رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.7/5 - (152 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر صالحی چهارشنبه ۲۱ آذر ۳( 4 ماه پیش) تعداد بازدید: 118 مشاهده پرسش
    باسلام واحترام وخداقوت : باتوجه به جواب آزمایشم میخواستم ببینم : 1- اوضاع پروستاتم چطور می باشد؟!2- آیا مشکل خاص دیگری دارم؟
    3- اخیراً مدیست که مشکل نعوذ کامل دارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۱ آذر ۳( 4 ماه پیش)
      از نظر پروستات مشکل خاصی ندارید نعوظ صبحگاهی دارید؟
  • تصویر کاربر صالحی چهارشنبه ۲۱ آذر ۳( 4 ماه پیش) تعداد بازدید: 88 مشاهده پرسش
    باسلام واحترام وخداقوت : باتوجه به جواب آزمایشم میخواستم ببینم1- اوضاع پروستاتم چطور می باشد؟! 2- جدای ازپروستات آیا مشکل دیگری دارم؟باعرض معذرت مدتیست دچارمشکل نعوذ میباشم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۱ آذر ۳( 4 ماه پیش)
      سونوگرافی و آزمایشات رو بفرستید و اینکه نعوظ صبحگاهی دارید؟
  • تصویر کاربر ابراهیم چهارشنبه ۲۱ آذر ۳( 4 ماه پیش) تعداد بازدید: 63 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر گفتین یک ماه بعد ،psaچک شودمن بعداز11روزرفتم آزمایش psaشده 3/65لطفاراهنمایی بفرمایید درضمن منولد42/1/1هستم باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۱ آذر ۳( 4 ماه پیش)
      Psa های قبلی چند بوده؟
  • تصویر کاربر سامان چهارشنبه ۲۱ آذر ۳( 4 ماه پیش) تعداد بازدید: 137 مشاهده پرسش
    سوال ۱- با توجه کلسیفیکاسیون پروستات که در سیتی اسکن شکم و لگن ( تصویر پیوستی ) دیده شده است ، آیا این موضوع نیاز به با مراجعه به مطب جنابعالی جهت درمان دارد ؟
    سوال ۲- اینجانب دو ماه و نیم پیش توسط جنابعالی تحت عمل TUL قرار گرفتم و یک ماه پیش لوله دبل جی را خارج نمودید. اکنون طبق دستور متخصص گوش و حلق و بینی برای بررسی تومور عصب شنوایی باید ام آر آی مغز با تزریق ماده حاجب انجام بدهم. با توجه به اینکه کلیه چپم احتمالا همچنان در حالت هیدرونفروز قرار دارد، آیا تزریق ماده حاجب برای کلیه ام مضر است. بعبارت دیگر آیا باید از ام آر آی با تزریق اجتناب کنم و بدون تزریق را جایگزین آن کنم؟
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۱ آذر ۳( 4 ماه پیش)
      خیر ضرری نداره اگه کراتینین نرمال باشه
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۱ آذر ۳( 4 ماه پیش)
      آزمایش psa انجام بشه
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر محمد چهارشنبه ۲۱ آذر ۳( 4 ماه پیش) تعداد بازدید: 69 مشاهده پرسش
    48ساله هستم اندازه پروستات 67از سال 98تامسولوسین امنیک مصرف میکنم تکرار ادار ندارم فعلا اذیتی ندارم مصرف قرص را ادامه بدم یا چه پیشنهادی دارین ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۱ آذر ۳( 4 ماه پیش)
      آزمایش psa انجام بدین
  • تصویر کاربر موسویان چهارشنبه ۲۱ آذر ۳( 4 ماه پیش) تعداد بازدید: 69 مشاهده پرسش
    پروستات به حجم تقریبی 24 سی‌سی سایز نرمالواکپاترن غیریکنواخت دارد ( RO BPH )
    بالجلینگ قسمت مرکزی پروستات به سمت مثانه مشهود است
    رزیجوری افرادی 74 سی‌سی می باشد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۱ آذر ۳( 4 ماه پیش)
      چند سالتونه؟ علایم ادراریتون چیه؟ مثانه کامل تخلیه نمیشه؟
  • تصویر کاربر اهتمام چهارشنبه ۲۱ آذر ۳( 4 ماه پیش) تعداد بازدید: 52 مشاهده پرسش
    سلام
    من برای پدرم که۷۴سال سن دارند سرطان پروستات دارند و پیشرفته هستش و پی تی اسکن هم گرفته ام ومتاس تاز ندارند آیا جراحی رو پیشنهاد میدید یا پرتو درمانی
    مدارک به واتس آپ ارسال شده والان نیز پیوست میشود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۱ آذر ۳( 4 ماه پیش)
      اگر متاستاز نداره میشه ابتدا جراحی انجام داد سپس اگر باقیمانده بود یا عود کرد رادیوتراپی کرد شانس بهتری برای پاسخ به درمان دارید
  • تصویر کاربر حسین چهارشنبه ۲۱ آذر ۳( 4 ماه پیش) تعداد بازدید: 69 مشاهده پرسش
    سلام
    من ۳۷ سالمه چند روزیه زیر شکمم درد دارم واحساس تکرار ادرار ویه بار هم داخل منی یه رگ خونی مشاهده کردم آزمایش دادم عفونت نداشتم ولی psa ۳.۲ است و اندازه پروستات هم داخل سونوگرافی ۴۰*۴۳*۲۹
    میترسم سرطان باشه راهنمایی میفرمایید؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۱ آذر ۳( 4 ماه پیش)
      آزمایش آنالیز و کشت ادرار انجام شود
  • تصویر کاربر ص چهارشنبه ۲۱ آذر ۳( 4 ماه پیش) تعداد بازدید: 71 مشاهده پرسش
    سلام وخسته نباشید ۵۱ساله هستم وسط مرداد به دنبال یک لرز شبانه واحساس سوزش به دکتر مراجعه کردم و ازماش psa 6.462 درومد و سونوگرافی بدون التهاب بود و حجم ۲۱.۵داشت دکتر قر افوکسیلین روزانه یک عدد داد.هفته پیش دوباره درناحیه پایین درد داشتم و لرز شبانه دوباره رفتم دکتر و ازمایش psa 6.105 و ازاد .۵۶۶ شده.درخصوص نعوظ هم کمی مشکلردارم تقریبا چندماهی میشه.ممنون میشم راهنمایی بفرمایید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۰ آذر ۳( 4 ماه پیش)
      ام آر آی پروستات انجام شود
    2. تصویر کاربر ص سه شنبه ۲۰ آذر ۳( 4 ماه پیش)
      سلام اقای دکتر برای ام آرآی وقت گرفتم ۱۵ روزبعدهست به نظر شما در طی ۱۵ روز درمانی لازمه یانه؟
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۱ آذر ۳( 4 ماه پیش)
      خیر
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۲۰ آذر ۳( 4 ماه پیش) تعداد بازدید: 86 مشاهده پرسش
    سلام خدمت جناب دکتر با مراجعه به دکتر برای چکاپ عمومی این نتیجه در قسمت مربوط به پروستات بود آیا نرماله؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۰ آذر ۳( 4 ماه پیش)
      نیاز به اقدامی ندارد
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا شنبه ۱۳ تیر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 350 مشاهده پرسش
    سلام وخسته نباشید خدمت دکتر محترم
    بنده وقتی با همسرم نزدیکی میکنم میتوجه میشوم بیضهام سرد میشه خیلی ، ایا این در هنگام نزدیکی ایراد دارد؟؟
    ایا ارتباط جنسی و انزال شدن باعث کاهش ویا ضعیف شدن بیماری واریکوسل میشه ؟؟
    ایا میوه یا چیزی خواصی وجود دارد که این روند را از بین ببرد و یا کند کند ؟واریکوسل
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۳ تیر ۹۴( 9 سال پیش)
      عصبی است
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 429 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر .دکتر من چندروزی تکرر ادرار داشتم .و امرو صبح جای پروستات درد گرفت و کمی ادرار دیر می آمد. پس از سورو گرافی دکتر گفت ک روی پروستات کیست هست به اندازه ۶میلی متر .نظر شما چیست آیا با دارو خوب میشود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 9 سال پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر یوسف جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 362 مشاهده پرسش
    با سلام برای جراحی واریکوسل لاپاراسکوپی را پیشنهاد میکنید یا میکروسرجری؟
    چرا؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بسته به مهارت جراح است من لاباروسکوپی
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 390 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 837 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 434 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 467 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

زندگی با یک بیضه، که به نام مونورکیسم (monorchism) نیز شناخته می‌شود، وضعیتی است که در آن…
اختلال نعوظ یا  به اصطلاح عامیانه بلند نشدن آلت تناسلی، یکی از مشکلات شایع در سلامت جنسی…
صبحانه ی مناسب برای سنگ کلیه یکی از حائز اهمیت ترین موضوعات برای افراد دارای سنگ کلیه…

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب