HPV (ویروس پاپیلومای انسانی) چیست؟

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

HPV (ویروس پاپیلومای انسانی) ، به گروهی شامل بیش از 200 ویروس مرتبط گفته می شود که برخی از آن ها از طریق رابطه جنسی واژینال، مقعدی یا دهانی منتقل می گردند. انواع HPV مقاربتی، به دو گروه کم خطر و پرخطر تقسیم می شوند. ویروس های HPV کم خطر، عمدتاً هیچ بیماری ایجاد نمی کنند. با این حال، برخی از انواع HPV کم خطر می تواند باعث ایجاد زگیل در ناحیه تناسلی، مقعد، دهان یا گلو شود. ویروس های HPV پرخطر می توانند باعث ایجاد چندین نوع سرطان گردند. حدود 14 نوع ویروس HPV پرخطر وجود دارد و دو مورد از آن ها، HPV16 و HPV18، مسئول ایجاد اکثر سرطان های مرتبط با HPV هستند. عفونت HPV، یک بیماری شایع است: تقریباً همه افراد فعال از نظر جنسی، در عرض چند ماه تا چند سال پس از شروع فعالیت جنسی، به HPV آلوده می شوند.

HPV

حدود نیمی از این عفونت ها از نوع پرخطر HPV می باشند. هم مردان و هم زنان ممکن است به این عفونت و سرطان های ناشی از آن مبتلا گردند. اکثر عفونت های HPV باعث بروز سرطان نمی گردند: سیستم ایمنی بدن معمولا عفونت های HPV را کنترل می کند تا باعث بروز سرطان نشوند. عفونت‌ های پرخطر و مقاوم HPV، می‌توانند باعث ایجاد سرطان شوند: گاهی اوقات عفونت‌های HPV نمی توانند توسط سیستم ایمنی کنترل گردند. هنگامی که عفونت پرخطر HPV برای سال‌ها ادامه یابد، می‌تواند منجر به ایجاد تغییرات سلولی شود که در صورت عدم درمان، ممکن است در طول زمان بدتر شده و تبدیل به سرطان گردد. واکسیناسیون HPV می تواند از بروز سرطان جلوگیری کند: واکسن های HPV می توانند از ابتلا به عفونت با انواع پرخطر HPV، سرطان های مرتبط با آن و زگیل تناسلی جلوگیری نمایند.

عفونت HPV باعث بروز چه سرطان هایی می شود؟

ابتلای طولانی‌ مدت به انواع پرخطر ویروس HPV، می‌ تواند باعث بروز سرطان در قسمت‌ هایی از بدن شود که HPV آن را آلوده می‌کند، مانند دهانه رحم، اوروفارنکس (بخشی از گلو در پشت حفره دهان) که شامل یک سوم پشتی زبان، کام نرم، دیواره های کناری و پشتی گلو و لوزه ها می باشد، مقعد، آلت تناسلی، واژن و وولوا.

HPV (ویروس پاپیلومای انسانی)، می تواند سلول های سنگفرشی و پوشاننده سطوح داخلی این اندام ها را آلوده نماید؛ به همین دلیل، بیشتر سرطان های مرتبط با HPV، از نوع سرطان کارسینوم سلول سنگفرشی هستند. برخی از سرطان های دهانه رحم، ناشی از ورود ویروس HPV به سلول های غدد موجود در این اندام بوده و آدنوکارسینوم نامیده می شوند.

سرطان های مرتبط با HPV عبارتند از:

  • سرطان دهانه رحم: تقریباً همه انواع سرطان دهانه رحم، توسط ویروس HPV ایجاد می شوند. غربالگری های معمول، می‌توانند از ابتلا به اکثر سرطان‌های دهانه رحم جلوگیری کنند، زیرا امکان یافتن و حذف سلول های پیش سرطانی را، قبل از تبدیل شدن به سرطان، برای پزشکان فراهم می نمایند؛ در نتیجه، نرخ بروز سرطان دهانه رحم در ایالات متحده در حال کاهش است.
سرطان دهانه رحم
  • سرطان های اوروفارنکس: بیشتر این سرطان ها توسط ویروس HPV (70٪ موارد در ایالات متحده) و در گلو (معمولاً لوزه ها یا پشت زبان) ایجاد می شوند. آمار ابتلا به این سرطان، سالانه در حال افزایش است. سرطان های دهان و حلق، در حال حاضر شایع ترین سرطان مرتبط با HPV در ایالات متحده می باشند.
  • سرطان مقعد: بیش از 90 درصد سرطان های مقعد توسط ویروس HPV ایجاد می شود. تعداد موارد جدید و مرگ و میر ناشی از سرطان مقعد، سالانه در حال افزایش است. سرطان مقعد در زنان، تقریبا دو برابر مردان رخ می دهد.
  • سرطان آلت تناسلی مردانه: بیشتر سرطان های آلت تناسلی مردانه (بیش از 60٪) توسط ویروس HPV ایجاد می شود.
  • سرطان واژن: بیشتر سرطان های واژن (75 درصد) توسط ویروس HPV ایجاد می گردد.
  • سرطان ولوا: بیشتر سرطان های ولوا (70 درصد) توسط ویروس HPV ایجاد می شود.

ویروس های HPV پرخطر، عامل ایجاد حدود 5 درصد از سرطان ها در سراسر جهان می باشند، به طوری که تخمین زده می شود سالانه 570000 زن و 60000 مرد به یک سرطان مرتبط با HPV مبتلا می شوند. سرطان دهانه رحم، یکی از شایع ترین سرطان ها و عامل اصلی مرگ و میر ناشی از سرطان، در کشورهایی با درآمد کم و متوسط ​​است. در این کشورها، آزمایش های غربالگری و درمان تغییرات اولیه سلول های دهانه رحم، به آسانی در دسترس نیست.

HPV چگونه منتقل می شود؟

HPV به راحتی می تواند بین شرکای جنسی منتقل شود. این بیماری می تواند از طریق هرگونه تماس نزدیک پوست به پوست، از جمله رابطه جنسی واژینال-آلت تناسلی مردانه، آلت تناسلی مردانه-مقعدی، آلت تناسلی مردانه-دهانی، واژینال-دهانی و استفاده از اسباب بازی های جنسی یا اشیاء دیگر منتقل گردد. استفاده از کاندوم و سد های دهانی (dental dams)، می تواند شانس انتقال HPV را کاهش دهد اما به طور کامل از انتقال آن جلوگیری نمی کند.

تاثیر کووید 19 روی بیضه ها

علائم عفونت HPV

عفونت HPV پرخطر، معمولاً علائمی ایجاد نمی کند. تغییرات سلولی پیش سرطانی، ناشی از عفونت مداوم HPV در دهانه رحم، به ندرت باعث ایجاد علائم می شود، به همین دلیل است که انجام غربالگری منظم برای سرطان دهانه رحم از اهمیت ویژه ای برخوردار است. وجود ضایعات پیش سرطانی در سایر نقاط بدن، ممکن است علائمی مانند خارش یا خونریزی ایجاد نماید. اگر عفونت HPV به سرطان تبدیل شود، این سرطان ممکن است علائمی مانند خونریزی، درد یا تورم غدد داشته باشد.

واکسیناسیون HPV

واکسن HPV Gardasil 9® می تواند از افراد، در برابر عفونت ناشی از 9 نوع HPV محافظت کند: دو نوع HPV کم خطر، که باعث بروز اکثر زگیل های تناسلی می شوند، و هفت نوع HPV پرخطر، که سبب بروز بیشتر سرطان های مرتبط با HPV می گردند. واکسیناسیون HPV، نوعی محافظت قوی در برابر ابتلا به انواع جدید ویروس HPV نیز ایجاد می کند. واکسیناسیون، یک روش پیشگیری است و در درمان عفونت کاربردی ندارد.

واکسن HPV برای درمان عفونت های HPV یا بیماری های ناشی از آن استفاده نمی شود. تخمین زده می شود که این واکسیناسیون بتواند تا 90 درصد از ابتلا به سرطان های مرتبط با این ویروس پیشگیری نماید.

چه کسانی باید واکسن HPV را دریافت کنند؟

دریافت واکسن های HPV برای دختران و پسران، در سنین 11 یا 12 سالگی توصیه می شود و می توان آن را از سن 9 سالگی نیز شروع کرد. واکسیناسیون حتما باید هم برای مردان و هم برای زنان انجام گیرد، زیرا هر دو گروه ممکن است به سرطان های دهان، گلو و مقعد و همچنین زگیل تناسلی مبتلا شوند. انجام واکسیناسیون، همچنین می تواند شیوع ویروس HPV را کاهش دهد.

کودکانی که واکسن خود را قبل از سن 15 سالگی شروع می کنند، برای ایجاد محافظت کافی به دو دوز از واکسن نیاز دارند. برای جوانانی که در محدوده سنی توصیه شده واکسینه نشده اند، واکسیناسیون HPV تا سن 26 سالگی توصیه می گردد. کسانی که اولین دوز خود را در سن 15 سالگی یا بالاتر دریافت می کنند، برای محافظت نیاز به سه دوز دارند.

آیا می توان واکسن HPV را در سنین بالاتر تزریق کرد؟

بله، این واکسن را می توان به بزرگسالان بین 27 تا 45 سال، که هیچ یک از دوزهای واکسن خود را در سنین کمتر دریافت نکرده اند، نیز تزریق نمود. محافظت ایجد شده توسط واکسن بری بزرگسالانی که در این گروه سنی قرار دارند کمتر است؛ زیرا این افراد با احتمال بیشتری قبلاً در معرض ویروس HPV قرار گرفته اند و بنابراین، واکسیناسیون به طور معمول برای افراد در این گروه سنی توصیه نمی شود.

غربالگری HPV و تغییرات سلولی ناشی از آن

از تست های غربالگری، برای بررسی بیماری در هنگامی که هیچ علامتی ندارد، استفاده می شود. هدف از غربالگری سرطان دهانه رحم، یافتن تغییرات سلولی پیش سرطانی در مراحل اولیه قبل از تبدیل شدن به سرطان، و در نهایت جلوگیری از پیشرفت سرطان به کمک موارد درمانی می باشد. در حال حاضر، سرطان دهانه رحم، تنها سرطان ناشی از HPV است که تست های غربالگری تایید شده ای برای آن وجود دارد. غربالگری سرطان دهانه رحم، بخش مهمی از مراقبت های بهداشتی روتین برای زنان و مردان تراجنسیتی (که هنوز دهانه رحم دارند) می باشد. تست های غربالگری سرطان دهانه رحم، شامل موارد زیر می باشد:

Rate this post

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر hadi پنجشنبه ۲۸ مرداد ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 263 مشاهده پرسش
    با سلام
    من مرد 35 ساله هستم و الان مدت دوسال است که روی کلاهک آلت تناسلیم التهاب های صورتی رنگی در آماده که توی چند ماه اخیر بشدت زیاد شده. یکبار زمانی که ایران بودم به دکتر مراجعه کردم که گفتن بیماری صدف هست و واگیر ندارد. این التهاب از دور کلاهک به جای دیگر انتقال پیدا نکرده در این مدت. و نه سوزش نه خارش و هیچ علامت خاصی نداره فقط بدشکل است و زیاد شدنش نگران کننده. لطفا راهنمایی بفرمایید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۸ مرداد ۹۵( 8 سال پیش)
      بايد ازمايش دهيد
  • تصویر کاربر mehdi پنجشنبه ۲۸ مرداد ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 254 مشاهده پرسش
    با سلام خسته نباشید

    اقای دکتر یک سوال داشتم من یک پسرم و 16 سال دارم

    و یک اشتباهی مرتکب شدم که با یک پسر دیگه رابطه جنسی داشتم فقط چند بار (4/6)

    و حالا میخواهم برم ارتش یا سپاه شنیدم انجا ازمایش میگیرن که رابطه جنسی داشتم یا نه

    میخواهم ببینم معلوم میشود که من رابطه داشتم البته اینم بگن که نزدیک دو سال است که اصلا رابطه نداشتم

    و اگر معلوم میشود درمانی براش وجود دارد که خودمو درمان کنم که در ازمایش معلوم نشود

    ممنون با سپاس فراوان

    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۸ مرداد ۹۵( 8 سال پیش)
      اگر تكرار شود بله
  • تصویر کاربر م.ح پنجشنبه ۱۹ فروردین ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 259 مشاهده پرسش
    سلام جناب دكتر جباري. من خانمي متاهل و 35 ساله ام و يك بچه يك ساله دارم. مدت زمان يك ماه هست كه ضايعات گوشتي به رنگ پوست در ناحيه واژنم ظاهر شده. اوايل خارش هم داشتند. در مراجعه به پزشك زنان و پوست زگيل تشخيص داده شد. البته از ضايعات نمونه برداري شد و باز هم دكتر گفت زگيل است اما آزمايشگاه نوع آنرا مشخص نكرد.و در حال حاضرزير نظر متخصص پوست دارم كرايو انجام مي دهم.اما من رابطه خارج از زندگي زناشويي نداشته ام و شوهرم هم شواهدي مبني بر زگيل در او مشاهده نشده و بسيار پايبند به روابط زناشويي است. آيا ممكن است اين ضايعات پاپيلوماي وستيبولاي بولار باشند؟ جواب نمونه برداري را هم خدمت جنابعالي ارسال كردم. خواهشا نگاه كنيد و بهم جواب بدهيد. از اينكه به سوالات بيماران پاسخ مي دهيد تشكر ويژه ميكنم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۹ فروردین ۹۵( 8 سال پیش)
      بله زگيل ويروسي است
  • تصویر کاربر ش.بختیاری پنجشنبه ۱ مرداد ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 269 مشاهده پرسش
    سلام. پسرى سى ساله هستم.تقريبا دو ماه پيش آلتم را در حالت طبيعى كشيدم وهمون موقع احساس كردم كه چيزى درآلتم قطع شد مثل قطع شدن يك بند لاستيك نازك ( البته شاید بگید خیال و توهم بوده ولی من از این بابت مطمئنم و از اون وقت تا الان حالت نعوظ ضعیفی دارم .آلتم كلفت ميشه اما سفتى چندانى نداره و براى مدت كمى هم هست و نمیتوالتم را راست و یا مخصوصا بالا نگهدارم.ميشة گفت يك حالت نعوظ ضعیف و براى مدت كمي دارم.قبلا هيج مشكلى نداشتم و الان هم فقط مشكل نعوظ دارم.لطفا بفرماييد مشكلم چية و بايد چه كار كنم؟. منتظر پاسخ شما هستم.با سپاس فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱ مرداد ۹۴( 9 سال پیش)
      اگر همیشگی بود بررسی میخواهد
  • تصویر کاربر داود پنجشنبه ۳۰ بهمن ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 267 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    بنده33 سال دارم و بعد نزدیکی با کاندوم هیچ مشکلی ندارم اما بعداز نزدیکی بدون کاندوم تا چند روز احساس درد و چسبندگی در مجرا و سوزش سر الت دارم آزمایش هم دادم چیزی نبود البته سالها قبل یکی دو مورد عفونت مجرا گرفته بودم که درمان کردم درضمن دیوارپروستاتم هم کمی تورم داشت چند تا دکتر متخصص رفتم آخر نفهمیدم مشکلم درماش چی هست لطفا راهنمایی کنید متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۳۰ بهمن ۹۳( 9 سال پیش)
      شما سالمید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر