علائم سنگ کلیه چیست؟
پاسخ: سنگ های کلیوی در اثر تجمع مواد معدنی حاصل می شوند. یک سنگ کلیه معمولا تا زمانی که به درون میزنای حرکت نکرده است بدون علامت است. هنگامی که علائم سنگ کلیوی پدیدار می شوند معمولا شامل موارد زیر می شوند:
- درد شدید در ناحیه ی کشاله ران یا پهلو
- وجود خون در ادرار
- حالت تهوع و استفراغ
- وجود چرک و یا گلبول های سفید خون در ادرار
- کاهش مقدار ادرار دفع شده
- احساس سوزش حین ادرار
- احساس شدید و فوری به دفع ادرار
- تب و لرز در صورت وجود عفونت
دفع سنگ کلیه چه مدت طول می کشد؟
پاسخ: از طریق روشهای درمانی، کوچکترین سنگها که معمولاً کمتر از 5 یا 6 میلیمتر هستند، ظرف چند روز تا چند هفته دفع می شوند.
در صورت اتمام درد سنگ کلیه، آیا همچنان باید به اورولوژیست مراجعه کرد؟
پاسخ: بله باید به پزشک مراجعه کنید. گرچه ممکن است دفع سنگ کلیه همراه با ادرار باشد و شما متوجه آن نشده باشید، اما باید به این نکته توجه کرد که در مواقعی ممکن است درد تسکین یابد درحالیکه سنگ همچنان داخل کلیه است. بنابراین توصیه میشود حتماً به اورولوژیست مراجعه کرده و از وضعیت این سنگهای خفته که ممکن است موجب آسیب به کلیه شوند مطلع شوید.
علائم دفع سنگ کلیه کدام است؟
پاسخ: بهطور کلی زمانی که سنگ میخواهد خارج شود، علائمی از خود بروز میدهد. زمانی که سنگ در بالا کلیه قرار دارد، درد در ناحیه پشت است. هنگامیکه سنگ پایینتر میآید، درد در اطراف پهلو و شکم بیشتر میشود. وقتی سنگ در قسمت پایین میزنای می آید، درد در جلو شکم ظاهر میگردد.
موقعیت اورژانسی مربوط به زمانی است که سنگ میخواهد وارد مثانه شود و از طریق ادرار خارج شود که درد در ناحیه کشاله ران احساس میشود. زمانی که سنگ داخل مثانه شد درد کاهش مییابد و علائم در افراد مختلف به شکلهای مختلفی ظهور پیدا میکند.
نوشیدن آب ایده خوبی برای باز شدن راه سنگ و دفع سنگ کلیه است. بهتر است بدانید نوشیدن بیشتر از یک لیتر آب در ساعت توصیه نمیشود، زیرا ممکن است فرد را به مسمومیت دچار کند.
مصرف داروهایی مانند tamsulosin موجب کوتاهتر شدن مسیر خروج سنگ میشوند. مصرف این دارو برای این منظور توصیه نمیشود و در صورت مصرف باید با توجه به تجویز پزشک باشد.
عوامل دیگری نیز مانند سایز و موقعیت سنگ در خروج آن تأثیر دارند. خروج سنگ 6 الی 8 هفته به طول میانجامد و در صورت عدم خروج آن، باید برای خارج کردن آن توسط پزشک، اقدام کرد.
دو سال پیش از طریق سی تی اسکن متوجه شدم که سنگ کلیه دارم. پزشک داروی مورفین و رگ گشا تجویز کرد و بعد از دو روز دردم تمام شد، هفته بعد درد دوباره ظاهر شد و بعد برای همیشه از بین رفت. آیا این امکان وجود دارد که سنگ باقی مانده باشد؟ و سوال دیگر این که چرا این درد به صورت نوسانی است؟
پاسخ: سنگ کلیه ممکن است دفع شده باشد و یا در قسمتی باشد که فرد درد کمتری را احساس کند. درصورتیکه سنگ، مسیر میزنای را سد کند، موجب درد میشود. زمانی که سنگ به داخل کلیه برگردد، درد از بین میرود.
از کجا بفهمیم سنگ کلیه دفع شده؟
پاسخ: دفع سنگ کلیه از طریق اسکن قابلبررسی است و در صورت مشاهده هرگونه علائمی باید به پزشک مراجعه کرد. در ضمن نوشیدن آب را نباید از یاد برد، زیرا موجب تسهیل در خروج سنگ و جلوگیری از بزرگ شدن آن میشود.
سنگ کلیه چگونه تشخیص داده می شود؟
پاسخ: چندین آزمایش متفاوت می توانند وجود سنگ کلیوی را تایید کنند. یک معاینه جسمانی می تواند وجود درد کولیکی را در ناحیه کشاله ران و نزدیک به کلیه ها آشکار کند. این نشانه ها، اغلب علائم هشدار دهنده در ارتباط با وضعیت فرد می باشند. یک آزمایش ادرار می تواند وجود یا عدم وجود خون و یک عفونت متعاقب از این وضعیت را در ادرار بیان کند.
آزمایش های خون می توانند برای تشخیص عوارض مرتبط با سنگ کلیوی و همچنین بررسی درستی تشخیص پزشک انجام شوند. آزمایش سی تی اسکن از ناحیه شکمی، راهی برای ارزیابی وجود سنگ های کلیوی است. یک آزمایش سی تی اسکن وضعیت میزنای، مثانه، کلیه ها، وجود یا عدم وجود سنگ، اندازه و موقعیت دقیق سنگ کلیوی، وجود یا عدم وجود انسداد و وضعیت دیگر اعضای موجود در آن ناحیه را مانند آپاندیس، آئورت و پانکراس نشان می دهد.
همچنین، نشان داده شده است که آزمایش های سونوگرافی دقت تشخیصی بالایی داشته و می توانند عوارض بسیاری را در ارتباط با سنگ های کلیوی تشخیص دهند. زنان باردار جهت دوری از تشعشعات غیر لازم، بهتر است به جای استفاده از سی تی اسکن از سونوگرافی استفاده کنند. هنگامی که فرد مبتلا به سنگ کلیوی تشخیص داده شد، تصویر برداری های ساده ای به وسیله اشعه ایکس مورد استفاده قرار می گیرند تا پیشرفت سنگ در سیستم دفع ادرار پیگیری شود.
یازده راه خانگی برای درمان و دفع سنگ کلیه
درمان های لازم برای دفع سنگ کلیه کدامند؟
پاسخ: درمان سنگ های کلیوی در درجه اول بر روی مدیریت علائم متمرکز است. دفع یک سنگ می تواند بسیار دردناک باشد.
در صورتی که فرد سابقه ابتلا به سنگ کلیه را داشته باشد، درمان خانگی می تواند برای او مناسب باشد. افرادی که تا به حال سنگ کلیوی دفع نکرده اند باید با پزشک صحبت کنند. در صورتی که درمان در بیمارستان مورد نیاز باشد، ممکن است به وسیله یک لوله درون رگی به فرد مایعات رسانده شود. همچنین، ممکن است به این بیمار دارو های ضد التهاب نیز داده شوند.
اغلب، دارو های مسکن نارکوتیک (مخدر) برای قابل تحمل کردن دفع سنگ کلیوی استفاده می شوند. دارو های ضد تهوع می توانند برای افرادی استفاده شوند که حالت تهوع و استفراغ دارند. در برخی موارد، یک متخصص مجاری ادرار (اورولوژیست) می تواند یک درمان با استفاده از امواج شوک به نام لیتوتریپسی برای بیمار انجام دهد.
این یک روش درمانی است که سنگ های کلیوی را به قطعات کوچک تر می شکند و به این صورت به آن ها اجازه عبور می دهد. افراد مبتلا به سنگ های بزرگ کلیوی در نواحی که امکان انجام لیتوتریپسی وجود ندارد می توانند از عمل های جراحی مانند خارج کردن سنگ از طریق برشی در کمر یا وارد کردن یک لوله به میزراه استفاده کنند.
دکتر حسین کرمی متخصص مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص لاپاراسکوپی
برای پرسش از دکتر بر روی لینک مشاوره پزشکی کلیک کنید.