اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

پیچ خوردگی بیضه ( تورشن )

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

بیضه توسط عضلات متصل به لایه های اطراف آن و بند بیضه، به صورت طبیعی در درون کیسه بیضه در شبانه روز حرکات محدودی دارد. پیچ خوردگی بیضه زمانی رخ  میدهد که گاهی حرکت بیضه به صورت چرخشی، به صورت غیر قابل برگشت به وضع اولیه اتفاق می افتد. پیچ خوردگی بیضه باعث فشار به عروق خونرسان به بیضه شده و اگر در عرض حدود چهار تا شش ساعت اصلاح جراحی وضعیت بیضه به حالت اولیه صورت نگیرد، به علت عدم خونرسانی مناسب، بافت زنده بیضه قابلیت حیات خود را از دست خواهد داد.

زمانی که بیضه به وسیله طنابی که از آن تا داخل شکم کشیده شده پیچ می خورد، تورسیون بیضه یا پیچ خوردگی بیضه اتفاق می افتد. این چرخش، طناب بیضه را پیچانده و باعث کاهش جریان خون در آن می شود. اگر پیچ خوردگی بسیار زیاد باشد، خونرسانی بقدری کاهش می یابد که باعث تخریب هر چه سریعتر بیضه می گردد.

پیچ خوردگی بیضه

علل ایجاد کننده

عوامل مستعد کننده پیچ خوردگی بیضه

  • علت در اغلب اوقات ناشناخته است ولی انقباض عضلات متصل به لایه های اطراف بیضه و به بند بیضه، همچنین نوعی اختلال تکاملی در یکی از لایه های اطراف بیضه که به بیضه ختم می شوند به عنوان علت احتمالی در برخی موارد مطرح شده اند.
  • بروز این وضعیت در سنین نوزادی و نیز در نوجوانان و بالغین جوان بیشتر است. همچنین در همراهی با چاقی، در فصل تابستان و به دنبال ضربات به بیضه و گاهی در زمان خواب بیشتر دیده می شود. همچنین بیضه های پایین نیامده نیز مستعد پیچ خوردگی می باشند.

علائم پیچ خوردگی بیضه

بیضه مبتلا در لمس دردناک است و وضعیت قرار گیری آن در بیشتر موارد طبیعی نیست. بند بیضه نیز ممکن است متورم و دردناک و کوتاه تر از سمت مقابل و دچار محدودیت حرکت شده باشد. بالاتر نگه داشتن بیضه ممکن است درد را تشدید کند.

پیچ خوردگی بیضه

عوامل زمینه ساز خطر پیچ خوردگی بیضه

1- سن، بیشتر در مردان زیر 30 سال مشاهده می شود اما در بین سنین 12-18 سالگی شایع بوده و شایعترین سن 14 سالگی است.

2- سابقه پیچ خوردگی قبلی- اگر سابقه ای از پیچ خوردگی بدون درمان وجود داشته باشد احتمال عود مجدد در هر کدام از بیضه ها وجود دارد مگر اینکه برای تصحیح وضعیت به وجود آمده جراحی صورت گیرد.

تشخیص پیچ خوردگی بیضه

  • اخذ شرح حال و معاینه دقیق بالینی
  • آزمایش خون و ادرار، برای تشخیص وجود عفونت احتمالی
  • سونوگرافی کیسه بیضه، بررسی جریان خون بیضه
  • اسکن بیضه ها، تزریق مقادیر مختصری از مواد رادیواکتیو به داخل جریان خون برای بررسی جریان خون بیضه
  • جراحی، در صورت وجود درد شدید و اثبات پیچ خوردگی به جهت کاهش عوارض بدون فوت وقت باید جراحی صورت گیرد.

تشخیص های دیگری که لازم است پیچ خوردگی بیضه از آنها افتراق داده شود عبارتند از:

عفونت و التهاب حاد بیضه یا بند بیضه، درد غیراختصاصی بیضه، ضربات به بیضه و ضمایم آن و ….

عوارض پیچ خوردگی بیضه

تخریب یا از بین رفتن بیضه: هنگامی که بیضه پیچ خورده در طی چند ساعت آینده درمان نشود جریان خون آن متوقف شده و می تواند سبب تخریب دائمی یا از بین رفتن آن شود. اگر تخریب شدید باشد با عمل جراحی بیضه برداشته می شود.

عدم توانایی بچه دار شدن: در بعضی از موارد تخریب یا از بین رفتن بیضه منجر به عدم توانایی فرد برای بچه دار شدن می گردد.

عوارض پیچ خوردگی بیضه

مراقبت های کلی پیچ خوردگی بیضه

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 جراحی برای رفع پیچش طناب اسپرماتیک پیچ خورده و اتصال بیضه آسیب دیده به سطح داخلی جدار کیسه بیضه که مانع عود می گردد.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 جراحی برای پیشگیری از پیچ خوردگی بر روی بیضه غیر مبتلا نیز انجام خواهد شد.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 پس از جراحی، از کیسه یخ برای تسکین درد و تورم استفاده شود. یخ را در پلاستیک گذاشته و آن را در طرف آسیب دیده بگذارید و با یک پارچه یخ را از پوست جدا کنید. هر بار 10-5 دقیقه یخ را روی موضع قرار دهید. در صورت لزوم این کار را تکرار کنید.

درمان پیچ خوردگی بیضه

در صورت تشخیص در ساعات اولیه می توان از یک مانور ویژه برای باز کردن پیچ خوردگی بیضه توسط پزشک متخصص ارولوژی استفاده کرد (که البته شانس موفقیت آن نسبی است). در صورت عدم موفقیت این مانور جراحی اورژانس جهت رفع انسداد عروقی در شش ساعت اول پس از وقوع پیچ خوردگی لازم است. جراحی شامل زدن برش بر روی کیسه بیضه، باز کردن پیچ خوردگی طناب بیضه و ثابت نمودن یک یا هر دو بیضه داخل کیسه آن است.

در زمان جراحی اگر بافت بیضه قابلیت حیات داشته باشد بایستی پس از اصلاح وضعیت قرارگیری و بهبود خونرسانی، آن را با بخیه به قسمتی از کیسه بیضه ثابت کرد تا پیچ خوردگی مجدد تکرار نشود. برخی جراحان رشته ارولوژی ثابت کردن بیضه مقابل (غیر مبتلا) را نیز به کیسه بیضه توصیه می کنند. در صورت عدم وجود قابلیت حیات، بیضه مبتلا بایستی برداشته شود. لازم به ذکر است که در صورت وجود یک بیضه سالم، معمولاً باروری مرد در آینده دچار اختلال نمی شود.

به تأخیر انداختن جراحی پیچ خوردگی بیضه

  • قبل از 6 ساعت، 90% عملکرد بیضه حفظ می شود.
  • بعد از 12 ساعت، شانس حفظ عملکرد بیضه 50% می شود.
  • بعد از 24 ساعت، فقط 10% علمکرد بیضه حفظ می شود.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

4.2/5 - (11 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر مهدخت دوشنبه ۱۸ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 484 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید.
    آقای دکتر دوست بنده دختر دوساله ای داره که امروز متاسفانه متوجه شدن عفونت کلیه داره از نوع شدید. بطوریکه خودبخود بچه تب میکرده و درد پا داشته ک دکتر مربوطه گفتن علتش همین عفونته. با توجه ب اینکه ساکن منطقه محروم سراوان در استان س و ب هس و امکان دسترسی به محل پیشرفته تر و مجهز تری رو نداره گفتم از شما راهنمایی و کمک بخوام. ادرار دخترش کدر و بدبو نشده فقط گاهی اوقات تیره میشه اما موقع استحمام اجازه دست زدن به واژنو نمیده. الان دکتر عمومی ک اونجا مشغول به خدمت هستن آمپول amikacin500 تجویز کردن که روزی نصف تزریقشه تا پونزده روز و استامینوفن و سفیکسیم. اگه کمک و راهنمایی بفرمایین ممنون میشم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۸ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      باید vcug انجام دهید تز نظر برگشت ادرار
  • تصویر کاربر لیلی دوشنبه ۱۸ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 452 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام
    من دختری ۲۸ ساله و مجرد هستم که هر ۱.۵ ساعت یه بار باید بروم دسشویی و بعد از دسشویی هم باز احساس میکنم دسشویی دارم.به خاطر همین مشکل هم نمی توانم زیاد مایعات مصرف کنم.حجم ادرار در هر بار دسشویی رفتن کمه ولی مشکل قطره اول رو دارم يعني اگر به موقع دسشویی نرم یه قطره از ادرار بیرون میاد و لباسمو کثیف میکنه وگرنه میتونم ادرارمو تا ساعات زیادی نگه دارم.دکتر هم رفتم سونوگرافی هم دادم همه چیزم سالمه.آیا راهی برای درمان وجود داره یا باید این وضعیت رو تحمل کنم؟خواهش میکنم راهنمایی کنید.با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۸ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      نوار عصب مثانه بگیرید02122642744
  • تصویر کاربر سمیرامیکده دوشنبه ۱۸ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 430 مشاهده پرسش
    من دختری19هستم چندروز درادرارخودخون میبینم اما این خون هی قطع میشه نمیدانم چیکارکنم خیلی ترسیده ام
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۸ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      سونو بکن
  • تصویر کاربر پیام دوشنبه ۱۸ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 420 مشاهده پرسش
    سلام دکتر جون
    من بیضه هام چن وقته گه گاهی درد میکنه
    تقریبا چند سالی میشه بگیر نگیر داره بعضی وقتا دیر برم دستشویی درد میگیره گاهی هم ضربه کوچیکی بخوزه گاهی هم خود به خود وقت معمولی نداره بعضی وقتا خود به خود درد میکنه

    بعدشم الت تناسلیم حالت سفتیش کم شده یعنی زود میخوابه و راست کردنش مکافاته راست میشه ولی زود میخوابه و موقه نزدیکی کامل سفت نمیشه نیمه سفت کارمو میکنم مشکلم از کجاست ایا مربوط به همون بیضه هاست یعنی ؟؟ یا مشکل دیگه ای دارم ؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۸ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      باید بررسی شوید
  • تصویر کاربر حسین دوشنبه ۱۸ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 478 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    وقتتون بخیر
    آقای دکتر من امروز یه سوال پرسیدم درباره هزینه عمل واریکوسل گرید 1 با دفترچه سلامت ایرانیان که شما فرمودید تو بیمارستان های دولتی رایگان هستش
    حالا آقای دکتر من میخوام بیام پیش خودتون که شما عملم کنید
    حالا آقای دکتر شما تو کدوم بیمارستان دولتی هستید و آیا این عمل رو انجام میدید؟
    بخدا آقای دکتر جواب هاتون خیلی برام مهمه
    اگه راهنمایی کنید دعاگوتون هستم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۸ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      شهر خودتان عمل کنید بهتراست
  • تصویر کاربر رضا دوشنبه ۱۸ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 732 مشاهده پرسش
    سلام.خواهشمند است در مورد نتیجه آزمایش اینجانب نظر خود را اعمال بفرمایید در ضمن به دلیل استرس بالای اینجانب و ترس از دکتر رفتن و همچنین نداشتن سابقه در خود ارضایی میزان منی در آزمایش کمتر ار حد معمول انجام شد میزان تقریبی آن 4 تا 4.5 میل می باشد در منزل امتحان گردید..ایا اینجانب مشکل در بارداری دارم یا خیر؟ ممنون میشم بزرگواری فرمایید.شغل اینجانب راهبر بانک می باشم. و مدام در حال نشستن هستم و همچنین با لب تاب و کامپیوتر مدام در حال کار هستم.و8 سال هست داروی معده پنتونید ونولپاز استفاده می کنم.هیچ سابقه عمل یا رابطه مخاطره امیز یا استفاده از سیگار یا الکل ندارم.ورزش به هیچ عنوان انجام نمیدم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۸ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      حرکت پایین است باید معاینه شوید
  • تصویر کاربر محسن دوشنبه ۱۸ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 498 مشاهده پرسش
    باسلام.28سالمه،مرد و مجرد و 60کیلوگرم وزنمه.حدود 13ساله که در اثر نشستن و بلندشدن یا عطسه یا خم و راست شدن و پریدن و ...قطرات ادرارم دفع میشود.همان اوایل عمل گشادکردن مجرای بیرونی ادرار کردم که تاثیری نداشت.پارسال سیستوسکوپی کردم و دکتر تشخیص دادند که علت برمیگردد به اینکه من از بچگی درست ادرار نمیکردم و گفتند که موقع ادرار ،مجرایم را تنگ میکرده ام که همینطور هم بوده و از بچگی برای اینکه ترشح ادرار به دست و پایم نریزد و همیشه ادرارم سرعت داشته و دارد من هم موقع ادرار زیر آلتم را کمی فشار میدادم تا از سرعت بیرون آمدن ادرار جلوگیری کند و با این وجود دکتر داروی پرازوسین و تولترودین تدافارم2 را تجویز کردند و اینک حدود 2ساله که دارم مصرف میکنم پون دکتر گفت باید مصرف کنی تا مثانت که شل شده سفت شود(با انگشت اشاره کرد که از حالت مخروط برعکس به یک خط در امتداد هم تبدیل شود)و تا حالا خودم این دو قرص را بدون نسخه از داروخانه گرفته و مصرف میکنم.لطفا راهنماییم کنید تا حالا دیگه از این بیماری نجات یابم چون به خاطر این بیماری قید ازدواج هم زدم.ضمنا بگید این دو قرصی که مدام مصرف میکنم وپس از اتمام دوباره مصرف میکنم خوبه یا مضره چون دکترم گفت هروقت دارو تموم شد دوباره بگیر.ضمنا تیپ شخصیتیم هم Aهست.ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۸ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      بیشتر مشکل شما عصبی است
  • تصویر کاربر أمير دوشنبه ۱۸ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 829 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نبايد من 37 سال سن دارم يك سال است براي بإداري اقدام ميكنيم ولي ناموفق است همسرم در بررسي ها نرمال بوده اند ازمايش اسپرم من حدود يكسال پيش نرمال بوده ولي ازمايش جديد كه براي Iui گرفته شد به أين شرح است
    Sperm concentration 38
    Motile sperm 60%
    Progressive 45%
    Non progressive c 15%
    Immotile 40%
    Normal morphology 3%
    Abnormal morphology 97%
    -Immune germ cell
    Head deficit-
    Tail deficit -
    Cytoplasmic deficit -
    أيا با أين مورفولوژي امكان بچه دار شدن هست؟ با Iui چه طور ؟ با روش هاي ديگر چه طور و چرا در أين ازمايش نوع أشكال در اسپرم رأ نگفته ؟ بي نهايت سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۸ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      طبیعی هم بالا است
  • تصویر کاربر راد چهارشنبه ۲۰ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 515 مشاهده پرسش
    سلام.اقای دکترمن زگیل تناسلی داشتم وازشوهرم گرفتم.الان درحال جداشدن هستم اگریک سال بگذره واین بیماری عودنکنه یعنی این احتمال هست که خوب شده باشم ودیگه این بیماری رابه کسی سرایت ندم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۸ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      اگر فقط به خاطر زگیل است اشتباه میکنید چون با هرکس ازدواج کنید ان را الوده میکنید بهترین کار ادامه زندهگیتان است
    2. تصویر کاربر راد دوشنبه ۱۸ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      خیرآقای دکتربه خاطراین بیماری نیست.مشکلات دیگه ای هست.آفای دکترمن ازوقتی درمان کردم 8ماه گذشته وشکرخدادیگه عودنکرده.ازکجابفهمم این ویروس ازبدن من پاک شده؟ایاازمایشی هست؟من چیکارکنم؟
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۰ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      انشاواللاه عود نکنه
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر مینا دوشنبه ۱۸ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 440 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من ب خاطر بیماری پوستی ب اسم پی ال سی ب مدت 3 ماهه ک قرص متوتروکسات استفاده میکنم ک تو این مدت بعضی وقتا سوزش ادرار و گاهی درد در قسمت واژنم داشتم .چند بار ازمایش دادم اینم اخرین ازمایشم هست .موقعی ک روزه میگیرم احساس درد دارم .فقط هم روزهای جمعه قرص متوتروکسات استفاده میکنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۸ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      خوب است
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۶ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 569 مشاهده پرسش
    با سلام.چند سوال دارم لطفا جواب دهید.1-اندازه کسیه که منی در آن ذخیره میشود به طور متوسط چند سی سی است؟2-اگر حجم این کسیه خیره منی ثابت است پس چرا حجم انزال گاها با هم متفاوت میباشد؟؟
    3-بعد از هر بار انزال چند روز یا چند ساعت طول (به طور متوسط) میکشه تا این کیسه دوباره پر شود و به حالت اولیه باز گردد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۶ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      تا 4-7 سیسی بر اساس افراد فرق دارد تا 48الی 72 ساعت کامل بر میشود
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب