اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

راه های تشخیص قطعی سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

مردان بالای ۵۰ سال برای بررسی وضعیت پروستات و سالم بودن آن حتما باید به دکتر ارولوژ مراجعه کنند. روش های مختلفی برای تشخیص سرطان پروستات وجود دارد که در ادامه به تک تک آنها اشاره شده است.

اگر شما بالای 50 سال هستید یا اگر پدر، عمو و یا برادرتان مبتلا به سرطان پروستات بوده است حتماً بعد از 40 سال به دکتر ارولوژی جهت چکاپ مراجعه نمایند.

تشخیص سرطان پروستات

در حالت کلی سه روش برای  تشخیص پروستات وجود دارد.

اندازه گیری psa

1- تست سرطان پروستات PSA

اولین اقدام اندازه گیری میزان PSA خون شما می باشد. PSA ماده ای است که از پروستات ترشح و وارد خون می گردد که اندازه آن در خون بسته به حجم پروستات، دستکاری های اخیر پروستات از قبیل معاینه انگشتی، سیستوسکوپی و ورم پروستات متغیر می باشد.

اندازه PSA عمدتاً بر اساس سن بیمار و حجم پروستات بررسی می گردد. مثلاً در یک فرد 50 ساله اندازه PSA باید زیر 2 باشد ولی در یک فرد 65-70 ساله تا 4 را طبیعی تلقی می کنیم.

نقطه مهم افزایش تدریجی سطح PSA می باشد که به آن PSA Rising یا افزایش یابنده اطلاق می شود. نکته بسیار مهم هر PSA افزایش کننده تدریجی سرطان پروستات است مگر اینکه خلافش را با نمونه برداری ثابت کنیم. نتیجه اینکه اگر در آزمایشات مختلف سطح PSA خون شما روند صعودی دارد حتماً آن را جدی گرفته و به پزشک ارولوژیست یا مجاری ادرار مراجعه نمایید.

2- روش معاینه پروستات

دومین راه  تشخیص سرطان پروستات که پزشک شما انجام خواهد داد، معاینه انگشتی است که در این روش از طریق مقعد اندازه حجم و قوام پروستات شما معاینه می شود. در حالت طبیعی قوام پروستات مثل قوام کف دست در حالت انقباض می باشد.

زمانی که پروستات سرطانی می شود قوام آن سفت و مثل سنگ می گردد که در صورت چنین یافته ای، قدم بعدی  تشخیص سرطان پروستات که همان نمونه برداری از پروستات است، می باشد. در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی از پروستات را با توضیحات دکتر حسین کرمی میبینید.

3- تشخیص سرطان پروستات با سونوگرافی

سومین و قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات نمونه برداری از طریق مقعد  به کمک سونوگرافی می باشد. هر فردی که:

  • PSA آن حالت افزاینده تدریجی دارد.
  • اندازه PSA آن بالاتر از نرمال است.
  • علی رغم PSA نرمال، ولی در معاینه انگشتی پروستات سفت شده است.

باید تحت نمونه برداری سوزنی با سونوگرافی قرار گیرد که در این روش با تعیین وقت قبلی و آمادگی های زیر انجام می گردد:

1- حتماً سه روز آنتی بیوتیک لازم جهت جلوگیری از عفونت را قبل از نمونه برداری باید شروع کنید.

2- یک هفته قبل آسپرین، پلاویکس و داروهای رقیق کننده خون را باید قطع کنید.

3- شب قبل از نمونه برداری فقط از مایعات استفاده نمایید.

4- روز قبل از نمونه برداری جهت تخلیه خوب مقعد از شیاف های ملین استفاده نمایید.

5- نمونه برداری به صورت سرپایی و در عرض 10-15 دقیقه انجام و تعداد 12 قطعه از پروستات نمونه برداری شده و به آزمایشگاه پاتولوژی فرستاده می شود و جواب قطعی از نظر سرطانی و غیرسرطانی بودن پروستات مشخص می شود.

اگر جواب پاتولوژی سرطانی باشد بسته به سطح و مرحله سرطان، پزشک پیشنهادات درمانی خود را با شما هماهنگ خواهد کرد. در رابطه با درمان های سرطان پروستات با شما در قسمت بعدی صحبت خواهم کرد.

سلامت پروستات

آزمایشات مورد نیاز برای سرطان پروستات

هیچ آزمایش ساده ای برای تشخیص سرطان پروستات وجود ندارد. دو آزمایش رایج مورد استفاده برای تشخیص سرطان پروستات، آزمایش PSA  و معاینه دیجیتال رکتوم است. با استفاده از این آزمایش ها (به طور جداگانه یا در کنار هم)، تنها می توان تغییرات پروستات را مشاهده کرد.

این تست ها قابلیت تشخیص سرطان پروستات را ندارند. در صورتی که در نتیجه ی هر کدام از این آزمایش ها، چیزی غیر عادی به نظر برسد، معمولاً برای شما آزمایش های بیشتری تجویز خواهد شد.

عکس برداری ام آر آی (MRI) 

در فرآیند عکس برداری ام آر آی، با استفاده از یک آهنربای بسیار قوی و امواج رادیویی، تصویری دقیق و با جزئیات بالا از درون بدن شما ثبت می شود. پزشک برای تشخیص سرطان پروستات از نوع خاصی از عکس برداری MRI به نام mpMRI استفاده می کند. در این روش، با استفاده از ترکیب نتیجه ی سه عکس mpMRI مختلف، تصویر بسیار دقیق تری از درون بدن شما ثبت می شود.

پزشک معمولاً از آزمایش MRI برای بررسی نیاز به بیوپسی یا هدایت سوزن بیوپسی به محل خاصی از پروستات شما استفاده می کند. از دیگر فواید این نوع عکس برداری، قابلیت مشاهده ی تکثیر و پخش احتمالی توده ی سرطانی به سایر اندام ها و بافت های مجاور می باشد. پیش از عکس برداری، در رابطه با وجود هر گونه فلز درون بدن خود (مثل باتری قلب و …)، هر نوع آلرژی، دیابت، بیماری کلیوی یا سابقه ی عکس العمل آلرژیک به رنگ کانتراست طی آزمایش های گذشته، به تکنسین MRI خود اطلاع دهید.

بیوپسی (نمونه برداری)

با توجه به نتیجه ی عکس MRI، متخصص اورولوژی شما ممکن است برای نمونه برداری از بافت پروستات، آزمایش بیوپسی پروستات را تجویز کند. پزشک معمولاً بعد از توضیح خطرات و مزایای آزمایش بیوپسی پروستات، به شما زمان می دهد تا تصمیم خود را برای انجام آزمایش بیوپسی قطعی کنید.

دو روش اصلی برای انجام آزمایش بیوپسی پروستات وجود دارد:

  • بیوپسی ترانس پرینال (TPUS): دراین روش، سوزن از پوست ناحیه ی بین مقعد و کیسه بیضه وارد بدن شما می شود.
  • بیوپسی ترانس رکتال (TRUS): در این آزمایش، سوزن از طریق رکتوم وارد بدن شما می گردد.
اقدام به نمونه برداری از پروستات

طی هر کدام از این عمل ها، پزشک معمولاً علاوه بر نمونه برداری از نواحی مختلف پروستات شما، از نقاط مشکوک (طبق نتیجه عکس MRI شما) نیز نمونه هایی خواهد گرفت. سپس، این نمونه ها به آزمایشگاه ارسال شده تا -به منظور یافتن سلول های سرطانی- توسط یک متخصص پاتولوژی بررسی شود.

با توجه به نوع بیوپسی شما، ممکن است به مدت چند روز مقدار کمی خون در ادرار یا مدفوع خود مشاهده کنید. همچنین، احتمال وجود خون در منی تا دو ماه بعد از آزمایش بیوپسی پروستات وجود دارد.

سایر آزمایش ها

اگر نتایج آزمایش بیوپسی پروستات شما سرطان پروستات را تأیید کرده است، پزشک ممکن است برای بررسی میزان پخش شدگی سرطان، آزمایش های تکمیلی زیر را تجویز کند.

اسکن استخوان 

در این عکس برداری، احتمال پخش شدگی سرطان پروستات به استخوان های شما مورد بررسی قرار می گیرد. پیش از شروع این نوع عکس برداری، مقدار ناچیزی رنگ رادیو اکتیو به رگ شما تزریق شده و در نواحی رشد غیر عادی استخوانی جمع می شود. برای انتقال رنگ از طریق جریان خون به استخوان هایتان، باید چند ساعت صبر کنید.

بدن شما توسط یک دستگاه با قابلیت تشخیص رنگ رادیو اکتیو، اسکن می شود. عموماً تراکم رنگ در مناطق سرطانی استخوان، بیشتر از سایر نقاط است. این آزمایش بدون درد بوده و ماده رادیو اکتیو طی چند ساعت از بدن شما دفع می شود.

سی تی اسکن

سی تی اسکن یا عکس برداری توموگرافی کامپیوتری با استفاده از اشعه ایکس، یک تصویر دقیق از داخل بدن شما ثبت می کند. پزشک به کمک سی تی اسکن از ناحیه شکم می تواند احتمال انتشار سرطان پروستات به گره های لنفاوی را بررسی کند.

در طی این آزمایش، برای کمک به بالا بردن دقت عکس، یک رنگ به رگ شما تزریق می شود. سپس شما بدون حرکت روی تخت دراز کشیده و به آرامی از اسکنر گرد و دونات مانند سی تی عبور می کنید. عکس برداری چند دقیقه طول کشیده و بدون درد می باشد؛ اما مراحل آماده شدن برای انجام آن، ده الی سی دقیقه به طول می انجامد.

سی تی اسکن پی ای تی (PET-CT)

ترکیب یک اسکن PET (توموگرافی گسیل پوزیترون) با یک سی تی اسکن، یک آزمایش عکس برداری تخصصی محسوب می شود. این آزمایش می تواند به تشخیص پخش شدگی یا بازگشت سرطان کمک کند.

برای موارد سرطان پروستات، اسکن به دنبال ترشحات یک ماده خاص از سلول های سرطانی پروستات به نام آنتی ژن غشایی اختصاصی پروستات(PSMA)  خواهد گشت. قبل از اسکن PET-CT مقدار کمی ماده رادیو اکتیو به شما تزریق شده، که این ماده باعث پدیدار شدن آنتی ژن غشایی اختصاصی پروستات در اسکن ‌شما می شود.

توصیه های پایانی

  • جهت تشخیص و درمان به موقع سرطان پروستات توصیه می شود که همه مردان بالای 50 سال باید تست PSA خون را اندازه گیری نمایند.
  • اگر در خانواده شما پدر، عمو و یا برادر مبتلا به سرطان پروستات دارید شانس شما نسبت به افراد طبیعی 5 برابر می باشد و لذا بالای 40 سال تحت نظر دکترتان باشید.
  • هر گونه PSA افزایش یابنده باید نمونه برداری شود. مثلاً 1 ← 2 ← 3
  • در صورت  تشخیص سرطان پروستات به موقع سرطان پروستات و درمان به موقع آن عمر طبیعی خواهید داشت و لذا فرصت طلائی مراجعه و تشخیص به موقع سرطان را از دست ندهید.
  • قطعی ترین روش تشخیص سرطان پرستات نمونه برداری از طریق مقعد می باشد که در فیلم زیر می بینید.

در صورت نیاز جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744-021 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

4.5/5 - (6 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر سعید جمعه ۱۲ تیر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 424 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید ببخشید من مدتیه احساس میکنم بیضه هام کوچیک شدند و معمولا درد هم میکنند و در حالت معمول هم زیاد به بیضه هام دست میزنم چون درد میکنند و وقتی دست میزنم دردش اروم میش ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۲ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      سونو بکنید
  • تصویر کاربر محسن جمعه ۱۲ تیر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 442 مشاهده پرسش
    درود فراوان. میخواستم بدونم برای افزایش طول آلت مردانه كاری میشه كرد؟
    باتشكر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۲ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      نه سایت من را بخوانید
  • تصویر کاربر سعید جمعه ۱۲ تیر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1205 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض خسته نباشید خدمت اقای دکتر
    بنده 29 سال سن دارم و حدود 8 سال است که دچار واریکسل هستم.(بابت این موضوع نیز از خدمت معاف شدم) واریکسل در قسمت بیضه چپ میباشد. و بدونه درد است.
    ممنون میشم اگر به بنده بفرمایین که هزینه عمل لاپاراسکوپی چقدر است؟
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۲ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      معاینه حضوری
  • تصویر کاربر منصوره جمعه ۱۲ تیر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 380 مشاهده پرسش
    با عرض سلام .در نوار مثانه مشکل اصلی با توجه به سوالات مشخص میشود؟اگر در پاسخ دقت نشود جواب اعتبار ندارد؟؟مصل اولین احساس ادرار یا اولین حس پر شدن مثانه.با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۲ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      متوجه نشدم
  • تصویر کاربر علیرضا جمعه ۱۲ تیر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 411 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خسته نباشید
    اقای دکتر بنده 18 سالم،دچار زود انزالی شدم در معاشقه هیچ مشکلی ندارم ولی بلافاصله بعد دخول حتی دخول کامل نشده ارضا میشم
    در کودکیم باد فتغ عمل کردم
    در دوران راهنماییم خود ارضایی داشتم ولی زود قطعش کردم
    برای درمان باید چیکار کنم ؟؟؟ نمیخوام با اسپری و دارو باشه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۲ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      مطلب سایت من در باره زود انزالی را بخوانید
  • تصویر کاربر جواد یکشنبه ۱۴ تیر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 373 مشاهده پرسش
    با سلام
    من در سال 89 بنا به تشخیص پزشک در حین خدمت در بیمارستان ارتش مشهد واریکوسلم را عمل کردم.ولی دوباره شاهد رگهای بزرگ در ناحیه بیضه ها هستم.و شاید چند ماهی یه بار درد کوتاه وجزیی دارد.در ضمن غلضت خون نیز دارم. میخاستم بدونم چرا دوباره اینجوری شده و باید چیکار کنم و هزینه اش تقریبا چقدر است؟راهنماییم کنید مرسی
    با تشکر.سن 28 قد 175 و وزن 60
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۲ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      نیاز به عمل نیست
    2. تصویر کاربر جواد شنبه ۱۳ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام مجدد
      مگر وجود رگهای مثل کرم خاکی نشانه واریکوسل نیست.
      منطور شما اینکه واریکسول ندارم یا یه بار عمل مشکلم حل شده.اگه میشه توضیحات بیشتری بدید مرسی
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۴ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      باید معاینه کنم
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر مجتبی جمعه ۱۲ تیر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 376 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خسته نباشید
    چند روزه که درد کمی در بیضه راست گاهی اوقاتم بیضه چپ دارم و این گاهی وقتا قطع میشه و به جاش درد به ناحیه پایین شکمم میره
    گاهی اوقات هم در بیضه سمت چپ پیچ خوردگی رگهای خونی دیدم نظر شما چیه ممنون
    22 سالمه و مجردم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۲ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      سونو بکنید
  • تصویر کاربر مازیار شنبه ۱۳ تیر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 372 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر آزمایش اسپرم من به شرح زیر است آیا من دچار واریکوسل شدم با توجه به اینکه قصد بچه دار شدن دارم باید چیکار کنم
    VOLUME:ml 1
    VISCOSITY MOD
    liquefaction Time min 15
    PH 7.8
    CLASSA 7
    CLASSB43
    CLASSA+B50
    CLASSC35
    CLASSA+B+C85
    CLASSD15
    NORMAL MORPHOIOGY42.1
    ABNORMAL MORPHOIOGY57.9
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۲ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      حرکت کم است
    2. تصویر کاربر مازیار شنبه ۱۳ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام با تشکر از جواب شما اقای دکتر آزمایش اسپرم من بعد از یک دوره استفاده از دارو به شرح زیر است آیا حرکت بهتر شده و آزمایش نرمال شده است . با توجه به اینکه قصد بچه دار شدن دارم باید چیکار کنم
      VOLUME:ml 2
      VISCOSITY MOD
      liquefaction Time min 15
      PH 7.7
      CLASSA 2.6
      CLASSB34.3
      CLASSA+B36.9
      CLASSC46.5
      CLASSA+B+C83.4
      CLASSD16.6
      NORMAL MORPHOIOGY28.6
      ABNORMAL MORPHOIOGY71.4
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۳ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      عمل جراحی واریکوسل فیلم عمل من را ببینید
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر محمد جمعه ۱۲ تیر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 406 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشی خدمت آقای دکتر
    من 10 سال پیش عمل واریکسل را انجام دادم وچند روز پیش به دلیل درد بیضه به دکتر مراجعه کردم وپس از معاینات واریکسل تشخیص داداه شد.
    که دکتر پس از دیدن آزمایش نطفه گفتند نیاز به عمل نداری
    آیا مشکلی نداره در خصوص درصد پسر دار شدن کم نمیشه
    ممنون میشم کمکم کنید
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۲ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      نیاز به عمل نیست
  • تصویر کاربر علی جمعه ۱۲ تیر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 653 مشاهده پرسش
    سلام
    30 ساله هستم و سه سال است ازدواج کرده ام، امسال دو بار آزمایش نمونه اسپرم دادم که صفر بود، بعد از ازدواج (حدود یکسال است که در بیضه سمت راستم گاهی درد خفیف و کوتاه مدت احساس میکنم که خود به خود خوب می شود، دلیل اسپرم صفر چی می تونه باشه؟آیا میتونم صاحب فرزند بشم؟ هزینه درمان چقدره؟ آیا با درمان دارویی قابل بهبود هستم؟چطور میتونم وقت بگیرم؟
    (اندازه بیضه هایم حدوداً به اندازه تخم کبوتر هستند، تورم و قرمزی و .. ندارند آیا نرم و اندازه مشکل زا است؟ اندازه آنها باید چقدر باشد؟- آلت تناسلی ام درحالت شل5-6سانت و در حالت نعوظ 14 سانت است و زود انزالی دارم- سابقه خانوادگی ناباروری نداریم-) ممنون میشم جواب رو ایمیلم ارسال کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۲ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      هنه نرمال هستند حساسی
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر سعید شنبه ۴ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 507 مشاهده پرسش
    با سلام جوانی 27ساله و مجرد هستم 2 سال قبل به دلیل مشکلات ادراری به اورولوژیست مراجعه کردم بعد از سونوگرافی و آزمایش دکتر گفتن که سالم هستم در ضمن اندازه پروستات 17 cc بود دکتر داروهای افلوکساسین و سلکوکسیب تجویز نموده و بیماری بنده را پروستاتیت تشخیص دادن با مصرف داروها از شدت علائم کاسته شد اما تا به امروز بهبودی کامل حاصل نشده و به هنگام احتلام درد شدیدی دارم بعضا در طول روز هم درد مرموزی آزارم می دهد می خواستم بپرسم این که آیا امکان دارد بنده تا آخر عمر بهبود نیابم یا برای درمان چه کار باید بکنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۴ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      از نظر من شما مشكل جسمي ندا ريد وروحي است
  • تصویر کاربر ali سه شنبه ۱۳ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 413 مشاهده پرسش
    ]قای دکتر من سوالمو یه بار پرسیده بودم فرمودین عکس بفرستم فرستادم جیمیلتان ولی پاسخی ندادین این بود که دوباره خواستم سوالمو تکرار کنم
    من 30 سالمه ودر استانه ازدواج هستم میخواستم بدونم وجود سوراخ الت در زیر ان باعث عدم بچه دار شدن میشه یانه واگه مشکلی داره راه درمانش چیه بستری و عمل جراحی لازم داره وهزینه ان را هم بفرمایید
    و اینکه ایا بعد عمل شبیه الت های معمولی میشه ممکن است بر اثر عمل دچار انحراف بشه یا نه
    ممنون از پاسخگوییتون
    1. تصویر کاربر ali دوشنبه ۱۲ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      آقای دکتر خیلی مچکرم از پاسخگوییتون
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۳ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      بهتر است عمل زیبائی انجام شود با شماره02122642744 تماس بگیرید
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب