رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.7/5 - (154 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر زاهدی چهارشنبه ۲۵ بهمن ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 143 مشاهده پرسش
    من دیروز سونو شدم در سونو اینو نوشته بود بین معده و سر پانکراس توده هایپو اکوی 32*23 میلیمتری مشهود است جهت بررسی بیشتر سی تی اس کن با و بدون تزریق ضروری است آیا خطرناکه و توده سرطانیه؟
    عکس سونو به پیوست است
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ بهمن ۲( 1 سال پیش)
      سی تی اسکن انجام بدین
  • تصویر کاربر شیدا چهارشنبه ۲۵ بهمن ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 116 مشاهده پرسش
    با سلام من در ام آر آی متوجه کیست در کلیه راستم شدم و برای بررسی آن سی تی اسکن با و بدون تزریق انجام دادم. لطفاً در مورد این کیست و درمان آن من رو راهنمایی بفرمایید ممنون میشم سپاسگزارم 🙏🌹
    1. تصویر کاربر شیدا چهارشنبه ۲۵ بهمن ۲( 1 سال پیش)
      خانم هستم ۳۶ ساله
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ بهمن ۲( 1 سال پیش)
      هر ۶ ماه پیگیری شود فعلا نیاز به عمل نداره
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر وحدتی پنجشنبه ۲۶ بهمن ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 120 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر .پسر ۹ ساله دارم یک سال پیش ورم کلیه داشت و هیدرنفروز کلیه تشخیص دادن جراحی شد و رگ رو باز کردن .الان دو ماهه که خیلی میره توالت و احساس پری مثانه میکنه .آیا عفونت ادراری داره یا مربوط به کلیه اش هست؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۶ بهمن ۲( 1 سال پیش)
      آزمایش کشت ادرار انجام بشه
  • تصویر کاربر میرزایی سه شنبه ۲۴ بهمن ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 121 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب خدمت آقای دکتر حسین کرمی
    اینجانب جانبازجنگ تحمیلی قطع پا از بالای زانو می باشم ، برای چکاب سالانه آزمایش خون و ادار داده ام
    لطفاً ملاحظه فرمائید
    با سپاس فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۴ بهمن ۲( 1 سال پیش)
      موردی نداره
  • تصویر کاربر احمد سه شنبه ۲۴ بهمن ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 124 مشاهده پرسش
    سلام ،سال 99عمل pcnl هردو کلیه را انجام دادم کلیه سمت چپ قادر به دفع سنگ نیست و الان دوباره چند سنگ 8-7-5-4 دارم آیا نیاز به عمل مجدد هست ویا عمل سنگ شکن بهتر است آیا میشود هر چند سال این عمل را انجام داد، کلاچند بار می شود عمل ‌پی سی آن ال را انجام داد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۴ بهمن ۲( 1 سال پیش)
      باید سی تی اسکن رویت بشه بستگی به شرایط بالینی و کلیه سنگ دار داره
  • تصویر کاربر محراب سه شنبه ۲۴ بهمن ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 146 مشاهده پرسش
    سلام فرزند ۵ ماهه دادم که به خاطر بی قراری و استفراغ های مکرر به پزشک اطفال مراجعه کردم بعد از سونو مشخص شد که کلیه ی چپ فولنس داره و دیامتر لگنچه ۴ هستش و دو تا کریستال ۲ میل و ۱ میل داره دکتر براش هیدروکلروتیازید تجویز کرد و گفت ۲ ماهه دیگه مراجعه کنم چون بچه سرما خورده بود براش آنتی بیوتیک نوشت و گفت در صورت بی قراری آز کشت ادرار انجام بدم بعد از تقریبا یا ماه بچه کمی بیقراری میکرد بردم برای کشت ادرار گفتن ادرارش سالمه فقط هنوز کریستال توی آزمایش وجود داشت میخواستم بدونم نظر شما چیه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۴ بهمن ۲( 1 سال پیش)
      درمان ادامه پیدا کنه
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۴ بهمن ۲( 1 سال پیش)
      اگه کشت ادرار منفیه نیاز به انتی بیوتیک نداره
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر رها چهارشنبه ۱۸ بهمن ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 190 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید
    مادرم ۶۱ ساله هستن سه ماه پیش سنگ کلیه در کلیه راست نشان داد دکتر دارو داد که سنگ بیفته بعد سه ماه سنو دادن الان میگن کلیه ها افزایش نشان میده و کیست کوتیکال تو کلیه راست ۷ در ۱۳ نشان میده
    مادرم دیابت و چربی خون و تیرویید دارن
    دکتر سنوگرافی گفته ممکن کلیه از کار بیفته
    لطفا بگین باید چیکار کنیم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۸ بهمن ۲( 1 سال پیش)
      کیست کلیه نیاز به اقدامی نداره
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۸ بهمن ۲( 1 سال پیش)
      دیابت مادر شما اصلا کنترل نیست و با این وضع به زودی دچار مشکلات عدیده ای خواهند شد
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۱۸ بهمن ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 142 مشاهده پرسش
    سلام من هیچ سابقه کلیه درد نداشتم دیشب تاصبح ازدردمینالیدم .دیروزصبح حمام رفتم وبعدشم کار.چندروزی هم هست سرماخوردم حسابی تازه بهترشده بودم که کلیه سمت چپم به دردافتادودیشب مدام تشنه میشدم دلم آب خنک میخاست وتندتنددستشویی میرفتم الان چیکارکنم.الهی خیروخوبی ببینی
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۸ بهمن ۲( 1 سال پیش)
      با سلام و احترام سونوگرافی کلیه ها و مجاری ادراری انجام دهید
  • تصویر کاربر مریم چهارشنبه ۱۸ بهمن ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 122 مشاهده پرسش
    سلام دکتر من یک ماه پیش عمل کلیه انحام دادم سنگ درد اوردم ..الان سمت پهلو نزدیک جایی عمل درد دارم ..چکار کنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۸ بهمن ۲( 1 سال پیش)
      با سلام و احترام سونوگرافی کلیه ها و مجاری ادراری انجام دهید
  • تصویر کاربر شهین چهارشنبه ۱۸ بهمن ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 115 مشاهده پرسش
    دکتر عمل مرد WGگذاشت آقا بعداز عمل میتونم کپسول رواتینکس ایرلند بخورم میگن برای دفع سنگ کلیه خوبه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۸ بهمن ۲( 1 سال پیش)
      بله میتونید بخورید
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 846 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 444 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 476 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

بی اختیاری ادرار وضعیتی است که در آن، فرد نمی تواند جلوی نشت ناخواسته ادرار خود را…
سنگ‌های کلیه توده‌های جامدی هستند که در داخل کلیه تشکیل می‌شوند و ممکن است حاوی موادی مانند…
زندگی با یک بیضه، که به نام مونورکیسم (monorchism) نیز شناخته می‌شود، وضعیتی است که در آن…

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب