری قرار گرفته است، زیرا این موضوع می تواند بر تصمیم گیری در مورد درمان تأثیر بگذارد. درمان بی اختیاری ادراری بستگی به علت آن دارد. برای مثال، عفونت معمولاً با آنتی بیوتیک درمان می شود.

کودکانی با مشکلات مادرزادی یا ناهنجاری های جسمی، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند. برای درمان مشکل بی اختیاری ادراری، بسته به این که در شب اتفاق می افتد یا در روز، اقدامات خاصی می توان انجام داد.

بی اختیاری اداری شبانه (شب ادراری)

مؤترین راهکار طولانی مدت، استفاده از هشدار خیس شدن رختخواب یا آلارم شب ادراری است. با وجود اینکه این روش زمان بر است، اما وقتی که کودکان برای پایان دادن به شب ادراری تشویق شوند و خانواده ها با جدیت برنامه را دنبال کنند، میزان موفقیت آن 70% خواهد بود. برطرف شدن کامل علائم، پس از 4 ماه استفاده ی شبانه از این آلارم اتفاق می افتد. تنبیه کودکان برای خیس کردن رختخواب واقعاً کارساز نیست. این روش فقط عزت نفس کودک را پایین می آورد. قرص های خوراکی مانند دسموپرسین  و ایمی پر امین می توانند تعداد دفعات خیس کردن رختخواب را کاهش دهند.

گرچه با قطع دارو ها در اکثر کودکان، دوباره خیس کردن رختخواب اتفاق می افتد. والدین و کودکان باید از این احتمال آگاه باشند و اگر دوباره شب ادراری شروع شد، کودکان را تخریب شخصیتی نکنند. در حال حاضر، داروی ایمی پر امین به ندرت تجویز می شود، زیرا در موارد بسیار اندک می تواند موجب مرگ ناگهانی شود.

برای اطلاعات بیشتر بخوانید: درمان شب ادراری کودکان 14 ساله

بی اختیاری ادرار در روز

اقدامات کلی ممکن است شامل تمرینات مهار ادرار فوری (تقویت اسفنکتر مجرای ادرار) باشد.

✔️ به تدریج طولانی کردن فاصله زمانی های رفتن به دستشویی (اگر فکر می کنید که کودک عضله مثانه ی ضعیفی دارد یا تخلیه ناکارآمد دارد)

✔️ تغییر رفتار (برای مثال، به تأخیر انداختن ادرار) از طریق تقویت مثبت رفتار و برنامه ریزی برای ادرار کردن

✔️ یادآوری زمان ادرار کردن به کودکان با ساعت زنگ دار یا آلارم تلفن همراه

✔️ انجام روش هایی که مانع از نگه داشتن ادرار در واژن می شوند (برای مثال، نشستن رو به عقب در توالت یا با زانو های با فاصله)

✔️ به کودکان نحوه تمرینات کنترل عضلات کف لگن (پیشابراه، واژن، مثانه و مقعد) و عضلات شکم را برای هماهنگی عضلات دستگاه ادراری آموزش دهید.

برای آموزش تمرینات مهار ادرار فوری، به کودکان بگویید به محض اینکه احساس نیاز فوری به ادرار کردن پیدا می کنند، به دستشویی بروند و زمانی که در دستشویی هستند، از آنها بخواهید که تا جایی که می توانند ادرار خود را نگه دارند. وقتی که دیگر قادر به نگه داشتن ادرار خود نباشند، آنها باید شروع به ادرار کردن کنند اما هر چند ثانیه یک بار ادرار کردن را متوقف کنند و سپس دوباره آن را شروع کنند. این تمرین، عضله اسفنکتر مجرای  ادراری را تقویت می کند و به کودکان این اعتماد به نفس را می دهد که پیش از بروز حادثه ادراری ناخواسته، به دستشویی بروند.

این تمرین پس از معاینه کودک توسط پزشک، باید به او آموزش داده شود. دختربچه هایی که به چسبندگی لابیا دچار هستند، باید از کرم های حاوی استروژن استفاده کنند. اگر مشکل مربوط به اسپاسم مثانه باشد، دارو هایی مانند اُکسی بوتینین و تولترودین می توانند به درمان کمک کنند.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فلوشیپ فوق تخصصی درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی  

عضو هیئت علمی و دانشیار دانشگاه شهید بهشتی تهران ، عضو انجمن ارولوژی اروپا ، امریکا و آسیا

3.8/5 - (15 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  
 

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
 
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر شنبه ۲۰ آذر ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 306 مشاهده پرسش
    با سلام
    من پسری 23 ساله هستم گاهی در قسمت پهلو احساس سردی می کنم و بعد از این اتفاق هنگام ادرار قسمت هایی از ادرار که دارای رنگ سفید است دچار سوزش می شوم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۰ آذر ۹۵( 8 سال پیش)
      ازمايش دهيد
  • تصویر کاربر ایمان چهارشنبه ۲۴ آذر ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 341 مشاهده پرسش
    مشکلات مثانه وعدم کنترل ادرارایمان خناریبی اختیاری های ادراری
    باعرض سلام وخسته نباشیدخدمت شما پزشک محترم.بنده ۵سال پیش از ناخیه نخاع دچاراسیب شدم ودرپی این اسیب مثانه ام هم دچاراسیب شد.ودوباردچارسنگ مثانه شدم وباعمل دفع شد.من به دکترهای زیادی مراحعه کردم.وقرص هایی مثل اکسی بتنین.تولترودین وباکلوفن وبتانکول والبته گاهی اوقات دچار عفونت و سوزش ادرار میشوم وقرص های مثل افلوکساسین .تامسوور را مصرف میکنم .لازم به ذمراست بنده اوایل ار سوند داخلی وبعد بیرونی استفاده میکردم والان هم تحت نظر دکتر هستم وقرص های تامسوور وبتانکول وباکلوفن را مصرف میکنم .ولی بی اختیاری ادرار مخصوصا شب ادراری دارم وکلا معمولا باید زیاد دستشویی بروم و زود خودم را به دستشویی برسانم.وهیچ کدام از این قرص ها در بهتر شدن کنترل ادرارم موثر نیست.در سونوکرافی های جدیدی که دادم کمی رسوب در کلیه ام بود.لطفا برای بهبود وبهترشدن مثانه ام وبهترشدن کنترل ادرار قرصی معرفی بفرمایید یا بنده را راهنمایی بفرمایید ممنون میشوم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۴ آذر ۹۵( 8 سال پیش)
      ٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤ نوار مثانه
  • تصویر کاربر مسعود چهارشنبه ۲۴ آذر ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 7164 مشاهده پرسش
    با سلام
    آقای دکتر در سونوگرافی کیست کورتیکال 40 میلی متر تشخیص داده شد(کلیه راست). آیا این اندازه طبیعی است یا نیاز به عمل جراحی دارد؟ به طور کلی تا چه اندازه ای طبیعی میباشد؟
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۴ آذر ۹۵( 8 سال پیش)
      عكسش را بفرستيد
  • تصویر کاربر محسن دوشنبه ۲۲ آذر ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 363 مشاهده پرسش
    باسلام ، جوان ۲۴ ساله هستم ، از ۲ سال پیش سوزش و درد هنگام ادرار داشتم ، ۶ ماه پیش در آخر ادرار خون دیده شد ، پزشک آنتی بیوتیک تجویز کرد جواب نداد ، خونریزی بیشتر شد ، سونگرافی گرفته شد که فولیپ تشخیص داده شد ، تحت عمل سیستوسکپی قرار گرفتم که تعدادی از فولیپها برداشته شد ، از تمامه مثانه هم نمونه برداری شد ، دیواره مثانه زخیم شده و التهاب شدید دیده شده ، ولی هالب راست به دلیل التهاب شدید دیده نشد ، بعد از عمل ۱۵ روز خونریزی دیده شد ، بعد از در آمدن سوند بعد از ۱۲ روز هماچوری شدیذ و خونریزی شدید اتفاق افتاد ، در اردبیل به سختی خونریزی قطع شد ، با معرفی پزشک به تهران به بیمارستان مدرس و دکتر حسینی مراجعه شد ، د آنجا هم تحت عمل سیستوسکپی قرار گرفتم ، البته جواب آزمایشهای پاتولوژی هم چیزی را نشان نداد ، در بیمارستانه مدرس تحته تمامی آزمایشها قرار گرفتم ، تمامی آزمایشهای کشت منفی بود ، دکتر حسینی اذأن داشتند که یک بیماری نادر است و دلیل آن و علت بیماری نامعلوم است ، بعد از مرخصی در اردبیل تحت سی تی اسکن و آی وی پی قرار گرفتم‌، دوباره به تهران مراجعه کرده و دکتر حسینی گفتند که باید تحت عمل پیوند حالب قرار بگیرم ، چون مسیره حالب ها در داخل مثانه به علت التهاب شدید مثانه د حاله بسته شدن است و روی کلیه ها اثر هم گذاشته است ، عمل انجام شد ، پیوند با موفقیت انجام شد ، در حالبها سوند گذاشته اند ، ۷ دی ماه آنها را در میاورند ، من در خانه استراحت میکنم ، ولی صبح که از خواب پا میشوم ادرارم به رنگ قهوه ای و خونی می آید ، ۳ بار پشت هم به همان روال می آید ، بعد از خوردن آب زیاد کم کم به رنگ طبیعی در می آید ، ۲۰ روز است که عمل شده ام ، الان ۴ روز است آخره ادرار چند قطره خون می آید ، از امروز هم خون و قهوه ای می آمد که در آخرین بار در آخر ادرار لخته مانند آمد ! من ازتون کمک میخوام آقای دکتر ، واقعا از بهبود خودم نا امید شده ام ، اگر شما میتوانید با روشی یا آزمایشی بیماری من را درمان یا تشخیص بدهید من به مطب شما مراجعه کنم ، یا حداقل در خارج کشور اگر بیمارستانی یا مرکزه پیشرفته ای که بتوانند به من کمک کنند میشناسید به من معرفی کنید تا از این بیماری و نا امیدی در بیام ، امیدم به شماست خیلی ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۲ آذر ۹۵( 8 سال پیش)
      از دكتر خودتان بپرسيد
  • تصویر کاربر فاطمه دوشنبه ۱۵ آذر ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 264 مشاهده پرسش
    سلام
    چیزی که من رو ازهمه بیشترجذب میکنه اینه که شما قاری بین المللی هستید وپزشک .من 16سالمه وقرائت کارمیکنم ودوست دارم هم پزشک بشم وقاری . دوست دارم باشما صحبت کنم از تلاشهاتون واز سخت کوشیهاتون بشنوم میتونم شماره شخصیتونو داشته باشم .................ممنون درپناه حق باشین
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۵ آذر ۹۵( 8 سال پیش)
      موفق و مويد باشيد
  • تصویر کاربر iman پنجشنبه ۱۱ آذر ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 295 مشاهده پرسش
    باسلام بنده 27 سال سن دارم طبق آزمایشهای دوره ای پروتیین در ادرار دیده شده و عدد آن طبق آزمایش 1338 است لطفا راهنمایی کنید ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۱ آذر ۹۵( 8 سال پیش)
      دكتر داخلي كليه
  • تصویر کاربر مهيا دوشنبه ۸ آذر ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 366 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشيد ،اقاي دكتر در سونوي مادرم فولنس خفيف در كليه راست رويت شده،ميخاستم درباره فولنس و خطرات ان سوال كنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ آذر ۹۵( 8 سال پیش)
      مهم نيست
  • تصویر کاربر م.س شنبه ۶ آذر ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 335 مشاهده پرسش
    باسلام.اقای دکتر دارای مثانه عصبی هستم (نوارمثانه گرفتم).قرص های زیادی خوردم ازجمله یوریناسین امابهترکه نشدم بدترهم شدم توزندگیم خیلی عصبی میشم ومشکلات دارم.اقای دکترخیلی اذیت میشم مخصوصا درنزدیکی خواهش میکنم راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۶ آذر ۹۵( 8 سال پیش)
      نوارتان را ببينم
  • تصویر کاربر علیرضا شنبه ۶ آذر ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 314 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر.من پسری۱۹ساله هستم که مبتلا به تکرر ادرار هستم.به دکتر مراجعه کردم و تمام آزمایشات و سونوگرافی هایم نرمال بود و در ظاهر هیچ مشکلی ندارم.من یکی از مقاله های شما را در این رابطه مطالعه کردم و به این نتیجه رسیدم که من مبتلا به مثانه ی بیش فعال هستم.چند روزی است که تمرین فاصله انداختن بین دستشویی رفتن را زیاد کردم .میخواستم شما هم دارویی هایی که برای مثانه ی بیش فعال به بیماران تجویز میکنید را برای من تجویز کنید.چون این موضوع در دانشگاه بسیار آزار دهنده هست میخواستم دارو های قوی تجویز کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۶ آذر ۹۵( 8 سال پیش)
      ٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤ بايد نوار مثانه بگيريد
  • تصویر کاربر محمد شنبه ۶ آذر ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 237 مشاهده پرسش
    باسلام 4سال واندي است راديكال پروستات انجام داده ام ولي كنترل ادرار ندارم داروهايي مثل اكسي بوتينيگ استفاده كرئه ام ولي فايده اي نداشته است لطفا راهنمايي كنيد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۳ آذر ۹۵( 8 سال پیش)
      عارضه عمل است
    2. تصویر کاربر محمد چهارشنبه ۳ آذر ۹۵( 8 سال پیش)
      سلام متشکرم حالا چه بایدکردکه بنده کنترل ادرارم به حالت اولیه یعنی سلامت کامل برگردداگرنیز به عمل یادستگاه خاصی نمیدانم ورتخصص شماست لطفا جواب راارسال فرمایید باتشک
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۶ آذر ۹۵( 8 سال پیش)
      درمان ندارد
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر