رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.7/5 - (154 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر عسگري یکشنبه ۱ مرداد ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 8978 مشاهده پرسش
    سلام دكتر جان عرض ارادت
    دخترم ٢٨ روزشه اوايل ادرا كه ميكرد مثل پسر ها رو به بالا بود بعد از مراجعه به پزشك ازمايش ادرار و سونو انجام داديم ادرار عفونت نداشت اما سونو جوابش اين بود سمت چپ فولنس و قطر لگنچه كليه چپ ٥م م است الان شديد زمان ادرار به خودش ميپيچه خواهش ميكنم مارو راهنمايي كنيد ما زوج جوانيم و تجربه نداريم اصلا اين بيماري چيه خطرناكه ؟اقاي دكتر خواهش ميكنم كاملا منو راهنمايي كنيم دكتر خيلي هم دل درد داره و بعد شير خوردن مدام به خودش ميپيچه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱ مرداد ۹۶( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر سعدالله شنبه ۳۱ تیر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 310 مشاهده پرسش
    طبق سونوگرافی فوق نیاز به سنگ شکن دارم هزینه آن چقدر میشود سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۳۱ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      بر اساس تعرفه است
  • تصویر کاربر اعظم سه شنبه ۳ مرداد ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 338 مشاهده پرسش
    سلام توروخدا راهنماییم کنید مادرم یه سال پیش عمل سنگ کلیه ش بصورت لاپاروسکوپی کرد طوری که خونریزی شدید داشت وبا انژیوگرافی بند اومد حالا سنو گرافی داده توی سونوگرافیش هتروژن ایزو اکو شاید کلسیفه دیده شده توروخداراهنماییم کنید دارم دغ میکنم ازش دورم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۳۱ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      بايد سيتي اسكن با تزويق انجام دهيد
    2. تصویر کاربر اعظم شنبه ۳۱ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      انجام داده ولی هنوز جوابشو ندادن بدخیم بودن حتمیه؟
      چون نوشته هتروژن و هایپراکو؟
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱ مرداد ۹۶( 7 سال پیش)
    4. تصویر کاربر اعظم دوشنبه ۲ مرداد ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام جواب سی تی اسکن رو امروز گرفتیم
    5. تصویر کاربر اعظم دوشنبه ۲ مرداد ۹۶( 7 سال پیش)
      نمیدونم سی تی براتون اومدیانه
    6. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲ مرداد ۹۶( 7 سال پیش)
      نفرستاديد
    7. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲ مرداد ۹۶( 7 سال پیش)
    8. تصویر کاربر اعظم دوشنبه ۲ مرداد ۹۶( 7 سال پیش)
      این سی تی اسکنه
    9. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۳ مرداد ۹۶( 7 سال پیش)
    10. نمایش سایر 8 پاسخ
  • تصویر کاربر اعظم شنبه ۳۱ تیر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 411 مشاهده پرسش
    سلام توروخداراهنماییم کنید مادرمن قبلا عمل سنگ کلیه ش به صورت لاپاروسکوپی انجام دادن وبعد از عمل کلیه خونریزی شدید داشت وبا نژیوگرافی بند اومد حالا بعد از یک سال کلیه ش. توی سونو گرافی یه توده به اسم هتروژن ایزو اکو که احتمالا کلسیفه هم نوشته تورو خدا راهنماییم کنید دارم دغ میکنم ازش دورم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۳۱ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      بايد سي تي اسكن از نظر تومور با تزريق انجام دهيد٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤
  • تصویر کاربر علی شنبه ۳۱ تیر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 356 مشاهده پرسش
    مشاهده توده ایزوتاهیپواکو با ابعاد10×15در لوپ چپ کبد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۳۱ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      دكتر گوارش برويد
  • تصویر کاربر حمید شنبه ۳۱ تیر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 247 مشاهده پرسش
    با سلام بنده اقا با 30سال سن تحرک زیاد ورزش منظم بدون سوزش ادراردر عرض 10روز پیش تا الان متوجه شدم سگ9میل راست 2تا هم 4میل چپ دارم؟کم اب میخورم دلیلش میتونه باشه؟ایا خود به خود میتونم دفعش کنم نظرتون لطفا؟فایل هم ضمیمه گذاشتم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۳۱ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام بايد سي تي اسكن بگيريد بياييد ببينم٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤
  • تصویر کاربر مهدی سه شنبه ۲۷ تیر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 258 مشاهده پرسش
    با سلام من سونو کلیه و کید دادم جواب سونو گرفتم همه چی خوب بود فقط یه جا این نوشته بود : simple peri renal cyst [14mm] in Lt. Lower pole
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۷ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      اين درمان نميخواهد
  • تصویر کاربر گل سه شنبه ۲۷ تیر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 335 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    من 34 سال دارم و در استانبول زندگی میکنم و دیروز با درد و سوزش ادرار خونی به دکتر مراجعه کردم و متوجه شدم که در کلیه چپم سنگی به ضخامت 8-9 میلیمتر موجود هست. وزن من 53 کیلو هست و خیلی از دکتر ها میگن که اگر بروم برای پرتوشکنی، کلیه عادت میکند و مرتب سنگ سازی میکند. من ورزشکارم و مرتب شنا میکنم و دستگاه های هوازی استفاده میکنم. و تا یک ماه پیش من همچین مشکلی نداشتم ولی به مدت 1 ساله که مرتب عفونت ادراری میگرفتم و دایما مصرف آنتی بیوتیک داشتم.
    یکی از دکترها گفت که هندوانه رو با پوستش آبش رو بگیر و مرتب مصرف کن تا اون سنگ رو خورد و پودر کنه. آیا این راه به من کمک میکنه یا حین دفع سنگ مشکلات برام ایجاد میکنه.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۷ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام لطفا جواب سونو را به انگليسي تاپ شده بفرستيد جواب قطعي عرض كنم
  • تصویر کاربر حسین پنجشنبه ۲۲ تیر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 377 مشاهده پرسش
    دخترم در سه ماهگی به علت عفونت ادراری دو هفته در بیمارستان بستری شد و بعد از ترخیص شبی دو سی سی اموکسی کلاو استفاده میکرد بعد از عکس هسته ای دکترش گفتن که باید چند ماهی از شربت nitrofurantoin sterop شبی دو سی سی استفاده کنه در این مدت ازمایش ادراش منفی بوده عکس هسته ای را میفرستم خدمتتون ایا مشکل حاد داره و باید چکار کرد دکترش گفتن شش ماه بعد دوباره عکس هسته ای بگیریم الان یک سالش هست
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۲ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      فعلا با انتي بيوتيك ومراجعه منظم تحت نظر باشيد بايد عكسVCUG را ببينم
  • تصویر کاربر حسین شنبه ۲۴ تیر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 517 مشاهده پرسش
    با سلام.من نوزادم وقتی ب دنیا اومد بخاطر سنو آنومالی خانمم در بارداری ک متوجه ورم کلیه نوزاد شده بود در بیمارستان سنو انجام دادیم ک دکتر گفت چندین کیست کوچک در هر دو کلیه نوزاد وجود داره .ولی باید یکماه دیگ برای انجام سنو ب ایشون مراجعه بشه.حالا خیلی نگرانم .یعنی این کیست ها برطرف میشه یا نه؟هیچ سابقه ارثی کیست در کلیه خانواده وجود نداره با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۴ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      تكرار سونو ٣ ماخ بعد
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 403 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 850 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 452 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 478 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب