اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

راه های تشخیص قطعی سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

مردان بالای ۵۰ سال برای بررسی وضعیت پروستات و سالم بودن آن حتما باید به دکتر ارولوژ مراجعه کنند. روش های مختلفی برای تشخیص سرطان پروستات وجود دارد که در ادامه به تک تک آنها اشاره شده است.

اگر شما بالای 50 سال هستید یا اگر پدر، عمو و یا برادرتان مبتلا به سرطان پروستات بوده است حتماً بعد از 40 سال به دکتر ارولوژی جهت چکاپ مراجعه نمایند.

تشخیص سرطان پروستات

در حالت کلی سه روش برای  تشخیص پروستات وجود دارد.

اندازه گیری psa

1- تست سرطان پروستات PSA

اولین اقدام اندازه گیری میزان PSA خون شما می باشد. PSA ماده ای است که از پروستات ترشح و وارد خون می گردد که اندازه آن در خون بسته به حجم پروستات، دستکاری های اخیر پروستات از قبیل معاینه انگشتی، سیستوسکوپی و ورم پروستات متغیر می باشد.

اندازه PSA عمدتاً بر اساس سن بیمار و حجم پروستات بررسی می گردد. مثلاً در یک فرد 50 ساله اندازه PSA باید زیر 2 باشد ولی در یک فرد 65-70 ساله تا 4 را طبیعی تلقی می کنیم.

نقطه مهم افزایش تدریجی سطح PSA می باشد که به آن PSA Rising یا افزایش یابنده اطلاق می شود. نکته بسیار مهم هر PSA افزایش کننده تدریجی سرطان پروستات است مگر اینکه خلافش را با نمونه برداری ثابت کنیم. نتیجه اینکه اگر در آزمایشات مختلف سطح PSA خون شما روند صعودی دارد حتماً آن را جدی گرفته و به پزشک ارولوژیست یا مجاری ادرار مراجعه نمایید.

2- روش معاینه پروستات

دومین راه  تشخیص سرطان پروستات که پزشک شما انجام خواهد داد، معاینه انگشتی است که در این روش از طریق مقعد اندازه حجم و قوام پروستات شما معاینه می شود. در حالت طبیعی قوام پروستات مثل قوام کف دست در حالت انقباض می باشد.

زمانی که پروستات سرطانی می شود قوام آن سفت و مثل سنگ می گردد که در صورت چنین یافته ای، قدم بعدی  تشخیص سرطان پروستات که همان نمونه برداری از پروستات است، می باشد. در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی از پروستات را با توضیحات دکتر حسین کرمی میبینید.

3- تشخیص سرطان پروستات با سونوگرافی

سومین و قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات نمونه برداری از طریق مقعد  به کمک سونوگرافی می باشد. هر فردی که:

  • PSA آن حالت افزاینده تدریجی دارد.
  • اندازه PSA آن بالاتر از نرمال است.
  • علی رغم PSA نرمال، ولی در معاینه انگشتی پروستات سفت شده است.

باید تحت نمونه برداری سوزنی با سونوگرافی قرار گیرد که در این روش با تعیین وقت قبلی و آمادگی های زیر انجام می گردد:

1- حتماً سه روز آنتی بیوتیک لازم جهت جلوگیری از عفونت را قبل از نمونه برداری باید شروع کنید.

2- یک هفته قبل آسپرین، پلاویکس و داروهای رقیق کننده خون را باید قطع کنید.

3- شب قبل از نمونه برداری فقط از مایعات استفاده نمایید.

4- روز قبل از نمونه برداری جهت تخلیه خوب مقعد از شیاف های ملین استفاده نمایید.

5- نمونه برداری به صورت سرپایی و در عرض 10-15 دقیقه انجام و تعداد 12 قطعه از پروستات نمونه برداری شده و به آزمایشگاه پاتولوژی فرستاده می شود و جواب قطعی از نظر سرطانی و غیرسرطانی بودن پروستات مشخص می شود.

اگر جواب پاتولوژی سرطانی باشد بسته به سطح و مرحله سرطان، پزشک پیشنهادات درمانی خود را با شما هماهنگ خواهد کرد. در رابطه با درمان های سرطان پروستات با شما در قسمت بعدی صحبت خواهم کرد.

سلامت پروستات

آزمایشات مورد نیاز برای سرطان پروستات

هیچ آزمایش ساده ای برای تشخیص سرطان پروستات وجود ندارد. دو آزمایش رایج مورد استفاده برای تشخیص سرطان پروستات، آزمایش PSA  و معاینه دیجیتال رکتوم است. با استفاده از این آزمایش ها (به طور جداگانه یا در کنار هم)، تنها می توان تغییرات پروستات را مشاهده کرد.

این تست ها قابلیت تشخیص سرطان پروستات را ندارند. در صورتی که در نتیجه ی هر کدام از این آزمایش ها، چیزی غیر عادی به نظر برسد، معمولاً برای شما آزمایش های بیشتری تجویز خواهد شد.

عکس برداری ام آر آی (MRI) 

در فرآیند عکس برداری ام آر آی، با استفاده از یک آهنربای بسیار قوی و امواج رادیویی، تصویری دقیق و با جزئیات بالا از درون بدن شما ثبت می شود. پزشک برای تشخیص سرطان پروستات از نوع خاصی از عکس برداری MRI به نام mpMRI استفاده می کند. در این روش، با استفاده از ترکیب نتیجه ی سه عکس mpMRI مختلف، تصویر بسیار دقیق تری از درون بدن شما ثبت می شود.

پزشک معمولاً از آزمایش MRI برای بررسی نیاز به بیوپسی یا هدایت سوزن بیوپسی به محل خاصی از پروستات شما استفاده می کند. از دیگر فواید این نوع عکس برداری، قابلیت مشاهده ی تکثیر و پخش احتمالی توده ی سرطانی به سایر اندام ها و بافت های مجاور می باشد. پیش از عکس برداری، در رابطه با وجود هر گونه فلز درون بدن خود (مثل باتری قلب و …)، هر نوع آلرژی، دیابت، بیماری کلیوی یا سابقه ی عکس العمل آلرژیک به رنگ کانتراست طی آزمایش های گذشته، به تکنسین MRI خود اطلاع دهید.

بیوپسی (نمونه برداری)

با توجه به نتیجه ی عکس MRI، متخصص اورولوژی شما ممکن است برای نمونه برداری از بافت پروستات، آزمایش بیوپسی پروستات را تجویز کند. پزشک معمولاً بعد از توضیح خطرات و مزایای آزمایش بیوپسی پروستات، به شما زمان می دهد تا تصمیم خود را برای انجام آزمایش بیوپسی قطعی کنید.

دو روش اصلی برای انجام آزمایش بیوپسی پروستات وجود دارد:

  • بیوپسی ترانس پرینال (TPUS): دراین روش، سوزن از پوست ناحیه ی بین مقعد و کیسه بیضه وارد بدن شما می شود.
  • بیوپسی ترانس رکتال (TRUS): در این آزمایش، سوزن از طریق رکتوم وارد بدن شما می گردد.
اقدام به نمونه برداری از پروستات

طی هر کدام از این عمل ها، پزشک معمولاً علاوه بر نمونه برداری از نواحی مختلف پروستات شما، از نقاط مشکوک (طبق نتیجه عکس MRI شما) نیز نمونه هایی خواهد گرفت. سپس، این نمونه ها به آزمایشگاه ارسال شده تا -به منظور یافتن سلول های سرطانی- توسط یک متخصص پاتولوژی بررسی شود.

با توجه به نوع بیوپسی شما، ممکن است به مدت چند روز مقدار کمی خون در ادرار یا مدفوع خود مشاهده کنید. همچنین، احتمال وجود خون در منی تا دو ماه بعد از آزمایش بیوپسی پروستات وجود دارد.

سایر آزمایش ها

اگر نتایج آزمایش بیوپسی پروستات شما سرطان پروستات را تأیید کرده است، پزشک ممکن است برای بررسی میزان پخش شدگی سرطان، آزمایش های تکمیلی زیر را تجویز کند.

اسکن استخوان 

در این عکس برداری، احتمال پخش شدگی سرطان پروستات به استخوان های شما مورد بررسی قرار می گیرد. پیش از شروع این نوع عکس برداری، مقدار ناچیزی رنگ رادیو اکتیو به رگ شما تزریق شده و در نواحی رشد غیر عادی استخوانی جمع می شود. برای انتقال رنگ از طریق جریان خون به استخوان هایتان، باید چند ساعت صبر کنید.

بدن شما توسط یک دستگاه با قابلیت تشخیص رنگ رادیو اکتیو، اسکن می شود. عموماً تراکم رنگ در مناطق سرطانی استخوان، بیشتر از سایر نقاط است. این آزمایش بدون درد بوده و ماده رادیو اکتیو طی چند ساعت از بدن شما دفع می شود.

سی تی اسکن

سی تی اسکن یا عکس برداری توموگرافی کامپیوتری با استفاده از اشعه ایکس، یک تصویر دقیق از داخل بدن شما ثبت می کند. پزشک به کمک سی تی اسکن از ناحیه شکم می تواند احتمال انتشار سرطان پروستات به گره های لنفاوی را بررسی کند.

در طی این آزمایش، برای کمک به بالا بردن دقت عکس، یک رنگ به رگ شما تزریق می شود. سپس شما بدون حرکت روی تخت دراز کشیده و به آرامی از اسکنر گرد و دونات مانند سی تی عبور می کنید. عکس برداری چند دقیقه طول کشیده و بدون درد می باشد؛ اما مراحل آماده شدن برای انجام آن، ده الی سی دقیقه به طول می انجامد.

سی تی اسکن پی ای تی (PET-CT)

ترکیب یک اسکن PET (توموگرافی گسیل پوزیترون) با یک سی تی اسکن، یک آزمایش عکس برداری تخصصی محسوب می شود. این آزمایش می تواند به تشخیص پخش شدگی یا بازگشت سرطان کمک کند.

برای موارد سرطان پروستات، اسکن به دنبال ترشحات یک ماده خاص از سلول های سرطانی پروستات به نام آنتی ژن غشایی اختصاصی پروستات(PSMA)  خواهد گشت. قبل از اسکن PET-CT مقدار کمی ماده رادیو اکتیو به شما تزریق شده، که این ماده باعث پدیدار شدن آنتی ژن غشایی اختصاصی پروستات در اسکن ‌شما می شود.

توصیه های پایانی

  • جهت تشخیص و درمان به موقع سرطان پروستات توصیه می شود که همه مردان بالای 50 سال باید تست PSA خون را اندازه گیری نمایند.
  • اگر در خانواده شما پدر، عمو و یا برادر مبتلا به سرطان پروستات دارید شانس شما نسبت به افراد طبیعی 5 برابر می باشد و لذا بالای 40 سال تحت نظر دکترتان باشید.
  • هر گونه PSA افزایش یابنده باید نمونه برداری شود. مثلاً 1 ← 2 ← 3
  • در صورت  تشخیص سرطان پروستات به موقع سرطان پروستات و درمان به موقع آن عمر طبیعی خواهید داشت و لذا فرصت طلائی مراجعه و تشخیص به موقع سرطان را از دست ندهید.
  • قطعی ترین روش تشخیص سرطان پرستات نمونه برداری از طریق مقعد می باشد که در فیلم زیر می بینید.

در صورت نیاز جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744-021 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

4.5/5 - (6 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر مرضیه سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 376 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر ،وقت بخیر.من بیماری سنگ گلیه دارم،همچنین درچه کلبه ماثرزادی تنگ می باشد،والانم سنگها ی متعدد در کلیه دارم که جلوی دریچه را بسته ومسدود کرده وکلیه کار نمیکند،من میخواهم بیام خدمت شما،پیش هرپزشکی رفتم گفته احتیاج به جراحی pcnl داره کلیه ام،ولی همه در بیمارستانهای متعدد خصوصی معرفی میکنن،سوالم این هست که آیا شماهم بیمارستان خصوصی جهت عمل قبول زحمت میکنید،یادر دولتی هاهم انجام می دهید؟
    من در سایتها عکسها وفیلمها ی شمارو دیده ام.میخواهم بیام پیش شما.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 6 سال پیش)
      بیایی د من در خدمتم۰۲۱۲۲۶۴۲۷۴۴
  • تصویر کاربر حمید سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 289 مشاهده پرسش
    با عرض سلام وخسته نباشید دکتر بنده به علت درد د ناحیه کشاله ران و دل درد و تکرر ادرار و حجم 35 گرمی پروستات با سن 32 سال (مجرد) به دکتر مراجعه کردم که آزمایش خون برای بنده تجویز کردن که سطح psa و free psa در رنج اما نسبت اینها در رنج نمی باشد خواستم راهنماییم کنید خیلی نگرانم آیا احتمال سرطان با این علائم وجود داره؟ ازمایش خونم رو پیوست ارسال میکنم . یک دنیا تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 6 سال پیش)
      نگران نباشید نه
  • تصویر کاربر رامین سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 385 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشین من ۱۷سالمه و متاسفانه چون هیچ اطلاعی از عوارض خودارضایی نداشتم دو سه سالی خود ارضایی کردم و الان شراط من طوری شده که از التم همیشه آبی خارج میشود که لزج است ،حتی وقتی درس میخونیم،و یا هر کاری میکنم بدون شهوت بی اختیار بیرون میاد خیلی اذیتم چه از لحاظ شرعی چه از لحاظ روحی لطفااااااااا بگید چیکار کنم که درست بشه و من خوب بشم تو رو خدا کمک کنید و جواب بدین مممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 6 سال پیش)
      از نظر شرعی وطبی مشکل ندارد
  • تصویر کاربر سجاد سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 324 مشاهده پرسش
    سلام خدمت دکتر کرمی
    من ۲۱سالمه و می خواستم در مورد طبیعی بودن طول و محیط(دورالت) التم با شما مشورت کنم؛
    طول التم در حالت نعوذ کامل ۱۵سانت.
    محیط التم (دور الت)در قسمت میانی در حالت نعوذ کامل ۱۰سانت است.
    در مورد طول نگرانی ندارم اما محیط و کلفتیش بنظرتون آقای دکتر کم نیست و بعدا مشکل ساز نمیشه؟
    ممنونم از صبر و حوصلتون
    1. تصویر کاربر سجاد چهارشنبه ۲۸ شهریور ۹۷( 6 سال پیش)
      آقای دکتر با سلام باید چکار بکنم دقیقا؟
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 6 سال پیش)
      سلام بالای ۹ سانت طبیعی است
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر م سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 252 مشاهده پرسش
    M Moosavi:
    سلام آقای دکتر وقتتون بخیر
    حدود ۶ ماهه چند ضایعه کنار کشاله های ران پاهای راست و چپ و کنار مقعدم ضایعه های زگیل مانندی مشاهده میکنم که پس از ابراز نگرانی همسرم و مطالعه دقیق سایت و صفحه اینستاگرام جنابعالی تصمیم گرفتم چند عکس از نواحی مذکور براتون بفرستم تا اگه مشکوک به زگیل تناسلی هست حضوری خدمت برسم
    جمعه هم به ربات تلگرامتون مفصل عکسهارو فرستادم ولی تا کنون پاسخی دریافت نکردم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 6 سال پیش)
      سلام عکسش را بفرستید
  • تصویر کاربر معین سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 309 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر .... من بعد از ادرار مقدار کمی منی از من خارج میشود ، انقدر کم است که فقط با لمس کردن و مقدار خیلی ، خیلی کمی کش امدن معلوم میشود ، ایا مشکلی هست ؟!
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 6 سال پیش)
      طبیعی است نگران نباشید
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 320 مشاهده پرسش
    سلام من پسری ۱۴ ساله هستم دو سه روز است که متوجه شدم بیضه چپم از راستم بزرگ تر است دردی در آنها مشاهده نکردم. بعضی وقت ها احساس میکنم از آلتم ترشحاتی بیرون می‌آید ولی وقتی چک میکنم میبینم خبری نبوده. ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 6 سال پیش)
      ازمایش از ترشحات وسونو بیضه ضروری است
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 275 مشاهده پرسش
    سلام.من تکرر ادرار دارم کرنومتر گرفتم دقیق هر ساعت نیاز به رفتن ه دستشویی دارم و حجم ادرارم متوسط هست و بعضی موقع ها کم است و من متوجه و این در شرایط عادی هست.ولی اگه استرس بگیریم هر 10 دقیقه یا ربع ساعت نیاز به دستشویی رفتن پیدا میکنم و ادرام زیاد میشه موقع استرس خواستم بپرسم که برای معافیت پزشکی برم دکتر اول ببینه مشکل چیه یا مستقیم درخواست معافیت بدم.و درمان میشه این بیماری و چقدر طول میکشه دکتر هم رفتم و ازمایش ادرار انجام دادم و خون اما چیزی مشخص نشد نه عفونت و ...
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 6 سال پیش)
      ۰۲۱۲۲۶۴۲۷۴۴ باید جهت. تشخیص ودرمان تست ارودینامیک بگیرید
  • تصویر کاربر امیر سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 348 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من ۱۸ سالمه آلت نازک و کوتاهی دارم
    و حس میکنم که بدنم کمبود تستوسترون داره چون
    همیشه بی حال خسته افسرده هستم و به تازگی اضافه وزن پیده کردم چه کارنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 6 سال پیش)
      باید چکاب کنید
  • تصویر کاربر سراجی سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 347 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر ،دکتر من چهار روز کلیه هام دردمیکنه تکرر ادرارهم دارم ،پارسال متوجه شدم یه کیست کوچیک ومعمولی درکلیه راست دارم .ازمایش دادم توی ازمایش کیریستال فسفات به مقدار زیاد دارم ،عادت ماهانه ام هم ۴روزه ک عقب افتاده میخوام بدونم ممکنه اینا همش به علت بارداری باشه اصلا ربطی بهم دارن ؟مشکل کلیویی دارم یعنی؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 6 سال پیش)
      درمان مصرف مایعات زیاد ومصرف کم نمک است
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر سعید شنبه ۴ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 507 مشاهده پرسش
    با سلام جوانی 27ساله و مجرد هستم 2 سال قبل به دلیل مشکلات ادراری به اورولوژیست مراجعه کردم بعد از سونوگرافی و آزمایش دکتر گفتن که سالم هستم در ضمن اندازه پروستات 17 cc بود دکتر داروهای افلوکساسین و سلکوکسیب تجویز نموده و بیماری بنده را پروستاتیت تشخیص دادن با مصرف داروها از شدت علائم کاسته شد اما تا به امروز بهبودی کامل حاصل نشده و به هنگام احتلام درد شدیدی دارم بعضا در طول روز هم درد مرموزی آزارم می دهد می خواستم بپرسم این که آیا امکان دارد بنده تا آخر عمر بهبود نیابم یا برای درمان چه کار باید بکنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۴ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      از نظر من شما مشكل جسمي ندا ريد وروحي است
  • تصویر کاربر ali سه شنبه ۱۳ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 413 مشاهده پرسش
    ]قای دکتر من سوالمو یه بار پرسیده بودم فرمودین عکس بفرستم فرستادم جیمیلتان ولی پاسخی ندادین این بود که دوباره خواستم سوالمو تکرار کنم
    من 30 سالمه ودر استانه ازدواج هستم میخواستم بدونم وجود سوراخ الت در زیر ان باعث عدم بچه دار شدن میشه یانه واگه مشکلی داره راه درمانش چیه بستری و عمل جراحی لازم داره وهزینه ان را هم بفرمایید
    و اینکه ایا بعد عمل شبیه الت های معمولی میشه ممکن است بر اثر عمل دچار انحراف بشه یا نه
    ممنون از پاسخگوییتون
    1. تصویر کاربر ali دوشنبه ۱۲ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      آقای دکتر خیلی مچکرم از پاسخگوییتون
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۳ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      بهتر است عمل زیبائی انجام شود با شماره02122642744 تماس بگیرید
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب