رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.7/5 - (154 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر فرشید جمعه ۱۲ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 345 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر
    بنده39 ساله از علاقه مندان جنابعالی ودوستار تلاوت های زیبایتان هستم،خود نیز از مقلدان مرحوم منشاوی میباشم. بطور اتفاقی متوجه شدم در ناحیه دنده های انتهایی سمت راست درد دارم(موقع فشار دادن به طرف پهلو تیر میکشد).سونوگرافی دو سنگریزه 3 و4 mmدرکلیه راست نشان داده.جنا ب دکتر ایا روزه بر من ضرر دارد؟ به جز نوشیدن اب فراوان چه توصیه دیگر برای دفع سریع سنگها وجلوگیری از رشد یا تشکیل مجدد ان دارید؟ممنون میشم راهنمایی بفرمایید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۲ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      نرسيده اب زيادى مصرف كم نمك و تحرك
  • تصویر کاربر نصرت پنجشنبه ۱۱ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 337 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و ادب و احترام خدمت جناب آقای دکتر کرمی

    خانمی هستم 60 ساله ، از 6 ماه قبل تا الان 4 الی 5 مرتبه به فاصله زمانی 1 ماه رنگ ادرار مایل به قهوه ای است که دو روز طول می کشد.و درد خیلی کم در زیر شکم دارم.و پس از انجام سونوگرافی سنگ ریزه مشاهده شده است.و در همان زمان که متوجه شده ام دانه های قرمز رنگ خیلی ریزی دیده شده است و در آزمایش ادراری که انجام داده ام +++ نشان داده شده است. لطفا من را راهنمایی فرماید و دستور جنابعالی چیست.

    با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۱ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      سيستوسكوبي و سيتولوژي ادرار ضروري است علل خون در إدرار سايت من را بخوانيد
  • تصویر کاربر رزا پنجشنبه ۱۱ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 291 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشيد
    مادرم نارسايي كليه داره و كراتيين ايشون هم 8 /1هستش.ايشون به خاطر مشكل زانو بايد عمل جراحي
    تعويض غضروف زانو انجام بده اما دكتر اورولوژي مادرم گفته شايد بعد از عمل كراتيينش بره بالا و مشخص نيست.با توجه به اينكه مادرم نميتونه راه بره بايد چه تصميمي بگيريم؟لطفا جواب بديد.ممنونم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۱ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      با دكتر نفرولوژيست مشورت كنيد
  • تصویر کاربر هدی پنجشنبه ۱۱ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 715 مشاهده پرسش
    با سلام
    اینجانب، خواهری 28 ساله دارم که مدتی است پای چپ او قسمت مچ پا به پایین دچار ورم شدید شده و مشکل خاصی هم تا الان نداشته اند به غیر از اضافه وزن . میخواستم از شما سوال کنم که آیا مشکل ورم پای ایشان می تواند نشانه اختلال در عملکرد کلیه و یا کبد ایشان باشد.
    من شماره تماس شما را از سایت دریافت کرده ام. لطفاً اگر ضروری می دانید برای یک چکاپ وقت بگیرم.

    با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۱ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      أسيد اوريكشان را ازمايش دهيد
  • تصویر کاربر وحيد جمعه ۱۲ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 339 مشاهده پرسش
    با عرض سلام جناب اقاي دكتر كرمي
    من حدود ٦ ماه پيش پس از ازمايشات متوجه شدم كه سنگ در حالب من وجود دارد حدود ١٣ ميلمتر خواستم بدونم ايا با ليزر قابل درمان است كه از درمان tul استفاده نكنم . . سنم ٣٠ ساله
    با تشكر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۲ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بايد تي يؤ ال يا جراحي بكنيد
  • تصویر کاربر میثم جمعه ۱۲ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 337 مشاهده پرسش
    سلام دکتر جان.من تکنسینه اتاق عمل هستم.پدرم از درده پهلو و پشت به طور متناوب چند روزی شاکی بود ازمایش ادرار طبیعی بود و سونوگرافی یه کیسته ساده 9سانت رو روی کلیه راست نشون داد.اولین قدم برا درمانه این ما باید چیکار کنیم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۲ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      اندازه ٩ ميلي است يا سانت
  • تصویر کاربر امین جمعه ۱۲ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 340 مشاهده پرسش
    اقای دکتر چند روزی میشه یک دردی خیلی کم درناحیه مثانه و در طرف چپ ناف و بعضی اوقات ها بیضهی چپ .متاسفانه خود ارضایی هم دارم ولی کم..چند روزی بود با فیلم ها و عکس هایی خودمو تحریک میکردم و مایعی سفید رنک حدود یه قطره چند باری از من خارج میشد ولی منی را خروج نمیدادم ..(چند روز این عملو تکرار کردم)و یه چند روز بعدش یه بار خود ارضاییه خیلی بدی کردم بسیار شدید سریع وخشن طوری که فشار اورد به بیضه هام.بعد از اون هم یه بار دیگه منی را خروج دادم مشکلی در دفع نبود اقای . در دفع ادرار هم مشکلی نیس اقای دکتر با تشکر لطفا پاسخ من را بدهید خیلی نگرانم ویه احساس سنگینی هم در این ناحیه دارم .با تشکر اقای دکتر ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۲ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بيشتر مشكلتان عصبي است
  • تصویر کاربر بهنام سه شنبه ۹ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 333 مشاهده پرسش
    سلام
    سنگ حالب رو بهتره سنگ شکن کرد یا tul?
    هزینه tul چقدر می باشد.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۹ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      عمل تي يؤ ال فيلم عمل را در سايت من ببينيد
  • تصویر کاربر mohsen جمعه ۱۲ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 463 مشاهده پرسش
    باسلام و تشکر از زحماتتان
    من خانمم 3 ماهه بارداره که در کلیه چپش در سونو چیزهایی شبیه کیست دیده شده البته ایشون نه قبلا درد داشته نه الان و اندازه کلیه هم طبیعی دیده شده به چند تا دکتر مختلف مراجعه کردیم یکی میکه عکس بگیر یکی میگه نه آیا این نوع عکس برای نوزاد ضرر داره ضمنا مشکل ایشون ارثی هم نیست لطف کمک کنید ایشون خیلی استرس دارن ونگرانن
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۲ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      پيگيري بعد از زايمان
    2. تصویر کاربر mohsen جمعه ۱۲ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام و‌خسته نباشید اگر تنگی حالب باشه هم بعد از زایمان میشه پیگیری کرد ؟ممنون
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر mohsen پنجشنبه ۱۸ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 350 مشاهده پرسش
    باسلام و تشکر از زحماتتان
    من خانمم 3 ماهه بارداره که در کلیه چپش در سونو چیزهایی شبیه کیست دیده شده البته ایشون نه قبلا درد داشته نه الان و اندازه کلیه هم طبیعی دیده شده به چند تا دکتر مختلف مراجعه کردیم یکی میکه عکس بگیر یکی میگه نه آیا این نوع عکس برای نوزاد ضرر داره ضمنا مشکل ایشون ارثی هم نیست لطف کمک کنید ایشون خیلی استرس دارن ونگرانن.با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۸ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بررسی بعد از زایمان می خواهد فعلا نیازی نیست
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 473 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

سنگ‌های کلیه توده‌های جامدی هستند که در داخل کلیه تشکیل می‌شوند و ممکن است حاوی موادی مانند…
زندگی با یک بیضه، که به نام مونورکیسم (monorchism) نیز شناخته می‌شود، وضعیتی است که در آن…
اختلال نعوظ یا  به اصطلاح عامیانه بلند نشدن آلت تناسلی، یکی از مشکلات شایع در سلامت جنسی…

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب