راهنمای آموزش بیماران بزرگی خوش خیم پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

بزرگی خوش خیم پروستات (هیپرپلازی خوش خیم پروستات BPH) بعد از 50 سالگی بروز می کندو 55-50 درصد مردان دچار این مشکل می شوند. بیشترین میزان بروز آن در سن 80-75 سالگی است.

پروستات غده ای است که در گردن مثانه قرار می گیرد و عملکرد آن ترشح فروکتوز، پروستاکلاندین ها، مواد ضدمیکروبی و مواد دیگر از جمله ترشح مایع منی است. با بزرگ شدن و فشار به گردن مثانه، راه عبور ادرار تنگ و یا بسته شده و خروج ادرار با مشکل روبرو می شود.

علت این بیماری نامعلوم است، اما دانشمندان معتقدند که عوامل هورمونی (تغییرات هورمونی)، عدم تعادل هورمون های مردانه، عفونت های مزمن ادراری، عوامل اقتصادی، اجتماعی و اثرات نژادی در بروز آن تاثیر دارند.

پیشگیری خاصی برای این بیماری وجود ندارد. با مراجعه به موقع و گرفتن شرح حال و معاینه از طریق مقعد (رکتال)  توسط پزشک و  انجام سونوگرافی می توان به بزرگی و بیماری های دیگر پروستات پی برد و اقدام به درمان های بعدی نمود.

علائم و نشانه ها بزرگی خوش خیم پروستات

تکرر ادرار، احساس نیاز فوری به دفع ادرار، ادرار شبانه (بیش از یکبار)، احساس فشارهای شکمی، کاهش فشار جریان ادرار، بند آمدن ادرار، قطره قطره ادرار کردن پس از پایان دفع ادرار، عدم احساس تخلیه کامل ادرار، احتباس شدید ادراری، عفونت های مکرر ادرار و در صورت عدم درمان گشادشدن لگنچه های کلیه، صدمه به کار کلیه ها و عواقب بعدی نارسایی کلیه می باشد. تغییرات ساختمان مثانه و تشکیل سنگ در مثانه نیز از دیگر عوارضی است که ممکن است رخ دهد.

تکرر ادراری

تشخیص بیماری بزرگی خوش خیم پروستات

اخذ شرح حال دقیق و معاینه پروستات، سونوگرافی و سیستوسکوپی، سه روش اصلی تشخیص این بیماری هستند.

درمان بزرگی خوش خیم پروستات

درمان بزرگی خوش خیم پروستات بستگی به شدت علائم و عوارض و علائم ناشی از آن، سن و شرایط عمومی بیمار دارد. ابتدا از درمان دارویی استفاده می شود. در صورت عدم بهبودی و ایجاد انسداد مسیر ادراری، بر حسب اندازه پروستات و علائم و شرایط بیمار، از دو روش رایج جراحی پروستات (پروستاتکتومی) استفاده می شود.

۱- تراشیدن پروستات با ابزارهای مخصوص از طریق مجرای ادرار (TUR)

۲- روش جراحی باز و درآوردن کامل پروستات (جراحی شکمی)

مراقبت های بعد از عمل در بیمارستان بزرگی خوش خیم پروستات

✅ تا 24 ساعت در تخت استراحت خواهید کرد و در صورت درد، به شما مسکن تزریق خواهد شد.

✅ بعد از عمل، مرتب سرفه کنید و تنفس عمیق داشته باشید. در هنگام سرفه، کشیدن نفس عمیق و یا تمرینات تنفسی با دست یا با یک بالش کوچک، محل جراحی خود را حمایت کنید.

✅ جهت پیشگیری از تشکیل لخته در پاها، ممکن است برای شما جوراب طبی کشی تجویز شود. ابتدا پاها را کمی (15 تا 30 درجه) بالا بیاورید و سپس جوراب را بپوشید. موقع پوشیدن، جوراب نباید چین و چروک داشته باشد تا فشاری به رگ های پا وارد نشود. روزی دو بار به مدت 20 دقیقه آن را باز کنید و سپس مجدداً بپوشید.

✅ ادرار شما برای چند روزی خونی خواهد بود که یک امر طبیعی است، لذا نگران نباشید. برای جلوگیری از لخته شدن خون (که موجب انسداد ادرار می شود)، از راه سوند فولی (سه راهه) مثانه شستشو داده می شود تا ادرار به راحتی خارج گردد. معمولاً پس از چند روز پزشک دستور خارج نمودن سوند ادراری را می دهد، اما ممکن است در مواردی با سوند ادراری مرخص شوید.

✅ به محض اجازه پزشک، با کمک پرستار از تخت خارج شوید. با قدم زدن، روند بهبودی بیماری تسریع می شود و از لخته شدن خون در عروق پاها جلوگیری می شود.

✅ معمولاً پس از چند روز پزشک دستور خارج نمودن سوند ادراری را می دهد، اما ممکن است در مواردی با سوند ادراری مرخص شوید.

✅ هنگام راه رفتن کیسه ادرار باید پایین تر از سطح بدن باشد ولی مواظب باشید کشیده نشود و به محض اینکه دو سوم کیسه پر شد، می بایست تخلیه گردد.

آموزش مراقبت از خود در منزل بزرگی خوش خیم پروستات

تشخیص بزرگی پروستات

✅ در منزل به طور مرتب راه بروید، تحرک داشته باشید و از نشستن به مدت طولانی (بیش از 2 ساعت ) خودداری کنید.

✅ هنگام دفع زور نزنید و با رعایت رژیم غذایی نظیر سبزیجات و میوه جات و یا با مصرف ملین طبق نظر پزشک، از پیدایش یبوست جلوگیری کنید. رژیم غذایی شما معمولی خواهد بود مگر پزشکتان نظر دیگری داشته باشد.

✅ مایعات زیاد بنوشید (8 تا 10 لیوان) تا ادرار رقیق شود. بعد از شروع مصرف مایعات، از آب، چای کمرنگ، آب کمپوت (سیب، گلابی، آناناس) استفاده کنید و برای مدتی از آب میوه های خام استفاده نکنید. از مصرف غذاها و نوشابه های محرک سیستم عصبی مثل کافئین (قهوه و نوشابه های حاوی کولا مثل کوکاکولا) و نوشابه های الکلی خودداری کنید.

✅ مرتب با ورزش هاش پرینه مثل جمع کردن و شل کردن عضلات باسن و ایستادن و نشستن، عضلات ناحیه باسن را تقویت کنید (10 بار در ساعت). هر روز دوش بگیرید و برای تسکین ناراحتی ناحیه پرینه از لگن آب گرم طبق نظر پزشک می توانید استفاده کنید.

✅ هنگام ادرار کردن جریان ادرار را قطع و وصل کنید. این کار به تقویت اسنفکتر ها و کنترل ادرار کمک می کند.

✅ تا مدتی ممکن است بی اختیاری داشته باشید، این امری طبیعی است بنابراین نگران نباشید. این نوع بی اختیاری مدتی طول می کشد و به مرور برطرف خواهد شد.

✅ 8 هفته بعد از جراحی مجاز به فعالیت جنسی هستید. در صورت ناتوانی جنسی از مشاوره پزشک کمک بگیرید.

تعویض پانسمان در منزل یا درمانگاه باید با روش استریل انجام شود.

✅ داروهایی که برایتان تجویز شده را به موقع استفاده کنید و مقدار آن را کم و یا زیاد نکنید. چنانچه مصرف دارویی را فراموش کردید، اگر نزدیک به ساعت بعدی است آن را نخورید و داروی ساعت بعدی را مصرف کنید.

✅ اندازه گیری درجه حرارت از راه مقعد، تنقیه، رکتال تیوب (لوله مخصوص دفع گاز از روده) و شیاف ممنوع می باشد.

✅ در صورت پیدایش علائم و نشانه هایی مثل بسته شدن راه ادرار، احساس پری در مثانه، احساس نیاز به دفع ادرار، اسپاسم (گرفتگی عضلات) مثانه، نشت ادرار اطراف سوند، کاهش ادرار یا قطع ادرار در کیسه به مدت 4 ساعت و علائم عفونت ادراری شامل تب ، لرز، گیجی و بی قراری فورا ًبه جراح خود گزارش دهید.

✅ 4 تا 6 هفته از بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید و فعالت های خود را به مرور افزایش دهید.

✅ از رانندگی در جاده های پر دست انداز خودداری کنید و حد مجاز رانندگی حداکثر 2 ساعت می باشد.

✅ جواب نمونه پروستات ارسالی به آزمایشگاه را بعد از 14-10 روز از بخش پاتولوژی دریافت و به پزشک خود نشان دهید.

✅ به تاریخ ویزیت بعدی که برای شما تعیین شده توجه کنید و در آن تاریخ مراجعه نمایید.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

4.4/5 - (22 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر ارمان جمعه ۲۶ خرداد ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 224 مشاهده پرسش
    Arman Khodabandeh: با سلام و خسته خدمت دکتر عزیز جوانی هستم 29 ساله از کودکی بیضه هایم نزول نکرده بود و در سن 15 سالگی عمل جراحی بیضه شدم و الان هیچ اسپرمی در منی من وجود ندارد تازگی در یزد عمل micro test انجام دادم هیچ کدام از بیضه هایم اسپرم تولید نمی کنند سوال 1_ آیا عمل در آینده امیدی هست که برای مشکل من؟ 2_ بیضه هایم کوچک هست دارویی برای بزرگ تر شدنشان هست چون خیلی زود انزالم بخاطر همین مشکلم نمی توانم ازدواج کنم لطفا حداقل راهنمایی کنید. با تشکر از شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ خرداد ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام از مراكز ناباروري بپرسيد بهتر است
  • تصویر کاربر امیر جمعه ۲۶ خرداد ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 251 مشاهده پرسش
    با سلام و آرزوی قبولی طاعات
    حدود یک سال گذشته با علائم تکرر ادرار به دکتر مراجعه نمودم با انجام آزمایش پی اس آ عدد 3.5 و بعد از دو هفته و تکرار به عدد 3.6 رسید با مشورت با شما که فرمودید هیچ دارویی مصرف نکنم و آزمایش را 6 ماه بعد تکرار نمایم بعد خدود ده ماه هفته گذشته آزمایش را تکرار کردم که نتیجه پی ای آ توتال 2.3 شده بود با توجه به اینکه هنوز احساس عدم تخلیه کامل و گاهی تکرر دارم چه دستور میفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ خرداد ۹۶( 7 سال پیش)
      پيگيري نكنيد
  • تصویر کاربر احمد جمعه ۲۶ خرداد ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 173 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر ۳۵سال دارم تکرر وسوزش ادرار تستpsaنرمال هست و دو شاخه ادرار مدت ۶ماه است دارووزیکر ۵ولی گاهی اوقات بیماری برمی گرده عکس ونوارمثانه رو براتون ارسال میکنم آیا نیاز به عمل هست
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ خرداد ۹۶( 7 سال پیش)
      در سن شما درمان نميخواهد
  • تصویر کاربر سید یکشنبه ۲۴ اردیبهشت ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 247 مشاهده پرسش
    سجاد م: سلام . شصت و سه سال دارم. جهت بزرگی پروستات ازمایش خون دادم. اندازه پنج است.به پزشک جراح و متخصص مراجعه کردم . سونو شدم. سه بار دفع ادرار تست شد . دکتر سونوگراف گفت مثانه کامل تخلیه نمیشود . پزشک معالج گفت باید عمل شوم. گفتم دارو بده .داد گفت یک ماه استفاده گن. استفاده کردم تا 96110 . حال از داروی گیاهی گزنه تخمه کدو استفاده میکنم. هفته دو بار جماع میکنم با همسرم جوانتر از خودم . ایا نزدیکی بد است. چه کار باید بکنم .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۴ اردیبهشت ۹۶( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر Saeed پنجشنبه ۱۷ فروردین ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 251 مشاهده پرسش
    باسلام وخسته نباشید.
    من دوسال پیش عمل واریکوسل درجه ۳ چپ انجام دادم.و مشکلی نداشتم تا چند روز گذشته احساس درد شدیدی در جای عمل احساس میکنم.ایا ممکنه دوباره احتیاج به عمل داشته باشم؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۷ فروردین ۹۶( 7 سال پیش)
      يك بار عمل كافي است عود معني ندارد
  • تصویر کاربر مولود چهارشنبه ۱۸ اسفند ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 275 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    خود سوال را به صورت عکس فرسنادم
    این بار سوم است ببخشید.
    کد رهگیری را فراموش کردم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۸ اسفند ۹۵( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر مهدی جمعه ۶ اسفند ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 252 مشاهده پرسش
    با سلام آ آقای دکتر دو روز قبل سوال مطرح کردم ولی هنوز جواب نرسیده مجددا سوالم رو خدمتتون ارسال می کنم
    با سلام و تقدیم احترام سوالی در مورد بیماری پدرم داشتم ایشان آ ذر سال گذشته به دلیل بدخیمی پروستات تحت عمل رادیکال پروستاتکتومی قرار گرفتند، psaپس از عمل سی و پنج صدم شد و گره های لنفی سالم بودند، شهریور امسال یعنی هشت ماه بعد عمل psa پنجاه و هشت صدم بود و بهمن ماه امسال به یک و نیم رسید که به دنبال مصرف آ نتی بیوتیک دیروز به نود و هشت صدم کاهش پیدا کرد، حالا پزشکشان یک آ مپول دیفرلین تجویز کرده تا psaرا پس از فروردین ارزیابی کند و در صورت عدم کاهش رادیوتراپی انجام شود، اول اینکه آ یا شما هم با این شیوه موافقید؟در ثانی پدرم فشار خون دارد و آ یا مشکلی بابت تزریق این دارو خواهد داشت؟ البته فشارش با دارو کنترل شده.
    psaقبل عمل حدود یازده
    گلیسون 3+4
    هفتاد ساله
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۶ اسفند ۹۵( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر محسن جمعه ۲۹ بهمن ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 275 مشاهده پرسش
    سلام بعد از ادرار کردن و طهارت احساس خارج شدن یکی دو قطره ادرار را دارم بطوریکه وقتی روی مبل می نشینم خروج یک یا دو قطره ادرار را بعضی اوقات مشاهده می کنم آذر ماه سال گذشته به دکتر باغی نیا مراجعه کردم بعداز فرستادن دستگاه در اتاق عمل به من گفت شما سرطان پروستات ندارید اما پروستات شما مقداری تورم دارد و کپسولی به من داد و گفت روزی یکی بخورم سه ماه خوردم بعد از خوردنش اجتناب کردم چون هر عدد هزار تومان بود بعد از مراجعه به سایت شما می خواستم بدانم که را ه درمان تورم پروستات چیست جدیدا بعضی اوقات خیلی کم بعد از ادرار کردن احساس سوزش در جلوی آلتم می کنم متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۹ بهمن ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام ١- به نظر كن مشكل شما بيشتر وسواس روي طهارت است٢-ورم پروستات نداريد٣-بعد از ادرار استبرا كنيد وبه احساس خروج ادرار اهميت ندهيد كه پاك است
  • تصویر کاربر مارال سه شنبه ۲۶ بهمن ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 193 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر گرامی.بنده سوالم در خصوص چسبندگی کلاهک آلت نوزاد پسرم بود.( 5'9 ماهه و د بدو تولد ختنه بصورت حلقه)که فرمودید عکس ارسال کنم.. بنده همیشه چون آلت پسر به سمت داخل میرفد به بیرون کشیده و تمیز میکردم.پس علت چسبندگی چیست؟فقط خواهشمندم بفرمایید باید چه کارهایی الان ودر آینده انجام بدهم که دیگر همچین موردی پیش نیاید و آیا بعدا برای فرزندم مشکل ساز میشود یا خیر؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۶ بهمن ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام پوست كمتر برداشته شده است ولي با گذر زمان بهتر خواهد شد
  • تصویر کاربر روح یکشنبه ۲۴ بهمن ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 257 مشاهده پرسش
    باسلام خدمت آقای دکتر
    بنده یه علامت قارچ مانندی روی بیضه چپ داشتم که پوست پوست میشد وخارش هم داشت که برای چکاپ ادرار،آزمایش ادرارانجام دادم که جواب آزمایش وجودخون درادرارکه باچشم دیده نمیشدووجودموکوس رونشون میدادپیش متخصص کلیه رفتم که سونوگرافی مثانه کلیه پروستات برام نوشتن که کمی فقط پروستات من بزرگترازحدطبیعی نسبت به سنم بود 40cm،که جواب رودکتردیدن داروی خاصی تجویزنکردن وگفتن شش ماه بعدبرم پیششون سن من سی وهشت سال هست میخوام آقای دکتر راهنمایی ام کنن که بزرگی پروستات من ربطی به عفونت پروستات داره یانه ومن چکارکنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۴ بهمن ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام در سن شما بيماري اروستات نداريم
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر