راه های تشخیص قطعی سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

مردان بالای ۵۰ سال برای بررسی وضعیت پروستات و سالم بودن آن حتما باید به دکتر ارولوژ مراجعه کنند. روش های مختلفی برای تشخیص سرطان پروستات وجود دارد که در ادامه به تک تک آنها اشاره شده است.

اگر شما بالای 50 سال هستید یا اگر پدر، عمو و یا برادرتان مبتلا به سرطان پروستات بوده است حتماً بعد از 40 سال به دکتر ارولوژی جهت چکاپ مراجعه نمایند.

تشخیص سرطان پروستات

در حالت کلی سه روش برای  تشخیص پروستات وجود دارد.

اندازه گیری psa

1- تست سرطان پروستات PSA

اولین اقدام اندازه گیری میزان PSA خون شما می باشد. PSA ماده ای است که از پروستات ترشح و وارد خون می گردد که اندازه آن در خون بسته به حجم پروستات، دستکاری های اخیر پروستات از قبیل معاینه انگشتی، سیستوسکوپی و ورم پروستات متغیر می باشد.

اندازه PSA عمدتاً بر اساس سن بیمار و حجم پروستات بررسی می گردد. مثلاً در یک فرد 50 ساله اندازه PSA باید زیر 2 باشد ولی در یک فرد 65-70 ساله تا 4 را طبیعی تلقی می کنیم.

نقطه مهم افزایش تدریجی سطح PSA می باشد که به آن PSA Rising یا افزایش یابنده اطلاق می شود. نکته بسیار مهم هر PSA افزایش کننده تدریجی سرطان پروستات است مگر اینکه خلافش را با نمونه برداری ثابت کنیم. نتیجه اینکه اگر در آزمایشات مختلف سطح PSA خون شما روند صعودی دارد حتماً آن را جدی گرفته و به پزشک ارولوژیست یا مجاری ادرار مراجعه نمایید.

2- روش معاینه پروستات

دومین راه  تشخیص سرطان پروستات که پزشک شما انجام خواهد داد، معاینه انگشتی است که در این روش از طریق مقعد اندازه حجم و قوام پروستات شما معاینه می شود. در حالت طبیعی قوام پروستات مثل قوام کف دست در حالت انقباض می باشد.

زمانی که پروستات سرطانی می شود قوام آن سفت و مثل سنگ می گردد که در صورت چنین یافته ای، قدم بعدی  تشخیص سرطان پروستات که همان نمونه برداری از پروستات است، می باشد. در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی از پروستات را با توضیحات دکتر حسین کرمی میبینید.

3- تشخیص سرطان پروستات با سونوگرافی

سومین و قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات نمونه برداری از طریق مقعد  به کمک سونوگرافی می باشد. هر فردی که:

  • PSA آن حالت افزاینده تدریجی دارد.
  • اندازه PSA آن بالاتر از نرمال است.
  • علی رغم PSA نرمال، ولی در معاینه انگشتی پروستات سفت شده است.

باید تحت نمونه برداری سوزنی با سونوگرافی قرار گیرد که در این روش با تعیین وقت قبلی و آمادگی های زیر انجام می گردد:

1- حتماً سه روز آنتی بیوتیک لازم جهت جلوگیری از عفونت را قبل از نمونه برداری باید شروع کنید.

2- یک هفته قبل آسپرین، پلاویکس و داروهای رقیق کننده خون را باید قطع کنید.

3- شب قبل از نمونه برداری فقط از مایعات استفاده نمایید.

4- روز قبل از نمونه برداری جهت تخلیه خوب مقعد از شیاف های ملین استفاده نمایید.

5- نمونه برداری به صورت سرپایی و در عرض 10-15 دقیقه انجام و تعداد 12 قطعه از پروستات نمونه برداری شده و به آزمایشگاه پاتولوژی فرستاده می شود و جواب قطعی از نظر سرطانی و غیرسرطانی بودن پروستات مشخص می شود.

اگر جواب پاتولوژی سرطانی باشد بسته به سطح و مرحله سرطان، پزشک پیشنهادات درمانی خود را با شما هماهنگ خواهد کرد. در رابطه با درمان های سرطان پروستات با شما در قسمت بعدی صحبت خواهم کرد.

سلامت پروستات

آزمایشات مورد نیاز برای سرطان پروستات

هیچ آزمایش ساده ای برای تشخیص سرطان پروستات وجود ندارد. دو آزمایش رایج مورد استفاده برای تشخیص سرطان پروستات، آزمایش PSA  و معاینه دیجیتال رکتوم است. با استفاده از این آزمایش ها (به طور جداگانه یا در کنار هم)، تنها می توان تغییرات پروستات را مشاهده کرد.

این تست ها قابلیت تشخیص سرطان پروستات را ندارند. در صورتی که در نتیجه ی هر کدام از این آزمایش ها، چیزی غیر عادی به نظر برسد، معمولاً برای شما آزمایش های بیشتری تجویز خواهد شد.

عکس برداری ام آر آی (MRI) 

در فرآیند عکس برداری ام آر آی، با استفاده از یک آهنربای بسیار قوی و امواج رادیویی، تصویری دقیق و با جزئیات بالا از درون بدن شما ثبت می شود. پزشک برای تشخیص سرطان پروستات از نوع خاصی از عکس برداری MRI به نام mpMRI استفاده می کند. در این روش، با استفاده از ترکیب نتیجه ی سه عکس mpMRI مختلف، تصویر بسیار دقیق تری از درون بدن شما ثبت می شود.

پزشک معمولاً از آزمایش MRI برای بررسی نیاز به بیوپسی یا هدایت سوزن بیوپسی به محل خاصی از پروستات شما استفاده می کند. از دیگر فواید این نوع عکس برداری، قابلیت مشاهده ی تکثیر و پخش احتمالی توده ی سرطانی به سایر اندام ها و بافت های مجاور می باشد. پیش از عکس برداری، در رابطه با وجود هر گونه فلز درون بدن خود (مثل باتری قلب و …)، هر نوع آلرژی، دیابت، بیماری کلیوی یا سابقه ی عکس العمل آلرژیک به رنگ کانتراست طی آزمایش های گذشته، به تکنسین MRI خود اطلاع دهید.

بیوپسی (نمونه برداری)

با توجه به نتیجه ی عکس MRI، متخصص اورولوژی شما ممکن است برای نمونه برداری از بافت پروستات، آزمایش بیوپسی پروستات را تجویز کند. پزشک معمولاً بعد از توضیح خطرات و مزایای آزمایش بیوپسی پروستات، به شما زمان می دهد تا تصمیم خود را برای انجام آزمایش بیوپسی قطعی کنید.

دو روش اصلی برای انجام آزمایش بیوپسی پروستات وجود دارد:

  • بیوپسی ترانس پرینال (TPUS): دراین روش، سوزن از پوست ناحیه ی بین مقعد و کیسه بیضه وارد بدن شما می شود.
  • بیوپسی ترانس رکتال (TRUS): در این آزمایش، سوزن از طریق رکتوم وارد بدن شما می گردد.
اقدام به نمونه برداری از پروستات

طی هر کدام از این عمل ها، پزشک معمولاً علاوه بر نمونه برداری از نواحی مختلف پروستات شما، از نقاط مشکوک (طبق نتیجه عکس MRI شما) نیز نمونه هایی خواهد گرفت. سپس، این نمونه ها به آزمایشگاه ارسال شده تا -به منظور یافتن سلول های سرطانی- توسط یک متخصص پاتولوژی بررسی شود.

با توجه به نوع بیوپسی شما، ممکن است به مدت چند روز مقدار کمی خون در ادرار یا مدفوع خود مشاهده کنید. همچنین، احتمال وجود خون در منی تا دو ماه بعد از آزمایش بیوپسی پروستات وجود دارد.

سایر آزمایش ها

اگر نتایج آزمایش بیوپسی پروستات شما سرطان پروستات را تأیید کرده است، پزشک ممکن است برای بررسی میزان پخش شدگی سرطان، آزمایش های تکمیلی زیر را تجویز کند.

اسکن استخوان 

در این عکس برداری، احتمال پخش شدگی سرطان پروستات به استخوان های شما مورد بررسی قرار می گیرد. پیش از شروع این نوع عکس برداری، مقدار ناچیزی رنگ رادیو اکتیو به رگ شما تزریق شده و در نواحی رشد غیر عادی استخوانی جمع می شود. برای انتقال رنگ از طریق جریان خون به استخوان هایتان، باید چند ساعت صبر کنید.

بدن شما توسط یک دستگاه با قابلیت تشخیص رنگ رادیو اکتیو، اسکن می شود. عموماً تراکم رنگ در مناطق سرطانی استخوان، بیشتر از سایر نقاط است. این آزمایش بدون درد بوده و ماده رادیو اکتیو طی چند ساعت از بدن شما دفع می شود.

سی تی اسکن

سی تی اسکن یا عکس برداری توموگرافی کامپیوتری با استفاده از اشعه ایکس، یک تصویر دقیق از داخل بدن شما ثبت می کند. پزشک به کمک سی تی اسکن از ناحیه شکم می تواند احتمال انتشار سرطان پروستات به گره های لنفاوی را بررسی کند.

در طی این آزمایش، برای کمک به بالا بردن دقت عکس، یک رنگ به رگ شما تزریق می شود. سپس شما بدون حرکت روی تخت دراز کشیده و به آرامی از اسکنر گرد و دونات مانند سی تی عبور می کنید. عکس برداری چند دقیقه طول کشیده و بدون درد می باشد؛ اما مراحل آماده شدن برای انجام آن، ده الی سی دقیقه به طول می انجامد.

سی تی اسکن پی ای تی (PET-CT)

ترکیب یک اسکن PET (توموگرافی گسیل پوزیترون) با یک سی تی اسکن، یک آزمایش عکس برداری تخصصی محسوب می شود. این آزمایش می تواند به تشخیص پخش شدگی یا بازگشت سرطان کمک کند.

برای موارد سرطان پروستات، اسکن به دنبال ترشحات یک ماده خاص از سلول های سرطانی پروستات به نام آنتی ژن غشایی اختصاصی پروستات(PSMA)  خواهد گشت. قبل از اسکن PET-CT مقدار کمی ماده رادیو اکتیو به شما تزریق شده، که این ماده باعث پدیدار شدن آنتی ژن غشایی اختصاصی پروستات در اسکن ‌شما می شود.

توصیه های پایانی

  • جهت تشخیص و درمان به موقع سرطان پروستات توصیه می شود که همه مردان بالای 50 سال باید تست PSA خون را اندازه گیری نمایند.
  • اگر در خانواده شما پدر، عمو و یا برادر مبتلا به سرطان پروستات دارید شانس شما نسبت به افراد طبیعی 5 برابر می باشد و لذا بالای 40 سال تحت نظر دکترتان باشید.
  • هر گونه PSA افزایش یابنده باید نمونه برداری شود. مثلاً 1 ← 2 ← 3
  • در صورت  تشخیص سرطان پروستات به موقع سرطان پروستات و درمان به موقع آن عمر طبیعی خواهید داشت و لذا فرصت طلائی مراجعه و تشخیص به موقع سرطان را از دست ندهید.
  • قطعی ترین روش تشخیص سرطان پرستات نمونه برداری از طریق مقعد می باشد که در فیلم زیر می بینید.

در صورت نیاز جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744-021 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

4.5/5 - (6 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر موسی شنبه ۲۳ تیر ۳( 3 ماه پیش) تعداد بازدید: 44 مشاهده پرسش
    اقای دکتر رفتم طبق نظر دکترا مشکل در در انتهای مثانه وادرارم قطرهای میاد همراه با سوزش چکار کنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۳ تیر ۳( 3 ماه پیش)
      با سلام و احترام سونوگرافی کلیه ها و مجاری ادراری با تعیین باقیمانده ادراری و سایز پروستات انجام دهید
  • تصویر کاربر بهار جمعه ۱ تیر ۳( 3 ماه پیش) تعداد بازدید: 53 مشاهده پرسش
    باسلام من 37سال دارم ومشگل پروستات دارم الان چند وقت هست که مثانه ام کامل تخلیه نمیشه بعد در حین رابطه احساس میکنم چیزی مثل سنگ جلوی ورود آب منی رو میگیره موقع ارضا شدن خیلی درددارم وابم ب عقب برگشت میخوره وپاهام خیلی درد میکنه ب طوری که هیچ مسکنی آرومم نمیکنه کشاله ران هام همش احساس خستگی میکنم خیلی ضعیف شدم میشه بگید علتش چیه آقای دکتر ؟ بیشتر وقتا هم یبوست دارم گاهی وقتا هم ادرارم حالت دوشاخه ای بودن میشه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱ تیر ۳( 3 ماه پیش)
      با سلام و احترام سونوگرافی کلیه ها و مجاری ادراری با تعیین سایز پروستات و باقیمانده ادراری و عکس از مجرا RUG/VCUG انجام بدین
  • تصویر کاربر JALIL شنبه ۲۲ اردیبهشت ۳( 5 ماه پیش) تعداد بازدید: 91 مشاهده پرسش
    جناب دکتر سلام،حجم پروستات=109 (صدونهcc )وPSA=3 و FEREE PSA=1 و6عدد سنگ ریز ودرشت شناور درمثانه مییاشد،لطفا بفرمایید که میشود باروش بخار پروستاتم را درمان قطعی کرد؟سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۲ اردیبهشت ۳( 5 ماه پیش)
      روش بخار درمان قطعی نیست
  • تصویر کاربر نوروزی سه شنبه ۴ اردیبهشت ۳( 5 ماه پیش) تعداد بازدید: 65 مشاهده پرسش
    سلام مدت چندسال درگیر این ناراحتی هستم،هنگام سکس چه استمنا چه با شریک جنسی 90 درصد اوقات درد وسوزش بسیار زیادی در پرینه حس میکنم،باخروج منی هنگام انزال درد و سوزش از ناحیه ابتدی رکتا یا همان اطراف مققد از نقطه صفر خروج منی آغاز میشه ،بعد از اتمام انزال درد در ناحیه مقعد پایین ناف، تکرر ادرار دارم،اما چیز که نظرم رو بخودش جلب کرد در اثر تکرار متوجه شدم 90 درصد موارد وقتی به پشت دراز شده و انزال بشم 100درصد درد دارم ،اما وقتی برعکس انزال بشم شاید 5 درصد درد دلشته باشم اونم گذرا یعنی اگر من پایین و پارتنر بالا باشه صد درصد درد سوزشی دارم اما اگر من بالا و پارتنرم پایین اصلا درد ندارم یا احتمال بسیار کم هست،دکترهای زیادی مراجعه کردم تمام داروهای ارولوژی هم خوردم فایده نداشت،همینطور انتیو بیتیک،و داروهای ارامبخش،به گمانم مشکل فیزیولوژی باشه ،درضمن درد از 24 ساعت گاهی تا ده روز ادامه داره،و شدیترین حالتش ،انتشار درد به پشت ران زانو تا کف پا بصورت نبض زدن ازارم میده،اگر من درمان پیداکنم ،هر هزینهای باشه چه معنوی چه مالی تقدیم میکنم ،اگر از این درد نجات پیداکنم،زندگی دباره را مدیون درمانگرم خواهم بود ،ارادتمند نوروزی
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۴ اردیبهشت ۳( 5 ماه پیش)
      دوست عزیز با توجه به تجربه ی بنده دردهای شما بعیده دردهای ارولوژیک باشند عصبی هست مشکل شما توصیه میکنم ابتدا به روانپزشک مراجعه کنید و در صورت عدم بهبود به متخصصین بیهوشی درد مراجعه کنید
  • تصویر کاربر یاسین دوشنبه ۲۷ فروردین ۳( 5 ماه پیش) تعداد بازدید: 72 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشید آقای دکتر (۱۶سالمه)
    آقای دکتر من خیلی خود ارضایی میکردم و جلوی ارضا شدنم رو هم میگرفتم بعد ، یک روز بعد از خودارضایی درد داخل مقعدم احساس کردم و ادرارم هم فشارش کم شد هم سوزش ادرار گرفتم ، رفتم دکتر متخصص و دکتر هم سه تا دارو نوشت ( تیووکسا ، مدکسیب و ترازوسین ) من یکم زیادی بدبینم و قبل از اینکه دارو هارو مصرف کنم اونارو داخل گوگل سرچ میکنم ، بعدش اقای دکتر من مشکل گوارشی هم دارم و قبل از مراجعه به پزشک مدفوعم تیره شده بود ، یجایی خوندم نوشته بود اگر مدفوع تیره دارین باید قبل از مصرف دارو با پزشک در میون بزارین ، منم فراموش کردم اینو با پزش درمیون بزارم و حالا اومدم و دارم از شما میپرسم ، بعدش اقای دکتر من علائم دیابت یا کم خونی دارم ولی فک نکنم دیابت داشته باشم ولی یکم کم خونی دارم ،
    آقای دکتر من خیلی نگرانم میخواستم بگم ایا التهاب پرستات من قابل درمانه؟
    بعد اینکه من ماست ( ماست طبیعی )هم زیاد میخوردم رو درحد دو کاسه شنیدم برا پروستات ضرر داره ،
    مصرف دارو هارو هنوز شروع نکردم
    میتونم با وجود مشکل گوارش یا تیرگی مدفوع
    این دارو هارو مصرف کنم ؟
    و اینکه مشکل پروستات من خوش خیمه یا بدخیمه؟
    آقای دکتر تورو خدا راهنمایی کنین ، خواهش میکنم منو از نگرانی در بیارین
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۷ فروردین ۳( 5 ماه پیش)
      مدفوع سیاه رنگ قیری دارید؟
  • تصویر کاربر پویان یکشنبه ۲۷ اسفند ۲( 6 ماه پیش) تعداد بازدید: 74 مشاهده پرسش
    با سلام
    ببخشید پدر بنده مبتلا به سرطان بدخیم پروستات هستش البته متازتاز نکرده، ولی بعد از پرتو درمانی ماهی یکبار تحت درمان تزریق شیمی درمانی هستن، که بعد از تزریق دچار درد شدید استخوان بخصوص ستون فقرات در ناحیه گردن و دست میشه دکتر متخصص مغز اعصاب گفتند ابتلا به آرتروز مفاصل شدند میخواستم بدونم مسکن که بتونه درد رو تسکین بده و تاثیری در روند درمانش نداشته باشه چی میتونیم بهش بدیم، کترولاک دیگه تاثیری نداره، اوکسی کودون یا مسکن دیگه چی تجویز میفرمایید؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۷ اسفند ۲( 6 ماه پیش)
      باید تحت نظر انکولوژیست اکسیکدون مصرف کنند
  • تصویر کاربر رامین یکشنبه ۶ اسفند ۲( 7 ماه پیش) تعداد بازدید: 97 مشاهده پرسش
    کیست ١٠ م م در پروستات آیا خطر دارد یا نه عمل میشود یا نه جیکار کنم لطفا راهنمایی کنید تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۴ اسفند ۲( 7 ماه پیش)
      سونو رو بفرستید
    2. تصویر کاربر رامین جمعه ۴ اسفند ۲( 7 ماه پیش)
      عکس سونو
    3. تصویر کاربر رامین جمعه ۴ اسفند ۲( 7 ماه پیش)
      چرا نمیشه عکس فرستاد
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۶ اسفند ۲( 7 ماه پیش)
      مهم نیست
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر سعید جمعه ۲۷ بهمن ۲( 7 ماه پیش) تعداد بازدید: 93 مشاهده پرسش
    سلام وقتتون بخیر آقای دکتر بنده بالای آلت تناسلی زیر شکم سمت راست موقعی که دست به ناحیه میزنم شکمم خودش می‌کشه داخل علت این چیه ؟
    یا موقعی که ماشین اصلاح همون سمت راست میبرم شکم خودش می‌کشه داخل حساس هست به اون ناحیه
    قبلاً فتق سمت چپ داشتم عمل کردم ولی این قبل عمل هم همینجور بود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۷ بهمن ۲( 7 ماه پیش)
      باسلام و احترام باید از نزدیک معاینه شوید
  • تصویر کاربر محمد چهارشنبه ۱۸ بهمن ۲( 8 ماه پیش) تعداد بازدید: 89 مشاهده پرسش
    با سلام وخسته نباشید
    سونوی پروستات دادم
    با این جمله مواجه شدم
    پروستات با حجم 18 سی سی اکوی هتروژن و حدود مشخص دارد
    ایا این به معنی وجود غده یا سرطان است؟
    ممنون و با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۸ بهمن ۲( 8 ماه پیش)
      خیر به معنی پروستات بزرگ شده است
  • تصویر کاربر علی شنبه ۱۴ بهمن ۲( 8 ماه پیش) تعداد بازدید: 82 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من ۲سال التهاب پروستات دارم پیش چندین متخصص رفتم سیستکوپی هم انجام دادم نظر همشون یکی هست داروها را مطرف کردم خوب نشدم نظرشما چیه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۴ بهمن ۲( 8 ماه پیش)
      مدارکتون رو بفرستید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر