درمان دارویی و خانگی برگشت ادرار در کودکان

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

حدود نیمی از موارد برگشت ادرار در کودکان بدون نیاز به جراحی و فقط با درمان دارویی و غیرجراحی و با انتظار، درمان می شوند (به ویژه در کودکان کم سنی که علت برگشت ادرار در آنها، ضعف خفیف عضلات مثانه در محل اتصال سوراخ های حالب بوده است.

برگشت ادرار از مثانه به حالب (ریفلاکس ادراری)

در شرایط طبیعی به دلیل شکل و وضعیت حمایتی عضلات مثانه در محل اتصال حالب ها به مثانه، برگشت ادرار از مثانه به حالب ها رخ نداده و حالب ها و کلیه ها از فشار بالای داخل مثانه و از ادرار احتمالاً عفونی داخل مثانه مصون هستند. بنا به دلایلی از جمله اشکال در شکل طبیعی محل اتصال حالب به مثانه یا ضعف عضلانی این قسمت از مثانه یا افزایش بیش از حد فشار داخل مثانه به دلیل مثانه عصبی یا انسداد خروجی مثانه یا … ممکن است ادرار از مثانه به درون حالب ها (و در موارد شدیدتر حتی تا کلیه ها) برگشت نماید.

برگشت ادراری

علایم برگشت ادرار در کودکان

-عفونت ادراری

در نیمی از کودکان مبتلا به عفونت ادراری و به ویژه دختر ها (پس از 6 ماهگی) برگشت ادرار دیده می شود. (در سن کمتر از شش ماهگی در صورت برگشت ادرار عفونی، شواهد عفونت منتشر در بدن و آسیب به عملکرد کلیه ها شایع تر است و این وضعیت به ویژه در پسر بچه های با دریچه مجرای خلفی ادراری بیشتر دیده می شود) عفونت ادراری ممکن است با یا بدون تب و شاید در همراهی با تهوع واستفراغ، اسهال یا یبوست و درد مبهم شکمی باشد.

-اختلال در ادرار کردن

که به صورت زور زدن حین ادرار کردن، قطع و وصل شدن جریان ادرار، قیچی کردن پاها، بیقراری حین ادرار کردن، شب ادراری (پس از آموزش کنترل ادرار) و … می باشد.

تشخیص برگشت ادرار 

در تشخیص علت برگشت ادرار در کودکان و یا مسیر و عوارض بیماری یاد شده ممکن است از روش های تشخیصی متنوعی بر اساس شرح حال اخذ شده و معاینه بالینی در هر مورد و روش های تصویربرداری یا آزمایشگاهی قبلی آن مورد، کمک گرفته شود. برخی از این روش ها عبارتند از: آزمایش کشت و کامل ادرار، عکس رنگی مثانه، عکس رنگی کلیه ها، سونوگرافی، اسکن هسته ای مثانه، اسکن هسته ای کلیه ها، بررسی داخل مثانه و مجرا با دوربین، نوار مثانه و ….

درمان برگشت ادرار در کودکان

حدود نیمی از موارد برگشت ادرار کودکان بدون نیاز به جراحی و فقط با درمان دارویی و غیرجراحی و با انتظار، درمان می شوند (به ویژه در کودکان کم سنی که علت برگشت ادراری در آنها، ضعف خفیف عضلات مثانه در محل اتصال سوراخ های حالب بوده و کلیه های آنها در اثر برگشت ادراری آسیب ندیده باشند).

در پسر بچه هایی که برگشت ادراری آنها به دلیل دریچه خلفی مجرا باشد، با انجام جراحی برای از بین بردن دریچه، مشکل آنها برطرف می شود. در مواردی که شدت برگشت ادرار در کودکان بالاست یا با گذشت زمان بیشتر می شود و نیز در مواردی که آسیب کلیه ها در اثر برگشت ادراری بیشتر می شود یا در مواردی که استریل نگه داشتن ادرار مقدور نیست و علی رغم مصرف آنتی بیوتیک، عفونت ادراری عود می کند و به ویژه در دختر هایی که بعد از سن پنج سالگی برگشت ادراری آنها باقیست، درمان جراحی پیشنهاد می شود.

درمان برگشت ادرار در کودکان

آشنایی با علت و دوره ی بی اختیاری ادراری، به کاهش تأثیرات روانی منفی حوادث ادراری کمک می کند. پزشکان از والدین سؤال می پرسند که کودک تا چه حد تحت تأثیر بی اختیاری ادراری قرار گرفته است، زیرا این موضوع می تواند بر تصمیم گیری در مورد درمان تأثیر بگذارد. درمان بی اختیاری ادراری بستگی به علت آن دارد. برای مثال، عفونت معمولاً با آنتی بیوتیک درمان می شود.

کودکانی با مشکلات مادرزادی یا ناهنجاری های جسمی، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند. برای درمان مشکل بی اختیاری ادراری، بسته به این که در شب اتفاق می افتد یا در روز، اقدامات خاصی می توان انجام داد.

بی اختیاری اداری شبانه (شب ادراری)

مؤترین راهکار طولانی مدت، استفاده از هشدار خیس شدن رختخواب یا آلارم شب ادراری است. با وجود اینکه این روش زمان بر است، اما وقتی که کودکان برای پایان دادن به شب ادراری تشویق شوند و خانواده ها با جدیت برنامه را دنبال کنند، میزان موفقیت آن 70% خواهد بود. برطرف شدن کامل علائم، پس از 4 ماه استفاده ی شبانه از این آلارم اتفاق می افتد. تنبیه کودکان برای خیس کردن رختخواب واقعاً کارساز نیست. این روش فقط عزت نفس کودک را پایین می آورد. قرص های خوراکی مانند دسموپرسین  و ایمی پر امین می توانند تعداد دفعات خیس کردن رختخواب را کاهش دهند.

گرچه با قطع دارو ها در اکثر کودکان، دوباره خیس کردن رختخواب اتفاق می افتد. والدین و کودکان باید از این احتمال آگاه باشند و اگر دوباره شب ادراری شروع شد، کودکان را تخریب شخصیتی نکنند. در حال حاضر، داروی ایمی پر امین به ندرت تجویز می شود، زیرا در موارد بسیار اندک می تواند موجب مرگ ناگهانی شود.

بی اختیاری ادرار در روز

اقدامات کلی ممکن است شامل تمرینات مهار ادرار فوری (تقویت اسفنکتر مجرای ادرار) باشد.

✔️ به تدریج طولانی کردن فاصله زمانی های رفتن به دستشویی (اگر فکر می کنید که کودک عضله مثانه ی ضعیفی دارد یا تخلیه ناکارآمد دارد)

✔️ تغییر رفتار (برای مثال، به تأخیر انداختن ادرار) از طریق تقویت مثبت رفتار و برنامه ریزی برای ادرار کردن

✔️ یادآوری زمان ادرار کردن به کودکان با ساعت زنگ دار یا آلارم تلفن همراه

✔️ انجام روش هایی که مانع از نگه داشتن ادرار در واژن می شوند (برای مثال، نشستن رو به عقب در توالت یا با زانو های با فاصله)

✔️ به کودکان نحوه تمرینات کنترل عضلات کف لگن (پیشابراه، واژن، مثانه و مقعد) و عضلات شکم را برای هماهنگی عضلات دستگاه ادراری آموزش دهید.

بی اختیاری ادرار در روز

برای آموزش تمرینات مهار ادرار فوری، به کودکان بگویید به محض اینکه احساس نیاز فوری به ادرار کردن پیدا می کنند، به دستشویی بروند و زمانی که در دستشویی هستند، از آنها بخواهید که تا جایی که می توانند ادرار خود را نگه دارند. وقتی که دیگر قادر به نگه داشتن ادرار خود نباشند، آنها باید شروع به ادرار کردن کنند اما هر چند ثانیه یک بار ادرار کردن را متوقف کنند و سپس دوباره آن را شروع کنند. این تمرین، عضله اسفنکتر مجرای  ادراری را تقویت می کند و به کودکان این اعتماد به نفس را می دهد که پیش از بروز حادثه ادراری ناخواسته، به دستشویی بروند.

این تمرین پس از معاینه کودک توسط پزشک، باید به او آموزش داده شود. دختربچه هایی که به چسبندگی لابیا دچار هستند، باید از کرم های حاوی استروژن استفاده کنند. اگر مشکل مربوط به اسپاسم مثانه باشد، دارو هایی مانند اُکسی بوتینین و تولترودین می توانند به درمان کمک کنند.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فلوشیپ فوق تخصصی درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی  

عضو هیئت علمی و دانشیار دانشگاه شهید بهشتی تهران ، عضو انجمن ارولوژی اروپا ، امریکا و آسیا

3.7/5 - (14 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر سهیل یکشنبه ۵ دی ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 150 مشاهده پرسش
    دروود
    ازتابستون که زیربادکلرخوابیدم،هروقت هواسردشد پهلویی سمت چپ درد شدیدی میگرفت ودردش به بیضه هام میزد،چندسری وقت دردم زیادشدبه دکترمراجعه کردم ،دفعه اول بتامتازون ال ا داد بصورت موقت دردش قطع شد،دفعه اخردکتربهم متوکاربامول زد دردش خیلی خوب شد و برام شل کننده عضلات نوشت و ازمایش ادراراما متاسفانه نسخصه و برگهازمایش گم کردم،بصورت سرخود شروع به خوردن قرص متوکاربامول کرد،اون درد که تایه بادسرد میخوردبهم شروع میشود کلارفع شد،ولی ازوقتی که اون درد رفع شد گاها احساس سوزش تو مسیرادرار دارم،البته امروز انتاهی مجاری ادرایم میسوزه گاهی کم گاهی زیاد ولی قطع نمیشه،بااین که زمان دردم هیچ کدوم ازعلامتهای سنگ کلیرو نداشتم،ولی احساس میکنم کلیم سنگودفع کرده وتومجاری ادرام گیرکرده،امروزمجددامیرم دکترولی میخواستم نظرمتخصص شمارو هم بدونم.باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۵ دی ۹۵( 7 سال پیش)
      مهم نيست
  • تصویر کاربر سیدحسین یکشنبه ۵ دی ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 324 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر کرمی
    بنده انسداد کلیه سمت راست داشتم که سال88جراحی باز انجام دادم
    منتهی بعد از سالها چند روز پیش دردی در پهلوی راست همان سمت جراحی شده به سراغم آماد که البته خفیف میباشد پس از انجام سونوگرافی در متن سونوگرافی نوشته شده هیدروتووز mildبه همراه اتساع سیستم پیلوکاسیال در سمت راست مطرح کننده ی پروسرهای انسداد مشابه upjoمیباشد.
    آیا بعد از جراحی دوباره انسداد برگشته و این عمل امکان پذیر بازهم انسداد داشته باشم.
    آیا دوباره نیاز به جراحی باز هست.
    با تشکر لطفا پاسخم رو بدید بسیار نگران هستم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۵ دی ۹۵( 7 سال پیش)
      دستكاري بيشتر نكنيد
  • تصویر کاربر ارش یکشنبه ۵ دی ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 207 مشاهده پرسش
    با سلام اینجانب 35 ساله متاهل مدتی هست تکرر ادرار دارم اما نه سوزش نه بدبو نه رنگ بدی دارد سنوگرافی هم داده ام 2 ما پیش این حالت را داشتم قطع شد دوباره همین تکرر ادرار را دارم بسیار کم داخل مثانه ام. سوزش دارد با مراجعه به دکتر گفتند احتمال عصبی بودن یا استرس و یا شن در مثانه لطفا کمکم کنید فایل سنوگرافی رو هم ب ای سما ارسال نموده ام با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۵ دی ۹۵( 7 سال پیش)
      مهم نيست پيگيري نكنيد
  • تصویر کاربر فاطمه یکشنبه ۵ دی ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 251 مشاهده پرسش
    سلام دکتر
    مشکل من: گاهی هر 30 دقیقه یک بار، ادرار کم و بعد هم احساس دوباره ادرار داشتن.گاهی روزها به حالت تکرر ادرار. گاهی روزها به دفعات عادی. شب ها: بدون استثنا دو الی سه بار در هر شب که مخل خوابم می شود. در آزمایش ها هم قند خون یا حتی دیابت به اصطلاح سبک دیده نشده. مایلم راهنمایی شوم که باید معاینه شوم یا خیر؟ اگر وضعیتم به نظر عادی می آید، بفرمایید. با امتنان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۵ دی ۹۵( 7 سال پیش)
      ٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤ نوار مثانه
  • تصویر کاربر سمیره یکشنبه ۵ دی ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 229 مشاهده پرسش
    یک سال است عفونت اداری دارم و ازمایش داده ام ودر در پهلو .خیلی به متخصص مراجعه کرده ام و انتب بیوتیک گرفته ام ولی با قطع دارو باز درد و عفونت شروع میشه حتی بیمارستان هاشمی نزاد مراجعه کرده ام و همه میگویند طبیعیه.و در ازمایشم همیشه ای کولای گزارش میشود.باید چکار کنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۵ دی ۹۵( 7 سال پیش)
      بايد بررسي شويد
  • تصویر کاربر محمد یکشنبه ۵ دی ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 291 مشاهده پرسش
    جناب آقای دکتر کرمی ارجمند
    با سلام و احترام
    ضمن پوزش از گرفتن وقت شما ، با توجه به تجویز نسخه برای پدر اینجانب مورخ 95/9/23طبق نسخه پیوست ،با مراجعه به چندین داروخانه متاسفانه داروی خارجی ورتیکل موجود نیست و به جای آن مشابه ایرانی به نام یورنیاسین 5 موجود می باشد در خصوص تامسوور نیز مشابه آن از شرکت تسنیم به نام Protra ارائه شد لذا جهت کسب تکلیف نظر قطعی جنابعالی خواهشمند است راهنمایی بفرمایید و یا در صورت اطلاع از داروخانه ای که داروهای اصلی مذکور را دارند محبت نموده نام آن را بفرمایید . از لطف شما پزشک معزز و حاذق سپاسگزارم . ضمنا ولادت حضرت رسول اکرم (ص) و ولادت امام جعفر صادق (ع) بر شما مبارک.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۵ دی ۹۵( 7 سال پیش)
      مهم نيست استفاده كنند
  • تصویر کاربر محمد یکشنبه ۲۸ آذر ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 248 مشاهده پرسش
    با سلام و وقت بخیر
    بنده مردی 31 ساله و متاهل هستم که حدود 7 الی 8 ماه قبل ، درد آزار دهنده ای در ناحیه شرمگاهی ( زیر موها و بالای آلتم ) حس می کنم .قبل از توالت درد کمی بیشتر می شه وهنگام دفع ،انتهای ادرارم 2 شاخه میشه و اخیراً بعد از برخاستن یک قطره مایع غلیظ شبیه منی از من خارج میشه .سونوگرافی گفته بود ضخیم شدن دیواره مثانه
    دکتر جان نظر شما چیست ؟؟
    خیلی نگران شده ام / اگه امکان داره مفصل توضیح بدید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۸ آذر ۹۵( 7 سال پیش)
      از نظر من مهم نيست
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۴ آذر ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 643 مشاهده پرسش
    سلام
    من ۳۰ ساله هستم از ۵ سال پیش تکرر ادرار توی روز و شب ادراری دارم به طوری که توی روز نسبت فشاری که بهم میاد واسه ادرار کردن و مقدار ادرار اصلن متناسب نیست و مقدارش کمه
    شب ها خواب سنگین ندارم
    همه ازمایش ها از قبیل یورو دینامیک و خون و ادرار و کلیه و نخاع و ... رو انجام دادم
    الان فقط با قرص کلومیپرامین یک روز درمیون روال عادی زندگی رو دارم...
    توی روز نمیتونم خیلی خودم رو نگه دارم مثلن اگه نشسته باشم ادرار ندارم ولی راه میرم یهو دسشویی میگیرم...
    در ضمن چند باری قرص ترامادول خورده بودم ولی دیگه لب نزدم ۵ ساله
    قابل حل هست این مشکل و اینکه تا کی باید قرص کلومیپرامین بخورم؟
    توی کودکی هم تا ۶ سالگی شب ادراری داشتم ولی حل شده بود تا این مشکل پیدا شد.
    متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۴ آذر ۹۵( 7 سال پیش)
      بيشتر عصبي است
  • تصویر کاربر عباس یکشنبه ۲۸ آذر ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 217 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    همسر من (27 ساله) که یکسال است عروسی کرده ایم، در این یکسال 4 تا 5 بار دچار عفونت مثانه شده اند که هر دفعه بعد از درمان برگشته است.
    دکتر ما در مراجعه آخر دو بحث را مطرح کردند.1- ممکن است بخاطر حساسیت به کاندوم باشد. 2- در نهایت جبور به شستشوی مثانه هستم تا عفونت از بین برود.
    آیا حساسیت به کاندوم ممکن است باید عفونت شود؟ و آیا شستشوی داخل مثانه با دستگاه را توصیه می فرمایید؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۸ آذر ۹۵( 7 سال پیش)
      بله ابزياد هر دو ساعت يك ليوان اب مصرف شود
  • تصویر کاربر عباسی شنبه ۲۷ آذر ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 140 مشاهده پرسش
    باسلام؛
    -آیا مصرف فیناستراید تاثیری بر روی دو آزمایش FSH و Total Testostrone دارد؟
    -فوق تخصص غدد برایم تشخیص کم کاری هیپوفیز(هیپوگنادیسم سنترال) داده و آمپول تستوسترون تجویز کرده است و اکنون مشخص شده که پروستاتیت مزمن باکتریال نیز دارم و متخصص ارولوژی برایم لووفلوکساسین و ترازوسین تجویز کرده است. همچنین از قبل به تجویز متخصص پوست فیناستراید برای ریزش موهایم مصرف می کرده ام. حال برایم شدیدا سوال شده است که مصرف این چند دارو باهم مشکلی ندارند؟ آیا دوره ی درمان یکی را به تعویق بندازم؟(کدامیک؟)
    باتشکر.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۷ آذر ۹۵( 7 سال پیش)
      حتما تحت نظر دكتر فوق تخصص باشيد
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر