رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.7/5 - (154 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر 1 جمعه ۲ تیر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 296 مشاهده پرسش
    اقایی هستم 36ساله 5روزه عمل upgoپیلوپلاستی به روش باز داشتم دابل جی هم برام گذاشتن درن هم داشتم که الان خارج شده الان ادرارم حالت اب خون دارد وسوزش دارد ایا مشکلی دارد؟؟ من 5روزه عمل کردم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام بعد از عمل طبيعي است چند روز صبر كنيد
  • تصویر کاربر اعظم جمعه ۲ تیر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 318 مشاهده پرسش
    سلام من پسری شش ماه دارم که در دوران جنینی متوجه مشکلی در کلیه چپ شدیم وبعد از به دنیا آمدن تا ده روزگی ختنه کردیم وبعد با وصل کردن سند وگرفتن عکس متوجه شدیم برگشت ادرا ر دارد و از یک ماهگی تا الان آنتی بیوتیک مصرف میکند وخوشبختانه با آزمایش های ارار که هر ماه میدهیم عفونت نداشته ولی عکس هسته ای 2 روز پیشش ما را خیلی نگران کرده گویا کلیه چپش کمی زخم شده لطفا ما را راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      ان كليه سالم وا بايد حفظ كرد كليه اسيب ديده را نميتوان كاري كرد پيكيري هر ٣ ماه
  • تصویر کاربر فرزاد جمعه ۲ تیر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 420 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت آقای دکتر
    امیدوارم همیشه موفق باشین چون موفقیت شما با بهبودی بیماران توام خواهد بود .
    من از تبریز مزاحم شدم خدمتتون تو یکی از آزمایشات روتین خون و ادارار متوجه دفع پروتئین به مقدار زیاد شدم چندین مرحله آزمایشات خون و ادرار رو انجام دادم که با صلاحدید پزشکان مجبور به انجام نمونه برداری از کلیه شدم یا همون بیوپسی از کلیه نتایج آزمایشات رو براتون تو ضمیمه فرستادم خواهش میکنم نظرتون رو در این باره بهم اعلام بکنین تا بدون به کی باید مراجعه کنم یا چه کارهایی رو باید انجام بدم
    آیا نتایج آزمایش وضعیت منو چجوری نشون ؟
    ممنون میشم اگه لطف بفرمایین و زودتر جواب بدین ما تعریف شما رو خیلی شنیدیم .
    منتظرم . تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام شما بايد تحت نظر دكتر نفرولوژي باشيد ورم داخلي كليه داريد درمانش فقط دارو و رژيم كم پروتيين وكم نمك است
  • تصویر کاربر منصوره جمعه ۲ تیر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 877 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر مادر بنده 60 ساله هست و در سونو که انجام دادند یک کیست کورتیکال به قطر 9 mm در پل فوقانی کلیه چپ به همراه یک توده اکوژن به قطر 6 mm مشاهده شده که می تواند مطرح کننده آنژیومیولیپوم باشد آیا نیاز به درمان دارد؟ جدیدا گاهی اوقات فشارخونشون بالا میره آیا مربوط به همین توده می شود ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      فقط پي گيري هر ٦ ماه
  • تصویر کاربر منصور جمعه ۲ تیر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 344 مشاهده پرسش
    در سو نوگرافی که انجام شد:یک سنگ به قطر6mm در دسته کالیس تحتانی چپ به چشم میخورد خواستم در مورد راههای درمان سوال کنم یاد آوری میکنم هیچگونه درد یا علامتی ندارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام اينستگ نياز به درمان ندارد
  • تصویر کاربر farahani853@yahoo.com جمعه ۲ تیر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 370 مشاهده پرسش
    عفونت ادراری
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام نتيجه را بفرستيد ببينم
  • تصویر کاربر عليرضا جمعه ۲ تیر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 286 مشاهده پرسش
    پدر من كراتينش بالا هست بايد چيكار كار كرد از عيد تا الان 5 روزم بيمارستان بوده ولى مجدد از 4٢5 به 5٢5 بالا رفته
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      بايد دكتر نفرولوژي برويد سريعا
  • تصویر کاربر هادی جمعه ۲ تیر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 309 مشاهده پرسش
    در آزمایش چکاپ برای یکی از آشنایان که جوانی 25 ساله که آقا هستند مقابل گزینه ی blood یا خون نوشته شده trace و دکتر هم گفته خون در ادرارت هست و برای سونوگرافی نوشته می خوام بدونم ماهیت این مساله خطرناکه یا نه؟؟؟ معمولا خون در ادرار از چیه ما چیکار کنیم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام اگر تكرار شود بايد سي تي اسكن كنيد
  • تصویر کاربر محمد جمعه ۲ تیر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 4754 مشاهده پرسش
    با سلام
    اینجانب 39ساله برای بررسی کبد به سونوگرافی مراجعه کردم و جواب سونوگرافی وجود توده ای در کلیه های را نشان داده است و در هنگام انجام سونوگرافی 15 ساعت آب نخورده بودم (روزه بودم) آیا امکان خطای آزمایش وجود دارد و از آن زمان تاکنون خیل نگران هستم ضمنا پدرم هم دارای کیست کلیه است خواهشمند است چکار باید انجام دهم ضمنا نتیجه سونوگرافی ارسال می شود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام بهتر است سي تي اسكن با تزريق انجام دهيد بفرستيد ببينم
  • تصویر کاربر مرضیه جمعه ۲ تیر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 354 مشاهده پرسش
    سلام من یک خانم چهل ساله هستم چندسال پیش چندماهی خون ادراری داشتم بهم گفتن igiنفروپاتی یه همچین اصطلاحی دارم بعدبهترشدم ولی کلیه هام سالی چندبارعفونت میکردیاشن ریزه می ساخت .دوسال پیش رماتیسم مفصلی گرفتم وامسال پوکی استخوان ،پردنیزولون متوترکسات استئوفوس 70 مصرف میکنم .آزمایش خون وادرارم مشکلی نداره ولی بعداز9 ماه که سونو دادم کلیه هام کوچیک شده کلیه راست 2میلیمتر وکلیه چپ 2 سانتی متر یعنی از 94 در 38 شده75 در42 میخواستم ببینم این مشکل چیه کم کاری کلیه هام یا شروع نارسایی کلیه ، مربوط به اون بیماری که بهم گفتن هست یا رماتیسم وداروهاش رو کلیه هام اثر گذاشته ممنون میشم پاسخ بدین
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام در صورت كراتينين طبيعي خون وعدم وجود فشار خون بالا كوچكي كم كليه ها جاي نگراني ندارد اين ميتواند عارضه دارو وبيماري باشد
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 403 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 850 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 452 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 478 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

بی اختیاری ادرار وضعیتی است که در آن، فرد نمی تواند جلوی نشت ناخواسته ادرار خود را…
سنگ‌های کلیه توده‌های جامدی هستند که در داخل کلیه تشکیل می‌شوند و ممکن است حاوی موادی مانند…
زندگی با یک بیضه، که به نام مونورکیسم (monorchism) نیز شناخته می‌شود، وضعیتی است که در آن…

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب