اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

راه های تشخیص قطعی سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

مردان بالای ۵۰ سال برای بررسی وضعیت پروستات و سالم بودن آن حتما باید به دکتر ارولوژ مراجعه کنند. روش های مختلفی برای تشخیص سرطان پروستات وجود دارد که در ادامه به تک تک آنها اشاره شده است.

اگر شما بالای 50 سال هستید یا اگر پدر، عمو و یا برادرتان مبتلا به سرطان پروستات بوده است حتماً بعد از 40 سال به دکتر ارولوژی جهت چکاپ مراجعه نمایند.

تشخیص سرطان پروستات

در حالت کلی سه روش برای  تشخیص پروستات وجود دارد.

اندازه گیری psa

1- تست سرطان پروستات PSA

اولین اقدام اندازه گیری میزان PSA خون شما می باشد. PSA ماده ای است که از پروستات ترشح و وارد خون می گردد که اندازه آن در خون بسته به حجم پروستات، دستکاری های اخیر پروستات از قبیل معاینه انگشتی، سیستوسکوپی و ورم پروستات متغیر می باشد.

اندازه PSA عمدتاً بر اساس سن بیمار و حجم پروستات بررسی می گردد. مثلاً در یک فرد 50 ساله اندازه PSA باید زیر 2 باشد ولی در یک فرد 65-70 ساله تا 4 را طبیعی تلقی می کنیم.

نقطه مهم افزایش تدریجی سطح PSA می باشد که به آن PSA Rising یا افزایش یابنده اطلاق می شود. نکته بسیار مهم هر PSA افزایش کننده تدریجی سرطان پروستات است مگر اینکه خلافش را با نمونه برداری ثابت کنیم. نتیجه اینکه اگر در آزمایشات مختلف سطح PSA خون شما روند صعودی دارد حتماً آن را جدی گرفته و به پزشک ارولوژیست یا مجاری ادرار مراجعه نمایید.

2- روش معاینه پروستات

دومین راه  تشخیص سرطان پروستات که پزشک شما انجام خواهد داد، معاینه انگشتی است که در این روش از طریق مقعد اندازه حجم و قوام پروستات شما معاینه می شود. در حالت طبیعی قوام پروستات مثل قوام کف دست در حالت انقباض می باشد.

زمانی که پروستات سرطانی می شود قوام آن سفت و مثل سنگ می گردد که در صورت چنین یافته ای، قدم بعدی  تشخیص سرطان پروستات که همان نمونه برداری از پروستات است، می باشد. در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی از پروستات را با توضیحات دکتر حسین کرمی میبینید.

3- تشخیص سرطان پروستات با سونوگرافی

سومین و قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات نمونه برداری از طریق مقعد  به کمک سونوگرافی می باشد. هر فردی که:

  • PSA آن حالت افزاینده تدریجی دارد.
  • اندازه PSA آن بالاتر از نرمال است.
  • علی رغم PSA نرمال، ولی در معاینه انگشتی پروستات سفت شده است.

باید تحت نمونه برداری سوزنی با سونوگرافی قرار گیرد که در این روش با تعیین وقت قبلی و آمادگی های زیر انجام می گردد:

1- حتماً سه روز آنتی بیوتیک لازم جهت جلوگیری از عفونت را قبل از نمونه برداری باید شروع کنید.

2- یک هفته قبل آسپرین، پلاویکس و داروهای رقیق کننده خون را باید قطع کنید.

3- شب قبل از نمونه برداری فقط از مایعات استفاده نمایید.

4- روز قبل از نمونه برداری جهت تخلیه خوب مقعد از شیاف های ملین استفاده نمایید.

5- نمونه برداری به صورت سرپایی و در عرض 10-15 دقیقه انجام و تعداد 12 قطعه از پروستات نمونه برداری شده و به آزمایشگاه پاتولوژی فرستاده می شود و جواب قطعی از نظر سرطانی و غیرسرطانی بودن پروستات مشخص می شود.

اگر جواب پاتولوژی سرطانی باشد بسته به سطح و مرحله سرطان، پزشک پیشنهادات درمانی خود را با شما هماهنگ خواهد کرد. در رابطه با درمان های سرطان پروستات با شما در قسمت بعدی صحبت خواهم کرد.

سلامت پروستات

آزمایشات مورد نیاز برای سرطان پروستات

هیچ آزمایش ساده ای برای تشخیص سرطان پروستات وجود ندارد. دو آزمایش رایج مورد استفاده برای تشخیص سرطان پروستات، آزمایش PSA  و معاینه دیجیتال رکتوم است. با استفاده از این آزمایش ها (به طور جداگانه یا در کنار هم)، تنها می توان تغییرات پروستات را مشاهده کرد.

این تست ها قابلیت تشخیص سرطان پروستات را ندارند. در صورتی که در نتیجه ی هر کدام از این آزمایش ها، چیزی غیر عادی به نظر برسد، معمولاً برای شما آزمایش های بیشتری تجویز خواهد شد.

عکس برداری ام آر آی (MRI) 

در فرآیند عکس برداری ام آر آی، با استفاده از یک آهنربای بسیار قوی و امواج رادیویی، تصویری دقیق و با جزئیات بالا از درون بدن شما ثبت می شود. پزشک برای تشخیص سرطان پروستات از نوع خاصی از عکس برداری MRI به نام mpMRI استفاده می کند. در این روش، با استفاده از ترکیب نتیجه ی سه عکس mpMRI مختلف، تصویر بسیار دقیق تری از درون بدن شما ثبت می شود.

پزشک معمولاً از آزمایش MRI برای بررسی نیاز به بیوپسی یا هدایت سوزن بیوپسی به محل خاصی از پروستات شما استفاده می کند. از دیگر فواید این نوع عکس برداری، قابلیت مشاهده ی تکثیر و پخش احتمالی توده ی سرطانی به سایر اندام ها و بافت های مجاور می باشد. پیش از عکس برداری، در رابطه با وجود هر گونه فلز درون بدن خود (مثل باتری قلب و …)، هر نوع آلرژی، دیابت، بیماری کلیوی یا سابقه ی عکس العمل آلرژیک به رنگ کانتراست طی آزمایش های گذشته، به تکنسین MRI خود اطلاع دهید.

بیوپسی (نمونه برداری)

با توجه به نتیجه ی عکس MRI، متخصص اورولوژی شما ممکن است برای نمونه برداری از بافت پروستات، آزمایش بیوپسی پروستات را تجویز کند. پزشک معمولاً بعد از توضیح خطرات و مزایای آزمایش بیوپسی پروستات، به شما زمان می دهد تا تصمیم خود را برای انجام آزمایش بیوپسی قطعی کنید.

دو روش اصلی برای انجام آزمایش بیوپسی پروستات وجود دارد:

  • بیوپسی ترانس پرینال (TPUS): دراین روش، سوزن از پوست ناحیه ی بین مقعد و کیسه بیضه وارد بدن شما می شود.
  • بیوپسی ترانس رکتال (TRUS): در این آزمایش، سوزن از طریق رکتوم وارد بدن شما می گردد.
اقدام به نمونه برداری از پروستات

طی هر کدام از این عمل ها، پزشک معمولاً علاوه بر نمونه برداری از نواحی مختلف پروستات شما، از نقاط مشکوک (طبق نتیجه عکس MRI شما) نیز نمونه هایی خواهد گرفت. سپس، این نمونه ها به آزمایشگاه ارسال شده تا -به منظور یافتن سلول های سرطانی- توسط یک متخصص پاتولوژی بررسی شود.

با توجه به نوع بیوپسی شما، ممکن است به مدت چند روز مقدار کمی خون در ادرار یا مدفوع خود مشاهده کنید. همچنین، احتمال وجود خون در منی تا دو ماه بعد از آزمایش بیوپسی پروستات وجود دارد.

سایر آزمایش ها

اگر نتایج آزمایش بیوپسی پروستات شما سرطان پروستات را تأیید کرده است، پزشک ممکن است برای بررسی میزان پخش شدگی سرطان، آزمایش های تکمیلی زیر را تجویز کند.

اسکن استخوان 

در این عکس برداری، احتمال پخش شدگی سرطان پروستات به استخوان های شما مورد بررسی قرار می گیرد. پیش از شروع این نوع عکس برداری، مقدار ناچیزی رنگ رادیو اکتیو به رگ شما تزریق شده و در نواحی رشد غیر عادی استخوانی جمع می شود. برای انتقال رنگ از طریق جریان خون به استخوان هایتان، باید چند ساعت صبر کنید.

بدن شما توسط یک دستگاه با قابلیت تشخیص رنگ رادیو اکتیو، اسکن می شود. عموماً تراکم رنگ در مناطق سرطانی استخوان، بیشتر از سایر نقاط است. این آزمایش بدون درد بوده و ماده رادیو اکتیو طی چند ساعت از بدن شما دفع می شود.

سی تی اسکن

سی تی اسکن یا عکس برداری توموگرافی کامپیوتری با استفاده از اشعه ایکس، یک تصویر دقیق از داخل بدن شما ثبت می کند. پزشک به کمک سی تی اسکن از ناحیه شکم می تواند احتمال انتشار سرطان پروستات به گره های لنفاوی را بررسی کند.

در طی این آزمایش، برای کمک به بالا بردن دقت عکس، یک رنگ به رگ شما تزریق می شود. سپس شما بدون حرکت روی تخت دراز کشیده و به آرامی از اسکنر گرد و دونات مانند سی تی عبور می کنید. عکس برداری چند دقیقه طول کشیده و بدون درد می باشد؛ اما مراحل آماده شدن برای انجام آن، ده الی سی دقیقه به طول می انجامد.

سی تی اسکن پی ای تی (PET-CT)

ترکیب یک اسکن PET (توموگرافی گسیل پوزیترون) با یک سی تی اسکن، یک آزمایش عکس برداری تخصصی محسوب می شود. این آزمایش می تواند به تشخیص پخش شدگی یا بازگشت سرطان کمک کند.

برای موارد سرطان پروستات، اسکن به دنبال ترشحات یک ماده خاص از سلول های سرطانی پروستات به نام آنتی ژن غشایی اختصاصی پروستات(PSMA)  خواهد گشت. قبل از اسکن PET-CT مقدار کمی ماده رادیو اکتیو به شما تزریق شده، که این ماده باعث پدیدار شدن آنتی ژن غشایی اختصاصی پروستات در اسکن ‌شما می شود.

توصیه های پایانی

  • جهت تشخیص و درمان به موقع سرطان پروستات توصیه می شود که همه مردان بالای 50 سال باید تست PSA خون را اندازه گیری نمایند.
  • اگر در خانواده شما پدر، عمو و یا برادر مبتلا به سرطان پروستات دارید شانس شما نسبت به افراد طبیعی 5 برابر می باشد و لذا بالای 40 سال تحت نظر دکترتان باشید.
  • هر گونه PSA افزایش یابنده باید نمونه برداری شود. مثلاً 1 ← 2 ← 3
  • در صورت  تشخیص سرطان پروستات به موقع سرطان پروستات و درمان به موقع آن عمر طبیعی خواهید داشت و لذا فرصت طلائی مراجعه و تشخیص به موقع سرطان را از دست ندهید.
  • قطعی ترین روش تشخیص سرطان پرستات نمونه برداری از طریق مقعد می باشد که در فیلم زیر می بینید.

در صورت نیاز جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744-021 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

4.5/5 - (6 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر رضا چهارشنبه ۵ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 373 مشاهده پرسش
    سلام عرض شد خدمت قاری محترم قرآن دکتر کرمی
    حدود 5 – 6 ماه پیش به خاطر دردی که در بیضه داشتم رفتم پیش دکتر جباری که گفتن هیچ مشکلی نداره ولی چون عکسی از آلت تناسلیم نداشتم نتونستم باقی سوالامو بپرسم. اگه با توجه به عکسا به چندتا سوالم جواب بدین ممنون میشم. چون در آستانه ازدواج هستم و این مسایل خیلی نگرانم کرده.
    1- انحراف و انحنای آلت تناسلیم زیاده؟ یعنی مشکلی در رابطه ایجاد می کنه؟
    2- اندازه آلت تناسلیم حدود 11- 12 سانته. آیا طبیعیه؟
    3- آلت تناسلیم در حالت نعوظ رو به بالاست. آیا طبیعیه؟ زاویه اش زیاد نیست؟
    بازم شرمنده آقای دکتر. ممنون از لطفتون
    1. تصویر کاربر رضا چهارشنبه ۵ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش)
      آقای دکتر بیش از یک هفته از سوالم میگذره. لطفا جواب بدید.
  • تصویر کاربر الهیار دوشنبه ۱۷ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 458 مشاهده پرسش
    جناب آقای دکتر کرمی
    باسلام
    احتراما به استحضار میرساند اینجانب 54 ساله از سن 20 ساگی تا به حال کلیه هایم سنگ ساز است به طوریکه کلیه راست دوبار جراحی ( بار اول لگنچه کلیه وبار دوم سنگ شکنی که منجر به جراحی حالب ، در سالهای 67تا69 و یک بار سنگ شکنی در سال 77) بعد از ان تاریخ طی یک وقفه 8 ساله مجدا کلیه شروع به سنگسازی منتهی باحجم کمتری واندازه اهای کوچکتر وقابل دفع ( حتی ماه مبارک رمضان از77 به بعد بدون هیچ مشکلی روزه گرفته ام ). اما اخیرا بادرد و نارحتی از ناحیه کلیه راست مواجه هستم ودر بررسی سونو گرافی از طرف متخصص داخلی کلیه 2تا سنگ هرکدام به قطر 6تا 7 میلیمتر یکی در داخل کلیه و دیگری در مسیر حالب حدود 3 سانتیمتری ورود به مثانه قرارگرفته وایجادهیدرو نفروز وگشادی کلیه نموده اند و پزشک معالج(متخصص داخلی کلیه ) داروهای ضد التهاب ومدر تجویز نموده است.حال خواهشمند است با عنایت به تعطیلات نوروزی اگر سنگ داخل حالب دفع نشود . حالت اور ژانسی داردیا خیر .با تشکر - محمدی از کرمانشاه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش)
      باید ببینم
  • تصویر کاربر حسین دوشنبه ۱۷ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 382 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید خدمت شما
    من پسر 14 ساله ای هستم که حدود 3 سال استمنا میکردم اما 1 این کار را کنار گذاشتم اما 6 ماه است دوباره این کار را شروع کرده ام اما میخواهم آن را کنار بگذارم میخواستی بپرسم همه ی ضررش باقی میمونه یا به مرور زمان میره با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش)
      با ترک خوب میشوید
  • تصویر کاربر پژمان دوشنبه ۱۷ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 400 مشاهده پرسش
    باتوجه به بی حس شدن دایمی قسمت زیرین الت تناسلی میتوان ازیک جسم خارجی منعطف در زیر پوست الت استفاده کرد باتوجه به خطرات احتمالی حتی اگر۲۰٪هم امکانش وجود داشته باشه میخوام این حقو بهم بدید که حق انتخاب با من باشه وتمام ریسکشو میپذیرم چون سایه این مشکل روی زندگیم افتاده و افسرده شدم وسالهاست ازچیزی لذت نمیبرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش)
      متوجه نشدم
  • تصویر کاربر فریدن دوشنبه ۱۷ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 355 مشاهده پرسش
    سلام.خسته نباشین
    من 27 سال دارم و تقریبا از 22 سالگی با این مشکل روبرو هستم.متاسفانه اندازه سنک ها بیشتر از 10 میلی بوده و هربار مجبور به سنگ شکنی شده ام.2 بار در اردبیل و 1 بار در تبریز سنگ شکنی کرده ام.باز هم به این درد مبتلا شده ام اینبار با کلیه ای پر از سنگ های ریز و البته دو سنگ با قطر 8 و 10 میلی .اگر ممکنه راهنمایی کنیم.
    ببخشید حرفم طولانی شد.با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش)
      عکسش را باید ببینم
  • تصویر کاربر امید سه شنبه ۱۸ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 405 مشاهده پرسش
    باسلام من 34 ساله هستم مدتی است تکرر ادار دارم با فشار کم طوری که مثانه کامل تخلیه نمیشه سونوگرافی انجام دادم که به شرح زیر است
    حجم مثانه پر 226cc --- حجم مثانه بعد از تخلیه 76cc --- اندازه پروستات 40cc بزرگتر از حد نرمال
    شرایط کلیه ها نرمال است
    لطفا مرا راهنمایی کنید خیلی نگرانم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۸ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش)
      نوار عصب مثانه بگیرید 02122642744
  • تصویر کاربر اکبر سه شنبه ۱۸ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 402 مشاهده پرسش
    با سلام. پسری 26 ساله و مجرد هستم. به خاطر تکرر ادرار به پزشک مراجعه کردم و ازمایش خون،ادرار وسونوگرافی با مثانه پر دادم که مشکلی نبود بعد تست یورو دینامیک دادم که گفتن یورو دینامیک مثانه با حساسیت بالا دارم. از اونجاییکه تعطیلات داره شروع میشه دیگه به پزشکم دسترسی ندارم تا بعد از عید و واقعا کلافه شدم اگر زحمتی نیست بنده رو راهنمایی کنید که چه کار کنم. با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۸ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش)
      باید ببینم
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۱۸ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 355 مشاهده پرسش
    باسلام خدمت شما آقای دکتر کرمی جوانی 18ساله هستم که آلتم به سمت چپ انحراف داره خواستم ببینم چه عوارضی داره وچه کاری باید اجام بدم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۸ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش)
      عکسش را بفرست
  • تصویر کاربر saeed سه شنبه ۱۸ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 561 مشاهده پرسش
    سلام .وقتتون بخیر. بنده قبل از عقد با همسرم آزمایش اسپرم دادم و نتیجه این شد . لطفا بفرمایید بنده مشکلی دارم یا خیر ؟ البته شرایط تهییه نمونه بسیار سخت بود و حس میکنم انزال کامل صورت نگرفت. نتایج اینگونه است. راستش این دو تا واژه abnormal آخر نگرانم کرده . با تشکر
    volume = 0.6
    color = milky
    appearance= opalescent
    viscosity=normal
    liquefaction = 15min
    PH= 7.4
    count/ml = 5.000.000
    others = oligospermia 4-5(H.P.F
    OTHERS= abnormal in shape and motility
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۸ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش)
      تعداد کم است
    2. تصویر کاربر saeed سه شنبه ۱۸ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش)
      با سلام ... تعداد اسپرم کم است ؟
      یعنی عقیم هستند ایشون ؟
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۸ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش)
      نه
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۸ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 316 مشاهده پرسش
    سلام و عرض خسته نباشید خدمت جناب آقای دکتر کرمی ،با عرض پوزش ببخشید آقای دکتر میخواستم بگم من 23سال سن دارم بیضه هام رشد نکردن سه سال قبل به دکتر مراجعه کردم دکتر فقط آمپول تستسترون تجویز کرد اما به جوابی نرسیدم و بهبودی پیدا نکردم . لطفا راهنمائیم کنید با تشکر .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۸ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش)
      باید بررسی شوید
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر سعید شنبه ۴ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 501 مشاهده پرسش
    با سلام جوانی 27ساله و مجرد هستم 2 سال قبل به دلیل مشکلات ادراری به اورولوژیست مراجعه کردم بعد از سونوگرافی و آزمایش دکتر گفتن که سالم هستم در ضمن اندازه پروستات 17 cc بود دکتر داروهای افلوکساسین و سلکوکسیب تجویز نموده و بیماری بنده را پروستاتیت تشخیص دادن با مصرف داروها از شدت علائم کاسته شد اما تا به امروز بهبودی کامل حاصل نشده و به هنگام احتلام درد شدیدی دارم بعضا در طول روز هم درد مرموزی آزارم می دهد می خواستم بپرسم این که آیا امکان دارد بنده تا آخر عمر بهبود نیابم یا برای درمان چه کار باید بکنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۴ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      از نظر من شما مشكل جسمي ندا ريد وروحي است
  • تصویر کاربر ali سه شنبه ۱۳ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 406 مشاهده پرسش
    ]قای دکتر من سوالمو یه بار پرسیده بودم فرمودین عکس بفرستم فرستادم جیمیلتان ولی پاسخی ندادین این بود که دوباره خواستم سوالمو تکرار کنم
    من 30 سالمه ودر استانه ازدواج هستم میخواستم بدونم وجود سوراخ الت در زیر ان باعث عدم بچه دار شدن میشه یانه واگه مشکلی داره راه درمانش چیه بستری و عمل جراحی لازم داره وهزینه ان را هم بفرمایید
    و اینکه ایا بعد عمل شبیه الت های معمولی میشه ممکن است بر اثر عمل دچار انحراف بشه یا نه
    ممنون از پاسخگوییتون
    1. تصویر کاربر ali دوشنبه ۱۲ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      آقای دکتر خیلی مچکرم از پاسخگوییتون
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۳ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      بهتر است عمل زیبائی انجام شود با شماره02122642744 تماس بگیرید
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب