جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

درمان دارویی و خانگی برگشت ادرار در کودکان

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

حدود نیمی از موارد برگشت ادرار در کودکان بدون نیاز به جراحی و فقط با درمان دارویی و غیرجراحی و با انتظار، درمان می شوند (به ویژه در کودکان کم سنی که علت برگشت ادرار در آنها، ضعف خفیف عضلات مثانه در محل اتصال سوراخ های حالب بوده است.

برگشت ادرار از مثانه به حالب (ریفلاکس ادراری)

در شرایط طبیعی به دلیل شکل و وضعیت حمایتی عضلات مثانه در محل اتصال حالب ها به مثانه، برگشت ادرار از مثانه به حالب ها رخ نداده و حالب ها و کلیه ها از فشار بالای داخل مثانه و از ادرار احتمالاً عفونی داخل مثانه مصون هستند. بنا به دلایلی از جمله اشکال در شکل طبیعی محل اتصال حالب به مثانه یا ضعف عضلانی این قسمت از مثانه یا افزایش بیش از حد فشار داخل مثانه به دلیل مثانه عصبی یا انسداد خروجی مثانه یا … ممکن است ادرار از مثانه به درون حالب ها (و در موارد شدیدتر حتی تا کلیه ها) برگشت نماید.

برگشت ادراری

علایم برگشت ادرار در کودکان

-عفونت ادراری

در نیمی از کودکان مبتلا به عفونت ادراری و به ویژه دختر ها (پس از 6 ماهگی) برگشت ادرار دیده می شود. (در سن کمتر از شش ماهگی در صورت برگشت ادرار عفونی، شواهد عفونت منتشر در بدن و آسیب به عملکرد کلیه ها شایع تر است و این وضعیت به ویژه در پسر بچه های با دریچه مجرای خلفی ادراری بیشتر دیده می شود) عفونت ادراری ممکن است با یا بدون تب و شاید در همراهی با تهوع واستفراغ، اسهال یا یبوست و درد مبهم شکمی باشد.

-اختلال در ادرار کردن

که به صورت زور زدن حین ادرار کردن، قطع و وصل شدن جریان ادرار، قیچی کردن پاها، بیقراری حین ادرار کردن، شب ادراری (پس از آموزش کنترل ادرار) و … می باشد.

تشخیص برگشت ادرار 

در تشخیص علت برگشت ادرار در کودکان و یا مسیر و عوارض بیماری یاد شده ممکن است از روش های تشخیصی متنوعی بر اساس شرح حال اخذ شده و معاینه بالینی در هر مورد و روش های تصویربرداری یا آزمایشگاهی قبلی آن مورد، کمک گرفته شود. برخی از این روش ها عبارتند از: آزمایش کشت و کامل ادرار، عکس رنگی مثانه، عکس رنگی کلیه ها، سونوگرافی، اسکن هسته ای مثانه، اسکن هسته ای کلیه ها، بررسی داخل مثانه و مجرا با دوربین، نوار مثانه و ….

درمان برگشت ادرار در کودکان

حدود نیمی از موارد برگشت ادرار کودکان بدون نیاز به جراحی و فقط با درمان دارویی و غیرجراحی و با انتظار، درمان می شوند (به ویژه در کودکان کم سنی که علت برگشت ادراری در آنها، ضعف خفیف عضلات مثانه در محل اتصال سوراخ های حالب بوده و کلیه های آنها در اثر برگشت ادراری آسیب ندیده باشند).

در پسر بچه هایی که برگشت ادراری آنها به دلیل دریچه خلفی مجرا باشد، با انجام جراحی برای از بین بردن دریچه، مشکل آنها برطرف می شود. در مواردی که شدت برگشت ادرار در کودکان بالاست یا با گذشت زمان بیشتر می شود و نیز در مواردی که آسیب کلیه ها در اثر برگشت ادراری بیشتر می شود یا در مواردی که استریل نگه داشتن ادرار مقدور نیست و علی رغم مصرف آنتی بیوتیک، عفونت ادراری عود می کند و به ویژه در دختر هایی که بعد از سن پنج سالگی برگشت ادراری آنها باقیست، درمان جراحی پیشنهاد می شود.

درمان برگشت ادرار در کودکان

آشنایی با علت و دوره ی بی اختیاری ادراری، به کاهش تأثیرات روانی منفی حوادث ادراری کمک می کند. پزشکان از والدین سؤال می پرسند که کودک تا چه حد تحت تأثیر بی اختیاری ادراری قرار گرفته است، زیرا این موضوع می تواند بر تصمیم گیری در مورد درمان تأثیر بگذارد. درمان بی اختیاری ادراری بستگی به علت آن دارد. برای مثال، عفونت معمولاً با آنتی بیوتیک درمان می شود.

کودکانی با مشکلات مادرزادی یا ناهنجاری های جسمی، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند. برای درمان مشکل بی اختیاری ادراری، بسته به این که در شب اتفاق می افتد یا در روز، اقدامات خاصی می توان انجام داد.

بی اختیاری اداری شبانه (شب ادراری)

مؤترین راهکار طولانی مدت، استفاده از هشدار خیس شدن رختخواب یا آلارم شب ادراری است. با وجود اینکه این روش زمان بر است، اما وقتی که کودکان برای پایان دادن به شب ادراری تشویق شوند و خانواده ها با جدیت برنامه را دنبال کنند، میزان موفقیت آن 70% خواهد بود. برطرف شدن کامل علائم، پس از 4 ماه استفاده ی شبانه از این آلارم اتفاق می افتد. تنبیه کودکان برای خیس کردن رختخواب واقعاً کارساز نیست. این روش فقط عزت نفس کودک را پایین می آورد. قرص های خوراکی مانند دسموپرسین  و ایمی پر امین می توانند تعداد دفعات خیس کردن رختخواب را کاهش دهند.

گرچه با قطع دارو ها در اکثر کودکان، دوباره خیس کردن رختخواب اتفاق می افتد. والدین و کودکان باید از این احتمال آگاه باشند و اگر دوباره شب ادراری شروع شد، کودکان را تخریب شخصیتی نکنند. در حال حاضر، داروی ایمی پر امین به ندرت تجویز می شود، زیرا در موارد بسیار اندک می تواند موجب مرگ ناگهانی شود.

بی اختیاری ادرار در روز

اقدامات کلی ممکن است شامل تمرینات مهار ادرار فوری (تقویت اسفنکتر مجرای ادرار) باشد.

✔️ به تدریج طولانی کردن فاصله زمانی های رفتن به دستشویی (اگر فکر می کنید که کودک عضله مثانه ی ضعیفی دارد یا تخلیه ناکارآمد دارد)

✔️ تغییر رفتار (برای مثال، به تأخیر انداختن ادرار) از طریق تقویت مثبت رفتار و برنامه ریزی برای ادرار کردن

✔️ یادآوری زمان ادرار کردن به کودکان با ساعت زنگ دار یا آلارم تلفن همراه

✔️ انجام روش هایی که مانع از نگه داشتن ادرار در واژن می شوند (برای مثال، نشستن رو به عقب در توالت یا با زانو های با فاصله)

✔️ به کودکان نحوه تمرینات کنترل عضلات کف لگن (پیشابراه، واژن، مثانه و مقعد) و عضلات شکم را برای هماهنگی عضلات دستگاه ادراری آموزش دهید.

بی اختیاری ادرار در روز

برای آموزش تمرینات مهار ادرار فوری، به کودکان بگویید به محض اینکه احساس نیاز فوری به ادرار کردن پیدا می کنند، به دستشویی بروند و زمانی که در دستشویی هستند، از آنها بخواهید که تا جایی که می توانند ادرار خود را نگه دارند. وقتی که دیگر قادر به نگه داشتن ادرار خود نباشند، آنها باید شروع به ادرار کردن کنند اما هر چند ثانیه یک بار ادرار کردن را متوقف کنند و سپس دوباره آن را شروع کنند. این تمرین، عضله اسفنکتر مجرای  ادراری را تقویت می کند و به کودکان این اعتماد به نفس را می دهد که پیش از بروز حادثه ادراری ناخواسته، به دستشویی بروند.

این تمرین پس از معاینه کودک توسط پزشک، باید به او آموزش داده شود. دختربچه هایی که به چسبندگی لابیا دچار هستند، باید از کرم های حاوی استروژن استفاده کنند. اگر مشکل مربوط به اسپاسم مثانه باشد، دارو هایی مانند اُکسی بوتینین و تولترودین می توانند به درمان کمک کنند.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فلوشیپ فوق تخصصی درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی  

عضو هیئت علمی و دانشیار دانشگاه شهید بهشتی تهران ، عضو انجمن ارولوژی اروپا ، امریکا و آسیا

3.6/5 - (11 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۳۰ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 207 مشاهده پرسش
    با سلام ، خدمت دکتر کرمی
    اینجانب به تنگی مجرا ادراری مبتلا هستم که یک بار در سال 90 به طور سرپایی در مطب یک ارولوژیست و یک بار با عمل بیهوشی کمر به پایین در سال 95 مجرا را باز کردم ، و حدود هشت ماه هم سوند نلاتون شماره 14 استفاده کردم که اذیت کننده بود
    1. باید با چه روشی مجرای من باز شود که عود نکند یا احتمال عود آن کمتر باشد؟
    2. آیا باز کردن با دستگاه جدید modus ESWT دایمی و بدن عود است ؟
    3.کدام مطب یا کلینیک دستگاه modus ESWT را دارد ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۳۰ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)
  • تصویر کاربر سرکو پنجشنبه ۲۴ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 216 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من برای تنگی مجرا به دکتر مراجعه کردم سونوگرافی کلیه و مثانه برام نوشت سالم بود تو آزمایشات بعدیش جواب Bxo+Urethritis اومده و بدونه اینکه سیستوسکوپی نشدم و با آندوسکوپی اعاینه نشدم.
    میخواهند عمل باز انجام بدن و از روش مخاط دهان و پیوند استفاده کنن .من چکار کنم توروخدا کمکم کنید اینجاسر بیمار تمرین میکنن و اصلآ سلامت بیمار براشون اهمیتی ندارد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۴ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)
      اگر طول تنگی زیاد است ومکررا عود کرده درمان همین است
  • تصویر کاربر حسن دوشنبه ۱۸ آذر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 200 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید پسرم در سن دو ماهگی ختنه شد که بعد از ان متوجه شدیم آلت تناسلی اصلا قادر به بیرون آمدن نیست،با تشخیص اورولوژیست پوست اطراف آلت برش داده شد ولی حالا بعد از یک سال هنوز آلت به طور کامل بیرون نمی آید حتی موقع ادرار کردن و مواقع عادی هم کاملا داخل هست، بیضه ها هم به نظر میرسد که کوچک تر شده باشد و اخیرا در ناحیه آلت احساس درد داره به طوری که موقع لمس گریه میکنه ، لطفا ما رو راهنمایی کنید ، متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۸ آذر ۹۸( 4 سال پیش)
  • تصویر کاربر گیتی شنبه ۲۳ آذر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 202 مشاهده پرسش
    باسلام نوزاد من یک ماه دارد و بعد از سونو از شکم و لگن و کلیه مشخص شد به مقدار خفیف هردوکلیه التهاب دارد آیا این موضوع مربوط به سن کم میباشد یا مساله جدی است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۳ آذر ۹۸( 4 سال پیش)
      سه ماه بعد سون‌ تکرار شود
  • تصویر کاربر محمد پنجشنبه ۱۶ آبان ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 195 مشاهده پرسش
    باعرض سلام واحترام مدت چند سال هست تنگی مجاری ادرار دارم که گاهی باعث زخم در محل تنگی شده وموجب درد وسوزش میشود وباتوضیح اینکه التم به طرف چپ کج هست وبه بهترین دکترهای مشهد مراجعه نمودم فقط دارو میدهند چند روز خوب هستم وبعداهیچ فرقی نمیکند چندین بار هم عمل سرپایی انجام داده ام توفیقی حاصل نشده است و اکثر دکترها می گویند بیماری ارثی هست و مدتها موقع عطسه زده -خندیدن وموارد دیگر باعث ریزش ادرار می شوم ودارای یک فرزند هستم لطفا راهنمایی بفرمایید باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۶ آبان ۹۸( 4 سال پیش)
      عکس در حالت معوظ بفرستید
  • تصویر کاربر محمد پنجشنبه ۹ آبان ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 212 مشاهده پرسش
    با سلام
    بنده از کودکی دچار تنگی مجرا بودم اما متاسفانه دیر تشخیص داده شد و تنگی عود کرد و به طور اروژانسی مجبور به جراحی بسته تنگی شدم.به مدت 6 ماه تحت cic قرار گرفتم اما تنگی به نسبت عود کرد(عکس بعد از عمل ضمیمه شده) اما شدید نیست و همچنان برخی از علائم تنگی مانند تکرر ادرار و خون در ادرار و سوزش را دارم ایا با این تفاسیر امکان معافیت پزشکی من وجود دارد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۹ آبان ۹۸( 4 سال پیش)
      تنگی عود میکند باید تحت نظر باشید
  • تصویر کاربر امیر چهارشنبه ۸ آبان ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 178 مشاهده پرسش
    آقای دکتر بنده 33 سالمه مشگل تنگی مجرا دارم دو بار عمل کردم بار اول سال 91 بود که به مدت 10 روز سند فولی داشتم بعد از اون هر سه ماه میرفتم سونداژ که تو این مدت اصلا مشگل تنگی برام پیش نیومد تا امسال که دوباره دچار تنگی شدم به پزشک مراجعه کردم عکس داخل مجرا گرفتن گفتن دوباره باید عمل بشی برج 5 عمل شدم منتهی این دفعه سند فولی داخل مثانه قراردادن به مدت 1 ماه بعد از یک ماه که سند خارج کردن تا دو هفته خوب بودم ولی الان مجددا تکرر ادرار پیدا کردم و گاهی اوقات هم کلا بسته میشه رفتم دکتر میگه عفونت داره قرص داده ولی خوب نشدم خواستم نظرتون بدونم ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۸ آبان ۹۸( 4 سال پیش)
      اگر جواب ندهد باید جراحی باز کنید
  • تصویر کاربر ذاکری پنجشنبه ۱۶ آبان ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 227 مشاهده پرسش
    تخلیه نشدن کامل مثتانه و هنگام انزال خارج نشدن کاملا منی و انزال همراه با درد شدید وهنگام سکس نعوظ نشدن کامل آلت نشانه چیست
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۶ آبان ۹۸( 4 سال پیش)
      شاید ورم پروستات باشد یک مدت سیپروفلوکساسین ۵۰۰ هر ۱۲ ساعت استفاده کنید
  • تصویر کاربر اکبر جمعه ۱۰ آبان ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 189 مشاهده پرسش
    سلام.دکتر جان تو روخدا کمکم کنید.پیش دکتر رفتم گفت باید عکس rujبگیری عکس گرفتم.بعد سیستوسکپی کرد گفت چیزی نیست.از بعد گرفتن عکس رنگی از مجرا الت من درد داره.درست زیر التم درد داره واضح مشخص که پیشابراه درد میکنه دکترم میگه من کاری نمیتونم بکنم رادیولوژی بد ماده تزریق کرده.پیشنهاد داده برم پیش متخصص درد اعصاب درد قطع کنم شاید خوب بشم دکتر جان چه خاکی توسرم بریزم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۰ آبان ۹۸( 4 سال پیش)
      اب زیاد خورید خوب میشود
  • تصویر کاربر سجادی جمعه ۲۹ شهریور ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 205 مشاهده پرسش
    سلام
    من سال 94 عمل سیستوسکوپی یا باز کردن تنگی مجاری انجام دادم .
    سی ای سی بعد از عمل به مراتب انجام شد
    حالا حدود 4 ماه است که دوباره تنگی مجاری به سراغم امده
    دکتر جان فکر میکنم التم کوچیک ونیاز جنسی هم از بین رفته
    دکتر عکس رنگی گرفتم لطفا نظر خود را در رابطه با عکس بگید ممنون که دوباره نظر میدهید؟؟؟؟ دکتر اراک اقای علیرضا نوشاد اول گفتن عمل باز انجام بشه ،بعد گفتن که راهی دیگه اینکه اتست مجاری یا همان فنر به مدت 6ماه گذاشته شود ،حالا منتظر نظریه شما هستم؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۹ شهریور ۹۸( 4 سال پیش)
      تنگی همیشه عود کننده است درمان بسته به طول تنگی تست باید سیستوسکوپی کنم ببینم02122642744
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

انتقال زگیل از طریق بوسیدن امکان دارد؟ البته که، رایج ترین راه انتقال ویروس زگیل تناسلی تماس…
کولپوسکوپی زگیل تناسلی چیست؟ کولپوسکوپی که نوعی معاینه دستگاه تناسلی زنان است، ابزاری مؤثر برای تشخیص زگیل…
واریکوسل یکی از بیماری های بیضه است که مردان را درگیر میکند، واریکوسل در واقع به معنای…

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر