اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

راه های تشخیص قطعی سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

مردان بالای ۵۰ سال برای بررسی وضعیت پروستات و سالم بودن آن حتما باید به دکتر ارولوژ مراجعه کنند. روش های مختلفی برای تشخیص سرطان پروستات وجود دارد که در ادامه به تک تک آنها اشاره شده است.

اگر شما بالای 50 سال هستید یا اگر پدر، عمو و یا برادرتان مبتلا به سرطان پروستات بوده است حتماً بعد از 40 سال به دکتر ارولوژی جهت چکاپ مراجعه نمایند.

تشخیص سرطان پروستات

در حالت کلی سه روش برای  تشخیص پروستات وجود دارد.

اندازه گیری psa

1- تست سرطان پروستات PSA

اولین اقدام اندازه گیری میزان PSA خون شما می باشد. PSA ماده ای است که از پروستات ترشح و وارد خون می گردد که اندازه آن در خون بسته به حجم پروستات، دستکاری های اخیر پروستات از قبیل معاینه انگشتی، سیستوسکوپی و ورم پروستات متغیر می باشد.

اندازه PSA عمدتاً بر اساس سن بیمار و حجم پروستات بررسی می گردد. مثلاً در یک فرد 50 ساله اندازه PSA باید زیر 2 باشد ولی در یک فرد 65-70 ساله تا 4 را طبیعی تلقی می کنیم.

نقطه مهم افزایش تدریجی سطح PSA می باشد که به آن PSA Rising یا افزایش یابنده اطلاق می شود. نکته بسیار مهم هر PSA افزایش کننده تدریجی سرطان پروستات است مگر اینکه خلافش را با نمونه برداری ثابت کنیم. نتیجه اینکه اگر در آزمایشات مختلف سطح PSA خون شما روند صعودی دارد حتماً آن را جدی گرفته و به پزشک ارولوژیست یا مجاری ادرار مراجعه نمایید.

2- روش معاینه پروستات

دومین راه  تشخیص سرطان پروستات که پزشک شما انجام خواهد داد، معاینه انگشتی است که در این روش از طریق مقعد اندازه حجم و قوام پروستات شما معاینه می شود. در حالت طبیعی قوام پروستات مثل قوام کف دست در حالت انقباض می باشد.

زمانی که پروستات سرطانی می شود قوام آن سفت و مثل سنگ می گردد که در صورت چنین یافته ای، قدم بعدی  تشخیص سرطان پروستات که همان نمونه برداری از پروستات است، می باشد. در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی از پروستات را با توضیحات دکتر حسین کرمی میبینید.

3- تشخیص سرطان پروستات با سونوگرافی

سومین و قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات نمونه برداری از طریق مقعد  به کمک سونوگرافی می باشد. هر فردی که:

  • PSA آن حالت افزاینده تدریجی دارد.
  • اندازه PSA آن بالاتر از نرمال است.
  • علی رغم PSA نرمال، ولی در معاینه انگشتی پروستات سفت شده است.

باید تحت نمونه برداری سوزنی با سونوگرافی قرار گیرد که در این روش با تعیین وقت قبلی و آمادگی های زیر انجام می گردد:

1- حتماً سه روز آنتی بیوتیک لازم جهت جلوگیری از عفونت را قبل از نمونه برداری باید شروع کنید.

2- یک هفته قبل آسپرین، پلاویکس و داروهای رقیق کننده خون را باید قطع کنید.

3- شب قبل از نمونه برداری فقط از مایعات استفاده نمایید.

4- روز قبل از نمونه برداری جهت تخلیه خوب مقعد از شیاف های ملین استفاده نمایید.

5- نمونه برداری به صورت سرپایی و در عرض 10-15 دقیقه انجام و تعداد 12 قطعه از پروستات نمونه برداری شده و به آزمایشگاه پاتولوژی فرستاده می شود و جواب قطعی از نظر سرطانی و غیرسرطانی بودن پروستات مشخص می شود.

اگر جواب پاتولوژی سرطانی باشد بسته به سطح و مرحله سرطان، پزشک پیشنهادات درمانی خود را با شما هماهنگ خواهد کرد. در رابطه با درمان های سرطان پروستات با شما در قسمت بعدی صحبت خواهم کرد.

سلامت پروستات

آزمایشات مورد نیاز برای سرطان پروستات

هیچ آزمایش ساده ای برای تشخیص سرطان پروستات وجود ندارد. دو آزمایش رایج مورد استفاده برای تشخیص سرطان پروستات، آزمایش PSA  و معاینه دیجیتال رکتوم است. با استفاده از این آزمایش ها (به طور جداگانه یا در کنار هم)، تنها می توان تغییرات پروستات را مشاهده کرد.

این تست ها قابلیت تشخیص سرطان پروستات را ندارند. در صورتی که در نتیجه ی هر کدام از این آزمایش ها، چیزی غیر عادی به نظر برسد، معمولاً برای شما آزمایش های بیشتری تجویز خواهد شد.

عکس برداری ام آر آی (MRI) 

در فرآیند عکس برداری ام آر آی، با استفاده از یک آهنربای بسیار قوی و امواج رادیویی، تصویری دقیق و با جزئیات بالا از درون بدن شما ثبت می شود. پزشک برای تشخیص سرطان پروستات از نوع خاصی از عکس برداری MRI به نام mpMRI استفاده می کند. در این روش، با استفاده از ترکیب نتیجه ی سه عکس mpMRI مختلف، تصویر بسیار دقیق تری از درون بدن شما ثبت می شود.

پزشک معمولاً از آزمایش MRI برای بررسی نیاز به بیوپسی یا هدایت سوزن بیوپسی به محل خاصی از پروستات شما استفاده می کند. از دیگر فواید این نوع عکس برداری، قابلیت مشاهده ی تکثیر و پخش احتمالی توده ی سرطانی به سایر اندام ها و بافت های مجاور می باشد. پیش از عکس برداری، در رابطه با وجود هر گونه فلز درون بدن خود (مثل باتری قلب و …)، هر نوع آلرژی، دیابت، بیماری کلیوی یا سابقه ی عکس العمل آلرژیک به رنگ کانتراست طی آزمایش های گذشته، به تکنسین MRI خود اطلاع دهید.

بیوپسی (نمونه برداری)

با توجه به نتیجه ی عکس MRI، متخصص اورولوژی شما ممکن است برای نمونه برداری از بافت پروستات، آزمایش بیوپسی پروستات را تجویز کند. پزشک معمولاً بعد از توضیح خطرات و مزایای آزمایش بیوپسی پروستات، به شما زمان می دهد تا تصمیم خود را برای انجام آزمایش بیوپسی قطعی کنید.

دو روش اصلی برای انجام آزمایش بیوپسی پروستات وجود دارد:

  • بیوپسی ترانس پرینال (TPUS): دراین روش، سوزن از پوست ناحیه ی بین مقعد و کیسه بیضه وارد بدن شما می شود.
  • بیوپسی ترانس رکتال (TRUS): در این آزمایش، سوزن از طریق رکتوم وارد بدن شما می گردد.
اقدام به نمونه برداری از پروستات

طی هر کدام از این عمل ها، پزشک معمولاً علاوه بر نمونه برداری از نواحی مختلف پروستات شما، از نقاط مشکوک (طبق نتیجه عکس MRI شما) نیز نمونه هایی خواهد گرفت. سپس، این نمونه ها به آزمایشگاه ارسال شده تا -به منظور یافتن سلول های سرطانی- توسط یک متخصص پاتولوژی بررسی شود.

با توجه به نوع بیوپسی شما، ممکن است به مدت چند روز مقدار کمی خون در ادرار یا مدفوع خود مشاهده کنید. همچنین، احتمال وجود خون در منی تا دو ماه بعد از آزمایش بیوپسی پروستات وجود دارد.

سایر آزمایش ها

اگر نتایج آزمایش بیوپسی پروستات شما سرطان پروستات را تأیید کرده است، پزشک ممکن است برای بررسی میزان پخش شدگی سرطان، آزمایش های تکمیلی زیر را تجویز کند.

اسکن استخوان 

در این عکس برداری، احتمال پخش شدگی سرطان پروستات به استخوان های شما مورد بررسی قرار می گیرد. پیش از شروع این نوع عکس برداری، مقدار ناچیزی رنگ رادیو اکتیو به رگ شما تزریق شده و در نواحی رشد غیر عادی استخوانی جمع می شود. برای انتقال رنگ از طریق جریان خون به استخوان هایتان، باید چند ساعت صبر کنید.

بدن شما توسط یک دستگاه با قابلیت تشخیص رنگ رادیو اکتیو، اسکن می شود. عموماً تراکم رنگ در مناطق سرطانی استخوان، بیشتر از سایر نقاط است. این آزمایش بدون درد بوده و ماده رادیو اکتیو طی چند ساعت از بدن شما دفع می شود.

سی تی اسکن

سی تی اسکن یا عکس برداری توموگرافی کامپیوتری با استفاده از اشعه ایکس، یک تصویر دقیق از داخل بدن شما ثبت می کند. پزشک به کمک سی تی اسکن از ناحیه شکم می تواند احتمال انتشار سرطان پروستات به گره های لنفاوی را بررسی کند.

در طی این آزمایش، برای کمک به بالا بردن دقت عکس، یک رنگ به رگ شما تزریق می شود. سپس شما بدون حرکت روی تخت دراز کشیده و به آرامی از اسکنر گرد و دونات مانند سی تی عبور می کنید. عکس برداری چند دقیقه طول کشیده و بدون درد می باشد؛ اما مراحل آماده شدن برای انجام آن، ده الی سی دقیقه به طول می انجامد.

سی تی اسکن پی ای تی (PET-CT)

ترکیب یک اسکن PET (توموگرافی گسیل پوزیترون) با یک سی تی اسکن، یک آزمایش عکس برداری تخصصی محسوب می شود. این آزمایش می تواند به تشخیص پخش شدگی یا بازگشت سرطان کمک کند.

برای موارد سرطان پروستات، اسکن به دنبال ترشحات یک ماده خاص از سلول های سرطانی پروستات به نام آنتی ژن غشایی اختصاصی پروستات(PSMA)  خواهد گشت. قبل از اسکن PET-CT مقدار کمی ماده رادیو اکتیو به شما تزریق شده، که این ماده باعث پدیدار شدن آنتی ژن غشایی اختصاصی پروستات در اسکن ‌شما می شود.

توصیه های پایانی

  • جهت تشخیص و درمان به موقع سرطان پروستات توصیه می شود که همه مردان بالای 50 سال باید تست PSA خون را اندازه گیری نمایند.
  • اگر در خانواده شما پدر، عمو و یا برادر مبتلا به سرطان پروستات دارید شانس شما نسبت به افراد طبیعی 5 برابر می باشد و لذا بالای 40 سال تحت نظر دکترتان باشید.
  • هر گونه PSA افزایش یابنده باید نمونه برداری شود. مثلاً 1 ← 2 ← 3
  • در صورت  تشخیص سرطان پروستات به موقع سرطان پروستات و درمان به موقع آن عمر طبیعی خواهید داشت و لذا فرصت طلائی مراجعه و تشخیص به موقع سرطان را از دست ندهید.
  • قطعی ترین روش تشخیص سرطان پرستات نمونه برداری از طریق مقعد می باشد که در فیلم زیر می بینید.

در صورت نیاز جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744-021 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

4.5/5 - (6 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر حسين شنبه ۱۶ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 459 مشاهده پرسش
    ضمن سلام و خسته نباشید در حدود 3 ماه پیش پدرم ( 80 ساله ) بدلیل بی اختیاری ادرار عمل جراحی پروستات باز انجام داد . بعد از گذشت 1 ماه تقریبآ بی اختیاری ادرار نزدیک به صفر شده بود ولی جدیدآ دوباره دچار بی اخیاری حتی شدیدتر از قبل شده است و اصلآ کنترلی ندارد. خواهشمندم در این مورد راهنمایی کنید با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۶ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      بايد بررسي شوند
  • تصویر کاربر علی دوشنبه ۱۸ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 363 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    مرد مجرد و 26 ساله
    اینجانب 2 سال پیش عمل واریکوسل سمت چپ انجام دادم و از 6 ماه بعد از انجام عمل به کاری مشغول شدم که روزانه 10 ساعت زیر آفتاب در حالت ایستاده بودم و بعد حدود 10 ماه بیضه سمت راستم درد گرفت رفتم دکتر گفت چیزی نیست بخاطر مجرد بودنه و دیکلوفناک 50 و سلکوکسیب بهم داد
    از اون زمان کارمو رها کردم ولی هر وقت کار سنگینی انجام میدم بیضه سمت راستم درد میگیره کار هایی مثل بیل زدن و والیبال بازی کردن باعث درد بیضه راستم میشه میخواستم دلیل این موضوعو بدونم و اینکه کار بنایی و بیل زدن انجام بدم برام ضرر داره؟
    بسیا ازتون سپاس گذارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۸ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      سونو بکن
  • تصویر کاربر کاظم دوشنبه ۱۸ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 325 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت شما دکتر عزیز
    ببخشید من از سن 20 سال دارم و از سن 12 سالگی خود ارضایی میکنم، بدن وصورتم خیلی لاغر شده طی این چند سال میخاستم بدونم خود ارضایی روی هیکل و لاغری بدن تاثیر داره؟
    اگه ترک کنم وضعیت به قبل بر میگیرده؟ برای از بین رفتن لاغری هیکل و صورتم چه راهی پیشنهاد میکنید؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۸ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      بله
  • تصویر کاربر رضا دوشنبه ۱۸ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 349 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید
    من پسری 21 ساله هستم که سال پیش بدلیل واریکوسل گرید3 عمل واریکوسل دوطرفه انجام دادم ولی تا کنون پس از گذشت 10 ماه از انجام عمل هنوز رگهای پشت بیضه چپم مانند قبل از عمل برآمده هستند و از روی پوست مشخص میباشد.
    میخواستم بدونم طبیعیه که بعد از ده ماه هنوز رگها از بین نرفتن؟
    ممنئن.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۸ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      طبیعی است
  • تصویر کاربر شاهین شنبه ۹ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 4224 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر. راستش هر چی علایم زگیل تناسلی و جوش ها و ... رو مطالعه کردم به نظرم مشکلم همخوانی نداشت. چرا که تا جایی که یادمه قبل از اولین ارتباطم این زاییده های ریز وجود داشت و دو طرف آلت در محل ختنه گاه هر طرف شامل دو تا زاییده بسیار ریز است که مانند زگیلی بسیار ریز شبیه به جوش وجود داره رنگش هم به پوست آلت نزدیکه و تیره نیست فقط کمی روشن تره. نه مشکلی تو روابطم ایجاد کرده و نه اونجوری به چشم میاد و یا درد و خارش داره و حتی گاهی پس از چند مرحله سکس ممکنه جلب توجه کنه . لطفا عکس ضمیمه رو بررسی کنید اگر به تخصص شما مربوط میشه جهت معاینه حضوری مزاحم شم. ممنون.
    1. تصویر کاربر شاهین شنبه ۹ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      موردی رو هم یاد اور بشم همونطور که گفتم مشکلی ایجاد نکرده برام و دردی هم نداره اما علاقه مندم اگه امکانش باشه بردارمش ایا امکانش هست یا مشکلی ممکنه برام به وجود بیاره عمل حذفشون حال از طریق فیریز یا لیزر ...
      با تشکر
  • تصویر کاربر حسین دوشنبه ۱۸ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 310 مشاهده پرسش
    با عرض سلام وخسته نباشی
    آقای دکتر من بعد از عمل واریکوسل با ورم بیضه مواجه شدم و به پزشک معاجم مراجعه کردم ایشون فرمودند که هیدروسل دارم اما نیازی به عمل ندارد و کوچک است و شاید حتی به مورور زمان رفع شود ..
    اما الان با گذشت 4 سال هنوز بضه سمت راستم ورم دارد و اکثر مواقع حالت پایین آمده و مایع داخل بیضه سفت و خود بیضه و رگهای متصل به بیضه ملتهب هستند و کمی درد خفیف دارد.....فقط مواقعی که دراز کشیده هستم یا کمپرس آب سرد قرار میدهم کیسه بیضه خود راجمع و بیضه به حالت طبیعی مانند بیضه سمت چب قابل لمس میباشد ضمنا چند سال قبل من فتق (هرنی ) هم عمل کرد همین سمت آب آورده....آیا سفت شدن ملتهب شدن و درد بیضه هم از عوارض هیدروسل است یا باید پیگیری کنم ..... با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۸ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      سونو بکنید
  • تصویر کاربر وحید دوشنبه ۱۸ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 331 مشاهده پرسش
    با عرض سلام وخسته نباشید من در سن 19سالگی حدودا دچار واریکوسل شدم ولی در 31سالگی متوجه شدم دچارش شدم حدودا 10سالی میشه
    نابارور شدم؟عملم نکردم اندازه بیضه هام طول 4عرض2ونیم حدودا
    نیاز ب عمل هست یا عمل کار ساز میباشد
    با تشکر از زحماتتون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۸ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      ازمایش اسپرم بدهید
  • تصویر کاربر وحید دوشنبه ۱۸ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 281 مشاهده پرسش
    سلام من در سونوگرافی از بیضه یک توده ضعیف واریکوسل داشتم که سونوگراف گفت بتید بعد از آزمایش اسپرم دکترت تصمیم بگیره ولی این واریکوسلت طبیعیه زیاد مهم نیست.
    آزمایش اسپرم به پیوست ارسال میکنم.اظهار نظر کنید.خانومم دو بار سقط داشته سه ماه ویک ماهه.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۸ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      باز نشد
  • تصویر کاربر امیر دوشنبه ۱۸ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 393 مشاهده پرسش
    با عرض سلام وخسته نباشید
    اقای دکتر من تعدادی کیست در کیسه بیضه ام دارم این کیست ها چه نوع کیستی هستند ایا خطرناک هستند وایا درمان دارویی دارند
    عکس پیوست می باشد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۸ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      سونومشخص میکند
  • تصویر کاربر مسعود دوشنبه ۱۸ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 598 مشاهده پرسش
    باعرض سلام
    سوالم در مورد ارتباط خودارضائی با بیماری بیضه هست
    که آیا میتونه تاثیری در بیماری داشته باشه یا نه
    و این مسئله که بعضی وقت ها درد از قسمت زانو شروع میشه
    و مثل اینکه درد در قسمت بیضه راست هست نیازی به مراجعه به پزشک هست
    پیشاپیش از سایت خوبو پاسخگوییتون تشکر میکنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۸ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      مهم نیست
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر سعید شنبه ۴ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 505 مشاهده پرسش
    با سلام جوانی 27ساله و مجرد هستم 2 سال قبل به دلیل مشکلات ادراری به اورولوژیست مراجعه کردم بعد از سونوگرافی و آزمایش دکتر گفتن که سالم هستم در ضمن اندازه پروستات 17 cc بود دکتر داروهای افلوکساسین و سلکوکسیب تجویز نموده و بیماری بنده را پروستاتیت تشخیص دادن با مصرف داروها از شدت علائم کاسته شد اما تا به امروز بهبودی کامل حاصل نشده و به هنگام احتلام درد شدیدی دارم بعضا در طول روز هم درد مرموزی آزارم می دهد می خواستم بپرسم این که آیا امکان دارد بنده تا آخر عمر بهبود نیابم یا برای درمان چه کار باید بکنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۴ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      از نظر من شما مشكل جسمي ندا ريد وروحي است
  • تصویر کاربر ali سه شنبه ۱۳ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 413 مشاهده پرسش
    ]قای دکتر من سوالمو یه بار پرسیده بودم فرمودین عکس بفرستم فرستادم جیمیلتان ولی پاسخی ندادین این بود که دوباره خواستم سوالمو تکرار کنم
    من 30 سالمه ودر استانه ازدواج هستم میخواستم بدونم وجود سوراخ الت در زیر ان باعث عدم بچه دار شدن میشه یانه واگه مشکلی داره راه درمانش چیه بستری و عمل جراحی لازم داره وهزینه ان را هم بفرمایید
    و اینکه ایا بعد عمل شبیه الت های معمولی میشه ممکن است بر اثر عمل دچار انحراف بشه یا نه
    ممنون از پاسخگوییتون
    1. تصویر کاربر ali دوشنبه ۱۲ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      آقای دکتر خیلی مچکرم از پاسخگوییتون
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۳ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      بهتر است عمل زیبائی انجام شود با شماره02122642744 تماس بگیرید
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب