رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.7/5 - (154 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر جواد دوشنبه ۲۰ خرداد ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 323 مشاهده پرسش
    سلام . جواب آزمایش و سونوگرافی پدرم ضمیمه می کنم لطفا نگاه کنید که چه اقداماتی باید صورت گیرد ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۰ خرداد ۹۸( 6 سال پیش)

      این احتمال بالا سرطان منوتشر بروستات است

    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۰ خرداد ۹۸( 6 سال پیش)

      این احتمال بالا سرطان منوتشر بروستات است باید نمونه برداری شود

    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر reza چهارشنبه ۵ تیر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 302 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید،پدرم ۷۰ساله ست انسداد مجاری داشتن توسط دکتر یارمحمدی در مشهد جراحی شدن با نمونه برداری متوجه شدن دچار کنسر گرید ۷ است. سیتی اسکن وعکس هسته ای انجام شد و مشکلی نداشتن،با توجه به این نظر دکتر به برداشتن پروستات ختم شد ،حالا اقای دکتر ممکن لطف بفرمایید نظرتون رو اعلام بفرمایید و اینکه ایا مراجعه حضوری خدمت شما ضرورت دارد؟ضمنا مدارک پزشکی خدمتتون پیوست گردید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۰ خرداد ۹۸( 6 سال پیش)

      تحت نمظر اقای دکتر باشید در مان درست است

    2. تصویر کاربر reza دوشنبه ۲۰ خرداد ۹۸( 6 سال پیش)
      سلام جناب دکتر،اگر خواسته باشیم تحت نظر شما باشند و عمل شوند چه کاری باید انجام دهیم؟
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۵ تیر ۹۸( 5 سال پیش)
      باید بیایید ببینم۰۲۱۲۲۶۴۲۷۴۴
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر شاهین دوشنبه ۲۰ خرداد ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 391 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر. پدرم کاندیدای عمل رادیکال پروستات بودن، GS: 3+3 , (PSA 4.7) (Positive Core 9/13) (Perineural Invasion) ولی طبق اظهار دکتر معالج (علی رازی - خاتم الانبیا) بدلیل ضعف اسفنکتر ناشی از عمل قبلی تنگی مجرا از دید ایشون بی اختیاری ادرار حتمی بوده و عمل نکردن و ارجاع به رادیوتراپی دادن. در حال حاضر جلسات رادیوتراپی رو انجام میدن ولی دچار کمردرد بدون سابقه قبلی و بعضاً تنگی نفس میشن. با توجه به منفی بودن اسکن استخوانی و سی تی شکم و لگن مربوط به حدوداً 2 ماه پیش میزان خطر متاستاز بزای ایشون چقدر هست؟ با تشکر.
    ضمناً پس از 5 روز مصرف فیناستراید PSA: 2.8
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۰ خرداد ۹۸( 6 سال پیش)

      بسیار بایین است ازمایش هم خوب است

  • تصویر کاربر مینا دوشنبه ۲۰ خرداد ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 2315 مشاهده پرسش
    با سلام پدرم هفته گذشته جراحی باز پروستات انجام داده گفتن تا 6 هفته باید سوند داشته باشه ولی از اطراف سوند خیلی نشت داره چکار باید بکنیم ممنون.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۰ خرداد ۹۸( 6 سال پیش)

      چارهای ندارد تحمل کنند 

  • تصویر کاربر علی دوشنبه ۲۰ خرداد ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 263 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر بنده یک ماه است سوزش کمی سر آلات دارم دکتر رفتم گفت التهاب پروستات تکرار ادراری ندارم سوزش ادراری ندارم دارو داد جواب نگرفتم سونوگرافی رفتم همه چیز طبیعی هست فقط پروستات دارای ابعاد 34*36*38میلیمتر وبا وزن 23گرم دارای اکوپارتن طبیعی است آیا قابل درمان است بند می‌خوام ازدواج کنم سر در گمم راهنماییم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۰ خرداد ۹۸( 6 سال پیش)

      نیاز به درمان در سن شما نیست

  • تصویر کاربر مسعود چهارشنبه ۵ تیر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 333 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر وقت بخیر
    من جوانی ۲۷ ساله هستم که ۴_۵ سال پیش به صورت اتقاقی مشکل تکرر شدید ادراری پیدا کردم جوری که همش دستشویی بودم به دکتر مراجعه کردم ازمایش و سونو انجام دادم که مشکل خواصی نبود جز التهاب واسم تاواناکس تجویز کردن استفاده کردم و بهتر شدم اما رفته رفته تا امسال مشکل دفع ادرار دوباره برگشت و رنگ ادرارم کدر و شیری رنگ هست اینبار به دکتر دیگه مراجعه کردم و سونو انجام دادم نشون داد سنگ ۳ میلی متری وجود داره در انتهای مجاری ادراری .همینطور میزان پروستات ۱۹ سی سی بود و مقدار مانده بعد از ادار ۱۱ سی سی بود .من همچنان اذیت هستم . باید چیکار کنم ؟؟ دکتر برام تاواناکسدبرای ۲۸؛روز نوشتن بعلاوه ترازوسین
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۵ تیر ۹۸( 5 سال پیش)
      از نظر من نیاز به درمان ندارد
  • تصویر کاربر بهزاد چهارشنبه ۵ تیر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 336 مشاهده پرسش
    با سلام بعد از عمل پروستات ک با لیزر انجام شد دو الی سه روز با سوند بیمار داشت بعد از کشیدن سوند بیداختیاری ادرار پیدا کرده و سن بیمارد۷۰میباشد ممنون میشم راهنمایی بفرماین تا از نگرانی در بیایم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۵ تیر ۹۸( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر رضا چهارشنبه ۵ تیر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 314 مشاهده پرسش
    با سلام.پدرم 67 ساله دوبار عمل پروستات انجام داده و چند بار عکس. متاسفانه با گذشت چند ماه از آخرین عمل جراحی درد و سوزش شدید دارند و داروهای تجویز شده هیچ فایده ای ندارد. لطفا راهنمایی فرمایید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۵ تیر ۹۸( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر حسن دوشنبه ۲۷ خرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 380 مشاهده پرسش
    با عرض سلام، چندی بود درد خفیفی در زیر دلم (از جایی که مهر 97 عمل فتخ انجام دادم حس میکردم) تا توی بیضه راست حس می کردم. به دکتر جراح اورولوگ مراجعه کردم پس از معاینات مربوطه 20 تافلوکساسین، 90تا ایندومتاسین و 50تا رانیتیدین داده گفتند بعد از اتمام جواب سونو و آزمایش خون (که خودشان نوشتند) را بیاور. تشخیص اولیه ایشان ورم اپیدیدم بود. داروها تمام شد دیروز سونو و آزمایش خون دادم که ج آزمایش خون تا 4ش آماده نمیشود ولی جواب و تصاویر سونو پیوست می باشد. من مرد، دکتر داروساز با سن 65 هستم، لطفا راهنمایی بفرمایید، ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۷ خرداد ۹۸( 5 سال پیش)

      اینها نیاز به درمان ندارند

  • تصویر کاربر علی دوشنبه ۱۳ خرداد ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 326 مشاهده پرسش
    با سلام دکتر عزیز
    پدر بنده 73 ساله با مشکل ادرار مواجه شده و الان حدود 1 ماه هست سوند داره و طی mriو بیوبسی و pet scsn که خودتون بهش دادید با سرطان پروستات پیشرفته مواجه شدیم و بعد از اسکن چون در شهرستان هستیم نتونستیم شما رو ببینیم (عدم نوبت دهی) خواهشمندم مدارک رو ملاحضه و بهترین راه درمان رو بما بگید تا خدمت برسیم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۳ خرداد ۹۸( 6 سال پیش)

      سلام باید سریعا نمونه برداری شود تماس02122642744 02171062300 بفزمایید دکتر گفته نمونه برداری خارج از نوبت

درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 401 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 849 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 450 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 478 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب